Περιβάλλον
27 πρόσφυγες απανθρακωμένοι - Ποτέ ξανά! • ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 24/8, ΣΥΝΤΑΓΜΑ 7μμ

Σε συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 7μμ την Πέμπτη 24/8 καλούν συλλογικότητες, οργανώσεις και κόμματα της Αριστεράς, ανάμεσά τους η ΚΕΕΡΦΑ και το ΣΕΚ, για να καταγγείλουν το ρατσιστικό έγκλημα στον Έβρο όπου τουλάχιστον 27 πρόσφυγες βρέθηκαν το πρωί της 22/8 απανθρακωμένοι στο βωμό της ρατσιστικής πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη και της ΕΕ-Φρούριο. 

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική στις 22/8, «σε επιτόπιο έλεγχο πυροσβεστών στην ευρύτερη περιοχή του Άβαντα εντοπίστηκαν 18 άτομα πλησίον παραπήγματος. Με δεδομένο πως δεν έχει υπάρξει καμία δήλωση εξαφάνισης από χθες, ερευνάται το ενδεχόμενο να εισήλθαν παράτυπα στη χώρα». Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ ακόμη 8 βρέθηκαν απανθρακωμένοι κοντά στην Λευκίμμη, στο Δάσος της Δαδιάς. Άλλος ένας είχε βρεθεί νεκρός μία μέρα νωρίτερα.

Πρόκειται για ένα ακόμη φριχτό έγκλημα, συνέχεια του εγκλήματος στην Πύλο και αποτέλεσμα της άγριας ρατσιστικής πολιτικής των κλειστών συνόρων που εφαρμόζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τις πλάτες της ΕΕ. Το βράδυ της 21/8, την ώρα που καίγονταν Αλεξανδρούπολη και Έβρος, κύριο μέλημα του υπουργείου ΠΡΟΠΟ ήταν να δώσει εντολή «να αυξηθούν οι περιπολίες, έτσι ώστε να αποκλειστεί κάθε πιθανότητα, παράτυποι μετανάστες να επιχειρήσουν να εισέλθουν στην χώρα» στέλνοντας στην «περιοχή τον κλαδάρχη Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων της ΕΛ.ΑΣ». 

Σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύονται σε τοπικά σάιτ του Έβρου, την Δευτέρα 21/8, δηλαδή ενώ μαινόταν η φωτιά, «κάτοικοι ακινητοποίησαν στην Λευκίμμη 17 μετανάστες» τους οποίους «και παρέδωσαν στην αστυνομία», ενώ η ίδια η «αστυνομία συνέλαβε άλλους 14». Οι άνθρωποι είχαν να αντιμετωπίσουν από τη μια τη φωτιά και από την άλλη τους «κυνηγούς κεφαλών» και τη γραμμή της κυβέρνησης Μητσοτάκη: Καλύτερα πνιγμένοι και απανθρακωμένοι, παρά να σπάσει η πολιτική της ΕΕ-Φρούριο… 

Όπως αναφέρει σε σχετική καταγγελία της η ΚΕΕΡΦΑ: «Τις τελευταίες μέρες οι καταδιώξεις προσφύγων από την ΕΛ.ΑΣ αλλά και από ομάδες παρακρατικών φασιστοειδών ήταν χωρίς τέλος, με κορύφωση την καταδίωξη της ομάδας των μεταναστών που κατέληξε να κρύβεται στην παγίδα θανάτου του φλεγόμενου δάσους της Δαδιάς προκειμένου να αποφύγει τα καθιερωμένα pushbacks. Φασίστες προχώρησαν σε πογκρόμ κατά προσφύγων σπρώχνοντάς τους να αναζητήσουν καταφύγιο στα δάση… Απαιτούμε να σταματήσουν οι δολοφονικές καταδιώξεις των προσφύγων στα σύνορα και να τιμωρηθούν οι ένοχοι της ΕΛ.ΑΣ που οδήγησαν τους αδικοχαμένους μετανάστες στην παγίδα θανάτου του φλεγόμενου δάσους της Δαδιάς. Να διώξουμε τη κυβέρνηση που καίει στα δάση μετανάστες και πνίγει πρόσφυγες στη Πύλο».