Διεθνή
Χαβάη: Στο βωμό της «τουριστικής ανάπτυξης» και της «στρατιωτικής αναβάθμισης»

Εκατοντάδες καμένα σπίτια στην Χαβάη. Φωτό: Rick Bowmer/AP

Η Χαβάη είναι η 50η πολιτεία των Ηνωμένων Πολιτειών. Η πιο πρόσφατη λίστα εισοδημάτων ανά κάτοικο την φέρνει στην 4η πλουσιότερη θέση μεταξύ όλων των πολιτειών, με πάνω από 90 χιλιάδες δολάρια το χρόνο εισόδημα ανά κάτοικο. Κι όμως οι πληροφορίες για το πώς εξελίχθηκε η πυρκαγιά σε ένα από τα νησιά της, το Μάουι, πριν από 15 μέρες, μοιάζουν να προέρχονται από τριτοκοσμική χώρα. 

Η πυρκαγιά κατέκαψε τη Λαχάινα, την παλιά πρωτεύουσα της Χαβάης. Επισήμως σκοτώθηκαν 114 άνθρωποι, αλλά παραμένουν πάνω από 800 αγνοούμενοι. Οι αρχές λένε πως το νούμερο είναι φουσκωμένο γιατί δεν είναι σε θέση ούτε να διασταυρώσουν τα ονόματα που καταγράφηκαν πολλές φορές. Η πολιτεία ήταν υποτίθεται “προετοιμασμένη” με ένα σύστημα αντίστοιχο του 112 για να δώσει εντολή για εκκένωση. Αλλά δεν λειτούργησε, για τον απλό λόγο ότι η πυρκαγιά είχε κόψει το ρεύμα για πολλές ώρες και τα κινητά τηλέφωνα είχαν μείνει ξεφόρτιστα. Υπήρχε ένα σύστημα με σειρήνες, αλλά οι υπεύθυνοι αποφάσισαν να μην το θέσουν σε λειτουργία γιατί “ήταν φτιαγμένο για τα τσουνάμι και φοβηθήκαμε ότι αν το άκουγε ο κόσμος θα κατευθυνόταν προς το βουνό, δηλαδή προς την πυρκαγιά”.

Μοιάζει απίστευτο, αλλά άλλη πραγματική προετοιμασία δεν υπήρχε. Ούτε για να βοηθήσουν τον κόσμο να διασωθεί ούτε για να σβήσουν τη φωτιά. Οι αρχικές δηλώσεις έλεγαν πως δεν υπήρχε σχέδιο γιατί δεν υπήρχε πρόβλεψη για πυρκαγιά. Στην πραγματικότητα, τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες προειδοποιούσαν πως η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας οδηγεί σε τέτοια μείωση της υγρασίας που το χορτάρι που καλύπτει μεγάλο κομμάτι της έκτασης του Μάουι μπορεί να μετατρέψει μια σπίθα σε πυρκαγιά πολύ γρήγορα. Και μάλλον αυτό συνέβη. Οι έρευνες λένε πως πιθανώς οι πρώτες σπίθες ήρθαν από το ηλεκτρικό δίκτυο. Συμπληρώνουν πως έπαιξε ρόλο και ο ανεμοστρόβιλος Ντόρα, αν και δεν έφτασε στη Χαβάη. Όμως αυτή η δικαιολογία κάνει τα πράγματα χειρότερα. Οι προειδοποιήσεις για τον ανεμοστρόβιλο δεν έκαναν την ηλεκτρική εταιρεία να διακόψει την παροχή λόγω κινδύνου, για να μη χάσει έσοδα. Πέρυσι η ίδια η εταιρεία είχε καταθέσει έκθεση ότι οι παλιές κολώνες πρέπει να αντικατασταθούν από καινούργιες πιο ανθεκτικές και να γίνει καθαρισμός από κλαριά και άλλα έυφλεκτα υλικά.

Ο Μπάιντεν κάνει τώρα επίσκεψη στη Χαβάη προσπαθώντας να καθησυχάσει τα πνεύματα. Αλλά στο μυαλό της ηγεσίας των ΗΠΑ η Χαβάη εκτός από προορισμός για να ξεκουράζονται οι πλούσιοι, έχει τεράστια γεωστρατηγική σημασία. Αυτή η πραγματικότητα κάνει ακόμη πιο εξοργιστικό το έγκλημα με τόσους ανθρώπους να καίγονται ζωντανοί. Η Χαβάη είναι η πολιτεία των ΗΠΑ που βρίσκεται πιο κοντά στην Κίνα. Έχει κομβικό ρόλο στον έλεγχο του Ειρηνικού, ή του “Ινδο-Ειρηνικού” όπως πλέον τον αναφέρουν στα παιχνίδια πολέμου που οργανώνουν. Στο νησί Οάχου, εκεί που βρίσκεται η πρωτεύουσα Χονολουλού, μόλις 120 χιλιόμετρα από τη Λαχάινα, βρίσκονται τα κεντρικά της Διοίκησης Ινδο-Ειρηνικού του Αμερικάνικου Στρατού. Είναι δίπλα στο Περλ Χάρμπορ, εκεί όπου έγινε η ιαπωνική επίθεση το 1941 και οι ΗΠΑ μπήκαν στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα τελευταία χρόνια οι βάσεις αναβαθμίζονται ασταμάτητα. Η βάση του στόλου Ειρηνικού ενοποιήθηκε με την αεροπορική βάση. “Φιλοξενούνται” ταξιαρχίες που αερομεταφέρονται ολόκληρες σε πιθανό πολεμικό μέτωπο. Δηλαδή τα πιο σύγχρονα και γρήγορα πολεμικά πλοία μαζί με τα πιο σύγχρονα μεταγωγικά αεροσκάφη, ένας ολόκληρος στρατός βρίσκεται εκεί για να αντιμετωπίσει την “κινέζικη απειλή” αλλά δεν μπορούσε να κάνει το παραμικρό για να σώσει ανθρώπους που καίγονταν. Η ηλεκτρική εταιρεία που δεν μπορούσε να μαζέψει ούτε τα ξερόκλαδα γύρω από το δίκτυό της έγινε ο οικονομικός γίγαντας που είναι ξεκινώντας από την τροφοδοσία των αμερικάνικων βάσεων στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

“Ανάπτυξη”, “τουρισμός πολυτελείας”, “στρατηγικός ρόλος”, “στρατιωτική αναβάθμιση”, όλα αυτά που μας διαφημίζουν σαν σωτηρία, το Μάουι της Χαβάης τα είχε στον μέγιστο βαθμό. Και τώρα χιλιάδες άνθρωποι θρηνούν νεκρούς και μαζεύουν τα υπάρχοντά τους στα αποκαϊδια, βλέποντας μάλιστα και τους εκατομμυριούχους τουρίστες να συνεχίζουν να φτάνουν στο νησί για να “διασκεδάσουν” κάνοντας σέρφινγκ δίπλα στα καμένα, γιατί είχαν ήδη πληρώσει το εισιτήριο.