Περιβάλλον
Από τις φωτιές στις πλημμύρες

Πλημμύρες σε Βόλο-Πήλιο (Τσαγκαράδα). Φωτό: fb/Εποχικοί Πυροσβέστες

17 μέρες ασταμάτητης πυρκαγιάς. 20 επιβεβαιωμένοι πρόσφυγες νεκροί, καμένοι σε Άβαντα και Δαδιά και άλλοι των οποίων η τύχη αγνοείται. Πάνω από 900.000 στρέμματα καμένα στον Έβρο. Το κατά τα άλλα «προστατευόμενο» Δάσος της Δαδιάς καμένο. Ο «μεγάλος πυρήνας» του δάσους ολοσχερώς ενώ τις τελευταίες μέρες η φωτιά έκαψε και μεγάλο κομμάτι του «μικρού πυρήνα». Χιλιάδες προστατευόμενα άγρια ζώα και πτηνά καμένα ή αναζητώντας μάταια τις φωλιές τους. Χιλιάδες στρέμματα καλλιέργειες, δεκάδες σπίτια και κτηνοτροφικές μονάδες καμένες μαζί με τα ζώα τους. 

Αυτός είναι ο μακάβριος απολογισμός της φωτιάς που επιτέλους έσβησε στον Έβρο. Οι ευθύνες για το τεράστιο μέγεθος της καταστροφής βαραίνουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη και την πολιτική που ακολούθησε αφήνοντας απροστάτευτο τον Έβρο παρά το γεγονός ότι υπήρξε προειδοποίηση, η περσινή πυρκαγιά που έκαιγε για δέκα μέρες το Δάσος της Δαδιάς. Αλλά τίποτε δεν έκανε για να αποτρέψει την καταστροφή. Αντίθετα:

Η ΝΔ εφάρμοσε και εφαρμόζει στα άκρα την καταστροφική νεοφιλελεύθερη πολιτική που εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες αφήνει απροστάτευτη τη χώρα από τις φωτιές. Με μοναδικό κριτήριο τη συρρίκνωση των δημόσιων αρμόδιων φορέων και υπηρεσιών μέσα από συνεχείς περικοπές στις δαπάνες, συρρίκνωση του προσωπικού και μέσα από εργολαβίες. Την πολιτική που κατάργησε τη δασοπυρόσβεση συγχωνεύοντας την με την πυροσβεστική, την πολιτική που έχει διαλύσει τα δασαρχεία και όλες τις υπηρεσίες που αφορούν την δασοπροστασία αφήνοντας τον βασικότερο τομέα, της πρόληψης, των καθαρισμών, των δασικών δρόμων, των αντιπυρικών ζωνών, κυριολεκτικά στον αέρα. Την πολιτική που άφησε την πυροσβεστική με 4.500 κενές οργανικές θέσεις καλύπτοντας μεγάλο μέρος των υπολοίπων με εποχικούς πυροσβέστες για «οικονομία», χρησιμοποιώντας μη επαρκή στον αριθμό και πεπαλαιωμένα αεροσκάφη πυρόσβεσης. 

Και πριν προλάβουν να σβήσουν οι φωτιές, ήρθαν οι πλημμύρες με την πρώτη βροχή του Σεπτεμβρίου για να αφήσουν πίσω τους στον Βόλο, προς το παρών ένα νεκρό και έναν αγνοούμενο, αδιάβατους δρόμους, πλημμυρισμένα σπίτια. «Η κυβέρνηση και ο Μπέος έχουν τεράστια ευθύνη. Ήξεραν το τι έρχεται. Μπροστά στις πολύωρες, πολύ ισχυρές καταιγίδες δεν υπήρχε καμία ουσιαστική μέριμνα, καμία προστασία, καμία πρόληψη για τον κόσμο που τρέχει να βγάλει τα νερά από τα σπίτια και τα μαγαζιά του με κουβάδες» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΣΕΚ Βόλου καλώντας στο συλλαλητήριο στις 9/9 στην ΔΕΘ για να «γκρεμίσουμε την κυβέρνηση της καταστροφής».

Διαμαρτυρία

Κάλεσμα σε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας την Τρίτη 5/9 στο πάρκο Ακαδημίας στην Αλεξανδρούπολη για την καταστροφική πυρκαγιά στον Έβρο, απηύθυναν Σωματεία και Σύλλογοι του νομού απαιτώντας άμεσα αποζημιώσεις, μέτρα για τους πληγέντες και το περιβάλλον.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή που έχει γνωρίσει ο τόπος μας» αναφέρει στο κάλεσμά της στη συγκέντρωση η περιφερειακή κίνηση «Ανταρσία στην ΑΜΘ». «Οι απανθρακωμένοι μετανάστες μεταξύ των οποίων μικρά παιδιά, είναι ένα ακόμα έγκλημα στα χέρια της κυβέρνησης… Το μοναδικό οργανωμένο σχέδιο είναι αυτό της πλήρους διάλυσης της δασοπροστασίας και της πυρόσβεσης. Η κυβέρνηση, αλλά και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, είναι οι εμπρηστές με την πολιτική και τις προτεραιότητες τους. Το ποσό που εγκρίθηκε για κρατική διαφήμιση στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης ήταν 2.294.373 ευρώ για το 2023. Το συνολικό ποσό πιστώσεων για εργατοώρες δασοπυροσβεστών για τον Έβρο ήταν 147.755…» 

«Η συγκέντρωση πρέπει να γίνει αφετηρία για κλιμάκωση της δράσης των σωματείων, των συλλόγων όλων των εργαζομένων και της νεολαίας, για να αποδοθούν οι ευθύνες στην κυβέρνηση. Να διεκδικήσουμε αποζημιώσεις, μέτρα για την αντιστροφή της καταστροφής που άφησε η πυρκαγιά. Κονδύλια, προσλήψεις και όλα όσα πρέπει να γίνουν για να  μην έχουμε ξανά τα ίδια» είπε μιλώντας στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Γιώργος Μποτσίδης από την Αλεξανδρούπολη. «Αλλά πρέπει ταυτόχρονα τα συνδικάτα και η Αριστερά να μην υπεκφεύγουν και να βάλουν στην πρώτη γραμμή το ζήτημα της σύγκρουσης με τη ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης που αφήνει πίσω της νεκρούς καθώς και τα φασιστικά τάγματα εφόδου που έχουν αποθρασυνθεί απειλώντας πρόσφυγες και ντόπιους στον Έβρο».  

Στο μεταξύ ενώ ακόμη καιγόταν ο Έβρος, συλλογικότητες και πολίτες της Αλεξανδρούπολης συμμετείχαν σε συγκέντρωση με αίτημα να μην ξηλώσουν οι εργολάβοι το πράσινο στο Άλσος Φυτωρίου, μέσα στην πόλη -με την αστυνομία να προχωράει την επόμενη μέρα το πρωί σε 14 συλλήψεις κατοίκων που μαζεύτηκαν για να εμποδίσουν την κοπή των δέντρων…