Εργατικό κίνημα
Οι εργάτες της Υγείας στην πρώτη γραμμή

Το διήμερο κινητοποιήσεων στη Θεσσαλονίκη αναδεικνύεται ως ο πρώτος μεγάλος σταθμός του αγώνα των υγειονομικών, με την πανελλαδική απεργία τους στις 8/9 με συγκέντρωση στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης στις 8.30πμ και τη συμμετοχή τους στο πανεργατικό συλλαλητήριο στη ΔΕΘ στις 9/9 στις 6μμ στο Άγαλμα του Βενιζέλου. Τα σωματεία εργαζομένων πολλών νοσοκομείων οργανώνουν συνελεύσεις και παίρνουν αποφάσεις συμμετοχής σε αυτό, ανοίγοντας και την κατεύθυνση της απεργίας διαρκείας για τη συνέχεια.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Άγιος Σάββας πραγματοποίησε στις 5/9 ανοιχτή συνεδρίαση του Δ.Σ. με τη συμμετοχή πολλών συναδέλφων. Αποφάσισαν όχι μόνο τη συμμετοχή του στις κινητοποιήσεις της ΔΕΘ, αλλά και ότι προτείνουν στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔΗΝ, που θα γίνει στις 8/9, κλιμάκωση με απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας με αρχή 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες. Επίσης, εγκρίθηκε το ψήφισμα για διαγραφή του Παπαναστάση της ΔΑΚΕ από την Γραμματεία της ΠΟΕΔΗΝ για το ρατσιστικό παραλήρημα στο ΓΣ της ΑΔΕΔΥ και αποφασίστηκε η συμμετοχή των εργαζομένων στην αντιφασιστική κινητοποίηση της 18/9, στα 10 χρόνια από την δολοφονία του Π. Φύσσα, στις 5.30μμ στο Κερατσίνι.

Σε έκτακτη γενική συνέλευση προχωράει και ο Σύλλογος Εργαζομένων ΓΝ Έλενα Βενιζέλου την Πέμπτη 7/9 στη 1μμ στο Κεντρικό Αμφιθέατρο του νοσοκομείο. Η πρόταση του ΔΣ στη συνέλευση, εκτός όλων των άλλων θεμάτων, είναι η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις στη ΔΕΘ και πρόταση στο ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ για απεργία διαρκείας. 

Απόφαση για τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις στη ΔΕΘ πήρε και ο Σύλλογος Εργαζομένων ΓΝΑ Γεννηματάς, ο οποίος καλεί επίσης σε γενική συνέλευση εργαζομένων στις 21/9 στις 12μ.

 

Ευαγγελισμός

Μαζική συνέλευση και παράσταση διαμαρτυρίας έγινε το πρωί της Παρασκευής 1/9 στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός. «Βασικό περιεχόμενο της ήταν η επιβολή καρτών από τη διοίκηση για τμήμα του προσωπικού με την εξωφρενική κατηγορία ότι είμαστε "κοπανατζήδες"», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Συντονιστικό Νοσοκομείων. «Ήδη πολλοί συνάδελφοι παρέδωσαν τις μαγνητικές κάρτες στο ΔΣ του σωματείου συμμετέχοντας στην απόφαση για ανυπακοή στο κατασταλτικό αυτό μέτρο. 
Η διοίκηση του Ευαγγελισμού εμφανίζεται βασιλικότερη του βασιλέως για ακόμα μια φορά τρέχοντας να υλοποιήσει το αντεργατικό νομοσχέδιο του Άδωνι Γεωργιάδη». 
Μετά τη συνέλευση ακολούθησε συμβολικός αποκλεισμός του δρόμου μπροστά από την πύλη του νοσοκομείου για λίγη ώρα, πορεία μέσα στο νοσοκομείο και επίσκεψη στον 11ο όροφο στο γραφείο της διοίκησης. «Εκεί μας ενημέρωσαν ότι ο διοικητής απουσίαζε. Αποφασίσαμε να τον περιμένουμε μιας και ήταν ίσως και ο μοναδικός χώρος του νοσοκομείου που το κλιματιστικό δούλευε. Εν τέλει μετά τα τηλεφωνήματα του σωματείου προς το διοικητή μας απάντησε ότι λείπει διότι καταθέτει μήνυση για καταστροφή δημόσιας περιουσίας, δηλαδή των μηχανημάτων που θέλει να χτυπάμε κάρτα. Δεν γνωρίζουμε ακόμα κατά ποιου στρέφεται η μήνυση του διοικητή Γρηγορόπουλου αλλά σίγουρα χρειάζεται κλιμάκωση των αγώνων μας», αναφέρει το Συντονιστικό. 
«Την Δευτέρα 4/9 στις 6πμ περιφρουρήσαμε τις πύλες του νοσοκομείου με απόφαση της συνέλευσης για να μην περάσει η επιβολή των καρτών», δηλώνει στην ΕΑ η Ζαννέτα Λυσικάτου, γιατρός στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός και μέλος ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ. «Διοικητής και υποδιοικητής έκαναν επίσης γύρες στα τμημάτα στις 7 το πρωί για να δουν ποιοι πίνουν καφέ και ποιοι είναι ακόμα στο μετρό κι όχι στο διοικητικό τους πόστο. Δεν τους περνάει, οι κάρτες μαζεύονται σιγά σιγά πίσω και οργανώνουμε το ανέβασμά μας στη διήμερη κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη. Περιττό να πω πως η κυβέρνηση της καταστροφής κλιμακώνει τις επιθέσεις τις παρά της συναντήσεις των υπουργών της με τις ομοσπονδίες που ουσιαστικά είναι κενές περιεχομένου».

