Συνεντεύξεις
Συνέντευξη: Γιώργος Ράγκος - «Δεν θα διαχειριστούμε τη μαυρίλα. Θα την ανατρέψουμε»

Διαδήλωση στο Ν. Ηράκλειο ενάντια στην καταστολή. Φωτό: Κόκκινη Ρωγμή

 

Ο Γιώργος Ράγκος, επικεφαλής της  δημοτικής κίνησης “Κόκκινη Ρωγμή  στο Ηράκλειο”  μίλησε στην Λένα Βερδέ 

 

Πώς αντιμετωπίζει η Κόκκινη Ρωγμή τις δημοτικές εκλογές του Οκτώβρη;

Αντιμετωπίζουμε τις δημοτικές εκλογές σαν μια μεγάλη κεντρική πολιτική μάχη. Αυτό το είχαμε καθαρό από όταν ξεκινάγαμε την προσπάθεια για το κατέβασμά μας μετά το τέλος των βουλευτικών εκλογών, αλλά σήμερα είναι ακόμα πιο ξεκάθαρο. Μπορούμε πια να χαρακτηρίσουμε αυτή την κυβέρνηση, δυο μήνες μετά την επανεκλογή της, σαν κυβέρνηση καταστροφής. Έχει καταφέρει να κάψει τη μισή Ελλάδα και ταυτόχρονα να γενικεύσει τις επιθέσεις της στην εργατική τάξη με νομοσχέδια όπως του Γεωργιάδη και να στοχοποιήσει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ως υπεύθυνους για τις φωτιές.

Είναι μια κυβέρνηση που έχει πάρει διαζύγιο με τον ορθολογισμό. Που έχει φτάσει στο σημείο να τα βάζει ακόμα και με το Εθνικό Αστεροσκοπείο. Η προηγούμενη φορά που έγινε αυτό ήταν στην εποχή του Γαλιλαίου όταν η Ιερά Εξέταση αμφισβήτησε το ότι η Γη κινείται. Μπορεί να ακούγεται αστείο, αλλά είναι πραγματικό ότι θεσμοί τέτοιου είδους, επιστημονικοί με εκατονταετή και βάλε ιστορία, κατηγορούνται ότι έχουν πολιτικοποιηθεί επειδή εμφανίζουν το μέγεθος της καταστροφής.

Απέναντι σε αυτά, ο κόσμος ψάχνει να εκφράσει την αγανάκτησή του. Οι δημοτικές εκλογές μπορούν να είναι ένα τέτοιο πεδίο, που μαζικά να μαυρίσει τους υποψήφιους της ΝΔ, να δείξει την αποστροφή του στην πολιτική της και να αναδείξει ότι υπάρχει εναλλακτική στη βαρβαρότητα μέσα από τους αγώνες, την δράση και την προοπτική μιας άλλης αριστεράς, ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής, που δεν θέλει να διαχειριστεί αυτή τη μαυρίλα αλλά να την ανατρέψει.

Πώς μεταφράζεται αυτή η καταστροφική πολιτική στο δήμο του Νέου Ηρακλείου;

Το Νέο Ηράκλειο τις τελευταίες τετραετίες έχει δημάρχους οι οποίοι μπορεί να μην εκλέχτηκαν με το χρίσμα της ΝΔ αλλά ήταν ευθυγραμμισμένοι με την πολιτική όλων των κυβερνήσεων. Άμα μιλάμε για την τελευταία 4ετία, η δημοτική αρχή Μπάμπαλου ήταν ευθυγραμμισμένη και με την κεντρική πολιτική της ΝΔ και με του Πατούλη στην περιφέρεια. Αυτό είχε συγκεκριμένες απολήξεις.

Το ένα είναι το κομμάτι των ιδιωτικοποιήσεων. Ο δήμος θέλει και έχει βάλει μπροστά να ιδιωτικοποιήσει βασικές κοινωνικές υπηρεσίες, από την καθαριότητα μέχρι τον ηλεκτροφωτισμό. Είναι δήμος που λειτουργεί μέσα από τα προγράμματα ΕΣΠΑ και αντιμετωπίζει τους δημότες ως «ευνοούμενους» αυτών των προγραμμάτων. Το παράδειγμα των παιδικών σταθμών είναι χαρακτηριστικό. Αντί να είναι δημόσιοι και δωρεάν για όλα τα παιδιά, πρέπει οι γονείς να είναι δικαιούχοι του προγράμματος για να πάνε τα παιδιά τους σε έναν σταθμό. 

