Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Νίκαια: Ντόπιοι και μετανάστες μαζί σε κοινό αγώνα

11/9, Εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ στη Νίκαια. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

 

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 11/9, η συζήτηση στη Νίκαια, με την οποία άνοιξε ο κύκλος των αντιφασιστικών - αντιρατσιστικών εκδηλώσεων που οργανώνει η ΚΕΕΡΦΑ στις γειτονιές. 

Τη συζήτηση άνοιξαν ο Κώστας Παπαδάκης, δικηγόρος πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χ.Α και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με την Ανατρεπτική Συμμαχία, ο Θωμάς Σίδερης, δημοσιογράφος και κινηματογραφιστής, ο Ασίφ Αλί από την Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος “Η Ενότητα”, ο Πούλος Ψαλιδάκος, εκπαιδευτικός και η Κατερίνα Θωίδου, μέλος της ΚΕΕΡΦΑ Νίκαιας, δημ. σύμβουλος και υποψήφια δήμαρχος Νίκαιας – Ρέντη με την Ανταρσία στην Κοκκινιά. 

«Σε λίγες μέρες συμπληρώνονται 10 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από το τάγμα εφόδου της Χ.Α. Είναι πολύ σημαντική η περίοδος που διανύουμε. Ζούμε ένα σκηνικό απόλυτης καταστροφής με τη μία συμφορά να διαδέχεται την άλλη, γεγονός το οποίο δεν οφείλεται σε κανένα φυσικό φαινόμενο γιατί και η κλιματική αλλαγή είναι αποτέλεσμα της πολιτικοοικονομικής διαχείρισης. Αλλά και η ίδια η διαχείριση των συνεπειών της είναι ελλιπής ως αποτέλεσμα της προτεραιότητας των χρηματοδοτήσεων στο κεφάλαιο και τους εξοπλισμούς» ξεκίνησε ο Κώστας Παπαδάκης. 

«Η κυβέρνηση και η ακροδεξιά προωθούν έναν κοινωνικό κανιβαλισμό, τον οποίον ευτυχώς η κοινωνία δεν επιβραβεύει, πλην όμως δεν παύουν να είναι επικίνδυνες οι προσπάθειες εφαρμογής του. Τα σύνορα είναι κλειστά για τους πρόσφυγες με Φρόντεξ, φράχτες, λιμενικά, συνοριακά σώματα και κυνηγούς κεφαλών. Είναι όμως ανοιχτά για τους ναζιστές να φτάνουν από την Κροατία μέχρι τη Ν. Φιλαδέλφεια και να δολοφονούν τον Μιχάλη Κατσουρή και λίγες μέρες αργότερα επίδοξοι μιμητές τους να δολοφονούν τον Σιράζ Σαφτάρ στον Περισσό. Είναι χρέος μας να αποτιμήσουμε και να αξιολογήσουμε τη συγκυρία, να δούμε που βρισκόμαστε και να μπορέσουμε να βάλουμε τα καθήκοντα του αντιφασιστικού κινήματος την περίοδο που μας έρχεται» τόνισε. Θύμισε τον ξεσηκωμό που ακολούθησε συνολικά στη χώρα αλλά και ειδικά στις γειτονιές του Πειραιά, μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και τη διαδρομή του αντιφασιστικού αγώνα μέχρι την καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης. 

Συνέχισε καταγγέλοντας τους κεφαλοκυνηγούς του Έβρου και τις κυβερνητικές τους πλάτες, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι δεν εκπροσωπούν την κοινωνία του Έβρου. «Συνεχίζουμε τον αντιφασιστικό αγώνα. Πηγαίνουμε την άλλη Δευτέρα στην πορεία στο Κερατσίνι. Συνεχίζουμε τη μάχη μέσα κι έξω από τη δίκη της Χ.Α. Φράζουμε το δρόμο σε κάθε προσπάθεια επαναφοράς της ναζιστικής βίας, σε κάθε αντιπροσφυγική – αντιμεταναστευτική και ρατσιστική υστερία που δημιουργεί το πρόσφορο έδαφος για τη φασιστική απειλή. Παλεύουμε για κοινωνίες ανοιχτές στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Παλεύουμε ενωτικά και μαζικά – δεν υπάρχει πολυτέλεια για σεχταρισμούς. Αντιπαλεύουμε την υποψηφιότητα του Κασιδιάρη στην Αθήνα κι ενεργοποιούμε το αντιφασιστικό κίνημα για να τον νικήσει, στο δρόμο, στα δικαστήρια και στην κάλπη». 

