Πολιτισμός
Βιβλία στην πάλη για Απελευθέρωση

Δυνατό ξεκίνημα και δυο εκδηλώσεις του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου
στην Έκθεση Βιβλίου στο Πεδίο Άρεως

Χιλιάδες κόσμος πλημμύρισε το Πεδίο του Άρεως το πρώτο τριήμερο του Φεστιβάλ Βιβλίου που άνοιξε τις πύλες του την Παρασκευή 1/9 και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 17/9.  Δυνατό ξεκίνημα και για το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο με την συζήτηση να ανάβει στο περίπτερο 51 γύρω από όλα τα ζητήματα που απασχολούν την αριστερά και το κίνημα.  Πρώτα σε πωλήσεις μέχρι τώρα τα βιβλία: «Η πάλη για την απελευθέρωση των γυναικών», «Μαρξισμός, θεωρία και πράξη», «Ιουλιανά», «Μαρξισμός και Ψυχική δυσφορία», «Ομοφυλοφιλία, σεξουαλικότητα», κι ακολουθούν «Η πάλη για την Τρανς απελευθέρωση», «Μάης 68», «Μαρξισμός του Τρότσκι», «Χιλή1972-1973», «Γερμανία 1918-1923», «Αναρχισμός, μια μαρξιστική κριτική» και ο δεύτερος τόμος της βιογραφίας του Λένιν «Όλη η εξουσία στα Σοβιέτ».

To κεντρικό αφιέρωμα του φετινού Φεστιβάλ έχει τίτλο «Γυναίκα ένα πολυσύνθετο ανάγνωσμα» και όπως γράφει το δελτίο τύπου «είναι επικεντρωμένο στην προσφορά των Γυναικών στις Τέχνες και τα Γράμματα αλλά και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στο πέρασμα των χρόνων και στο σήμερα».

Το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο οργανώνει δυο εκδηλώσεις στα πλαίσια του Φεστιβάλ.

Η πρώτη είναι την ερχόμενη Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη στις 7.30μμ με αφορμή το βιβλίο “Η Πάλη για την Απελευθέρωση των Γυναικών”. Ομιλήτριες θα είναι η Μαρία Χαρχαρίδου από το ΔΣ του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο Γεννηματάς, η δημοτική σύμβουλος  Νίκαιας-Ρέντη Κατερίνα Θωίδου και η συγγραφέας του βιβλίου Μαρία Στύλλου (σκηνή «Μ. Πολυδούρη»).

Μια βδομάδα αργότερα, την Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη στις 8.30μμ θα γίνει η εκδήλωση για τη νέα έκδοση, συμπληρωμένη κι επικαιροποιημένη, του βιβλίου “Ομοφυλοφιλία, σεξουαλικότητα και η πάλη για την απελευθέρωση” με ομιλητή τον συγγραφέα Κώστα Τορπουζίδη (σκηνή «Καλλιρρόη Παρρέν»).

Η πάλη ενάντια στο σεξισμό και την καταπίεση κινητοποιεί εκατομμύρια σε όλον τον κόσμο. Εδώ βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την κυβέρνηση της ΝΔ που μαζί με τη φτώχεια και το ρατσισμό οργανώνει τις πιο χυδαίες σεξιστικές επιθέσεις. Εκστρατείες για το «αγέννητο παιδί» και επιθέσεις στο δικαίωμα των γυναικών στην έκτρωση, ομοφοβία και τρανσφοβία, αυτή είναι η κυβέρνηση του κόμματος του «Πατρίς Θρησκεία Οικογένεια».

Ελάτε στις δυο εκδηλώσεις στο Πεδίο Άρεως να συζητήσουμε για τις ιδέες που μας εξοπλίζουν για να δώσουμε τις μάχες μας ενάντια στο σύστημα που στηρίζεται στις διακρίσεις και την καταπίεση για να μπορεί να διαιωνίζει την εκμετάλλευση. Αυτή η πάλη είναι δεμένη με όλες τις διεκδικήσεις του εργατικού κινήματος σήμερα και συνολικά με την απελευθερωτική δυναμική της εργατικής τάξης, της τάξης που έχει τη δύναμη να ανατρέψει συθέμελα το σύστημα της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης.

 

Το περίπτερο του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου στην Έκθεση Βιβλίου στο Πεδίο του Άρεως