Εργατικό κίνημα
Νοσοκομεία: Από τη Θεσσαλονίκη ξεκινάμε την απεργιακή κλιμάκωση

Με την πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση των υγειονομικών την Παρασκευή 8 Σεπτέμβρη ανοίγει και φέτος το αγωνιστικό αντικυβερνητικό διήμερο στη ΔΕΘ, που θα κορυφωθεί με την πανεργατική διαδήλωση την επόμενη μέρα 9/9. Η ΠΟΕΔΗΝ, η ομοσπονδία των εργαζομένων στα νοσοκομεία, καλεί προσυγκέντρωση στις 8.30πμ στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης και θα ακολουθήσει πορεία στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Το απόγευμα της ίδιας μέρας θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ για να αποφασιστούν τα επόμενα αγωνιστικά βήματα.

Η απεργιακή κινητοποίηση στις 8/8 ανοίγει με μαζικούς όρους τη μάχη για να σωθεί το ΕΣΥ και να τσακιστεί η κυβέρνηση του Μητσοτάκη. Το Συντονιστικό των Νοσοκομείων οργανώνει περιοδείες στα νοσοκομεία για τη μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη διακινώντας αφίσα και προκήρυξη. «Το φετινό καλοκαίρι κλείνει για τα δημόσια νοσοκομεία με τον χειρότερο απολογισμό των τελευταίων ετών», σημειώνει το Συντονιστικό. «Η πυρκαγιά στο νοσοκομείο της Νίκαιας, η εκκένωση του νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης που στο παρά πέντε δεν τυλίχτηκε στις φλόγες, δείχνουν πόσο νοιάζεται η κυβέρνηση για το ΕΣΥ. Η πολιτική της για την Δημόσια Υγεία έχει γίνει πλέον φανερή. Θα απαξιώσει τμήμα το τμήμα, κάθε κλινική, κάθε εργαστήριο στο ΕΣΥ για να έρθουν να τα "σώσουν" οι ιδιώτες. Όσο για τους «ήρωες της Υγείας» θα μας δώσει αύξηση 1.5 ευρώ την ημέρα το 2024 και υπόσχεται ότι θα κάνει σε βάθος τετραετίας λίγες προσλήψεις.  

Οι "ματωμένες" εφημερίες μας με προπηλακισμούς και ξυλοδαρμούς στο προσωπικό, ο εξευτελισμός των ασθενών στην πολύωρη αναμονή και τα ράντζα, η ελάχιστη άδεια που πήραμε μας έχουν οδηγήσει όλες και όλους πέρα από τα όρια μας. Η ιδέα του Χρυσοχοΐδη να βάλει φαντάρους στο ΕΚΑΒ ήταν ένας τραγέλαφος που δεν σταμάτησε προφανώς τους άδικους θανάτους ασθενών σε νησιά και την ηπειρωτική χώρα λόγω μη έγκαιρης διακομιδής τους στα κέντρα υγείας και τα νοσοκομεία. Τα συνδικάτα της Υγείας είχαμε προειδοποιήσει ότι χωρίς αυξήσεις στους μισθούς, χωρίς προσλήψεις και λεφτά για την Υγεία όχι μόνο θα συνεχιστεί η παράνοια-επικινδυνότητα των εφημεριών μας αλλά και ότι θα έρθει νέο και μαζικότερο κύμα παραιτήσεων γιατρών και νοσηλευτών. Δεν μας άκουσαν, μας αγνόησαν και τώρα ήρθε η ώρα της μετωπικής σύγκρουσης».

