Δραστηριότητες
Δυνατή ανταπόκριση στις εξορμήσεις

Εξόρμηση στα Πατήσια

Αθήνα

Έκφραση στην οργή για την κυβέρνηση της καταστροφής που ξεχειλίζει σε όλη τη χώρα, έδωσαν οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες του ΣΕΚ το περασμένο Σαββατοκύριακο με τις εξορμήσεις τους στις γειτονιές. Με σύνθημα «Να γκρεμίσουμε τον Μητσοτάκη και την κυβέρνηση με κλιμάκωση των απεργιών» έγιναν κέντρο για όλο τον κόσμο που θέλει να τελειώνει με αυτή τη δολοφονική πολιτική. Παντού το κάλεσμά τους για μετατροπή των τοπικών εκλογών σε ήττα για τη ΝΔ και τους εκπροσώπους της με στήριξη στα ψηφοδέλτια της αντικαπιταλιστικής αριστεράς έβρισκε μεγάλη ανταπόκριση.

Στο δήμο της Αθήνας, όπου η «Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα» δίνει τη μάχη ενάντια στον Μπακογιάννη και τον Κασιδιάρη, έγιναν εξορμήσεις στα Εξάρχεια, τα Πατήσια, τα Πετράλωνα, την Κυψέλη. «Θλίψη, οργή, διάθεση για σύγκρουση ήταν αυτά που συναντήσαμε», μας είπε ο Σωκράτης Ταγκόπουλος για την Λαϊκή των Εξαρχείων. «Θλίψη για τον κόσμο στη Θεσσαλία που μετά τον Έβρο βιώνει μια ανυπολόγιστη καταστροφή, οργή για τον Μητσοτάκη και την δολοφονική του κυβέρνηση, διάθεση για σύγκρουση μαζί της σε όλα τα μέτωπα, στο εργατικό, το αντιρατσιστικό-αντιφασιστικό, το εκλογικό.

Από τη μεριά μας άλλωστε τα συνδέαμε όλα. Καλούσαμε σε κλιμάκωση των απεργιών, ενημερώναμε για την τοπική εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ στις 15 Σεπτέμβρη, κάναμε γνωστό το κατέβασμα της Ανατρεπτικής Συμμαχίας για την Αθήνα με υποψήφιο δήμαρχο τον Κώστα Παπαδάκη που είναι και ομιλητής στην εκδήλωση. Η ανταπόκριση στη δράση μας αποτυπώθηκε και στα νούμερα της Εργατικής Αλληλεγγύης και του περιοδικού Σοσιαλιασμός από τα Κάτω».

«Το βασικό χαρακτηριστικό ήταν ότι πολύς περισσότερος κόσμος ήθελε να συζητήσει. Την πρώτη Εργατική Αλληλεγγύη την δώσαμε πριν καλά καλά στήσουμε το τραπέζι με τα υλικά μας και ξεκινήσουμε», μας μεταφέρει η Μαρία Φωτεινού από την εξόρμηση στον ΗΣΑΠ Πετραλώνων. «Όλοι/ες ήταν οργισμένοι με την κυβέρνηση και όσα συμβαίνουν αλλά δεν έμεναν εκεί. Ρωτούσαν “τί κάνουμε;”, “πώς την ρίχνουμε;”, “πώς το οργανώνουμε;”. Σταματούσε μόνος του ο κόσμος να μας μιλήσει. Υπήρξαν στιγμές που ολοκληρώναμε τη συζήτηση με κάποιον και ο επόμενος περίμενε.

Η σύνδεση με την αντιφασιστική μάχη, ότι η κυβέρνηση κάνει πλάτες στους φασίστες, ήταν άμεση. Το ενδιαφέρον για την εκδήλωση της τοπικής ΚΕΕΡΦΑ στις 13 Σεπτέμβρη μεγάλο. Δύο νεαρές κοπέλες, μία εργαζόμενη στην εστίαση και μία σε ερευνητικό κέντρο, μας άφησαν τηλέφωνα για να συνεχίσουμε τη συζήτηση. Το ίδιο και ένας νεαρός αντιφασίστας. Μετανάστρια με μαντίλα μας έλεγε πόσο σημαντικό είναι να παραμείνουν οι χρυσαυγίτες στη φυλακή, ότι είναι ο μόνος τρόπος για να μην φοβάται. Το κάλεσμά μας για στήριξη της Ανατρεπτικής Συμμαχίας για την Αθήνα στις εκλογές έδενε με όλα».

