Το τελευταίο διάστημα η ΕΡΤ3 βιώνει μια συνεχόμενη υποβάθμιση του ενημερωτικού της προγράμματος, που, μαζί με τα γενικότερα προβλήματα, έχει δημιουργήσει μια διάχυτη δυσαρέσκεια. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν το κόψιμο των δελτίων ειδήσεων της ΕΡΤ3 και την υπαγωγή τους στην ERTnews. Δηλαδή σε ένα νέο κανάλι, το οποίο είναι ασφυκτικά ελεγχόμενο από το Μαξίμου, στο οποίο ανήκει και η διοίκηση της ΕΡΤ στην Αθήνα. Αυτό σήμανε το καμπανάκι για την έναρξη των κινητοποιήσεων στην ΕΡΤ3.
Στην πρώτη συνέλευση των δημοσιογράφων της ΕΡΤ3 στις 29/8 έγινε ενημέρωση από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) για τη συνάντησή της με την διοίκηση της ΕΡΤ, που έφερε δυσφορία στους περισσότερους γιατί δεν κατέληγε κάπου. Μέχρι που έγινε τοποθέτηση από έναν δημοσιογράφο της ΕΡΤ3, ο οποίος είπε ότι πρέπει να υπάρξουν κινητοποιήσεις, και άλλαξε το κλίμα. Το μοτίβο των τοποθετήσεων από κει και πέρα ήταν ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και πρέπει να αντιδράσουμε με αγώνες.
Ως Αριστερή Παρέμβαση Εργαζομένων ΕΡΤ στην τοποθέτησή μας είπαμε ότι πρόκειται για ουσιαστική κατάργηση της ΕΡΤ3 και παροπλισμό της από τη στιγμή που κόβεται το νήμα με την τοπική κοινωνία και δεν μπορεί πια να μεταφέρει τον παλμό της πόλης. Προτείναμε τη συμμετοχή με πανό στη διαδήλωση στη ΔΕΘ και απεργία διαρκείας, πρόταση που ήδη είχε ακουστεί από τοποθέτηση συναδέλφου. Αν γινόταν ψηφοφορία, σίγουρα θα παίρναμε απόφαση για απεργία διαρκείας. Όμως το ΔΣ της ΠΟΕΣΥ ξεκαθάρισε ότι αυτή η συνέλευση δεν το δεσμεύει, άρα δεν θα υπάρξει ψηφοφορία, και ότι θα συζητήσει το ίδιο και θα αποφασίσει ποια θα είναι η συνέχεια. Έτσι καλέστηκε η 3ωρη στάση εργασίας της ΠΟΕΣΥ με όλες τις δημοσιογραφικές ενώσεις για τη Δευτέρα 4/9. Στην επικοινωνία των μελών του ΔΣ της ΠΣΥΠΕΡΤ για τη στήριξη της στάσης εργασίας, βάλαμε την πρόταση να υπάρχει στήριξη και σε όσες άλλες κινητοποιήσεις αποφασιστούν, όχι μόνο της Δευτέρας.
Συνέλευση
Η συνέλευση που έγινε στα πλαίσια της στάσης εργασίας της Δευτέρας 4/9 είχε μαζική συμμετοχή με πλούσια συζήτηση και πολλές παρεμβάσεις από δημοσιογράφους του ενημερωτικού τομέα, οποίοι αναφέρθηκαν σε μια πλειάδα παραδειγμάτων με τα οποία η εργασία τους διαγράφεται με την απορρόφησή της από το ERTnews. Παράλληλα, οι δημοσιογράφοι του αθλητικού τομέα εξέφρασαν την αντίδρασή τους για το ότι οι μεταδόσεις που θα κάνουν πλέον θα ανήκουν στην ΕΡΤ1, σαν να μην έφτανε ότι ήδη τα συνεργεία για την κάλυψη είναι ολιγομελή έως και μονομελή.
Στην τοποθέτησή μας στη συνέλευση ως Αριστερή Παρέμβαση ΕΡΤ, τονίσαμε πάλι την ανάγκη να προχωρήσουμε σε απεργία διαρκείας ενάντια στο “μαύρο” στην ΕΡΤ3, αλλά και ενάντια σε μια κυβέρνηση που νομοθετεί κατά των εργαζομένων, με την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, την κατάργηση του 8ωρου με την επιβολή του 13ωρου, την ποινικοποίηση της απεργίας και του συνδικαλιστικού αγώνα κλπ. Με τις περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες να έχει προκαλέσει ανείπωτες τραγωδίες στα Τέμπη και την Δαδιά και με την ακροδεξιά της ατζέντα το ναυάγιο της Πύλου.
Η διάθεση για κλιμάκωση του αγώνα με απεργία διαρκείας εκφραζόταν πλέον διάχυτη από τις τοποθετήσεις. Αυτό αποτυπώθηκε σε ένα βαθμό στο ψήφισμα που πέρασε, το οποίο γράφει ότι «δηλώνουμε τη θέλησή μας να αγωνιστούμε δυναμικά». Δεν ήταν βοηθητική η παρέμβαση εκπροσώπου του ΠΑΜΕ, ο οποίος στο χαιρετισμό του στη συνέλευση, έβαλε ότι η πρόταση για απεργία διαρκείας δεν είναι στη σωστή κατεύθυνση.
Επίσης, αποφασίσαμε ότι θα κινητοποιηθούμε στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης και τη συμμετοχή μας στη διαδήλωση στη ΔΕΘ. Για να προχωρήσει η απεργία διαρκείας, θα συνεδριάσουν τα πρωτοβάθμια σωματεία της ΕΡΤ3 τις επόμενες μέρες με σκοπό να αποφασίσουν την υλοποίηση των κινητοποιήσεων.
Πέτρος Πομόνης,
εργαζόμενος ΕΡΤ3, μέλος ΔΣ ΠΣΥΠΕΡΤ