Κεντρική επιλογή

Η διάλυση του ΕΣΥ και η μετατροπή της Υγείας από δημόσιο αγαθό σε εμπόρευμα είναι κεντρική επιλογή της άρχουσας τάξης και της κυβέρνησης του Μητσοτάκη. Τα ΣΔΙΤ και οι ιδιωτικοποιήσεις δεν λύνουν το δημοσιονομικό πρόβλημα, αλλά το επιβαρύνουν εις βάρος της πλειοψηφίας για να πλουτίζει μια αισχρή μειοψηφία αφεντικών στην ιδιωτική Υγεία. Η ίδια πολιτική είναι υπεύθυνη για τα εκατοντάδες χιλιάδες καμμένα στρέμματα και τους νεκρούς που άφησαν πίσω τους οι πυρκαγιές σε όλη τη χώρα. Αντί για δεκάδες χιλιάδες προσλήψεις υγειονομικών και δασοπυροσβεστών, η κυβέρνηση επιλέγει να σπαταλάει δισεκατομμύρια ευρώ σε πολεμικούς εξοπλισμούς.

«Απέναντι σε αυτήν την δολοφονική κυβέρνηση χρειάζεται να πάμε ένα βήμα παρακάτω», υπογραμμίζει το Συντονιστικό. «Τη συζήτηση που κάνουμε καθημερινά στα νοσοκομεία μας για το πώς μπορούμε να σταματήσουμε αυτήν την άθλια κατάσταση που προσπαθεί να επιβάλλει η κυβέρνηση στο ΕΣΥ, χρειάζεται να την ανοίξουμε τώρα στα σωματεία μας και στις ομοσπονδίες μας. Το ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ είναι το μοτίβο στα λόγια όλων και χρειάζεται αυτό να το μετατρέψουμε σε κλιμάκωση. 

Ο συντονισμός των Νοσοκομείων στην Κρήτη που ξεσήκωσε όλη την τοπική κοινωνία στο πλευρό των εργαζόμενων στην Υγεία, ήταν ένα παράδειγμα. Τώρα χρειάζεται η γενίκευση! Χρειάζεται απεργιακή κλιμάκωση άμεσα, με επαναλαμβανόμενες απεργίες για να τους αναγκάσουμε να σταματήσουν την συστηματική διάλυση του ΕΣΥ. Δεν φτάνει πια μια απεργία κάθε ένα-δύο μήνες. Αυτές έπαιξαν ρόλο για να κρατήσουμε οριακά όρθιο το ΕΣΥ και για να μην απολυθούν μαζικά οι συμβασιούχοι». 

• Το Συντονιστικό των Νοσοκομείων βάζει πούλμαν για τη συμμετοχή στην πανυγειονομική κινητοποίηση στις 8/8 στη Θεσσαλονίκη. Αναχώρηση την Πέμπτη 7/9 στις 11μμ από το νοσοκομείο Άγιος Σάββας (τηλ. 6945677808).


Πάμε για απεργία διαρκείας
-όχι “διαρκή διάλογο”

Συνάντηση της ΟΕΝΓΕ, της πανελλαδικής ομοσπονδίας των νοσοκομειακών γιατρών, με τον Υπουργό Υγείας Χρυσοχοΐδη πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 28/8. Η Αργυρή Ερωτοκρίτου, μέλος ΓΣ της ΟΕΝΓΕ με το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή, η οποία συμμετείχε στη συνάντηση, μας μεταφέρει την εικόνα και σχολιάζει τη στάση του υπουργείου:

«Από τη μεριά της ΟΕΝΓΕ βάλαμε όλα τα ζητήματα στο τραπέζι. Καταρχάς το μισθολογικό με απαίτηση για γενναίες αυξήσεις, καθώς αυτές που δόθηκαν είναι κοροϊδία, όπως και τα 20 ευρώ σαν πρόσθετο μπόνους σε όσους βρίσκονται σε απομακρυσμένη περιοχή, την ίδια ώρα που μας τσακίζουν στις εφημερίες και στους φόρους. Η απάντηση ήταν ότι θεωρεί πολύ σημαντικό το θέμα και “θα το δούμε”. Στο ζήτημα των προσλήψεων απαιτήσαμε να καλυφθούν όλες οι οργανικές θέσεις που είναι κενές, δηλαδή πάνω από 40 χιλιάδες. Επέμεινε ότι δεν θα γίνει καμία παραπάνω από τις 10 χιλιάδες που είναι η προκήρυξη θέσεων μέχρι το 2024. Για τις παραιτήσεις και τις μετακινήσεις παραδέχτηκε το πρόβλημα που υπάρχει, αλλά στην ουσία και αυτό “θα το δούμε”. Το μόνο που “έδωσε” είναι παράταση στους επικουρικούς γιατρούς των οποίων λήγουν οι συμβάσεις στο τέλος του χρόνου.

