Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Πετράλωνα: Δεν ξεχνάμε το μπλόκο

29/8, Πετράλωνα. Φωτό: Λένα Βερδέ

Το απόγευμα της Τρίτης 29 Αυγούστου στην πλατεία Ελπίδας αντιπροσωπεία της ΚΕΕΡΦΑ Πετραλώνων-Θησείου-Ταύρου τίμησε τους αγωνιστές του μπλόκου της Καλλιθέας και των Παλαιών Σφαγείων, οι οποίοι εκτελέστηκαν από τους Ναζί τον Αύγουστο του 1944.

Πριν την κατάθεση λουλουδιών στο μνημείο, η Αγγελική Σούρδη και ο Γιάννης Μαραβελάκης μίλησαν για τα γεγονότα της τότε περιόδου και τη σύνδεση με το αντιφασιστικό κίνημα σήμερα, αντίστοιχα. 

«Στις 24/8/44 το ΕΑΜ κηρύσσει πανελλαδική απεργία. Μάχη ξεκινάει στην Καλλιθέα, όταν σπάζοντας την απεργία κάποια τραμ αρχίζουν να κινούνται. Φτάνουν γερμανικές ενισχύσεις. Η μάχη σε Καλλιθέα και άλλα κοντινά σημεία μαίνεται ως το απόγευμα, με 39 νεκρούς από τον ΕΛΑΣ και άμαχους.

Τη Δευτέρα 28/8/1944 τα ξημερώματα, Γερμανοί και Ταγματασφαλίτες περικυκλώνουν το Κουκάκι, την Καλλιθέα και τα Παλαιά Σφαγεία. Καλούν όλους τους άντρες να συγκεντρωθούν στο γήπεδο της Α.Ε. Καλλιθέας, και από αυτούς εκτελούν 22 καθ' υπόδειξη δωσίλογων κουκουλοφόρων, ενώ άλλοι 8 εκτελούνται στους δρόμους. Καθώς τα Παλαιά Σφαγεία παραδίδονται στις φλόγες, η Καλλιθέα καλύπτεται από μαύρο καπνό, ενώ οι Γερμανοτσολιάδες, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, "πετάνε τα φέσια ψηλά και βαράν στον αέρα να το χαρούνε". Αλλά τα Σφαγεία δεν το βάζουν κάτω, συνεχίζουν τη μάχη. 17 μαχητές νεκροί και τραυματίες» περιγράφει η Αγγελική Σούρδη. 

Στην ίδια γειτονιά, τη γειτονιά του Σαχζάτ Λουκμάν, λέμε «ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ» και κλιμακώνουμε τη μάχη ενάντια στη ρατσιστική κυβέρνηση της ΝΔ που δολοφονεί πρόσφυγες από την Πύλο μέχρι τη Δαδιά και κάνει πλάτη στους φασίστες από τη Φιλαδέλφεια μέχρι την Ιταλία. Οργανώνουμε τον Αντιφασιστικό Σεπτέμβρη ξεκινώντας με την ανοιχτή εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ την Τετάρτη 13/9 7μμ στην πλατεία Μερκούρη.

Σύνορα ανοιχτά για την προσφυγιά.
Χαρτιά σε όλουςτους μετανάστες.
Στη φυλακή οι φασίστες.

ΚΕΕΡΦΑ Πετραλώνων-Θησείου-Ταύρου