Η Άποψή μας
Ανατροπή! Για να ξεφύγουμε απ’ την καταστροφή.

9/9, Πανεργατική διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Όλες οι φτηνές και βρόμικες δικαιολογίες της κυβερνητικής προπαγάνδας καταρρέουν. Καμιά από τις καταστροφές που συγκλονίζουν την κοινωνία δεν είναι «ατύχημα». Όλες είναι φονικά εγκλήματα. Και οι νεκροί απαιτούν δικαίωση. 

Μέσα στο τελευταίο εξάμηνο είχαμε 57 νεκρούς στα Τέμπη, εκατοντάδες πνιγμένους πρόσφυγες στα ανοιχτά της Πύλου, έναν ακόμη άγνωστο αριθμό νεκρών μέσα στις πυρκαγιές από τη Ρόδο ως τη Δαδιά και τώρα μια νέα εκατόμβη στην πλημμυρισμένη Θεσσαλία.

Δίπλα στους νεκρούς από τις «φυσικές» καταστροφές στέκονται τα θύματα των ανοιχτών δολοφονιών, ο Μιχάλης Κατσουρής και ο Σιράζ Σαφτάρ από τα μαχαίρια των νεοναζί και τώρα ο Αντώνης Καρυώτης από την απληστία των εφοπλιστών.

Σε αυτόν τον τραγικό κατάλογο πρέπει να προσθέσουμε τους εργάτες που έχασαν τη ζωή τους σε απανωτά «ατυχήματα» στους χώρους δουλειάς, από το Πέραμα ως την Πάτρα μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα. Μια κυριολεκτικά φονική σοδειά.

Ένοχη η κυβέρνηση

Όλα τα νήματα οδηγούν στους ίδιους ένοχους για αυτά τα εγκλήματα. Είναι η κυβέρνηση του Μητσοτάκη, οι υπουργοί της και τα αφεντικά της κυρίαρχης τάξης που διαπλέκονται και καθοδηγούν την κυβέρνηση. Από τους εφοπλιστές μέχρι τις κατασκευαστικές εταιρίες και από τους κερδοσκόπους της ενέργειας μέχρι τους εμπόρους όπλων. Αυτοί καθορίζουν τις επιλογές που μεταφράζονται σε «αντιπλημμυρικά» έργα που χειροτερεύουν τις πλημμύρες, σε λεφτά για πολεμικούς εξοπλισμούς και όχι για πολιτική προστασία, σε πλάτες για τους φασίστες και ρατσισμό για τους πρόσφυγες.

Η ευθύνη υπουργών ομολογείται πλέον ανοιχτά. Πριν από λίγο ήταν η παραίτηση του Μηταράκη, τώρα αναγκάστηκε να παραιτηθεί ο Βαρβιτσιώτης. Μέσα στις εκατό πρώτες μέρες της κυβέρνησης ΝΔ μετά τις εκλογές, ο Μητσοτάκης κάνει ντεφάκτο ανασχηματισμό. Είναι και αυτό μια επιβεβαίωση ότι δίπλα στην κλιματική και την οικονομική κρίση που συγκλονίζει το σύστημα, ωριμάζει και η πολιτική κρίση.

Αλλά η κορύφωση της πολιτικής κρίσης δεν θα έρθει αυτόματα μέσα από την καταστροφική σήψη αυτού του συστήματος. Ο πρωταγωνιστικός παράγοντας είναι οι αγώνες της εργατικής τάξης που εξοργίζεται και ξεσηκώνεται με τις καταστροφές. Πρωταγωνιστικός, γιατί ήδη ο Μητσοτάκης, οι υπουργοί, οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι βρίσκουν μπροστά τους οργισμένες διαδηλώσεις όπου σταθούν και όπου βρεθούν- από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Κρήτη περνώντας από τη Λάρισα.

Αλλά πάνω απ’ όλα ο ρόλος της τάξης μας είναι πρωταγωνιστικός γιατί κρατάει το κλειδί της εναλλακτικής λύσης απέναντι στον καταστροφικό καπιταλισμό. Μόνο η εργατική τάξη μπορεί να πάρει συλλογικά τον έλεγχο και να βάλει τις ανθρώπινες ανάγκες πάνω από το κυνήγι του κέρδους που διαλύει τα πάντα.

Αυτή είναι η προοπτική που ανοίγεται μπροστά μας μέσα στην πολύπλευρη κρίση. Και μπορούμε να την υπηρετήσουμε οργανώνοντας, δυναμώνοντας και ενώνοντας τους αγώνες μας σε όλα τα μέτωπα, εδώ και τώρα.

Κλιμακώνουμε τις απεργίες για να σώσουμε τα Νοσοκομεία και τα Σχολεία, ξεσηκωνόμαστε πανεργατικά ενάντια στην απόπειρα Γεωργιάδη να θάψει τις απεργίες με νομοσχέδιο την ώρα της καταστροφής. Δέκα χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής, ξαναφουντώνουμε το αντιφασιστικό κίνημα ενάντια σε κάθε απόπειρα να ανασυνταχτούν οι δολοφόνοι. «Μαυρίζουμε» την κυβέρνηση της ΝΔ, τους υπουργούς και τους δημάρχους της καθημερινά στους δρόμους και στις 8 Οκτώβρη στις κάλπες. Και δυναμώνουμε την Αριστερά της ανατροπής, την επαναστατική αριστερά που παλεύει για να τελειώνουμε με τον καταστροφικό καπιταλισμό.