Εργατικό κίνημα
ΔΕΘ 2023: 8 και 9 Σεπτέμβρη - Διήμερο αντίστασης στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση στην ΕΡΤ3 την περίοδο του αγώνα ενάντια στο “μαύρο”

O Mητσοτάκης ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη και το εργατικό κίνημα ετοιμάζεται να απαντήσει με ένα διήμερο οργής κι αντίστασης την Παρασκευή 8 και το Σάββατο 9 Σεπτέμβρη στη ΔΕΘ. Ο χορός των κινητοποιήσεων ανοίγει με την απεργιακή διαδήλωση των εργαζόμενων στην Υγεία την πρώτη μέρα (δείτε τη σελ. 6). 

Το Σάββατο 9 Σεπτέμβρη, είναι η μέρα της μεγάλης πανεργατικής διαδήλωσης. Τα εργατικά συνδικάτα καλούν σε συγκέντρωση 6μμ στο Άγαλμα Βενιζέλου. «Η πανεργατική διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη στα εγκαίνια της ΔΕΘ στις 9 Σεπτέμβρη, να γίνει η αφετηρία της σύγκρουσης με την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Να γίνει η αρχή για να κλιμακώσουμε απεργιακά, απέναντι σε μια κυβέρνηση που οργανώνει τις επιθέσεις σε βάρος της εργατικής τάξης, σε όλα τα μέτωπα» υπογραμμίζει ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης που οργανώνει προσυγκέντρωση 5:30μμ στη συμβολή των οδών Εγνατία και Αγ.Σοφίας. Aπό την Αθήνα θα αναχωρήσουν λεωφορεία του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης, το πρωί του Σαββάτου (για συμμετοχή τηλ. 6983463840, 6942401824).


Λίγο μετά τη συμπλήρωση 10 χρόνων από το «Μαύρο» στην ΕΡΤ, η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει το ενημερωτικό κομμάτι της ΕΡΤ3. Πρόκειται για μια μεγάλη επίθεση ενάντια στην ίδια την ενημέρωση και ενάντια στους εργαζόμενους της ΕΡΤ. 

Όπως δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Πέτρος Πομόνης, εργαζόμενος στην ΕΡΤ3: «Η υπαγωγή της ΕΡΤ στο μέγαρο Μαξίμου από την κυβέρνηση της ΝΔ  (2019) αποτέλεσε την έναρξη μιας ασφυκτικά ελεγχόμενης περιόδου για το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα. Σταδιακά η ελεγχόμενη, από τη κυβέρνηση Μητσοτάκη, ειδησιογραφία έφτασε σε επίπεδα γκροτέσκο καθιστώντας αναξιόπιστη την παρεχόμενη ενημέρωση. Στην έναρξη της δεύτερης θητείας της (2023), η κυβέρνηση Μητσοτάκη, έχοντας δημιουργήσει ένα κατάμαυρο καμένο τοπίο από άκρου εις άκρον σ’ όλη τη χώρα, αποφάσισε να ρίξει μαύρο και στην ΕΡΤ3 “κόβοντας” τα δελτία ειδήσεων, αποκόπτοντας την παραδοσιακά τοπική τηλεόραση της περιοχής από την τοπική κοινωνία και οδηγώντας την στην απομόνωση την απαξίωση και την κατάργηση. 

Συνέλευση

Είναι μια απόφαση που ξεχειλίζει το ποτήρι της αγανάκτησης και της οργής για κάθε εργαζόμενο/η της ΕΡΤ3. Η πρώτη αντίδραση προήλθε από την τοπική ένωση συντακτών (ΕΣΗΕΜ-Θ) που προκήρυξε στάση εργασίας για την Τρίτη 29 Αυγούστου από 12μ έως 3μμ και την διεξαγωγή γενικής συνέλευσης στα γραφεία της Ένωσης. Για την αποτροπή της εργοδοτικής επίθεσης, ως Αριστερή Πρωτοβουλία Εργαζομένων υποστηρίζουμε ότι, δεν αρκεί μια στάση εργασίας αλλά αγώνας διαρκείας με την συμβολή όλων των σωματείων της ΕΡΤ, τεχνικών και διοικητικών, με απόφαση της Ομοσπονδίας. Χρειαζόμαστε απεργιακή κλιμάκωση μέχρι την ακύρωση της απόφασης από την διοίκηση της ΕΡΤ. Στην κινητοποίηση των εργαζομένων για την ΔΕΘ προτείνουμε την δημιουργία πανό στο οποίο να αναγράφεται “ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΤ 3” με το οποίο να διαδηλώσουμε ως το κτίριο της τηλεόρασης».