Εμπειρία 

Ο Θωμάς Σίδερης μετέφερε τη συγκλονιστική εμπειρία που είχε ήδη από το 2019 σε γυρίσματα ταινίας του στον Έβρο, όπου ήρθε αντιμέτωπος με ομάδες πολιτοφυλακής κι έγινε μάρτυρας “σύλληψης” μεταναστών από κεφαλοκυνηγούς. Υπογράμμισε ότι «η ομοφοβία, η ισλαμοφοβία, ο ρατσισμός κάνουν το έδαφος γόνιμο για τον φασισμό» και επεσήμανε ότι «δεν αλλάζουν τίποτα οι καταγγελίες από τον καναπέ στα σόσιαλ μίντια. Χρειάζεται μεγάλη κινητοποίηση από όλους μας».

«Μάθημα ζωής» χαρακτήρισε ο Ασίφ Αλί τη μάχη που έδωσε η τοπική Πακιστανική Κοινότητα μαζί με την ΚΕΕΡΦΑ Νίκαιας όλη την περασμένη δεκαετία, ενάντια στο τάγμα εφόδου της Χ.Α και την κάλυψή του από το τοπικό αστυνομικό τμήμα. «Η Πακιστανική Κοινότητα μαζί με την ΚΕΕΡΦΑ και τους αριστερούς ανθρώπους της περιοχής έπαιξαν πολύ μεγάλο ρόλο. Ούτε στην εφορία δεν μπορούσαμε να πάμε για τις δουλειές μας, γιατί δίπλα ήταν τα γραφεία των φασιστών. Δεν μπορούσαμε να βγούμε για βόλτα, τίποτα. Εμένα δύο φορές με χτύπησαν. Για να κάνουμε μήνυση έπρεπε να επιμένουμε επί 24 ώρες να τη δεχτούν. Πιο πριν είχαν σκοτώσει μέσα στο Α.Τ τον Μοχάμεντ Καμράν και πέταξαν το νεκρό σώμα του δυο στενά πίσω από εδώ που είμαστε. Σιγά σιγά όμως βγήκαμε όλοι μαζί. Αν δεν είμαστε ενωμένοι ντόπιοι και μετανάστες δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Είμαστε εργάτες και παλεύουμε για το ψωμί. Η κυβέρνηση τη μία λέει θέλουμε εργάτες και την άλλη σε βάζει φυλακή. Όπως η κυβέρνηση τότε στήριζε τη Χρυσή Αυγή, έτσι κάνει τώρα ρατσιστική προπαγάνδα. Είπαν ψέματα ότι τη φωτιά την έβαλαν οι πρόσφυγες που κάηκαν στη Δαδιά. Αν εγώ βάλω κάπου φωτιά θα κάτσω εκεί να καώ; Ντόπιοι και μετανάστες μαζί πρέπει να τους παλέψουμε στο δρόμο».

«Η αποϊεροποίηση της ανθρώπινης ζωής, η μέτρησή της με οικονομικούς όρους, η εξοικείωση με τη βίαιη απώλειά της σαν κάτι φυσικό ή αναπόφευκτο, η ιεράρχηση σε αξιοβίωτες και μη ζωές με οικονομικά ή εθνοφυλετικά κριτήρια, μπορεί να συνδέει τις δύο απώλειες στις οποίες είναι αφιερωμένη η εκδήλωση, του Μιχάλη Κατσουρή και του Σιράζ Σαφτάρ» σημείωσε μεταξύ άλλων ο Πούλος Ψαλιδάκος κάνοντας αναφορά και στη δολοφονία του Αντώνη Καρυώτη. Σχολίασε την απόφαση για εγκατάσταση των πλημμυροπαθών στο καμπ προσφύγων στο Κουτσόχερο: «Αυτό που επιδιώκουν είναι ένας πόλεμος μεταξύ των φτωχών. Οι πλημμυροπαθείς εναντίον των προσφύγων στην προκειμένη. Αν υπάρχει κάτι που μπορεί να το αποτρέψει είναι οι κινητοποιήσεις μας και η ευαισθητοποίηση».

