Γιάννης Κούτρας, γιατρός στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, μέλος της “Ανταρσία στη Θεσσαλονίκη για την ανατροπή” και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την “Πόλη Ανάποδα και συνεργαζόμενες κινήσεις”
Πώς υποδέχτηκε η Θεσσαλονίκη την αναβολή της επίσκεψης και ομιλίας Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση;
Η κυβέρνηση επίσημα παρουσίασε αυτή την επιλογή ως «υπευθυνότητα» απέναντι στην καταστροφή στη Θεσσαλία. Σίγουρα θα ήθελε να δείξει και το κίνημα αντίστοιχη υπευθυνότητα, του τύπου «θα λογαριαστούμε μετά». Αλλά το κίνημα στη Θεσσαλονίκη δεν της χαρίστηκε. Έδειξε ότι ξέρει και ποιος είναι ο ένοχος και ποια είναι η καλύτερη απάντηση σε αυτή τη δολοφονική πολιτική: οι αγώνες μας και η οργάνωσή τους.
Η διαδήλωση των νοσοκομείων την πρώτη μέρα ανέδειξε για ακόμα μια χρονιά ότι η δημόσια υγεία πραγματικά βρίσκεται στα κόκκινα. Αποτέλεσμα αυτής της πετυχημένης κινητοποίησης ήταν το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔΗΝ να βγάλει απόφαση για νέα απεργιακή κινητοποίηση.
Και την επόμενη μέρα, η διαδήλωση των συνδικάτων γενίκευσε τη σύγκρουση. Παρόλο που οι συνδικαλιστικές ηγεσίες δεν έκαναν προσπάθεια να την οργανώσουν και η κοινοβουλευτική αριστερά δεν τη στήριξε όπως και όσο θα έπρεπε, ο κόσμος του αγώνα ήταν εκεί, συνδικάτα από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα δώσαμε μαζικά το παρών και δυνατά το μήνυμα ότι τους περιμένει φθινόπωρο αντίστασης.
Για την κυβέρνηση είναι μια καθαρή ομολογία αποτυχίας και ενοχής για το μέγεθος της καταστροφής που ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Έφτασε, παρότι νεοεκλεγμένη, παρότι κάθε χρόνο ερχόταν στη ΔΕΘ με αέρα «εξαγγελιών», ούτε αυτό να μη μπορεί να κάνει.
Είναι η απόδειξη της τεράστιας κρίσης της σε όλα τα επίπεδα και της μεγάλης οργής εναντίον της. Και σίγουρα αυτό μπορεί να εκφραστεί ξεκάθαρα στις τοπικές εκλογές. Κόντρα στην εικόνα που ζωγράφιζαν μετά τα αποτελέσματα των διπλών βουλευτικών εκλογών η ίδια και τα φιλικά της ΜΜΕ ότι οι τοπικές εκλογές θα είναι περίπατος για τους εκλεχτούς της, αυτή τη στιγμή ο δρόμος για να τους μαυρίσουμε είναι ανοιχτός παντού, και στη Θεσσαλονίκη. Οι διαδηλώσεις της ΔΕΘ ενίσχυσαν αυτή την προοπτική και η «Ανταρσία στη Θεσσαλονίκη για την ανατροπή» θα δώσει όλες της τις δυνάμεις για να την πετύχει.
Ποια είναι η εμπειρία σας από τη δημοτική αρχή στο δήμο Θεσσαλονίκης;
Δεν είναι μόνο στη Θεσσαλία που ο Αγοραστός και όλοι οι τοπικοί άρχοντες έχουν αρχίσει να δέχονται τα γιουχαΐσματα και την οργή του κόσμου. Στο δήμο Θεσσαλονίκης, κάθε άλλο παρά ο Ζέρβας έχει σίγουρη την επανεκλογή του. Η θητεία του ήταν μια τετραετία διάλυσης και υποχρηματοδότησης των υπηρεσιών -χαρακτηριστικό παράδειγμα τα σκουπίδια στους δρόμους που γίνονται όλο και περισσότερα- με «δωράκια» στους ιδιώτες, τους εγολάβους, σε όλους όσοι λυμαίνονται την πόλη. Αυτό έχει αρχίσει να καταγράφεται. Να εμφανίζεται δηλαδή ως πλειοψηφικό το ρεύμα που ζητά αλλαγή.