 

ΕΙΝΑΠ

Στη συνέχεια των συναντήσεων του υπουργού Υγείας Χρυσοχοΐδη με την ΠΟΕΔΗΝ (ομοσπονδία υγειονομικών) και την ΟΕΝΓΕ (νοσοκομειακοί γιατροί πανελλαδικά), την Τετάρτη 30/8 πραγματοποιήθηκε η συνάντηση με την ΕΙΝΑΠ (γιατροί νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά). Η τοποθέτηση από το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ έβαλε τα βασικά ζητήματα με αιχμή τις μαζικές προσλήψεις, τις αυξήσεις στους μισθούς και κόντρα στις ιδιωτικοποιήσεις. Πολύ έντονα παρουσιάστηκε και η εικόνα διάλυσης των νοσοκομείων το καλοκαίρι.
Η Παγώνη, πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ και μέλος της ΔΑΚΕ, περιορίστηκε στο πόσο κακοί είναι οι διοικητές, ενώ η ΠΑΣΚΕ στα ζητήματα των διευθυντών. Αλλά και οι δυνάμεις της επίσημης Αριστεράς άνοιξαν τη συζήτηση με αφηρημένη κριτική και με διαχειριστική αντιμετώπιση. Ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του Ευαγγελισμού από τη μεριά του ΠΑΜΕ έβαλε το ζήτημα των μονάδων για τα εγκεφαλικά, που είναι μεγάλο ζήτημα αλλά πολύ συγκεκριμένο, χωρίς να γενικεύσει και να μιλήσει για κινητοποιήσεις. 
Από τη μεριά μας ως Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή, κάναμε μια σκληρή τοποθέτηση ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης που έχει καταστρέψει τα δημόσια νοσοκομεία και που δίνει μισθούς ψίχουλα, αναφερόμενοι σε πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως υγειονομικοί. Το βασικότερο όμως που είπαμε είναι ότι θα συγκρουστούμε με αυτή την πολιτική και δεν θα τους αφήσουμε να συνεχίσουν τη διάλυση. Ανοίξαμε το ζήτημα της καταστολής των συνδικαλισμού και των δημοκρατικών ελευθεριών μέσα στα νοσοκομεία, απαιτώντας να σταματήσει η δίωξη της Αργυρής Ερωτοκρίτου και να επιστρέψει στον Ευαγγελισμό, όπου και διορίστηκε. 
«Έχετε δίκιο»
Η απάντηση του υπουργού σε όλα αυτά ήταν ότι έχουμε δίκιο(!) και ότι είναι χάλια η κατάσταση στα νοσοκομεία(!), αλλά προσπαθούσε να δικαιολογηθεί με το ότι αυξάνονται οι χρόνια πάσχοντες και ότι τα προβλήματα του ΕΣΥ υπάρχουν δεκαετίες τώρα. Τεχνηέντως, προσπαθούσε να μας πείσει ότι μας καταλαβαίνει, αλλά “ρεαλιστικά” δεν υπάρχουν λύσεις. Επικαλέστηκε ότι δεν υπάρχει κόσμος που δηλώνει ενδιαφέρον για να διοριστεί στα νοσοκομεία, λέγοντας μάλιστα προκλητικά ότι ένας ντελιβεράς μπορεί να παίρνει περισσότερα λεφτά από έναν ΕΚΑΒίτη και ότι ντρέπεται για τον μισθό των γιατρών. Για να καταλήξει στο ακόμα πιο τραγελαφικό ότι δεσμεύεται να κοιτάξει τον προϋπολογισμό για να μας δώσει αυξήσεις επειδή «η οικονομία μας πάει καλά(!)». Κούφιες υποσχέσεις για να κατευνάσει το κλίμα. 
Φαίνεται καθαρά ότι η μάχη για αυξήσεις δεν είναι ένα συντεχνιακό ζήτημα, αλλά κεντρική για να μπορέσει να σωθεί το ΕΣΥ, χέρι χέρι με τις μαζικές προσλήψεις. 3.000 είναι αυτοί που έχουν τελειώσει τη σχολή του ΕΚΑΒ, αλλά δεν εργάζονται εκεί. 18.000 είναι οι γιατροί που έχουν φύγει στο εξωτερικό. Ένα τεράστιο δυναμικό που παλεύουμε να επιστρέψει και να γεμίσει τα δημόσια νοσοκομεία. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι κυβέρνηση, Υπουργείο και διοικήσεις βασανίζουν, εκβιάζουν, λοιδορούν τους γιατρούς, τους πάνε πέρα-δώθε και τους αναγκάζουν σε παραίτηση, όχι να γυρνούν πίσω.
Οι παραδοχές του Χρυσοχοΐδη και οι υποκριτές δηλώσεις ότι “θέλει να βοηθήσει” δείχνουν την αδυναμία της κυβέρνησης και πόσο φοβισμένη είναι από τις αντιδράσεις. Η Αριστερά πρέπει να ξεφύγει από τη διαχείριση των προβλημάτων και τις δακρύβρεχτες ανακοινώσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Έχουμε κουραστεί από αυτά και δεν είναι αυτή η διάθεση του κόσμου στα νοσοκομεία. Θέλει απεργιακή σύγκρουση. Αυτό μπαίνει από τη δική μας μεριά. Το διήμερο στη ΔΕΘ είναι η καλύτερη αφετηρία για να κλιμακώσουμε με απεργίες διαρκείας.
Κώστας Καταραχιάς, γραμματέας συλλόγου εργαζομένων Γ.Ν. Έλενα Βενιζέλου, μέλος ΔΣ ΕΙΝΑΠ

