Εργατικό κίνημα
Πανεργατική στη ΔΕΘ

Η πανεργατική διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη στα εγκαίνια της ΔΕΘ στις 9 Σεπτέµβρη, να γίνει η αφετηρία της σύγκρουσης µε την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Να γίνει η αρχή για να κλιµακώσουµε απεργιακά, απέναντι σε µια κυβέρνηση που οργανώνει τις επιθέσεις σε βάρος της εργατικής τάξης, σε όλα τα µέτωπα.

Ο Μητσοτάκης προσπάθησε µέσα στον Ιούλη να κλείσει το µέτωπο των αυξήσεων, δίνοντας 43 ευρώ «αύξηση» στους εργαζόµενους του Δηµοσίου, αλλά εισέπραξε µέσα στον καύσωνα δύο απεργιακές κινητοποιήσεις από την ΑΔΕΔΥ. Με το κύµα ακρίβειας σε εξέλιξη, τα µάρκετ πας και τα διάφορα επιδόµατα είναι καθαρή κοροϊδία. Αυτό που χρειαζόµαστε είναι απεργίες για αυξήσεις και συλλογικές συµβάσεις. Το να µπορούµε να ζούµε από τη δουλειά µας, παραµένει η κεντρική µάχη για όλους τους εργαζόµενους σε δηµόσιο και ιδιωτικό τοµέα. 

Την ίδια ώρα που οι τιµές κάνουν ξέφρενο πάρτυ, ο Άδωνις φέρνει µέσα στον Σεπτέµβρη νοµοσχέδιο για τα εργασιακά για να µπορούν τα αφεντικά να βάζουν τους εργάτες να δουλεύουν ακόµη και 16ωρο. Και την ίδια ώρα προσπαθεί να εξασφαλίσει ότι οι απεργοί δεν θα µπορούν να περιφρουρούν και να υπερασπίζονται τις απεργίες τους ενάντια στις επιθέσεις των εργοδοτών και της κυβέρνησης, γιατί θα διώκονται οι απεργοί αν «παρεµποδίζουν» απεργοσπάστες. 

Η ΔΕΘ µπορεί να γίνει η αφετηρία για όλους τους κλάδους, για να κλιµακώσουµε απεργιακά µέσα στο φθινόπωρο σπάζοντας την λιτότητα που θέλει να εφαρµόσει ο Μητσοτάκης και τα αφεντικά. Για να εξασφαλίσουµε ότι δεν θα πληρώσουµε εµείς ξανά την δική τους κρίση, δεν θα θυσιάσουµε τις ζωές και τους µισθούς µας για τα δικά τους κέρδη.

Κεντρική επιλογή

Για την κυβέρνηση της ΝΔ οι επιθέσεις ενάντια στους εργαζόµενους/ες, είναι κεντρική επιλογή, όχι µόνο στους µισθούς και τα εργασιακά δικαιώµατα. Οι περικοπές σε κάθε κοινωνικό αγαθό, και η ιδιωτικοποίηση για ό,τι έχει αποµείνει, παραµένουν κεντρικές επιλογές της άρχουσας τάξης και του Μητσοτάκη. Τα νοσοκοµεία στενάζουν από την έλλειψη προσωπικού και οι εξοντωτικές συνθήκες εργασίας αναγκάζουν εκατοντάδες γιατρούς να παραιτούνται από το ΕΣΥ. Όµως για την κυβέρνηση η µοναδική λύση είναι τα ΣΔΙΤ και οι ιδιωτικοποιήσεις. Οι Δήµοι αγκοµαχούν να εξασφαλίσουν δηµοτικές υπηρεσίες για τους κατοίκους τους εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού και χιλιάδες συµβασιούχοι κινδυνεύουν µε απόλυση το φθινόπωρο. 

Οι πυρκαγιές του καλοκαιριού που έκαψαν εκατοντάδες χιλιάδες στρέµµατα και άφησαν πολλούς νεκρούς, είναι ένα ακόµη έγκληµα της πολιτικής της ΝΔ. Είναι αποτέλεσµα των περικοπών σε βάρος των κοινωνικών δαπανών. Της πολιτικής που επιλέγει να δίνει δις για Ραφάλ και φρεγάτες αλλά να µην προσλαµβάνει δασοπυροσβέστες και να µην αγοράζει πυροσβεστικά αεροπλάνα.

Και µαζί µε όλα αυτά τα εγκλήµατα της ΝΔ, είναι και η ασυλία που προσφέρει η αστυνοµία σε νεοναζί εγκληµατίες να δολοφονούν, από τον Μιχάλη Κ. στη Νέα Φιλαδέλφεια, µέχρι τον Σιράζ στη Ριζούπολη.

Αυτήν την κυβέρνηση πρέπει να την ανατρέψουµε για να µην µπορέσει να συνεχίσει την καταστροφική της πολιτική. Η ΔΕΘ µπορεί να γίνει αφετηρία για να κλιµακώσουµε τους αγώνες µας σε κάθε κλάδο και κάθε χώρο. Μπορεί ο Μητσοτάκης να είπε χιλιάδες ψέµµατα προεκλογικά για να κερδίσει τις εκλογές του Ιούλη, στηριζόµενος στην παντελή έλλειψη αντιπολίτευσης, όµως οι εργαζόµενοι είναι εδώ και δίνουν µάχες ενάντια στην κυβέρνηση, από την πρώτη µέρα της εκλογής της. Με απεργίες διαρκείας µπορούµε να τσακίσουµε την κυβέρνηση και την πολιτική που σπέρνει φτώχεια και θάνατο. 

Για να επιβάλλουµε στις συνδικαλιστικές ηγεσίες να κινηθούν απεργιακά, χρειάζεται να οργανωθούµε σε κάθε χώρο δουλειάς. Να συγκροτήσουµε παντού επιτροπές αγώνα που να ενηµερώνουν τους συναδέλφους, να ανοίγουν και οργανώνουν τις µάχες σε κάθε σηµείο και να αναγκάζουν και τις συνδικαλιστικές ηγεσίες να προχωρήσουν απεργιακά.  

Αυτήν την προσπάθεια κάνει ο Συντονισµός Εργατικής Αντίστασης και σε καλεί να παλέψουµε µαζί.

Συντονισµός Εργατικής Αντίστασης