Υποστελέχωση

Επίσης παραδέχτηκε το πόσο τραγική είναι η κατάσταση στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, με ατέλειωτες ώρες αναμονής σε σημείο να τρώνε ξύλο υγειονομικοί από αγανακτισμένους και γι' αυτό ετοιμάζει σχέδιο -δεν ξέρουμε τι- εντός των επόμενων δύο μηνών. Δεν ξεχνάμε ότι η προηγούμενη λύση που έδωσαν για αυτό, ήταν η μεταφορά ασθενών σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, η οποία βοήθησε μόνο τους ιδιώτες να βγάζουν κι άλλα κέρδη και σε τίποτα άλλο. “Αν βρείτε 3.000 διασώστες του ΕΚΑΒ να μου τους φέρετε” είπε σχετικά με την τραγική κατάσταση του ΕΚΑΒ, ρίχνοντας ουσιαστικά την ευθύνη στους εργαζόμενους που προτιμούν να δουλεύουν αλλού. Αόριστες ήταν οι απαντήσεις και στα υπόλοιπα ζητήματα, όπως για τους ειδικευόμενους και την εκπαίδευση τους, ενώ για την κατάρρευση ολόκληρων νοσοκομείων, τα εργαστήρια που κλείνουν από την υποστελέχωση και τις αυθαιρεσίες των διοικητών δεν είχε να πει τίποτα. 

Αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι είμαστε στη δυσκολότερη φάση του ΕΣΥ, κόντρα στο προηγούμενο αφήγημα της ΝΔ περί βελτίωσης του. Βέβαια, το παρουσίασε σαν πανευρωπαϊκό φαινόμενο, όπου υπάρχει η έλλειψη ενός εκατομμυρίου υγειονομικών. Θυμίζει τη δικαιολογία της κλιματικής κρίσης για τις φωτιές. Από τη μία προφανώς φαίνεται ότι πιέζονται από την τραγική κατάσταση που υπάρχει στα δημόσια νοσοκομεία, από την άλλη πετάνε την μπάλα στην εξέδρα ρίχνοντας αλλού τις ευθύνες.

“Θα είμαστε σε διαρκή διάλογο” μας είπε ο Χρυσοχοΐδης και νομίζω ότι αυτό θα είναι το χαρτί που θα παίξει. Ήδη έκλεισε το επόμενο ραντεβού με την ΟΕΝΓΕ για την τρίτη βδομάδα του Σεπτέμβρη. Είναι μια αλλαγή σε σχέση με την προηγούμενη τετραετία, αλλά δεν σημαίνει τίποτα ουσιαστικό. Όσες συναντήσεις με το υπουργείο και να γίνουν δεν θα λυθούν όλα αυτά τα ζητήματα. Γι' αυτό από τη μεριά μας ως Ενωτικό Κίνημα οργανώνουμε τη συγκρότηση της αγωνιστικής απάντησης των υγειονομικών που χρειάζεται να είναι διαρκείας, με απεργίες και κινητοποιήσεις, και με συγκρότηση επιτροπών ανά νοσοκομείο».


Αγ. Σάββας

Σε Γενική Συνέλευση καλεί τους εργαζόμενους ο Σύλλογος του νοσοκομείου Άγιος Σάββας την Τρίτη 5/9 στις 12 το μεσημέρι. Η οργάνωση του διήμερου στη ΔΕΘ, με την απεργία και την πανελλαδική πανυγειονομική κινητοποίηση στις 8/9 και η μεγάλη πανεργατική διαδήλωση στις 9/9, θα βρίσκονται στο κέντρο της συζήτησης. Την ίδια μέρα, στις 1.30μμ μετά τη συνέλευση θα πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας στη Διοίκηση ενάντια στην τοποθέτηση καμερών σε τμήμα του νοσοκομείου.