Περιβάλλον
Τι φταίει για τις καταστροφές; Περικοπές, ιδιωτικοποιήσεις βάζουν τα κέρδη πάνω από τις ανθρώπινες ζωές

Το μόνο “αντιπλημμυρικό” φράγμα στη Θεσσαλία ήταν η κλούβα και τα ΜΑΤ για να προστατέψουν τον Μητσοτάκη.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην Θεσσαλία δεν αφορούν μόνο την μακροπρόθεσμη πολιτική διαχείρισης των υδάτων και την αντιπλημμυρική προστασία. Αφορούν επίσης τη διάλυση του κρατικού μηχανισμού μέσα από την πολιτική των περικοπών, των συγχωνεύσεων και ιδιωτικοποίησης όλων ανεξαιρέτως των οργανισμών και των υπηρεσιών. Με αποτέλεσμα αυτό που ονομάζουν «πολιτική προστασία» να εξευτελίζεται σε έναν ορυμαγδό μηνυμάτων ατομικής ευθύνης στο 112: «εκκενώστε», «ανεβείτε στις ταράτσες», «μην κυκλοφορείτε» με δυο λόγια «δεν πα’ να πνιγείτε».

H κυβέρνηση είχε προειδοποιηθεί εγκαίρως για το μέγεθος της συμφοράς που ερχότανε. Το Εθνικό Αστεροσκοπείο –στο οποίο προηγουμένως εκπρόσωποί της επιτέθηκαν βάναυσα για τις εκτιμήσεις του σχετικά με την πυρκαγιά στον Έβρο- εξέδωσε τρεις ανακοινώσεις, η πρώτη την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου για «μέγιστη κατηγορία κινδύνου πέντε» στην Θεσσαλία και την Ανατολική Πίνδο. Την Τρίτη 5/9, με την καταστροφή ήδη να έχει χτυπήσει στον Βόλο, δύο κορυφαίοι ιταλοί ερευνητές βγήκαν στην ΕΡΤ για να εκφράσουν την έντονη ανησυχία τους: «Αυτή τη στιγμή, οι προγνωστικοί χάρτες δείχνουν μία μετάβαση από την τρέχουσα κατάσταση ενός  κανονικού κυκλώνα μεσαίου γεωγραφικού πλάτους, σε έναν medicane... μέσα στις επόμενες ώρες θα πρέπει να περιμένουμε μεγάλες και εκτεταμένες ζημιές... πρέπει να ληφθούν προφυλάξεις πάνω απ’ όλα για να διαφυλάξουμε ανθρώπινες ζωές και στη συνέχεια, να ελαχιστοποιήσουμε τις οικονομικές απώλειες».

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση όλος ο κρατικός μηχανισμός θα έπρεπε να βρίσκεται σε επιφυλακή. Αλλά τι είδαμε; Είδαμε τους κατοίκους των χωριών του Δήμου Παλαμά να ξυπνάνε μέσα στην άγρια νύχτα πλημμυρισμένοι από το νερό που έμπαινε στα σπίτια τους όταν έσπασαν τα αναχώματα του παραπόταμου του Πηνειού -με τα μηνύματα 112 να έρχονται εκ των υστέρων! 

Ποιος κρατικός μηχανισμός;

Που μας πάει στο δεύτερο ερώτημα: Ποιος κρατικός μηχανισμός; Μέχρι να αρχίσουν οι πρώτες από αέρος προσπάθειες διάσωσης πέρασαν 12 ολόκληρες ώρες. Το βράδυ της πρώτης μέρας είχαν καταγραφεί 69 μόλις διασώσεις από τα λιγοστά ελικόπτερα που σηκώθηκαν – και αυτά νοικιασμένα. Τα περιβοήτα παντός καιρού ελικόπτερα Puma παρέμειναν πλην ελαχίστων καθηλωμένα στο έδαφος. Στην αρχή έλεγαν λόγω καιρού, μετά είπαν λόγω έλλειψης ανταλλακτικών –και όταν η πλημμύρα έφτασε στη Λάρισα είδαμε άλλα μισοβουλιαγμένα ελικόπτερα στην βάση στο Στεφανοβίκειο. 

Ο κόσμος στα πλημμυρισμένα χωριά καταγγέλλει ότι οι περισσότεροι απεγκλωβισμοί γίνονταν με ό,τι πλωτά μέσα κατάφεραν οι ίδιοι οι κάτοικοι να βρούνε. Είδαμε να «επιχειρούν» πλαστικά βαρκάκια που δεν χωρούσαν παρά δύο διασώστες και ένα διασωθέντα. Ο αριθμός των πυροσβεστών, των διασωστών της ΕΜΑΚ που ηρωικά επιχειρούσαν ήταν απολύτως δυσανάλογος με το μέγεθος της καταστροφής. Μετά αναγκάστηκαν, με καθυστέρηση, να διατάξουν μονάδες του στρατού. «Μπήκα μέσα στο νερό, δύο μέτρα, με στολή δύτη να πάω να βοηθήσω. Ήρθαν βάρκες του στρατού με κουπιά, χωρίς μηχανές, τι να πω» δήλωνε ένας κάτοικος. 