Η απεργία των υγειονομικών στις 8 Σεπτέμβρη, μία μέρα πριν την έκθεση, έχει τεράστια σημασία. Θα πρέπει να είμαστε όλοι εκεί διεκδικώντας μαζικές προσλήψεις, μονιμοποιήσεις, να φύγουν οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία και γενναίες αυξήσεις στους μισθούς. 

Έχει τεράστια σημασία να κλιμακώσουμε απεργιακά για αυτό πρέπει να απαιτήσουμε από το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔΗΝ που θα γίνει αμέσως μετά τη απεργιακή συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη κλιμάκωση της απεργίας. Όλοι οι εργαζόμενοι σε όλους τους κλάδους τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στο δημόσιο τομέα στενάζουν και δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα. 

Μια μέρα μετά, το Σάββατο, ο Μητσοτάκης θα έρθει να αραδιάσει μια σειρά ψέματα. Από υποσχέσεις για αυξήσεις στους μισθούς μέχρι ότι θα σώσει το  ΕΣΥ. Δεν τα χάφτουμε. Ξέρουμε τις προτεραιότητές τους και είδαμε τα δολοφονικά αποτελέσματα. Οι πυρκαγιές κατέστρεψαν χιλιάδες στρέμματα αφήνοντας πίσω τους δεκάδες νεκρούς, καταστραμμένη γη, νεκρά ζώα και ανθρώπους χωρίς σπίτια. Την ώρα που καιγόταν ο Έβρος ο Μητσοτάκης επέλεξε να κάνει συμφωνία με το Ζελένσκι. Επιλογή και προτεραιότητα της Νέας Δημοκρατίας είναι τα Ραφάλ και όχι τα πυροσβεστικά όπως επιλογή της είναι ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ και όχι η δημόσια Υγεία. Στενάζουν τα νοσοκομεία από τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και σε χρηματοδότηση.

Το διήμερο 8 και 9 Σεπτέμβρη πρέπει να είναι η αρχή για απεργιακή κλιμάκωση και σύγκρουση με την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας αν θέλουμε να σώσουμε τις ζωές μας. Να ετοιμάσουμε από την πλευρά μας ένα καυτό διήμερο που θα είναι η αφετηρία για την συνέχεια. Και αυτό θα πετύχει με την οργάνωση από τα κάτω και με τις επιτροπές αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς.  Όλοι και όλες στις 8 και στις 9 Σεπτέμβρη απεργούμε και διαδηλώνουμε απέναντι στην κυβέρνηση και τη δολοφονική πολιτική της.
 
Κατερίνα Αβραμίδου, 
συνταξιούχος εργαζόμενη του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, 
μέλος του Συντονιστικού Νοσοκομείων

Η πανεργατική διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη, εν όψει της Διεθνούς Έκθεσης, σημαίνει σύγκρουση με την εκάστοτε κυβέρνηση και τις επιλογές της άρχουσας τάξης. Η φετινή διαδήλωση τηρεί αυτήν την υπόσχεση, σε μια συγκυρία που διακυβεύονται τα μεγαλύτερα ζητήματα για τη ζωή μας και τον έλεγχο των αναγκών μας από τη δική μας μεριά. 

