Γράμματα και σχόλια
Αλληλεγγύη στο Σύλλογο Αρχαιολόγων

Από την εκδήλωση για το έγκλημα στην Πύλο στο κτίριο του ΣΕΑ στην Ερμού στις 18/7

Στις 11 Αυγούστου η Μενδώνη με μια κατάπτυστη υπουργική απόφαση ανακαλεί την παραχώρηση του κτιρίου στην Ερμού στο Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) και διατάζει την εκκένωσή του μέχρι τις 9 Οκτώβρη. Η πρόκληση της Μενδώνη είναι μια ευθεία επίθεση στα συνδικάτα και συνολικά το κίνημα που παλεύει ενάντια στις επιθέσεις της κυβέρνησης της καταστροφής. 

Η Μενδώνη κι από κοντά όλα τα «παπαγαλάκια» της κυβέρνησης στα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εγκαλούν το ΣΕΑ γιατί «τόλμησε» να παραχωρήσει το κτίριό του για την πραγματοποίηση εκδήλωσης για το ρατσιστικό έγκλημα του ναυαγίου στη Πύλο στις 18 Ιούλη Όπως τονίζει και η ανακοίνωση του ΣΕΑ: «Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι το ναυάγιο της Πύλου απεκδύεται από κάθε ανθρώπινη διάσταση στην Υπουργική Απόφαση, όπου ο αδόκητος πνιγμός εκατοντάδων ανθρώπων, μεταξύ αυτών γυναικών και παιδιών, που συγκλόνισε την διεθνή κοινή γνώμη και βρίσκεται υπό διερεύνηση από Διεθνείς Οργανισμούς, αναφέρεται ως “πρό́σφατο πραγματικό́ περιστατικό, το οποιί́ο εί́χε λά́βει πολιτικέ́ς διαστά́σεις”».

Αυτό που λέει με θράσος η υπουργική απόφαση είναι ότι ένα σωματείο πρέπει να ζητάει την άδεια της διοίκησης για να δίνει το χώρο του για πραγματοποίηση εκδηλώσεων. Αυτή η πρόκληση, πέρα από ωμή λογοκρισία, είναι συνέχεια των επιθέσεων στα συνδικάτα και το δικαίωμα στην απεργία από το νόμο Χατζηδάκη και των νέων επιθέσεων που περιλαμβάνει το αντεργατικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να φέρει στη βουλή η κυβέρνηση της ΝΔ. 

Θητεία ιδιωτικοποίησης

Η υπουργική θητεία της Μενδώνη έχει ταυτιστεί με την πολιτική της ιδιωτικοποίησης και του όλα στους πλούσιους χορηγούς στην Τέχνη κι τον Πολιτισμό που έχει φέρει τον ξεσηκωμό των εργαζόμενων και των σπουδαστών. Η ανακοίνωση του ΔΣ του ΣΕΑ αναφέρει: «Το Υπουργείο Πολιτισμού επιδεικνύει ιδιαίτερο αυταρχισμό με σκοπό να πλήξει την δράση του σωματείου και των Ελλήνων αρχαιολόγων υπέρ της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, τις κινητοποιήσεις ενάντια στην καταστροφή του αρχαιολογικού χώρου στο Μετρό Θεσσαλονίκης, την αποκάλυψη της κατάπτυστης Συμφωνίας για τη Συλλογή Στερν, την θαρραλέα στάση του Συλλόγου στο θέμα της Μυκόνου που υπήρξε καθοριστική για το κίνημα που τώρα αναπτύσσεται για ελεύθερες παραλίες. Επιδεικνύει αυταρχισμό απέναντι στον αταλάντευτο αγώνα ενάντια στην έμμεση ιδιοποίηση των πέντε μεγάλων Μουσείων με την μετατροπή τους σε ΝΠΔΔ με διορισμένες από την Υπουργό διοικήσεις, την εν γένει στάση συμπαράστασης στους αγώνες των ανθρώπων της τέχνης και του πολιτισμού».

Σε ανακοίνωσή της η Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας τονίζει ότι: 

«Η Αθήνα έχει ανάγκη από δράσεις σαν του ΣΕΑ, ως αντίδοτο στην μετατροπή της πόλης σε Ντίσνεϋλαντ, σε πεδίο δράσης των επιχειρηματικών συμφερόντων και των κερδοσκόπων που προωθεί ο Μπακογιάννης μαζί με τη Μενδώνη. Το κτίριο είναι άλλωστε φιλέτο για τα σχέδια τους και γι αυτό πάνε να το αρπάξουν από τους αρχαιολόγους.

Η επίθεση της Μενδώνη είναι επίθεση κατά των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών όλων και γι αυτό η ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΑ, το αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα και κάθε δημοκρατική δύναμη πρέπει να σταθεί στο πλευρό του ΣΕΑ.

Να στηρίξουμε την παραμονή του ΣΕΑ στο κτίριο της Ερμού και την ακύρωση της έξωσης αμέσως».