Εργατικό κίνημα
Θεσσσαλονίκη 8 και 9 Σεπτέμβρη: Δυναμικό ξεκίνημα

Πανεργατική διαδήλωση στη ΔΕΘ το 2022. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Με το διήμερο κινητοποιήσεων στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ανοίγει δυναμικά η αυλαία ενός φθινοπώρου, που προβλέπεται να είναι το πιο «καυτό» στη σύγκρουση της εργατικής τάξης και της νεολαίας ενάντια στην κυβέρνηση της ΝΔ. Την Παρασκευή 8/9 απεργούν και διαδηλώνουν πανελλαδικά οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία εν μέσω της «χειρότερης περιόδου του ΕΣΥ», σύμφωνα με τα λόγια του ίδιου του υπουργού Υγείας Χρυσοχοΐδη. Η συγκέντρωση ξεκινάει στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης στις 8.30πμ. Η πορεία θα περάσει και από άλλα νοσοκομεία της πόλης για να καταλήξει στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. Την επόμενη ημέρα, Σάββατο 9/9, μαζί με την ομιλία του Μητσοτάκη στα εγκαίνια της ΔΕΘ, θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη πανεργατική αντικυβερνητική διαδήλωση. Η συγκέντρωση των συνδικάτων ξεκινάει στις 6μμ στο Άγαλμα του Βενιζέλου. Σε προσυγκέντρωση στη διασταύρωση Εγνατίας και Αγ. Σοφίας στις 5.30μμ καλεί ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης και το Συντονιστικό των Νοσοκομείων.

Οι κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη ανοίγουν τη δυνατότητα να εκφραστεί η οργή για τα εγκλήματα της κυβέρνησης της ΝΔ και η αγωνιστική διάθεση απέναντί της. Μέσα σε δύο μήνες καλοκαιριού, το χαρτί του εκλογικού “θριάμβου” της ΝΔ -που θα ήταν τροχοπέδη στην αυτοπεποίθηση του κόσμου για να την παλέψει- “κάηκε” μαζί με τα περίπου 1.800.000 καμμένα στρέμματα από τις φωτιές, που δεν μπορούσε να σβήσει η πολιτική των περικοπών. Φωτιά και οι τιμές των προϊόντων και της ενέργειας, γι' αυτό εξοργίζουν παραπάνω οι αυξήσεις-κοροϊδία του Χατζηδάκη. Νεκροί από τις φωτιές, δολοφονημένοι μετανάστες και ντόπιοι από τους φασίστες, πνιγμένοι πρόσφυγες από τη ρατσιστική πολιτική, νεκροί εργάτες από τον καύσωνα στους χώρους εργασίας-εργοδοτικής αυθαιρεσίας. 

Ο χρόνος αναμονής και χάριτος στην κυβέρνηση των δολοφόνων και της καταστροφής δεν υπήρξε ποτέ. Από την πρώτη μέρα της νέας κυβέρνησης μέχρι σήμερα, δεν σταμάτησαν οι απεργίες των εργαζομένων, από το Δημόσιο και τα νοσοκομεία μέχρι την ΕΡΤ3 και οι κινητοποιήσεις του αντιρατσιστικού και αντιφασιστικού κινήματος. Ξέρουν ότι είναι μια μικρή πρόγευση αυτού που θα ακολουθήσει. Γι' αυτό από τη μία κατεβάζει ο Γεωργιάδης το νέο νομοσχέδιο, που εκτός των άλλων, ποινικοποιεί τις απεργιακές φρουρές, ενώ από την άλλη, σ' αντίθεση με την προηγούμενη περίοδο, οι υπουργοί έχουν ταράξει τα συνδικάτα στις συναντήσεις, μήπως κατευνάσουν τα πνεύματα. 

Ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης οργανώνει τη μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια στη Θεσσαλονίκη και κλιμάκωση του αγώνα με απεργίες διαρκείας και οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς, με συνελεύσεις και απεργιακές επιτροπές. Οι δυνάμεις του Συντονιστικού Νοσοκομείων θα δώσουν αυτή τη μάχη στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔΗΝ που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 8/9 το απόγευμα μετά τη διαδήλωση. Ήδη οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ3 στη συνέλευσή τους (4/9) δήλωσαν τη διάθεσή για απεργία διαρκείας μέχρι να πάρει πίσω η κυβέρνηση την απόφαση για περαιτέρω υποβάθμιση.

