Συνεντεύξεις
Συνέντευξη Εμμανουέλας Τερζοπούλου: Γη και Ελευθερία στην Ραφήνα

Εμμανουέλα Τερζοπούλου

Η Εμμανουέλα Τερζοπούλου, γνωστή για τους αγώνες της για το περιβάλλον, μίλησε στον Γιώργο Πίττα για τη νέα Κίνηση που κατεβαίνει στις δημοτικές εκλογές στη Ραφήνα με την ίδια επικεφαλής.

 

Τι είναι η «Γη και Ελευθερία» και ποιοι οι στόχοι της νεοσύστατης δημοτικής κίνησης που συμμετέχει για πρώτη φορά στις εκλογές στο Δήμο Ραφήνας Πικερμίου;

Η δημοτική κίνηση «Γη και Ελευθερία» δεν δημιουργήθηκε από το μηδέν. Είμαστε άνθρωποι από την Ραφήνα και το Πικέρμι που βρεθήκαμε μαζί σε μία σειρά αγώνες για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος. Στους αγώνες για την υπεράσπιση του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, στους αγώνες για την υπεράσπιση του πρασίνου, του παραλιακού μετώπου και των υγροτόπων της περιοχής (Μπλέ Λιμανάκι, παραλία Μαρίκες), για την υπεράσπιση των δημόσιων χώρων όπως τον αγώνα για να φύγει το εργοτάξιο της Ιντρακάτ δίπλα στα σχολεία. Στους αγώνες για δημοκρατία, για να μπορεί να ακούγεται η φωνή των πολιτών στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Αποφασίσαμε φέτος να συγκροτήσουμε την δημοτική κίνηση «Γη και Ελευθερία» και να συμμετέχουμε στις δημοτικές εκλογές γιατί το επόμενο διάστημα στην περιοχή μας προγραμματίζονται φαραωνικά έργα τα οποία θα αλλάξουν εντελώς την φυσιογνωμία του τόπου μας και θα υποβαθμίσουν δραματικά το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των πολιτών. Η θητεία του επόμενου δημοτικού συμβουλίου θα είναι κρίσιμη για την περιοχή μας. Και είναι απαραίτητο να εκπροσωπούνται στο δημοτικό συμβούλιο φωνές που αντιτίθεται στο ζοφερό μέλλον που μας επιφυλάσσουν -μέλλον το οποίο αποφασίστηκε χωρίς τη γνώμη των πολιτών. Χρόνια τώρα, η γνώμη των πολιτών σπανίως ζητείται και όταν ζητείται είναι για το θεαθήναι, δεν λαμβάνεται υπόψη από τα κέντρα λήψης αποφάσεων στην κυβέρνηση και στο δήμο.

Μίλησέ μας για αυτά τα σχέδια.

Πρόκειται για σχέδια που σχετίζονται με την πώληση του λιμανιού του Πειραιά στην Cosco και την πρόθεση της Cosco, με τη συνεργασία των εκάστοτε κυβερνώντων, να διώξουν τα ακτοπλοΐκά δρομολόγια από τον Πειραιά, κρατώντας εκεί τα εμπορικά πλοία και την κρουαζιέρα. Αυτός ο σχεδιασμός επιβάλλει την μεταφορά όλου το φόρτου των επιβατικών πλοίων στη Ραφήνα, που μεταφράζεται σε επέκταση του λιμανιού της, επέκταση της Αττικής Οδού μέχρι τη Ραφήνα και τσιμεντοποίηση του Μεγάλου Ρέματος. Πρόκειται για έργα που δεν έχουν καμία σχέση με τις ανάγκες των πολιτών του τόπου και απειλούν να «καταπιούν» τη μικρή μας πόλη. 

Η επέκταση της Αττικής Οδού θα χωρίσει στη μέση την πόλη, θα φέρει πολλαπλάσια αυτοκίνητα εκτοξεύοντας την ήδη αυξημένη κυκλοφοριακή συμφόρηση, θα την μετατρέψει σε ένα τεράστιο πάρκινγκ, σε χώρο διέλευσης εκατομμυρίων ανθρώπων και εκατοντάδων χιλιάδων αυτοκινήτων -εξυπηρετώντας στην ουσία τα συμφέροντα της Cosco, των μεγάλων εφοπλιστικών και κατασκευαστικών εταιρειών, που εμπλέκονται. Είμαστε αντιμέτωποι με ένα ολόκληρο σύστημα που βάζει τα κέρδη πάνω από το περιβάλλον και τους ανθρώπους. 