«Να τους διώξουμε, όλοι/ες αυτό έλεγαν», μας είπε η Άννα Αδαμίδη για τον ΗΣΑΠ Πατησίων και την Λαϊκή της Γκράβας. «Τα συνεργεία μας, αποτελούμενα από μέλη του ΣΕΚ, μέλη της ΚΕΕΡΦΑ και υποψήφιους/ες της Ανατρεπτικής Συμμαχίας για την Αθήνα, έδιναν από μόνα τους τον τόνο για τις μάχες που έχουμε μπροστά. Και στα δυο σημεία μιλήσαμε με πολύ κόσμο, μεγάλο κομμάτι του οποίου μας γνωρίζει καλά από την σταθερή παρουσία μας σε αυτές τις γειτονιές. Αναμέσά του και συναγωνιστές/ριες από άλλες συλλονικότητες όπως την κατάληψη “Άνω Κάτω Πατησίων” που έκαναν επίσης παρέμβαση στη Λαϊκή. Το κάλεσμα σε όλες/ους ήταν να μαυρίσουμε την κυβέρνηση που δολοφονεί και να κλιμακώσουμε τους αγώνες για την ανατροπή της μαζί με το σύστημα που υπηρετεί».

Λένα Βερδέ


Νίκαια

Με εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, σχολεία, πλατείες και λαϊκές αγορές συνεχίστηκε την περασμένη εβδομάδα η καμπάνια της Δημοτικής Κίνησης «Ανταρσία στην Κοκκινιά» και της ΚΕΕΡΦΑ Νίκαιας για τις δημοτικές εκλογές και την αντιφασισιστική-αντιρατσιστική συγκέντρωση της ΚΕΕΡΦΑ που έγινε τη Δευτέρα 11/9 στην πλατεία Αγίου Νικολάου στη Νίκαια.

Περιοδείες έγιναν στο Δημαρχείο Νίκαιας και στο Γκαράζ του πρώην Δήμου Ρέντη, καθώς επίσης και στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας. Αντιπροσωπεία της «Ανταρσία στην Κοκκινιά» παρευρέθηκε και στη γενική συνέλευση των γιατρών του νοσοκομείου, που τάχθηκε κατά του νέου σχεδίου του Υπουργείου Υγείας που προβλέπει καθημερινή πρωινή εφημερία του νοσοκομείου χωρίς νέες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικό προσωπικό. Οι εξορμήσεις συνεχίστηκαν στην πλατεία Αγίου Νικολάου, στη λαϊκή του Σαββάτου και στην πλατεία Κουμπάκη (Σπάθα).

Τη Δευτέρα 11/9 που έγιναν οι αγιασμοί στα σχολεία, υποδεχτήκαμε γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές με εξορμήσεις στο 3ο Δημοτικό, στο 1ο Λύκειο και στο 12ο Δημοτικό. Το σύνθημα να γκρεμίσουμε την κυβέρνηση της καταστροφής, να τσακίσουμε τους φασίστες και να δυναμώσουμε την αντικαπιταλιστική αριστερά στις γειτονιές μας, βρίσκει τεράστια ανταπόκριση και μας δίνει δύναμη για να συνεχίσουμε και αυτή τη εβδομάδα τις δράσεις μας, οργανώνοντας παράλληλα τη μεγάλη αντιφασιστική πορεία στα 10 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, από το σημείο της δολοφονίας του στο Κερατσίνι μέχρι τη Νίκαια.

Πνηνελόπη Κουτσουδάκη


Ν. Σμύρνη

Το Σάββατο κάναμε εξόρμηση στην πλατεία Νέας Σμύρνης. Επικοινωνήσαμε με κόσμο της γειτονιάς, εργαζόμενους και νεολαία πάνω στις πρωτοβουλίες που ανοίγουμε για να παλέψουμε την κυβέρνηση της καταστροφής που καλύπτει τους φασίστες. Μία τέτοια κεντρική πολιτική μάχη είναι η μάχη των δημοτικών εκλογών, στη Νέα Σμύρνη δίνουμε αυτόν τον αγώνα μέσα από το δημοτικό σχήμα «Μια πόλη ανάποδα -Παρέμβαση στους δρόμους της Νέας Σμύρνης».