Δηλώστε συμμετοχή στα πούλμαν: 

• Για την απεργιακή κινητοποίηση των νοσοκομείων στη Θεσσαλονίκη, αναχώρηση Πέμπτη 7/9 στις 11μμ από το νοσοκομείο Άγιος Σάββας (τηλ 6945677808)

• Για την πανεργατική διαδήλωση στη ΔΕΘ, αναχώρηση Σάββατο 9/9 στις 8πμ από το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (3ης Σεπτεμβρίου 48) (τηλ 6983463840, 6942401824)


 

Ομάδα εργαζομένων από την ICAP ετοιμαζόμαστε για το ανέβασμα στην πανεργατική κινητοποίηση στη ΔΕΘ στις 9/9. Με τα υλικά του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης άνοιξα στον χώρο μου την πολιτική συζήτηση για τις μάχες ενάντια στην κυβέρνηση, καλώντας τους στη διαδήλωση στη ΔΕΘ ως τον πρώτο μεγάλο σταθμό. Υπήρχε πολύ καλή ανταπόκριση. Μετά τη συμμετοχή μας στην προηγούμενη πανεργατική απεργία στις 8 Μάρτη, οργανώνουμε τη συνέχεια.

Έχουμε να παλέψουμε ότι το νέο νομοσχέδιο του Γεωργιάδη δεν θα περάσει. Εμείς στην ICAP δουλεύουμε ως ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι χωρίς Συλλογική Σύμβαση με τον κατώτατο μισθό, ενώ αρκετοί από εμάς εργάζονται και σε δεύτερη δουλειά για να μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Παλεύουμε ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία για να διεκδικήσουμε τις συνδικαλιστικές μας ελευθερίες και το δικαίωμα στην απεργία. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχτούμε έναν ακόμα νόμο που θα μας πάει ακόμα πιο πίσω. Αρχές Αυγούστου έγινε μια καταχρηστική απόλυση συναδέλφου, επειδή αντέδρασε στην ανάκληση της άδειάς του και αρνήθηκε να συνεχίσει να εργάζεται πέρα από το κανονικό ωράριο. Υπάρχει τρελή εντατικοποίηση λόγω έλλειψης προσωπικού.

Η συζήτηση με τους συναδέλφους γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις, από τα Τέμπη μέχρι την Πύλο και τις φωτιές στον Έβρο, δεν σταματάει. Επειδή είμαστε και σε τηλεφωνικό κέντρο, είχαμε να εξυπηρετήσουμε πυρόπληκτους, που μας έδωσαν από πρώτο χέρι την εικόνα της καταστροφής και την απελπισία που σκόρπισε. Δουλεύουμε με πολλούς συναδέλφους μετανάστες και βάζουμε τις αντιρατσιστικές μάχες στην πρώτη γραμμή. Όπως πολύ εύστοχα μου δήλωσε μια συνάδελφός μου, την ώρα που ο Μητσοτάκης ανεβαίνει να ανακοινώσει το πρόγραμμά του, η διαδήλωση στη ΔΕΘ είναι η πρώτη κινητοποίηση για να φωνάξουμε ότι δεν τον θέλουμε πια. 

Αυτή η αγωνιστική διάθεση ανοίγει μεγάλες δυνατότητες οργάνωσης και αντίστασης στον χώρο μου. Είναι πρόβλημα ότι το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων δεν ήρθε για να οργανώσει τη διαδήλωση στη ΔΕΘ. Τα δύο απογευματινά συλλαλητήρια που κάλεσε στο Υπουργείο Εργασίας ενάντια στο ν/σ του Γεωργιάδη δεν αρκούν. Χρειάζεται νέα πανεργατική απεργία και απεργίες διαρκείας για να νικήσουμε.

Ευγενία Βρούσο
εργαζόμενη στην ICAP 

 Για μία ακόμα χρονιά ξεκινάμε αγωνιστικά με τη διπλή κινητοποίηση στη ΔΕΘ, τη μία μέρα με τα νοσοκομεία και την επόμενη με τη διαδήλωση των συνδικάτων. Φέτος η πανελλαδική πανυγειονομική διαδήλωση είναι πιο σημαντική από ποτέ. Η διάλυση του ΕΣΥ συνεχίζεται, οι παραιτήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα πολλαπλασιάστηκαν το προηγούμενο διάστημα, οι ασθενείς στην Αλεξανδρούπολη περιθάλπτονται σε σκηνές, ενώ κι ο ίδιος ο υπουργός Υγείας παραδέχεται ότι είμαστε στην χειρότερη περίοδο του ΕΣΥ. 