Τα λεγόμενα «αναπτυξιακά έργα» απειλούν να καταστρέψουν το φυσικό περιβάλλον της Ανατολικής Αττικής που μετά και τις φωτιές των τελευταίων χρόνων είναι ήδη εξαιρετικά επιβαρυμένο. Το πρώτο που «θα την πλρώσει» είναι το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας. Για να κατασκευαστούν οι οδικές και συγκοινωνιακές υποδομές εξυπηρέτησης του λιμανιού, το μεγαλύτερο φυσικό ποτάμι της Αττικής, θα μετατραπεί από ένα πλoύσιο οικοσύστημα που είναι σήμερα, σε ένα τεχνητό κανάλι ομβρίων υδάτων, προκειμένου να εξασφαλιστεί ο απαραίτητος χώρος για την κατασκευή των έργων,  με ό, τι κινδύνους συνεπάγεται για το περιβάλλον και τα πλημμυρικά φαινόμενα που θα αντιμετωπίσει η περιοχή εξαιτίας αυτών των έργων. 

Η ατμοσφαιρική ρύπανση που ήδη είναι ανυπόφορη λόγω της τεράστιας αύξησης των αυτοκινήτων και των πλοίων της ακτοπλοΐας καθώς και του αεροδρομίου, θα φτάσει στα ύψη. Να σημειώσουμε ότι η γειτνίαση με το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, εκτός της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της ηχορύπανσης που γίνεται αφόρητη τους καλοκαιρινούς μήνες, συνοδεύεται και από υποβάθμιση των υδάτινων φορέων λόγω της ανεξέλεγκτης ρίψης ανεπεξέργαστων νερών από τις πίστες και τα πάρκινγκ, στα ρέματα που γειτνιάζουν με το αεροδρόμιο (Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας – Ερασίνος Βραυρώνας) επηρεάζοντας την ποιότητα των νερών ολόκληρης της περιοχής και της θάλασσας. 

Όλα αυτά, χωρίς αμφιβολία, θα υποβαθμίσουν δραματικά τις συνθήκες ζωής των κατοίκων της Ραφήνας και του Πικερμίου. Παράλληλα έχουμε τα σχέδια επέκτασης και «αξιοποίησης» της παραλιακής ζώνης, με πρώτο το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο για τις πυρόπληκτες περιοχές του 2018, που τείνουν να μετατρέψουν την περιοχή του Ματιού σε επέκταση του αστικού ιστού της Αθήνας, καθώς και μία σειρά άλλα «πρότζεκτ» που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως το κέντρο επεξεργασίας λυμάτων, η μονάδα επεξεργασίας βιοαποβλήτων, η επεξεργασία των απορριμμάτων και η δημιουργία ΧΑΔΑ, δηλαδή χωματερής, αποφάσεις οι οποίες ήδη δρομολογούνται..

Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι στη Ραφήνα και το Πικέρμι, τι ζητάει  ο κόσμος; 

Ενώ όλα αυτά τα μεγάλα έργα προγραμματίζονται για την περιοχή χωρίς να έχουν το παραμικρό όφελος για τους κατοίκους της περιοχής, οι δημότες μας, αντιμετωπίζουν καθημερινά την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής καθώς και όλων των υπηρεσιών και των δομών που διευκολύνουν τη ζωή των ανθρώπων και την ασφάλειά τους. Για παράδειγμα σε ολόκληρη Ανατολική Αττική δεν υπάρχει ούτε ένα δημόσιο νοσοκομείο εκτός των Κέντρων Υγείας που συνήθως δεν έχουν καν επαρκή ασθενοφόρα ή προσωπικό για να τα στελεχώσει με αποτέλεσμα τα τραγικά γεγονότα με τους θανάτους της εγκύου και ενός μικρού παιδιού φέτος το καλοκαίρι. 

Η καθημερινότητα των ανθρώπων της περιοχής ολοένα και χειροτερεύει: Με την αύξηση της κυκλοφορίας και την έλλειψη χώρων στάθμευσης λόγω του λιμανιού. Με την έλλειψη δημόσιας συγκοινωνίας που να συνδέει την Ραφήνα με την Αθήνα και την έλλειψη δημοτικής συγκοινωνίας που να συνδέει τις γειτονιές της Ραφήνας και του Πικερμίου. Με την έλλειψη μέριμνας από πλευράς Δήμου για πλήρη κάλυψη των αναγκών σε σχολεία και νηπιαγωγεία, παδικούς σταθμούς. Με την έλλειψη μέριμνας κάθε είδους προς άτομα που χρειάζονται βοήθεια, όπως άτομα με αναπηρία, ηλικιωμένους, οικονομικά ευάλωτες ομάδες, μετανάστες. Με την έλλειψη μέριμνας τόσο από το κράτος όσο και από την δημοτική αρχή και την περιφέρεια σχετικά με την πυρασφάλεια και την πυροπροστασία σε ένα δήμο που η πλειοψηφία της έκτασής του καταλαμβάνεται από δασικές και αγροτικές εκτάσεις.

