Εργατικό κίνημα
Νόμος είναι το δίκιο του απεργού - όχι του Γεωργιάδη

Συνάντηση ΠΟΕΔΗΝ με τον Άδωνι Γεωργιάδη

Το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και του Άδωνι Γεωργιάδη για τα εργασιακά που ετοιμάζεται να κατεβάσει για ψήφιση η κυβέρνηση τον Σεπτέμβρη δεν είναι τίποτα άλλο από συνέχεια του νόμου Χατζηδάκη και κλιμάκωση της επίθεσης ενάντια στα εργασιακά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες. Πίσω από τις βαρύγδουπες δηλώσεις για «προστασία» των εργαζόμενων από τη μαύρη ανασφάλιστη εργασία και τη δήθεν επιβολή ελέγχου των αφεντικών, το νομοσχέδιο πάει ένα ακόμα βήμα πιο πέρα την κατάργηση του 8ώρου και την ποινικοποίηση των απεργιών.

Από τη βαριά βιομηχανία συνεχούς καύσεως ξεκινάει η κατάργηση της 5μερης εργασίας, δίνοντας το «δικαίωμα»(!) στους εργαζόμενους να εργάζονται 6 ημέρες. Νομιμοποιείται η εργασία σε περισσότερους από έναν εργοδότη, κάτι που μέχρι σήμερα απαγορευόταν από τη νομοθεσία, ανεβάζοντας τις ώρες εργασίας την ημέρα μέχρι και 13 ώρες. Δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να θεσμοθετούν συμβάσεις μηδενικού ωραρίου με εργαζόμενους, οι οποίοι θα ειδοποιούνται μόλις μία ημέρα πριν αν θα δουλεύουν ή όχι. Το κερασάκι στην τούρτα -του Γεωργιάδη αυτή τη φορά- είναι η διάταξη του νομοσχέδιου που προβλέπει ποινική ευθύνη, όχι μόνο αστική, για την παρεμπόδιση των απεργοσπαστών. Με λίγα λόγια, φυλακή στους απεργούς, όχι μόνο οικονομικό πρόστιμο.

Είναι εξοργιστικό να μιλάει ο Γεωργιάδης και τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης για νομοσχέδιο που δίνει δικαίωμα επιλογής στους εργαζόμενους να δουλέψουν παραπάνω αν επιθυμούν να βγάλουν περισσότερα χρήματα. Γιγαντώθηκε το εργατικό κίνημα την προηγούμενη τετραετία της ΝΔ για να κερδίσει δικαιώματα στην αντίστροφη κατεύθυνση από αυτήν. Πάλεψε για το δικαίωμα να μπορεί να ζει αξιοπρεπώς με τον μισθό μιας μόνιμης και σταθερής δουλειάς, ενάντια στα ήδη εξαντλητικά ωράρια και την εντατικοποίηση. Να υπάρχει ελεύθερος χρόνος για ψυχαγωγία, για πολιτική, για ξεκούραση. Να υπάρχει ασφάλεια στη δουλειά και μέτρα προστασίας και υγιεινής. Να σταματήσει η ελαστική εργασία και η ανασφάλεια για το πότε, πόσο και αν θα δουλέψει. 

Αυθαιρεσία

Το νομοσχέδιο δεν επιβάλει κανέναν ουσιαστικό έλεγχο στα αφεντικά, αντίθετα τους δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν όπως και όποτε θέλουν τους εργαζόμενους. Καθιερώνει τους μισθούς πείνας και την εργοδοτική αυθαιρεσία. Ποτέ δεν λειτούργησαν οι κυρώσεις ενάντια στα αφεντικά που παρανομούν εις βάρος των εργαζόμενων, απλά επειδή θεσμοθετήθηκαν νόμοι. Η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, τα μισά ένσημα και οι απλήρωτες υπερωρίες είναι κανόνας σε πολλούς κλάδους, όπως το εμπόριο, ο επισιτισμός και ο τουρισμός, παρά την απαγόρευση. Τι θα αλλάξει τώρα που το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας είναι πιο διαλυμένο από ποτέ και μετατράπηκε σε Ανεξάρτητη Αρχή, που είναι στην πράξη εξαρτημένη από την κυβέρνηση; Πώς θα σταματήσει η εκτόξευση των εργατικών ατυχημάτων τώρα που θα είναι και νόμιμο να δουλεύει και να εξαντλείται κάποιος σε δύο δουλειές; Είδαμε τις μέρες του καύσωνα που μετρούσαμε νεκρούς εργάτες πόσο λειτούργησε η ρύθμιση του υπουργείου για παύση των εργασιών το μεσημέρι.

Το δυνάμωμα των σωματείων και η απεργιακή σύγκρουση ενάντια στην κυβέρνηση των αφεντικών είναι η μόνη που μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για να δικαιωθούν τα αιτήματα των εργαζομένων. Και η κυβέρνηση ξέρει πολύ καλά ότι τα αποτελέσματα των εκλογών δεν τους εξασφαλίζουν καμία ανοχή ή κινηματική εκτόνωση. Γι' αυτό προχωρούν σε μέτρα πρόληψης απέναντι στο απεργιακό κύμα που βλέπουν να τους έρχεται και που θα ξεκινήσει με μαζικούς όρους από το διήμερο της ΔΕΘ 8-9/9. Χρειάζεται η αντεπίθεση με απεργιακό κίνημα διαρκείας που να τσακίσει τα σχέδια του Γεωργιάδη και την ίδια την κυβέρνηση της καταστροφής.