Στη Θεσσαλονίκη, η εικόνα των νοσοκομείων δεν είναι διαφορετική. Με προβλήματα καταφέραμε να πάρουμε τις άδειες, στο κόκκινο η εντατικοποίηση με τις ελλείψεις προσωπικού, ενώ οι μετακινήσεις συνεχίζονται, για παράδειγμα οι αξονικές τομογραφίες του νοσοκομείου Πολυγύρου γνωματεύονται από τους γιατρούς του Ιπποκράτειου και του ΑΧΕΠΑ, οι νεφρολόγοι από τις Σέρρες στη Χαλκιδική κλπ. Η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται αυτή την κατάσταση για να πριμοδοτήσει τους ιδιώτες. Στο Ιπποκράτειο λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων πολλά χειρουργεία γίνονται σε ιδιωτικές κλινικές. Όλες και όλοι θεωρούν εμπαιγμό τις αυξήσεις του Χατζηδάκη στους μισθούς. Όσο για τους νοσοκομειακούς γιατρούς που πήραμε κάποια ψίχουλα αύξηση νωρίτερα, τα επιστρέφουμε πίσω και με το παραπάνω μέσω της αυξημένης φορολογίας.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, η προσπάθεια του Συντονιστικού Νοσοκομείων στη Θεσσαλονίκη να οργανώσει την κινητοποίηση στη ΔΕΘ είχε τρομερή ανταπόκριση, με πολλούς να συναδέλφους να αγοράζουν την Εργατική Αλληλεγγύη και ακόμα περισσότερους να δηλώνουν ότι θα διαδηλώσουν. Ένας κόσμος βλέπει σαν οξυγόνο την κινηματική απάντηση απέναντι στην καταστροφή που φέρνει αυτή η κυβέρνηση, διαλύοντας το μούδιασμα που έφεραν τα αποτελέσματα των εκλογών. 

Η κινητοποίηση στη ΔΕΘ χρειάζεται να γίνει απαρχή αγωνιστικής κλιμάκωσης. Κι αυτή δεν μπορεί να είναι άλλη από απεργίες διαρκείας. Δεν αρκεί πια να στείλουμε το μήνυμα, αλλά να αναγκάσουμε την κυβέρνηση σε άτακτη υποχώρηση. Γι' αυτό, το επόμενο διάστημα είναι αναγκαίο να προχωρήσουμε σε συνελεύσεις και επιτροπές αγώνα σε όλα τα νοσοκομεία.

Γιάννης Κούτρας 
γιατρός στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης

Το καλοκαίρι οι υγειονομικοί στα νοσοκομεία της Ηπείρου ζήσαμε ακόμα περισσότερο το τι σημαίνει διάλυση από τη “φωτιά” των περικοπών και της πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ. Η Άρτα είχε μείνει χωρίς ακτινολόγους, δεν μπορούσαν να βγουν οι εφημερίες. Έκαναν μετακινήσεις ακτινολόγων με εντέλεσθε από το Αγρίνιο, οι οποίοι έφτασαν να παραιτηθούν. Όταν τελειώσει ο Σεπτέμβρης, οι συνταξιοδοτήσεις θα γιγαντώσουν το πρόβλημα, ειδικά στη χειρουργική κλινική της Άρτας και θέσεις δεν έχουν προκηρυχθεί ακόμα. Στο νοσοκομείο της Πρέβεζας οι υγειονομικοί κινητοποιήθηκαν μέσα στο καλοκαίρι γιατί έφτασαν να εφημερεύουν χωρίς χειρουργό. Η λύση ήταν πάλι μπαλώματα από επικουρικούς. Στις Φιλιάτες έχουν μείνει 4 παθολόγοι, αναγκασμένοι να κάνουν συνεχώς υπερεφημερεύσεις.

Οι τραγικές ελλείψεις των περιφερειακών νοσοκομείων ρίχνουν πολύ παραπάνω βάρος στο νοσοκομείο των Ιωαννίνων, το οποίο δεν μπορεί να το σηκώσει, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν όπως πρέπει. Αυτή η εξέλιξη δεν είναι απλά αποτέλεσμα κακοδιαχείρισης, αλλά πολιτικής επιλογής για το “νέο ΕΣΥ”. Να κλείσουν ή να υποβαθμιστούν τα περιφερειακά νοσοκομεία και να μείνουν μόνο λίγα μεγάλα. 