Θέλουμε να παρέμβουμε σε αυτή τη συζήτηση, λέγοντας ότι δεν είναι μόνο η ανεπάρκεια του δημάρχου, είναι η συνολική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ που τη διαχειρίζεται ο Ζέρβας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι την προηγούμενη φορά ήταν υποτίθεται «ανεξάρτητος», προερχόμενος από τον Μπουτάρη. Αυτή τη φορά έχει την επίσημη στήριξη του Μητσοτάκη και της ΝΔ. Γιατί με αυτούς έκανε πολιτική, εφάρμοζε τις περικοπές και τις ιδιωτικοποιήσεις, έκοψε δέντρα.
Ήδη ετοιμάζουν το λεγόμενο FlyOver, έναν νέο τεράστιο αυτοκινητόδρομο που τον διαφημίζουν σαν «πράσινο έργο», ενώ στην πραγματικότητα θα φέρει ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση του περιβάλλοντος, τόσο μέχρι να γίνει όσο και μετά με περισσότερα αυτοκίνητα, περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα και καυσαέριο.
Ταυτόχρονα ούτε η Θεσσαλονίκη είναι θωρακισμένη με αντιπλημμυρικά έργα. Υπάρχουν μελέτες που λένε ότι αν η ίδια έντασης και έκτασης βροχή έπεφτε στην πόλη μας, θα πλημμύριζε το μεγαλύτερο κομμάτι της. Γιατί δεν γίνονται τα έργα υποδομής, γιατί έχουν μπαζωθεί όλα τα ρέμματα για τα κέρδη των εργολάβων και των διαφόρων κατασκευαστικών εταιριών, την ώρα που οι ελλείψεις σε προσωπικό στο δήμο είναι τεράστιες.
Η «Ανταρσία στη Θεσσαλονίκη για την ανατροπή» συνεργάζεται εκλογικά με την «Πόλη Ανάποδα». Τι σηματοδοτεί αυτή η συνεργασία και ποιοι είναι οι στόχοι της;
Με τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες της «Πόλη Ανάποδα» δεν γνωριζόμαστε τώρα. Βρεθήκαμε μαζί σε όλες τις κινητοποιήσεις και τους αγώνες τα προηγούμενα χρόνια. Με την ενωτική αυτή παρέμβαση στις εκλογές, πιστεύουμε ότι η ριζοσπαστική-αντικαπιταλιστική αριστερά μπορεί να καθορίσει συνολικά την αριστερά και τα πράγματα στο δήμο. Να διεμβολίσει ένα μεγάλο κομμάτι της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ που και στη Θεσσαλονίκη δεν βρίσκει έκφραση από τις επιλογές της ηγεσίας του. Να σπάσει με τη δυναμική της -που υπάρχει έστω και αν τα ΜΜΕ δεν την προβάλλουν- τα εμπόδια του νόμου Βορίδη, να μπει στο δημοτικό συμβούλιο και να δώσει τις μάχες το επόμενο διάστημα που θα είναι σκληρές αλλά έχουμε εμπιστοσύνη στον κόσμο και την εμπειρία του.
Αυτό είναι το στίγμα που θέλουμε να δώσουμε σαν «Ανταρσία στη Θεσσαλονίκη για την ανατροπή» στην εκλογική συνεργασία. Ότι η Θεσσαλονίκη των κινημάτων είναι το αντίπαλο δέος στην καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης και των τοπικών εκπροσώπων της. Γιατί η πλειοψηφία του κόσμου είναι ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ όπως φάνηκε στη μεγάλη κινητοποίηση τους προηγούμενους μήνες. Είναι ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του σιδηρόδρομου. Είναι με τα δημόσια ΜΜΜ, απαιτεί να γίνει επιτέλους το Μετρό και όχι άλλη κοροϊδία κάθε χρόνο από κυβερνήσεις και δημάρχους ότι φέτος θα τελειώσει και τελικά να κρατά για δεκαετίες.
Είναι ενάντια στο ρατσισμό, τον εθνικισμό και τους φασίστες. Έχουμε κάνει τεράστιες διαδηλώσεις ενάντια στο χαρτί του εθνικισμού με το Μακεδονικό, για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού από φασιστοειδή, για την προσπάθειά τους στις δυτικές συνοικίες να αναβιώσουν. Η δράση της ΚΕΕΡΦΑ και όλου του κινήματος είναι παρακαταθήκη και συνεχίζεται με εκδήλωση το ερχόμενο Σάββατο και τη διαδήλωση για τα δέκα χρόνια από τη δολοφονία Φύσσα. Για να είναι η Θεσσαλονίκη της Φεντερασιόν και της αλληλεγγύης που θα εκφραστεί στην κάλπη. Η δύναμη είναι εκεί, στον κόσμο που μας γνωρίζει από τους αγώνες που δώσαμε μαζί.