 

Νίκαια

«ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΤΩΡΑ! Θέλουν να βάλουν το νοσοκομείο μας να κάνει … 3 γενικές εφημερίες ανά 4ήμερο από τον επόμενο κιόλας μήνα Οκτώβριο 2023!», τονίζει η ΑΡιστερή Συσπείρωση Ιατρών ΓΝ Νίκαιας- Πειραιά - Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή, καλώντας στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση γιατρών του νοσοκομείου Νίκαιας την Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη στη 1μμ στην νέα αίθουσα μαθημάτων. 
«Φυσικά και δεν θα επιτρέψουμε να εφαρμοσθεί αυτό το αίσχος που θα μετατρέψει το νοσοκομείο μας αποκλειστικά σε κέντρο πρώτων βοηθειών χωρίς καμία τακτική λειτουργία, θα διαλύσει τελείως τμήματα που ήδη είναι στα πρόθυρα της διάλυσης λόγω μεθοδευμένης υποστελέχωσης, θα καταργήσει κάθε έννοια ιατρικής εκπαίδευσης για τους συναδέλφους ειδικευόμενους με μοναδικό στόχο κάποιοι Αξιότιμοι Καθηγηταί των Αμπελοκήπων και όχι μόνο να έχουν μεγαλύτερη «ευχέρεια ενασχόλησης» με τους αξιότιμους πελάτες τους (φυσικά με το αζημίωτο και υπέρ της επιστήμης όπως πάντα άλλωστε)», καταλήγει η ανακοίνωση της ΑΡΣΙ.

 

Μεταξά

Ακόμα ένα τραγικό παράδειγμα της δραματικής κατάστασης που έχει επιφέρει η πολιτική των περικοπών στα δημόσια νοσοκομεία έρχεται από το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Μεταξάς. 

Ο Σύλλογος Εργαζομένων καταγγέλλει ότι θα υπάρξουν ακυρώσεις στις χημειοθεραπείες και ατελείς φαρμακευτικές αγωγές των καρκινοπαθών, καθώς τα λεφτά του προϋπολογισμού για το φάρμακο έχουν εξαντληθεί, όπως και το στοκ των φαρμάκων που υπάρχει στο φαρμακευτικό τμήμα. Ούτε τα λεφτά για την κάλυψη της σίτισης επαρκούν. «Η τροφή είναι κάτι τόσο ζωτικό, από πολλές απόψεις, για τον ογκολογικό ασθενή, ο οποίος παρουσιάζει πληθώρα ιδιαιτεροτήτων στο τι μπορεί να φάει, αλλά και αυξημένες ανάγκες για την κάλυψη των απαραίτητων θερμίδων και θρεπτικών συστατικών για να ανταπεξέλθει στις δύσκολες θεραπείες που ακολουθεί», σημειώνει ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου.