Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Οι μετανάστες εργάτες γης είναι αδέρφια μας

Σε οκτώ αγνοουμένους μετανάστες εργάτες γης στον θεσσαλικό κάμπο αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε την περασμένη Κυριακή, η ΚΕΕΡΦΑ. Όπως σημειώνεται: «Σύμφωνα με πληροφορίες από τους εργάτες γης της περιοχής, ιδιαίτερα της κοινότητας Σελλάνων, περίπου 300 εργάτες γης και κτηνοτροφίας είχαν αποκλειστεί από τη φονική πλημμύρα μαζί με τους ντόπιους. Αρκετοί έβλεπαν τα ελικόπτερα διάσωσης για πολλές ώρες να φεύγουν χωρίς αυτούς.

Το πρωί της Κυριακής στην περιοχή της Αγίας Τριάδας υπήρχαν ακόμη 50-70 Πακιστανοί και Ινδοί εργάτες, χωρίς νερό, τρόφιμα, κουβέρτες. Όμως, το πιο τραγικό είναι ότι εκτιμούν ότι υπάρχουν τουλάχιστον 8 “εξαφανισμένοι” για τους οποίους δεν μπορεί να πιστοποιηθεί η παρουσία σε σημεία διάσωσης. Εκφράζουν φόβους ότι έχουν πνιγεί.

Στο Θεσσαλικό κάμπο, εργάζονταν εκατοντάδες μετανάστες εργάτες, με ή χωρίς χαρτιά. Δεν έχουμε συνολική εικόνα τι έχει συμβεί, ιδιαίτερα στις στάνες, όπου διέμεναν εργάτες γης και τα νερά παρέσυραν τα πάντα. Δίπλα στους μετανάστες, δεχτήκαμε και την καταγγελία Ρομά από την περιοχή των Σοφάδων ότι στο χωριό αυτό, η διάλυση των δρόμων επικοινωνίας και η κατάρρευση γεφυριών κάνουν αδύνατη την τροφοδοσία. 

Καλούμε τις αρχές να ολοκληρώσουν άμεσα τη διάσωση όλων των αποκλεισμένων στις πλημμυρισμένες περιοχές. Απαιτούμε: Κάλυψη των αναγκών επιβίωσης ΟΛΩΝ των πλημμυροπαθών, χωρίς διακρίσεις. Καταβολή μισθών και επιδομάτων ανεργίας για όσους έχασαν τις εργασίες τους στις καταστροφές. Άμεση στέγαση σε ξενοδοχεία, παροχή φαγητού και νερού σε όσους είναι στα σπίτια τους και παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους».

Ρατσιστικό κράτος

Το πρωί της Δευτέρας, όπως ανέφεραν εργαζόμενοι στο καμπ του Κουτσόχερου στην Εργατική Αλληλεγγύη, ξεκίνησαν να αδειάζουν το χώρο από τους πρόσφυγες προκειμένου να μεταφέρουν εκεί πλημμυροπαθείς απ’ όλη την Θεσσαλία. Όπως καταγγέλλει η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Λάρισας: «Στα μουλωχτά και χωρίς ντροπή “πετάνε” τους 900 πρόσφυγες/

ισσες που ζούσαν εκεί και δούλευαν στη γύρω περιοχή. Υποτίθεται ότι θα τους μεταφέρουν σε άλλες δομές, που ξέρουμε όμως πως είναι υπερπλήρεις και σε άθλια κατάσταση σε σχέση με τις υποδομές τους. Ένα ρατσιστικό κράτος που δεν διστάζει να πετάξει ανθρώπους σαν σκουπίδια πριμοδοτώντας ευθαρσώς την ακροδεξιά κραυγή “πρώτα οι έλληνες”. Το ρατσιστικό κράτος ανοίγει διάπλατα τον δρόμο στους φασίστες… Λύσεις προφανώς υπάρχουν για να μείνουν οι πλημμυροπαθείς. Ξενοδοχεία, άδεια σπίτια, επιδότηση ενοικίου. Απαιτούμε να ανοίξουν τα ξενοδοχεία και καταλύματα και πρώτο και καλύτερο το Divani, που διέμεινε χθες ο πρωθυπουργός, για να μεταφερθούν εκεί οι πλημμυροπαθείς για να ζήσουν ανθρώπινα».