Εργατικό κίνημα
Εκπαιδευτικοί: Εμπρός για απεργία

15/2, Πανεκπαιδευτική Απεργία στην Αθήνα. Φωτο: Μάνος Νικολάου

«Φέτος τα σχολεία μας ανοίγουν κατεστραμμένα από τις πλημμύρες, καμένα από τις πυρκαγιές. Προχθές ήταν τα Τέμπη, χθες οι δολοφονικές πυρκαγιές σε Έβρο, Ρόδο, Μαγνησία, σήμερα οι καταστροφικές πλημμύρες στον Βόλο και όλη τη Θεσσαλία... Από παντού αναδύεται η εικόνα ενός συστήματος που σαπίζει, σπέρνοντας παντού θάνατο, φτώχεια, ρατσισμό, καταστροφή του περιβάλλοντος και της ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων».

Με αυτή την εικόνα ξεκινούν οι εκπαιδευτικοί του Δικτύου “η Τάξη μας” (συμμετέχει στις Παρεμβάσεις) την ανακοίνωσή τους με την οποία καλούν «Να κλιμακώσουμε με απεργίες διαρκείας. Να τσακίσουμε την κυβέρνηση που διαλύει το δημόσιο σχολείο και τους εκπαιδευτικούς». Την παραπάνω εικόνα έρχονται να συμπληρώσουν τα τρομερά κενά σε εκπαιδευτικούς (20.000!), τα κλεισίματα και οι συγχωνεύσεις εκατοντάδων σχολείων. 

Κινητοποιήσεις στα γραφεία των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης από συλλόγους εκπαιδευτικών έχουν ήδη ξεκινήσει, όπως στις 11/9 στην Α' Αθήνας και στις 13/9 στα Χανιά. Οι σύλλογοι των εκπαιδευτικών σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση ξεκινούν οργανώνοντας συνελεύσεις. Η ΟΛΜΕ έχει ορίσει Συνέλευση των Προέδρων των ΕΛΜΕ για το Σάββατο 23 Σεπτέμβρη. 

Την προηγούμενη τετραετία, οι εκπαιδευτικοί κατάφεραν να βγουν νικητές στις πιο βασικές μάχες που άνοιξαν κόντρα στην Κεραμέως, παρά τους χυδαίους εκβιασμούς στους νεοδιόριστους για τη μονιμοποίησή τους, τους νόμους που ψηφίστηκαν, τις απεργίες που βγήκαν παράνομες. Η επιστροφή του επιθεωρητή μέσα από την “αξιολόγηση” των εκπαιδευτικών, η αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας, οι εξετάσεις Pisa, οι ηλεκτρονικές εκλογές, δεν πέρασαν από τις αντιστάσεις με μεγάλες απεργίες και απεργιακές κινητοποιήσεις σχολείο το σχολείο.

Στον αέρα

Την ίδια ώρα, χιλιάδες μαθητές στη Θεσσαλία βρίσκονται στον αέρα καθώς “κάποια σχολεία μπορεί να μην ανοίξουν για μήνες”, όπως δήλωσε ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας Πιερρακάκης. Η ΕΛΜΕ τονίζει ότι «σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να γίνει τηλεκπαίδευση. Εκτός από υποκριτικό, θα είναι και εγκληματικό!».

Οι εκπαιδευτικοί έδωσαν ταυτόχρονα και πολιτικές μάχες κόντρα στις σκοταδιστικές ιδέες του υπουργείου, τον σεξισμό και τον ρατσισμό. Αυτές οι μάχες αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη σημασία σήμερα που η κυβέρνηση στηρίζεται ακόμα περισσότερο στην ακροδεξιά για να μπορεί να ελέγξει τις αντιστάσεις, παρέχοντας κάλυψη στους φασίστες του Έβρου και στοχοποιώντας τους πρόσφυγες. Μάχες που μπορούν να κερδηθούν γιατί ακόμα και μπροστά στις καταστροφές κυριαρχεί η αλληλεγγύη και ο αντιφασισμός. 

Ενδεικτική η ομιλία διευθυντή σχολείου στον Έβρο: 

«Πολλά λέγονται και ακούγονται και πολλές θεωρίες συνωμοσίας έχουν αναπτυχθεί γι' αυτό που προκάλεσε αυτήν την καταστροφή… Ναι, το κλίμα αλλάζει με έναν τρόπο που δεν μπορούμε να προβλέψουμε. Τα μεγάλα συμφέροντα οδηγούν τον πλανήτη μας στην καταστροφή. Το επιστέγασμα της καταστροφής που βιώσαμε είναι η αβασάνιστη υιοθέτηση μια αναπόδεικτης φήμης που στοχοποιεί ως ενόχους αναγκεμένους ανθρώπους στην πλειονότητά τους, που δεν μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους.... Όταν άνθρωποι αναγκάζονται να μπουν σε κλουβί που δεν βάζεις σκύλο, όταν άνθρωποι αποκαλούνται “κομμάτια”, τότε η θλίψη είναι βαθιά...».