Τα πρώτα δείγματα της κοινοβουλευτικής συμπεριφοράς των «Σπαρτιατών» είναι αρκετά για να καταδείξουν ποιος είναι πραγματικός τους αρχηγός, παρά την παντελώς αποτυχημένη προσπάθεια του Β. Στίγκα - άγνωστο για ποιόν λόγο - να εμφανίσει τα πράγματα διαφορετικά και να διασκεδάσει την -πρώτου μεγέθους γκάφα- δήλωση ευχαριστίας στον Κασιδιάρη, στην πρώτη του μετεκλογική συνέντευξη.
Αρχικά απηύθυναν κοινοβουλευτική ερώτηση στο Υπουργείο ΠροΠο. Αντί του υπουργού ΠροΠο όμως τους απάντησε ο Βορίδης ως εκπρόσωπος του πρωθυπουργού. Ετσι εξασφάλισαν την κοινοβουλευτική τους νομιμοποίηση αφού η κυβέρνηση δεν ακολούθησε αυτό που έκανε ο Δένδιας (τότε υπουργός ΠροΠο), μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, που δεν απαντούσε στις ερωτήσεις και τις επίκαιρες ερωτήσεις της Χ.Α, καθώς και οι επόμενες κυβερνήσεις. Η απάντηση Βορίδη δεν τους άρεσε επειδή τους ζήτησε να ξεκόψουν από τον Κασιδιάρη και για αυτό ο Στίγκας του απάντησε για το τσεκούρι και το πλυντήριο.
Στο νομοσχέδιο για την ψήφο των «αποδήμων» ο Κασιδιάρης έριξε γραμμή για «παρών». Και τότε παρότι η κοινοβουλευτική ομάδα του μορφώματος είχε δηλώσει ότι θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, τελικά στην Ολομέλεια της Βουλής ψήφισαν «παρών».
Την ημέρα που ο Κασιδιάρης δήλωσε (δια της γνωστής συνηγόρου του στη δίκη) ότι θα κατέβει υποψήφιος Δήμαρχος Αθήνας, σχεδόν αμέσως ο βουλευτής Φλώρος, ενώ μιλούσε στη Βουλή για νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας αναφέρθηκε υποστηρικτικά στην υποψηφιότητά του. Διαφοροποιήθηκε έντονα και απείλησε με κυρώσεις ο κατά δήλωση αρχηγός Στίγκας, αλλά βρήκε απέναντί του τους 9 από τους 12 βουλευτές που με τη γνωστή γραπτή δήλωσή τους στηρίζουν τον Κασιδιάρη και αποδοκιμάζουν τον Στίγκα, ο οποίος μέχρι τώρα σιωπά.
Όσον αφορά την ίδια την υποψηφιότητα η κυβέρνηση δεν θέλει να την απαγορεύσει, πράγμα που θα προϋπέθετε ψήφιση άλλου νόμου, αφού η γνωστή τροπολογία (το άρθρο 32 ΠΔ 26/2012, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το άρθρο 102 ν. 5019/2023 και στη συνέχεια με το άρθρο 35 ν. 5043/2023) αφορά μόνο τη συμμετοχή καταδίκων σε βουλευτικές εκλογές. Η θέση σε αργία κατάδικου εκλεγμένου δημοτικού ή περιφερειακού συμβούλου σύμφωνα με το άρθρο 236Α του ν. 3852/1990, όπως διαμορφώθηκε με την τροποποίηση του άρθρου 129 ν. 4555/2018, είναι κάτι διαφορετικό, υποδεέστερο, που πάντως δεν εμποδίζει την υποψηφιότητα και την εκλογή. Η πρόβλεψη για αργία το 2018 είχε να κάνει με ήδη εκλεγμένους αυτοδιοικητικούς συμβούλους που κάθονταν από το 2014 στις καρέκλες τους και με το ενδεχόμενο πιθανής καταδίκης τους να είναι ακόμα μακρυνό, όσο και η 7/10/2020.
Τώρα όμως που η καταδίκη είναι δεδομένη και ο κίνδυνος εκλογής αναμφισβήτητος η κυβέρνηση κάνει πίσω αν και έχει εκτεθεί με την τροπολογία για τις βουλευτικές. Η Ν.Δ. άφησε τους Σπαρτιάτες να συμμετάσχουν στις βουλευτικές εκλογές της 25/6/2023 υπολογίζοντας πως θα κόψουν ψήφους από τη «Νίκη» και την «Ελληνική Λύση» με τον στόχο να μείνουν και οι τρείς εκτός Βουλής, πράγμα που επεδίωξε και με την διεκδίκηση των ηνίων του «πατριωτισμού» (Ροδόπη, φράχτης κ.λ.π.). Τελικά, μπήκαν και οι τρείς. Τώρα αφήνει τον Κασιδιάρη να διεκδικήσει ελεύθερα την Αθήνα για να θέσει σε αργία μετά τον ίδιο, αλλά με την παράταξή του να εκπροσωπείται κανονικά. Ισως χρειάζεται έναν «μπαμπούλα» για να βοηθήσει τον Μπακογιάννη, τον χειρότερο Δήμαρχο όλων των εποχών να αντιμετωπίσει τη δυσαρέσκεια και να περιορίσει την αναμενόμενη απώλεια προσπαθώντας να εμφανισθεί και ως….εγγυητής της δημοκρατίας.
Το αντιφασιστικό κίνημα παρακολουθεί, δεν ξεγελιέται και δεν «επενδύει» στα εσωτερικά συστημικά παιγνίδια. Καμία εκλογική επίδοση δεν νομιμοποιεί την ναζιστική εγκληματική δράση και καμία τροπολογία δεν αντιμετωπίζει, ούτε και θέλει να αντιμετωπίσει τη φασιστική απειλή. Η αντιμετώπιση θα γίνει στο δρόμο του αγώνα από τον κόσμο του αγώνα.
Κώστας Παπαδάκης