Πρόκειται για ένα σχήμα της αντικαπιταλιστικής αριστεράς που υπάρχει εδώ και 25 χρόνια και συμμετέχουν σύντροφοι και συντρόφισσες από συνδικάτα, χώρους νεολαίας, συλλογικότητες και οργανώσεις της αριστεράς, ανένταχτος κόσμος που παλεύει από τους χώρους δουλειάς και τα κινήματα ενάντια στον σεξισμό, τον ρατσισμό, την καταστροφή του περιβάλλοντος και την εκμετάλλευση. Μέσα σε συνθήκες σαν την σημερινή που αυτή η κυβέρνηση και αυτό το σύστημα δείχνουν το πιο σκληρό τους πρόσωπο ενάντια στους εργαζόμενους και αδιαφορώντας για τις ζωές των απλών ανθρώπων η «Πόλη Ανάποδα» έρχεται να βάλει στην πρώτη γραμμή το σύνθημα «θέλουμε πόλεις που οι ζωές μας να είναι πάνω από τα κέρδη των εταιριών και των funds» και «πόλεις ανοιχτές για όλους, ντόπιους και μετανάστες».

Μαρίζα Ψαλτάκου


Στους εργατικούς χώρους

Τετάρτη 13/9 
Αγία Όλγα 7πμ
12ο ΓΕΛ Αθηνών 7.45πμ
ΕΥΔΑΠ Ιλίσια 8.30πμ
Αττικό Νοσοκομείο 8.30πμ 
Δημαρχείο Αγίας Παρασκευής 10πμ
Δήμος Πειραιά 10.30πμ
Αγλαΐα Κυριακού 11πμ
Νοσοκομείο Ευαγγελισμός 11.30πμ
Τζάνειο Νοσοκομείο 1μμ
Βρεφοκομείο Εξαρχείων 15.45μμ
 
Πέμπτη 14/9 
Γκαράζ Δήμου Περιστερίου 6.30πμ
Γκαράζ Νίκαιας-Κορυδαλλού 6.30πμ
Λιμάνι Βόλου 7πμ
7ο ΓΕΛ Παγκρατίου 7.45πμ
ΠΑΓΝΗ 8πμ
ΔΟΥ Γλυφάδας 9πμ
ΙΚΑ Κουκακίου 9πμ
Δημαρχείο Νίκαιας 9πμ 
Ξυλοτεχνία Δήμου Περιστερίου 9πμ
Δημαρχείο Περιστερίου 9πμ 
Δήμος Ηλιούπολης 10πμ
ΕΡΤ 10πμ 
Δημοτικά ιατρεία Κουκακίου 10πμ
Βυζαντινό Μουσείο 10πμ
Λαϊκή Υψηλάντου Πειραιάς 10πμ 
Παμμακάριστος νοσοκομείο 10πμ
Νοσοκομείο Χανίων 10.30 πμ
Μετρό Σεπόλια 11πμ
Κρατικό Νοσοκομείο 11πμ
ΕΡΤ3 Θεσσαλονίκη 11πμ
Ιπποκράτειο νοσοκομείο12μεσ
Έλενα Βενιζέλου 1μμ
Νοσοκομείο Σωτηρία 2μμ
 
Παρασκευή 15/9
Γκαράζ Δήμου Νέας Ιωνίας 6πμ
Δημαρχείο Νέας Ιωνίας 7πμ
Νοσοκομείο Γεννηματάς Θεσσαλονίκης 7πμ
Άγιος Ανδρέας Πάτρα 7πμ
Ελπίς 7.30πμ 
Δρομοκαΐτειο 7.30πμ
144ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών 7.45πμ
8ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών 7.45πμ
6ο Δημοτικό Σχολείο Γλυφάδας 7.45πμ
Δημαρχείο Νέου Ηρακλείου 8πμ
Δημαρχείο Αγίων Αναργύρων 9πμ 
Ασκληπιείο Βούλας 10πμ
Λαϊκή στα Καμίνια 10πμ
Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης 10πμ
Άγιος Σάββας 11πμ
ΕΥΑΘ 11πμ
ΔΟΥ Αγίων Αναργύρων 11πμ
Δικαστήρια Ευελπίδων 12μεσ
Νοσοκομείο Μεταξά 12μεσ
 
Δευτέρα 18/9 
COSCO 6.30πμ
Πολυκλινική Σωκράτους 9πμ 
Δικαστήρια Θεσσαλονίκης 10πμ
ΓΝΑ Γεννηματάς 11πμ
 
Τρίτη 19/9 
Γκαράζ Δήμου Πειραιά 7πμ
ΕΟΠΥΥ Πειραιά 10πμ 
Κανάλι 1 Πειραιά 11πμ
Εφημερίδα των Συντακτών 5μμ
 
 
Εκδηλώσεις σε εργατικούς χώρους
 
Τετάρτη 18/9
Βυζαντινό Μουσείο 11πμ αίθριο
 
Τετάρτη 20/9
Ακρόπολη 11πμ