Αυτή η επίθεση στη δημόσια Υγεία δεν αφορά μόνο τους υγειονομικούς, αλλά όλη την εργατική τάξη που παλεύει και αυτή για αυξήσεις στους μισθούς, εργασιακά δικαιώματα, μόνιμη και σταθερή δουλειά. Η πανεργατική διαδήλωση στη ΔΕΘ δίνει τη δυνατότητα να παλέψουμε όλοι και όλες μαζί ενάντια στην κυβέρνηση της καταστροφής και να προχωρήσουμε σε κλιμάκωση με απεργίες διαρκείας. Το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ βάζει πούλμαν για το ανέβασμα στη ΔΕΘ. Την Πέμπτη 7/9 συνεδριάζει και η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου και, όπως αναμένεται, θα βγάλει απόφαση συμμετοχής για την κινητοποίηση στη ΔΕΘ. 

Λουίζα Γκίκα
γιατρός στο Π.Γ.Ν.Ι., μέλος ΔΣ ΕΙΝΗ

Η διαδήλωση στη ΔΕΘ είναι η καλύτερη ευκαιρία να δώσουμε την πρώτη μαζική και δυναμική απάντηση του εργατικού κινήματος στην νέα θητεία της αντιδραστικής κυβέρνησης της ΝΔ του Μητσοτάκη. 

Η ρατσιστική και καταστροφική ατζέντα της, περιλαμβάνει συνέχιση της ακρίβειας, νέο νόμο κατεδάφισης των εργασιακών δικαιωμάτων με επίσημη κατάργηση του οχτάωρου και χτύπημα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, καταστροφή του περιβάλλοντος προς όφελος επιχειρηματικών συμφερόντων, κλιμάκωση της εμπλοκής σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και των ρατσιστικών πολιτικών. Την ώρα που ο καθένας πλέον αντιλαμβάνεται την πλήρη απουσία και χωρίς ουσία και αποτέλεσμα κοινοβουλευτική αντιπολίτευση γίνεται φανερό ότι μόνο ο λαός στο δρόμο και οι εργαζόμενοι με την κλιμάκωση των αγώνων τους τους με απεργίες σε κάθε κλάδο και σε κάθε χώρο δουλειάς, μπορούν να αλλάξουν την ατζέντα και να σταματήσουν τα σχέδια της κυβέρνησης. Στα Γιαννιτσά με συσκέψεις σωματείων με πρωτοβουλία του σωματείου ιδιωτικών υπαλλήλων και με απόφαση του Εργατικού Κέντρου, οι εργαζόμενοι με τα συνδικάτα μας θα βρεθούμε στο συλλαλητήριο της ΔΕΘ το Σάββατο στις 9 Σεπτέμβρη ως αφετηρία των νέων αγώνων που έχουμε μπροστά μας. 

Μάκης Γεροντίδης
μέλος ΔΣ Εφοριακών Ημαθίας - Πέλλας - Πιερίας


Οργανώνουμε τη μαζική συμμετοχή στη μεγάλη κινητοποίηση των συνδικάτων στη ΔΕΘ και από την Ξάνθη. Πούλμαν που θα μεταφέρει κόσμο στη συγκέντρωση αναχωρεί το Σάββατο 9/9 στις 10πμ από το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης. Όλος ο κόσμος, από τους χώρους δουλειάς και την πόλη, μειονοτικοί και πλειονοτικοί, είναι αγανακτισμένος και με διάθεση σύγκρουσης με την κυβέρνηση του Μητσοτάκη.

Το Σωματείο Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης συμμετέχει στην απεργιακή κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ την Παρασκευή 8/9 στη Θεσσαλονίκη, μισθώνοντας πούλμαν για συμμετοχή στην κινητοποίηση. Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του το σωματείο είναι η ευκαιρία για να διαμαρτυρηθούν «για την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το νοσοκομείο μας. Όλοι μαζί να ακουστούν οι φωνές μας μέχρι το Υπουργείο Υγείας». 

Με την ακρίβεια και τη φτώχεια που σπέρνουν οι πολιτικές τους μας κάνουν τον βίο αβίωτο και ταυτόχρονα νομοθετούν κι άλλους νόμους για να μας τσακίσουν τα εργασιακά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες. Και για να τα περάσουν όλα αυτά, αποπροσανατολίζουν με ακροδεξιό και ρατσιστικό λόγο για να ρίξουν αλλού τις ευθύνες. Κάηκε όλος ο κόσμος και το μοναδικό που απάντησε η κυβέρνηση είναι ότι φταίνε οι μειονοτικοί για τις φωτιές στην Ξάνθη, όπως και οι πρόσφυγες για τον Έβρο. Αλλά ευτυχώς σε επίπεδο κοινωνίας αυτά δεν πέρασαν. 