«10 χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα έχουμε να συνεχίσουμε τους αγώνες που δώσαμε μαζί. Αλλά μέσα σε διαφορετικές συνθήκες απ’ ότι το 2013» ξεκίνησε η Κατερίνα Θωίδου. «Έχουμε μια κυβέρνηση πλήρως απομονωμένη. Ο Μητσοτάκης πήγε στις πληγείσες περιοχές και γλίτωσε μόνο χάρη στα ΜΑΤ που έπνιξαν τον κόσμο στα χημικά. Το εργατικό και το αντιφασιστικό κίνημα είναι πιο δυνατό από το 2013» σχολίασε και αναφέρθηκε στα ρατσιστικά εγκλήματα της κυβέρνησης αλλά και τις αντιδράσεις του κινήματος το τελευταίο διάστημα. 

«Η κυβέρνηση κάνει τα ανοίγματα στα ακροδεξιά επειδή είναι στριμωγμένη και χρειάζεται τη στήριξη των τριών ακροδεξιών κομμάτων που μπήκαν στη Βουλή επειδή η ίδια τους άνοιξε το δρόμο. Είναι επικίνδυνη και πρέπει να τη σταματήσουμε γιατί δεν θέλουμε να ξαναζήσουμε, ούτε στη Νίκαια, ούτε πουθενά, την επανεμφάνιση ταγμάτων εφόδου. Έχουμε την εμπειρία των προηγούμενων χρόνων. Οι φασίστες της Χ.Α δεν λειτούργησαν μόνοι τους στη Νίκαια. Είχαν τις πλάτες του τοπικού αστυνομικού τμήματος. Μπροστά πήγαιναν οι μηχανές των χρυσαυγιτών και πίσω τους συνόδευαν οι ΔΙΑΣ. Αντί να συλλαμβάνουν αυτούς που έκαναν τις επιθέσεις συλλάμβαναν τους μετανάστες που πήγαιναν να τις καταγγείλουν. Δεν τα ξεχνάμε αυτά. 

Περίοδος μάχης

Γι’ αυτό και για εμάς η προεκλογική περίοδος για τις δημοτικές εκλογές είναι περίοδος μάχης ενάντια στη ρατσιστική πολιτική, την προπαγάνδα και τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης ότι δήθεν φταίνε οι μετανάστες για τα στραβά αυτής της χώρας» υπογράμμισε μεταξύ άλλων κι έκλεισε καλώντας «να δυναμώσουμε τις τοπικές επιτροπές της ΚΕΕΡΦΑ. Επιτροπές με μετανάστες και ντόπιους αντιφασίστες, συνδικαλιστές, εκπαιδευτικούς, για να μπορούμε να δώσουμε τις μάχες με επιτυχία το επόμενο διάστημα».

Ακολούθησε πλούσια συζήτηση με παρεμβάσεις από τους Θανάση Διαβολάκη, δημ. συμβούλου Πειραιά κι επικεφαλής της Ανταρσία στο Λιμάνι, Λεωνίδα Κοντουδάκη, μέλους της ΚΕΕΡΦΑ Νίκαιας και αγωνιστή από την εποχή των Λαμπράκηδων, τον Μανώλη Σαρρή, μέλους του ΣΥΡΙΖΑ, τον Γιώργο Σταματονικολό, επικεφαλής της δημοτικής κίνησης Ανυπότακτος Κορυδαλλός και τον Πέτρο Κωνσταντίνου, συντονιστή της ΚΕΕΡΦΑ και δημ. συμβούλου Αθήνας. 

Η εκδήλωση έκλεισε με δεκάδες παρευρισκόμενους να αφήνουν τα στοιχεία τους για να συμμετέχουν στις δράσεις της τοπικής ΚΕΕΡΦΑ και με κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην αντιφασιστική διαδήλωση για τα 10 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, τη Δευτέρα 18/9, στις 5:30μμ, στο Κερατσίνι.

Δείτε βιντεοσκοπημένη ολόκληρη την εκδήλωση στη σελίδα της Εργατικής Αλληλεγγύης στο facebook.