Το μέγεθος της καταστροφής ανέδειξε με τον χειρότερο τρόπο τι σημαίνουν οι 4.500 κενές θέσεις στην πυροσβεστική. Και θα το αναδείκνυε με ακόμη περισσότερο αν η πλημμύρα έρχονταν λίγες εβδομάδες μετά, όταν θα έληγαν οι συμβάσεις των χιλιάδων εποχικών που πεισματικά η κυβέρνηση αρνείται να μονιμοποιήσει για λόγους «οικονομίας». Πόσο διαφορετικά θα μπορούσαν να ήταν τα πράγματα αν τα ελικόπτερα, τα αμφίβια οχήματα της ΕΜΑΚ και της Πυροσβεστικής δεν μετριώνταν στα δάχτυλα – την ίδια ώρα που τα εκατοντάδες υπερσύγχρονα αμφίβια οχήματα του στρατού σκουριάζουν περιμένοντας πότε θα γίνει ο πόλεμος με την Τουρκία; Κάθε τρεις και λίγο ανακοινώνει η κυβέρνηση την αγορά νέων υπερσύγχρονων σκαφών του Λιμενικού και του στρατού με μοναδικό στόχο το κυνήγι των μεταναστών στο Αιγαίο και στον Έβρο αντίστοιχα. Αλλά στην Καρδίτσα χιλιάδες άνθρωποι παρέμειναν εγκλωβισμένοι στις στέγες των σπιτιών επί μέρες γιατί δεν υπήρχαν αρκετές λέμβοι να τους απεγκλωβίσουν εγκαίρως. 

Η πρώτη διαχείριση της καταστροφής που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη ανέδειξε με ζοφερό τρόπο τις συνέπειες των τραγικών ελλείψεων σε ανθρώπινο προσωπικό και υλικοτεχνικές υποδομές ταυτόχρονα σε όλες τις βασικές δομές: Πυροσβεστική, ΟΤΑ, περιφέρειες, μονάδες διάσωσης, αντιπλυμμηρική προστασία, υγειονομική προστασία, ύδρευση, ενέργεια, δασική υπηρεσία, πρόνοια. 

Και η διαχείριση της «επόμενης μέρας», τις αναδεικνύει ακόμη περισσότερο. Πως θα καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες στέγασης και πρόνοιας για τους χιλιάδες άστεγους, η υγειονομική προστασία του πληθυσμού από τις ασθένειες που κουβαλάνε τα στάσιμα νερά, η αποκατάσταση αποχέτευσης και υδροδότησης, η αποκατάσταση των δρόμων, όταν ξέρουμε ότι τα συνεργεία σε όλες τις παραπάνω υπηρεσίες -δημόσια και εργολαβικά- δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες σε κανονικές συνθήκες, πόσο μάλλον σε έκτακτες; 

Πρόκληση Μητσοτάκη

Πρόκληση το «διάγγελμα» του Μητσοτάκη από το πολιορκημένο από τους διαδηλωτές «συντονιστικό» στην Λάρισα. Η φράση που ξεστόμισε: «Τα νοσοκομεία είναι απολύτως εξοπλισμένα μαζί με το ΕΚΑΒ για να αντιμετωπίσουμε τα πιο κρίσιμα ζητήματα υγείας» θα ήταν το ανέκδοτο της χρονιάς αν δεν απειλούνταν οι ζωές χιλιάδων ανθρώπων. Αν δεν είχαμε ήδη νεκρούς για τους οποίους ο πρωθυπουργός του «πάνω απ’ όλα οι ζωές των ανθρώπων» δεν βρήκε ούτε μια λέξη να πει στο διάγγελμά του. Το μόνο που ξέρει να λέει καλά αυτή η κυβέρνηση είναι ψέματα και το μόνο που ξέρει να κάνει καλά είναι να στέλνει τα ΜΑΤ να χτυπάνε βάναυσα τους διαδηλωτές στην Λάρισα. 

Η οργή του κόσμου που – τις προηγούμενες μέρες εκφράστηκε  με συγκεντρώσεις στον Βόλο, στην Καρδίτσα, στην Λάρισα, στην Αθήνα και βέβαια στην ΔΕΘ στην Θεσσαλονίκη καθώς και αυθορμήτως όπου εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της περιφέρειας, «επισκέπτονται» τις πληγείσες περιοχές- είναι ανάγκη να μετατραπεί σε οργανωμένη δράση, με τα συνδικάτα στην πρώτη γραμμή. 

Δράση για την άμεση διεκδίκηση πόρων για προσλήψεις και υποδομές που χρειάζονται για την αποκατάσταση των περιοχών. Για το άμεσο χτίσιμο εργατικών κατοικιών και εξεύρεση δωρεάν κατοικιών για τον κόσμο που έχει μείνει άστεγος μέχρι να φτιαχτούν τα σπίτια του. Για αποζημιώσεις αλλά και για την άμεση κάλυψη όλων των αναγκών των δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που έχουν πληγεί, για άμεση εξεύρεση εργασίας των ανέργων. Για αντιπλημμυρικά έργα που θα μετριάζουν τις καταστροφές που προκαλεί η κλιματική αλλαγή αντί να τις οξύνουν. 

Διεκδικήσεις που δίχως άλλο περνάνε μέσα από την ανατροπή αυτής της αμετανόητης εγκληματικής κυβέρνησης των «αρίστων» προτού θρηνήσουμε νέες καταστροφές και νέα θύματα, στις επερχόμενες πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμούς, που με μαθηματική ακρίβεια δεν πρόκειται να σταματήσουν να συμβαίνουν τα επόμενα χρόνια.