Γι' αυτό δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την κόντρα με την κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα. Για να αυξηθούν οι μισθοί μας και να μην χρειαζόμαστε δεύτερη δουλειά. Για να ανοίξουν τα σύνορα και να μετακινούνται με ασφάλεια οι άνθρωποι, όχι να καίγονται στον Έβρο ή να πνίγονται στην Πύλο.  Και πάνω απ' όλα για την προοπτική οι εργάτες να πάρουν τον έλεγχο για να μην επικρατήσει η βαρβαρότητα της κρίσης του καπιταλισμού.

Τζεμαλή Μηλιαζήμ
εκπαιδευτικός, ΣΕΠΕ Ξάνθης

Φοιτητές και εργαζόμενοι από τον Βόλο ανεβαίνουμε μαζικά στην πανεργατική διαδήλωση στη ΔΕΘ για να γκρεμίσουμε αυτή τη δολοφονική κυβέρνηση και να συνδεθούμε με το υπόλοιπο εργατικό και φοιτητικό κίνημα. 

Το Εργατικό Κέντρο έχει βάλει πούλμαν για το ανέβασμα στη Θεσ/νικη το Σάββατο 9/9 στις 2μμ στο Δημαρχείο. Η ΝΔ πριν καλά καλά ξεκινήσει η ακαδημαϊκή χρονιά σχεδιάζει την ιδιωτικοποίηση των σχολών μας, την κατάργηση του άρθρου 16 και την υποβάθμιση των δημοσίων πανεπιστημίων. Και όλα αυτά, ντύνονται με μπόλικη καταστολή όπως είδαμε στο ΕΜΠ. Μιλάμε για μια κυβέρνηση αδύναμη, που φοβάται το φοιτητικό κίνημα και τις νίκες που έχει καταφέρει το προηγούμενο διάστημα, όπως το μπλοκάρισμα των μπάτσων στις σχολές, τις καταλήψεις, τη νίκη της αριστεράς στις φοιτητικές εκλογές και τις ιδεολογικές κόντρες που ανοίγουν. Οι φοιτητές ξέρουμε πολύ καλά ότι η ίδια κυβέρνηση που τσακίζει τις σχολές και τα πτυχία μας διαλύει τα νοσοκομεία, είναι ρατσιστική, σεξιστική, επιτίθεται στην εργατική τάξη, θρέφει τους φασίστες και διαλύει τις ζωές μας. 

Οι μάχες που απλώνονται μπροστά μας είναι αντικαπιταλιστικές. Για να διεκδικήσουμε μια Παιδεία που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας οργανώνουμε στις σχολές μας συνελεύσεις, διαδηλώσεις, καταλήψεις πλάι πλάι με τις απεργίες. Εκτός από τους φοιτητές, όμως, στο Βόλο υπάρχει ένα ολόκληρο κομμάτι εργατών, του γυναικείου, του περιβαλλοντικού κινήματος και της γειτονιάς που είναι οργισμένο με τον Μητσοτάκη και ψάχνει εναλλακτικές. Από τις πλατείες μέχρι το λιμάνι και την ΕΡΤ οι εργαζόμενοι συζητούν για ένα καλοκαίρι που η κυβέρνηση έκαψε τα πάντα, για το πώς διαλύουν τα κοινωνικά αγαθά και δίνουν πάτημα στους φασίστες να ξαναβγαίνουν στο δρόμο, ενώ γυναίκες υπογράφουν καμπάνια ενάντια στην υβριστική, σεξιστική συμπεριφορά του Μπέου. 

Στην πρόσφατη εξόρμηση που κάναμε στο λιμάνι, η πλειοψηφία των εργατών κατηγορεί τις επιλογές μιας κυβέρνησης που δίνει λεφτά στα όπλα και όχι στα πυροσβεστικά, το σωματείο τους θα βρίσκεται στη διαδήλωση της ΔΕΘ. Μπροστά στις μάχες που έρχονται, ενάντια στους φασίστες και τις επιθέσεις του Γεωργιάδη μέχρι την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού που έχει ήδη ξεκινήσει, η απάντηση θα είναι ο απεργιακός δρόμος.