Για το Φιξ -ένα πάρκο που θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν πνεύμονας οξυγόνου, χώρος αθλητισμού και πολιτισμού- η δημοτική αρχή σε συνεργασία με την προηγούμενη δημοτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να πάρει ο δήμος δάνειο 5 εκατομμυρίων που με τους τόκους θα πάει 7 εκ. για να το αγοράσει αποζημιώνοντας τους κληρονόμους του Φιξ.

Είναι πραγματικά σκάνδαλο. Αντέδρασε η τοπική κοινωνία, είναι χαρακτηριστικό ότι μετά από αυτή την απόφαση η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ διασπάστηκε. Και τώρα δυο δημοτικοί του σύμβουλοι κατεβαίνουν με τον Μπάμπαλο και η υπόλοιπη παράταξη δεν κατεβαίνει καν στις εκλογές αλλά έχει προσκοληθεί σε ψηφοδέλτιο άλλου συνδυασμού.

Με την υπογειοποίηση της οδού Μελίνας Μερκούρη θα καταστρέψουν το κέντρο και την πλατεία για να κάνουν ένα δρόμο που θα φτάνει από τα σύνορα της Νέας Ιωνίας μέχρι το Ολυμπιακό Στάδιο, κόβοντας το Ηράκλειο στη μέση, δημιουργώντας τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα (ηχορύπανση, κίνδυνο πλημμυρών κ.α). Στην πραγματικότητα, η επέλαση των αυτοκινητόδρομων και των ΙΧ για χάρη του καζίνο και η ιδιωτικοποίηση του ΟΑΚΑ, διαλύουν τον ιστό της πόλης.

Αυτά τα έργα έφεραν μεγάλες κινητοποιήσεις πριν και μετά την πανδημία, με επιτροπές πολιτών που κατάφεραν να τα σταματήσουν. Για μας αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι οι μάχες δεν κερδίζονται μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά στους δρόμους. Η Κόκκινη Ρωγμή, παρότι δεν είχε συμμετοχή στο δημοτικό συμβούλιο για λίγες ψήφους, ήταν στην πρώτη γραμμή.

Στην ουσία, η κοσμοθεωρία του Μπάμπαλου αλλά και των διεκδικητών του δήμου, όπως ο Παπαδημητρίου που έχει το χρίσμα της ΝΔ, είναι η δημιουργία ενός δήμου ανώνυμη εταιρία που ο δήμαρχος σε ρόλο μάνατζερ θα κατευθύνει τα κονδύλια, όχι με βάση τις ανάγκες αλλά με βάση το κέρδος. Αυτό είναι βασικό, υλοποιείται και θέλουμε να κοντράρουμε.

Είσαι ομιλητής την Τετάρτη 6/9 σε αντιρατσιστική-αντιφασιστική εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ στη Φιλαδέλφεια, όπου δολοφονήθηκε ο Μιχάλης Κατσουρής. Μίλησέ μας για αυτή τη μάχη στις γειτονιές σας.

Το Ηράκλειο μπήκε στο χάρτη του αντιφασιστικού αγώνα την προηγούμενη τετραετία με την επανεμφάνιση, κυρίως μετά τη δίκη και καταδίκη της Χρυσής Αυγής, διαφόρων φασιστικών ομάδων που στοχοποίησαν την περιοχή και τη ΣΕΛΕΤΕ για να ξαναβγούν στο δρόμο. Υπήρχαν αγωνιστές που δέχτηκαν βράδυ επιθέσεις, με πιο μεγάλη την επίθεση που δέχτηκε η ΚΕΕΡΦΑ πριν δυο χρόνια κατά τη διάρκεια στησίματος εκδήλωσης με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δυο σύντροφοι.

Οι φασίστες κυνηγήθηκαν και απωθήθηκαν τότε από τον κόσμο, ο αρχηγός του τάγματος εφόδου αναγνωρίστηκε από βίντεο που τραβήξαμε και καταδικάστηκε σε τρία χρόνια με αναστολή. Μάλιστα στις 22 Σεπτέμβρη υπάρχει το Εφετείο και έχουν προκύψει ακόμα πιο επιβαρυντικά στοιχεία εναντίον του καθώς το ένα θύμα έχει πια και χαρτί από νοσοκομείο που λέει ότι εξαιτίας της επίθεσης έχει βλάβη στην υγεία του.

Το Ηράκλειο είναι επίσης ο χώρος που κάθε χρόνο αρχές Νοέμβρη οι φασίστες οργανώνουν σύναξη μίσους, στην επέτειο της δολοφονίας δυο μελών τους. Μάλιστα φέτος ετοιμάζουν πανευρωπαϊκή συνάντηση με καλέσματα ομοϊδεατών τους από διάφορες χώρες. Είναι μια μάχη που κάθε χρόνο τη δίνουμε με μεγαλειώδεις διαδηλώσεις, με συμμετοχή τοπικών συνδικάτων όπως της ΕΛΜΕ και των Δασκάλων, πλήθος κόσμου, όλης της αριστεράς.