Όλα αυτά σχετίζονται με την γενικότερη πολιτική υποβάθμισης και υποστελέχωσης των κοινωνικών δομών και υπηρεσιών που παρέχει το κράτος στους πολίτες με απώτερο στόχο την ιδιωτικοποίησή τους. Ωστόσο σε ένα δήμο όπως ο δικός μας, λόγω της κήρυξής του ως «πυρόπληκτος» για πέντε συνεχόμενες χρονιές (με ό,τι αυτό συνοδεύεται, διευκολύνσεις οικονομικές, διοικητικές κλπ) θα μπορούσαν πολλά από αυτά τα θέματα να είχαν λυθεί. Όμως, η συγκεκριμένη δημοτική αρχή όλα αυτά τα χρόνια ακολουθεί πιστά τις κυβερνητικές γραμμές υποβάθμισης του κοινωνικού κράτους.

Τη στιγμή αυτή που μιλάμε, καίγεται όλη η Ελλάδα. Kαι αντί να αναλάβουν τις ευθύνες τους -όλοι εκείνοι που για χρόνια κρατάνε υποστελεχωμένες τις δασικές υπηρεσίες, την πυροσβεστική, τις εθελοντικές ομάδες, τους OTA και όλους τους παράγοντες που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την πρόληψη και την καταστολή των πυρκαγιών σε μια περίοδο κλιματικής αλλαγής και ξηρασίας, που είναι ήδη εδώ- ψάχνουν εξιλαστήρια θύματα για να φορτώσουν την ευθύνη. Σε ποιούς; Στους ίδιους τους πολίτες γενικώς, με το αφήγημα της «ατομικής ευθύνης» και κυρίως στις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες όπως οι πρόσφυγες ή οι Ρομά τροφοδοτώντας έτσι τις χειρότερες, μισανθρωπικές, ρατσιστικές και φασιστικές φωνές. 

Και όλα όσα λένε για τα «μέτρα» που θα παρθούν μετά τις φωτιές, για «ενίσχυση» των πυρόπληκτων και «αποκατάσταση» των καμένων περιοχών, είναι κενό γράμμα. Το είδαμε αυτό μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι. Όπου ο κόσμος ακόμη περιμένει αποζημιώσεις. Όπου μετά την φωτιά τα επιχειρηματικά συμφέροντα πήραν τον πρώτο λόγο και το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο αποκατάστασης της περιοχής αλλάζει εντελώς το τοπίο στο Μάτι. Όπου οι συγγενείς των θανόντων και οι τραυματίες ακόμη παλεύουν μόνοι τους μετά από πέντε χρόνια για την δικαίωσή τους. Όπως ακριβώς έγινε και στην Εύβοια και όπως πρόκειται να γίνει σε όλες τις καμένες εκτάσεις. 

Τι μήνυμα έχετε να στείλετε στον κόσμο που σε λιγότερο από ενάμιση μήνα θα κληθεί να ψηφίσει;

Καλούμε τους συμπολίτες μας να στηρίξουν την δημοτική κίνηση «Γη και Ελευθερία». Δεν υποσχόμαστε ότι με την ψήφο σας θα λύσουμε όλα αυτά τα προβλήματα μόνοι μας. Απέναντι στο ζοφερό μέλλον που μας επιφυλάσσουν θα χρειαστεί η εγρήγορση και η κινητοποίηση όλων των πολιτών. Ξέρουμε ότι δεν υπάρχει «εύκολος» δρόμος. Αλλά ξέρουμε ότι δεν είμαστε «μόνοι» μας, υπάρχει κόσμος που τα παλεύει αυτά σε κάθε γωνιά της χώρας. Έχουμε εμπιστοσύνη στα αντανακλαστικά των συμπολιτών μας που στις κρίσιμες στιγμές, εφόσον υπάρξει η πρωτοβουλία, ανταποκρίνονται και με το παραπάνω. 

Το είδαμε αυτό στον αγώνα που δώσαμε για να σταματήσουν τα έργα στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας. Ο κόσμος ήταν εκεί μαζικά για να υπερασπιστεί το περιβάλλον. Το βλέπουμε και σήμερα με τη συγκρότηση της δημοτικής κίνησης «Γη και Ελευθερία» και την ανταπόκριση στο ψηφοδέλτιό μας -κόντρα στους περιορισμούς που μπήκαν με το νόμο Βορίδη για να αποκλειστούν νέες δημοτικές κινήσεις που «ενοχλούν» 

Είμαστε μια δημοτική κίνηση που δεν στηρίζεται από μικρά ή μεγάλα συμφέροντα, δεν έχει χρηματοδότες, αλλά είμαστε αποφασιμένοι να ανοίξουμε αυτά τα ζητήματα στηρίζοντας και φέρνοντας την ανεξάρτητη φωνή όλων εκείνων που ασφυκτιούν με αυτήν την κατάσταση μέσα στο δημοτικό και στα κοινοτικά συμβούλια. Στις 8 Οκτώβρη καλούμε όλους και όλες να ψηφίσουν «Γη και Ελευθερία».