Η κυβέρνηση της ΝΔ, μετά από τέσσερα καταστροφικά χρόνια διακυβέρνησης, μπαίνει σε έναν νέο κύκλο επιθέσεων στην εργατική τάξη: προσπαθεί να βάλει ταφόπλακα στις διεκδικήσεις για αυξήσεις των μισθών, συνεχίζει τις ιδιωτικοποιήσεις, εφαρμόζει περικοπές σε κάθε κοινωνική ανάγκη- από την Υγεία και την Παιδεία μέχρι την προστασία από τις φωτιές και τις ασφαλείς μεταφορές. Όλα αυτά ενώ κλείνει το μάτι στην ακροδεξιά και στους φασίστες και επεκτείνει τον αντιδημοκρατικό της κατήφορο, προσπαθώντας να σιωπήσει κάθε φωνή που αντιστέκεται, όπως στην περίπτωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.
Η επίθεση στην Παιδεία είναι ένα από τα κομμάτια που συνθέτουν αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα: ο Πιερρακάκης αποκαλεί «αναμόρφωση της παράλληλης στήριξης» τις περικοπές σε προσωπικό, μιλάει ανοιχτά για ελεύθερη επιλογή σχολείων από τους γονείς, μετατρέποντάς τα από χώρους ιδεών σε μηχανές της αγοράς, επαναφέρει τον γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ επεκτείνοντας το προσοντολόγιο για τον διορισμό των αναπληρωτ(ρι)ών –που η κυβέρνησή του δεν έχει διστάσει να χρησιμοποιεί επί σειρά ετών για να καλύψει τις ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό σε κάθε γωνιά της Ελλάδας– και (αλίμονο!)  συνεχίζει την αξιολόγηση. Παράλληλα, συνδέει  την εκπαίδευση με τη βιομηχανία και την οικονομία και δίνει την υπόσχεσή του στους κολλεγιάρχες ότι θα τους διοχετεύσει με χιλιάδες άτομα τα οποία «κόβονται» από τα δημόσια πανεπιστήμια με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.
Απέναντι σε αυτές τις επιθέσεις, οι δάσκαλοι και οι δασκάλες, οι εκπαιδευτικοί της τάξης μας, έχουμε καθήκον να αντισταθούμε σθεναρά, σε συνέχεια των μαχών που έχουμε δώσει τόσο διαχρονικά, όσο και την προηγούμενη τετραετία. Ως εκπαιδευτικό κίνημα δεν αφήσαμε καμία επίθεση αναπάντητη. Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα, πατώντας πάνω στην προηγούμενη εμπειρία μας, οραματιζόμενοι ένα καλύτερο μέλλον για εμάς, ως εργαζόμενους στα σχολεία, αλλά και τα παιδιά μας, που έχουν κάθε δικαίωμα να μη στιβάζονται ανά 25 μέσα στις τάξεις προκειμένου να μειωθούν οι δαπάνες για την Παιδεία. 
 
Κατερίνα Τσαλταμπάση, 
δασκάλα, Στ' ΣΕΠΕ Θεσσαλονίκης

Οργανώνουμε την φετινή ΔΕΘ σαν έναν πολύ δυνατό σταθμό μέσα στο Σεπτέμβριο. Είναι η πρώτη ΔΕΘ μετά τις εκλογές και αποτελεί μια πρώτη ευκαιρία για να δείξει ο κόσμος τις διαθέσεις του απέναντι στην ΝΔ, μετά από ένα καλοκαίρι πολύ καταστροφικό με πνιγμούς μεταναστών, με φονικές πυρκαγιές, με ρατσιστικό παραλήρημα και δολοφονίες προσφύγων. 

Η εικόνα από τις παρεμβάσεις μας στους χώρους δουλειάς είναι ότι η συζήτηση πηγαίνει πολύ μακριά και μπορούμε να τραβήξουμε όλο τον κόσμο, όλα τα σωματεία και στο καραβάνι της Yγείας στις 8/9 και την επόμενη μέρα στην μεγάλη πανεργατική διαδήλωση της ΔΕΘ. Παράλληλα ανοίγουμε και την συζήτηση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, τις συνεργασίες που έχουμε καταφέρει να κάνουμε βάζοντας το στίγμα μας στα σχήματα της Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την «Πόλη ανάποδα» και ως ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Κεντρική Μακεδονία.  

Νίκος Κοκκίνης,
ψυχολόγος

Στο Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ την Τρίτη 29/8, όπου επικυρώθηκε η απόφαση της συνομοσπονδίας για συμμετοχή της στην κινητοποίηση στη ΔΕΘ, σημειώθηκε ακόμα μία ακροδεξιά πρόκληση από τη φιλοκυβερνητική παράταξη της ΔΑΚΕ. Ο Χρήστος Παπαναστάσης, μέλος της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ από τη ΔΑΚΕ τόλμησε να πει από το βήμα για τους νεκρούς μετανάστες στη φωτιά του Έβρου ότι «κακώς βρέθηκαν εκεί»! 

Η πρόκληση δεν έμεινε αναπάντητη. Οι σύμβουλοι από όλες τις υπόλοιπες παρατάξεις ζήτησαν να ανακαλέσει αυτό το χυδαίο ρατσιστικό σχόλιο και η διαδικασία σταμάτησε ολοκληρωτικά καθώς αποχώρησαν οι σύμβουλοι σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Ούτε στην ΑΔΕΔΥ ούτε πουθενά δεν θα περάσουν αυτές οι προκλήσεις. Παλεύουμε για συνδικάτα που ενώνουν τους εργάτες κόντρα στον ρατσισμό.