Τζένη Δεμιρτζίδου
φοιτήτρια Αρχιτεκτονικής Βόλου

Στη φετινή διαδήλωση στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης διαμορφώνονται οι οξυμένοι όροι της σύγκρουσης με την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Το διακύβευμα είναι τεράστιο, καθώς έχουμε να απαντήσουμε τόσο στις πρωτοφανείς εργατικές επιθέσεις της κυβέρνησης, όσο και στην απέλπιδα προσπάθειά της να δηλητηριάσει με ρατσισμό τον δημόσιο λόγο. Προκειμένου να αποφύγει τις ευθύνες που τη βαραίνουν κατά απόλυτο τρόπο σε σχέση με τις πυρκαγιές, που έως την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές έχουν κάψει μια τεράστια έκταση στην περιοχή του Έβρου –αντίστοιχη σε μέγεθος με όλη την περιφέρεια Αττικής, δε διστάζει όχι απλά να κλείνει το μάτι στους φασίστες σερίφηδες της Αλεξανδρούπολης, αλλά να νομιμοποιεί τη δράση τους. 

Είναι γνωστή η τακτική της: έχοντας απόλυτη στήριξη και αγαστή συνεργασία με τα ΜΜΕ, εξαπολύει επιθέσεις εκεί που κανονικά είναι υπόλογη. Υπάρχει μεγάλη αντιστοιχία στις κινήσεις της. Με τον ίδιο τρόπο που τόλμησε να φωτογραφήσει τους απανθρακωμένους πρόσφυγες στο δάσος της Δαδιάς ως υπαίτιους για την πυρκαγιά, προσπαθεί να μετακυλήσει την ευθύνη για το χάλι το οποίο έχει διαμορφώσει στο πεδίο της εκπαίδευσης στις πλάτες των εκπαιδευτικών, χρησιμοποιώντας το «ειδικό» λεξιλόγιο της αριστείας: βαφτίζει «αναμόρφωση» της εκπαίδευσης το κόψιμο της παράλληλης στήριξης σε κάθε μαθητή/μαθήτρια, διαθέτοντας έναν/μία εκπαιδευτικό ΠΣ σε περισσότερα παιδιά, λες και οι ανάγκες τους  για υποστήριξη μπορούν να περιοριστούν σε μιάμιση ή δύο μέρες την εβδομάδα. Οι προεκτάσεις είναι σημαντικές, καθώς οι γονείς των μαθητ(ρι)ών αυτών αναγκάζονται να αναζητήσουν μόνοι τους ιδιωτικά παράλληλη στήριξη για τα παιδιά τους, εφόσον, βέβαια, αντέχουν σε αυτήν την οικονομική  εξαετή ή δωδεκαετή προοπτική. 

Την ίδια στιγμή οι υφυπουργοί Παιδείας Πετράλιας και Μιχαηλίδου υπογράφουν το κλείσιμο και τη συγχώνευση 206 σχολείων, δημοτικών και νηπιαγωγείων, των ίδιων σχολείων που θα προσπαθήσει ο Πιερρακάκης να αξιολογήσει στη συνέχεια, κουνώντας μας το δάχτυλο που δεν κάνουμε σωστά τη δουλειά μας μέσα σε σχολεία που τείνουν να θυμίζουν φάμπρικες. Αυτό είναι, εξάλλου, ένα από τα οδυνηρά αποτελέσματα των συγχωνεύσεων, της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης των σχολείων, που λειτουργούν με 500 παιδιά σε απολύτως ακατάλληλες σχολικές αυλές και σχολικά κτήρια. Φαίνεται ότι στο παραπάνω «ειδικό» λεξιλόγιο των αρίστων της ΝΔ η «ευελιξία» αντικαθιστά τη χρηματοδότηση και η αξιολόγηση αποτελεί φάρμακο δια πάσαν νόσον.

Η απάντηση που καλούμαστε να δώσουμε σε όλες αυτές τις επιθέσεις θα είναι εκ των πραγμάτων οργισμένη. Οφείλει, όμως, να είναι και οργανωμένη. Όσο η τάξη τους θα χειροκροτά τις επόμενες επιθέσεις του Μητσοτάκη στο Βελλίδειο, η δική μας τάξη θα πρέπει να στρατευτεί πίσω από τα σωματεία μας και να δώσει τον τόνο για την αντιμετώπισή τους: απεργία διαρκείας, οργάνωση από τα κάτω, επιτροπές αγώνα απ’ άκρη σ’ άκρη. 

Κατερίνα Τσαλταμπάση
εκπαιδευτικός, ΣΤ' ΣΕΠΕ Θεσσαλονίκης