Είναι μια μάχη που θα έχει συνέχεια γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει πλάτες στους φασίστες. Η δολοφονία Κατσουρή υπό την κάλυψη της αστυνομίας, η στοχοποίηση των προσφύγων στον Έβρο, η επίσκεψη Μελόνι είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα. Ετοιμάζουν να κανονικοποιήσουν την ακροδεξιά και τους φασίστες, ακόμα και σαν κυβερνητικούς εταίρους εξαιτίας των επιθέσεων που ετοιμάζουν στην εργατική τάξη και τη νεολαία.

Άρα το μέτωπο απέναντι στο ρατσισμό και τους φασίστες είναι πολύ κεντρικό για μας. Το Ηράκλειο είναι περιοχή που από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε τους πρόσφυγες, υπήρχαν δομές και σπίτια που ανοίχτηκαν για να τους υποδεχτούμε. Η Κόκκινη Ρωγμή και η ΚΕΕΡΦΑ ήταν και θα είναι πρωτοπόρες σε αυτές τις μάχες.

Ποιος είναι ο στόχος της Κόκκινης Ρωγμής σε αυτές τις εκλογές;

Φιλοδοξούμε ότι η Κόκκινη Ρωγμή θα στηριχτεί από όλο τον κόσμο που είναι στα κινήματα και τους αγώνες, ότι θα κερδίσει όλο τον αριστερό κόσμο που οι επιλογές του στις δημοτικές εκλογές σχετικά με την υπόλοιπη Αριστερά είναι από περιορισμένες έως ανύπαρκτες. Για να ξεπεράσουμε το όριο του 3% και πολύ περισσότερο για να οργανώσουμε τους αγώνες από τα κάτω το επόμενο διάστημα. Θέλουμε να συνεχίσουμε μαζί στους εργατικούς αγώνες, στα σχολεία, τις σχολές, τις γειτονιές, στα αντιφασιστικά, στα αντισεξιστικά. 

Ξέρουμε ότι στο Ηράκλειο υπήρχε πολύ μεγάλη αποχή στις βουλευτικές εκλογές, έφτασε στα πανελλαδικά ποσοστά. Είναι κυρίως νεολαία αλλά και κόσμος που δεν έβρισκε ψηφοδέλτιο να εκφράσει το θυμό και την αγανάκτησή του απέναντι στη ΝΔ. Σε αυτές τις εκλογές θέλουμε η Κόκκινη Ρωγμή να είναι το ψηφοδέλτιο που θα παίξει αυτό το ρόλο.

Γι’ αυτό θα ανοιχτούμε σε αυτό τον κόσμο. Ετοιμάζουμε περιοδείες σε χώρους δουλειάς, συναντήσεις με ΕΛΜΕ, Σύλλογους Δασκάλων, Ενώσεις Γονέων. Θα πάμε σε σχολεία, θα κάνουμε δουλειά στις γειτονιές. Έχει σημασία ότι συνδέουμε τα του δήμου με τα κεντρικά πολιτικά που βιώνει ο κάθε ένας στο πετσί του. Δίνουμε έτσι το στίγμα μιας παράταξης που μιλάει στην καθημερινότητα του καθένα και της καθεμιάς, είτε είναι εργαζόμενος/η, μετανάστης/ρια, φοιτητής/ρια.

Η ίδια η συγκρότηση του ψηφοδελτίου μας πιάνει όλο τον κόσμο της Αριστεράς και κινημάτων. Είναι 39 αγωνιστές και αγωνίστριες από όλες τις γενιές, από όλους τους εργασιακούς και κοινωνικούς χώρους. Η μεγαλύτερη είναι 70 και χρονών από τη γενιά Πολυτεχνείου με ιστορία αγώνων για τα δημοκρατικά δικαιώματα πασίγνωστη στην περιοχή, μέχρι φοιτητές 20 χρονών. Είναι αγωνιστές/ριες που, ενώ στις βουλευτικές ήταν διάσπαρτοι, τώρα είναι συσπειρωμένοι, γεγονός που μας δίνει μεγαλύτερη ώθηση και κοινωνική γείωση. Κατεβαίνουμε για να σπάσουμε στην πράξη τα αντιδημοκρατικά όρια και φραγμούς του Βορίδη, μιλώντας ανοιχτά, καθαρά και εξηγώντας ότι με τους αγώνες μας θα αλλάξουν τα πράγματα. Μια ισχυρή Κόκκινη Ρωγμή θα δυναμώσει αυτό τον προσανατολισμό.