Συγκλονιστική ήταν η συνέντευξη που έδωσε στον Γιάννη Παπαδόπουλο και στην Καθημερινή, ο ιατροδικαστής στην Αλεξανδρούπολη Παύλος Παυλίδης σχετικά με τις σωρούς των 18 προσφύγων που κάηκαν στη Δαδιά αλλά και για τη συνολικότερη εικόνα που έδωσε σχετικά με τους νεκρούς πρόσφυγες στον Έβρο. Όπως διαβάζουμε:
«“Ξεκινώντας την αυτοψία, βρήκαμε στο σημείο μηδέν ένα άτομο, έπειτα από 20 μέτρα άλλα δύο άτομα, 200 μέτρα μετά άλλους πέντε. Συνεχίσαμε έτσι, ώσπου φτάσαμε σε ένα μαντρί διαστάσεων τρία επί τρία. Εκεί μέσα εντοπίσαμε άλλους τρεις που είχαν εγκλωβιστεί. Όλοι ήταν απανθρακωμένοι. Όλοι ήταν άντρες, εκ των οποίων δύο ανήλικοι, 10-15 ετών. Προσπαθούσαν να κατέβουν την πλαγιά. Έτρεχαν για να γλιτώσουν από τη φωτιά, αλλά επειδή είχε μεγάλη ένταση ο αέρας, εκείνη τους πρόλαβε. Πέθαναν από το θερμικό φορτίο.
Όταν μιλάμε με τον κ. Παυλίδη, η φωτιά του Έβρου καίει για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα. Ο ίδιος δεν αποκλείει να προκύψουν και άλλοι νεκροί στα περάσματα των μεταναστών μέσα από το δάσος της Δαδιάς. “Μακάρι να μην έχουμε άλλα περιστατικά” εύχεται. Η καμένη έκταση, όμως, είναι τεράστια και δεν έχει ακόμη περπατηθεί σε όλο το εύρος της. “Είναι ακόμη νωρίς” λέει.
Η χειρότερη χρονιά
Στα 23 χρόνια που έχει συμπληρώσει στην Αλεξανδρούπολη, ο καθηγητής ιατροδικαστής Παύλος Παυλίδης έχει πραγματοποιήσει πάνω από 750 νεκροτομές μεταναστών… Πέρυσι ήταν, όπως σχολιάζει, η χειρότερη χρονιά, με συνολικά 70 θύματα... Φέτος, μέχρι στιγμής, οι θανόντες έχουν φτάσει τους 50.
Σε μία από τις σχετικές δημοσιεύσεις του, αναφέρεται ότι από τον Ιανουάριο του 2000 έως τον Μάρτιο του 2020 τα θύματα είχαν φτάσει τα 445. Αιτία θανάτου για τους 203 ήταν ο πνιγμός, για 88 η υποθερμία, για 54 τα τροχαία δυστυχήματα και για 49 η έκρηξη νάρκης. Οι 36 είχαν πεθάνει από παθολογικά αίτια, ενώ για 15 περιπτώσεις δεν είχε διευκρινιστεί η αιτία θανάτου. Μιλώντας για αριθμούς, ο κ. Παυλίδης επισημαίνει ότι άλλα τόσα περιστατικά ενδέχεται να υπάρχουν και στην άλλη πλευρά του ποταμού, στην Τουρκία. Είναι βέβαιος ότι οι θανόντες είναι περισσότεροι, κρίνοντας από τον μεγάλο αριθμό των αναζητήσεων….
Μέχρι και το 2008 οι νάρκες κατά προσωπικού ήταν η δεύτερη αιτία θανάτου στον Έβρο…Μετά την αποναρκοθέτηση της περιοχής δεν καταγράφονται αντίστοιχα περιστατικά και πλέον η δεύτερη αιτία είναι η υποθερμία…
Είναι μια διαδικασία που μπορεί να ολοκληρωθεί ακόμη κι έπειτα από χρόνια ή να μη γραφτεί ποτέ ο επίλογος. Ένας παππούς ταξίδευε με τη νύφη και τα εγγόνια του, η βάρκα τους ανατράπηκε και μόνον εκείνος γλίτωσε. “Η νύφη του βρέθηκε έπειτα από 20 ημέρες στο ποτάμι, το ένα του εγγονάκι εντοπίστηκε ένα χρόνο μετά και το άλλο ήταν σε νεκροτομείο της Κωνσταντινούπολης. Το τρίτο δεν βρέθηκε ποτέ”…»