Εργατικό κίνημα
Ευαγγελισμός: Τριήμερο απεργιακό πρόγραμμα

19/9, Γενική Συνέλευση στον Ευαγγελισμό. Φωτό: Συντονιστικό Νοσοκομείων

Με περίπου 200 εργαζόμενους/ες από όλο το νοσοκομείο πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 19/9 το πρωί γενική συνέλευση στον Ευαγγελισμό. Ξεκινήσαμε από το προαύλιο και μετά μπήκαμε στο αμφιθέατρο το οποίο αρνείται η διοίκηση του Γρηγορόπουλου να δώσει στο σωματείο εργαζομένων, απειλώντας μας ξανά ότι παρανομούμε. 

Η συνέλευση έγινε κανονικά με θέμα το σύστημα των μαγνητικών καρτών και τις διώξεις του διοικητή σε μέλη ΔΣ του σωματείου και σε προσωπικό για τις κινητοποιήσεις των προηγούμενων ημερών για να μην εφαρμοστεί αυτό το σύστημα.

Η απόφαση της συνέλευσης είναι ότι δεν χτυπάμε τη μαγνητική κάρτα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν δουλεύουμε κανονικά. Εμείς οι εργαζόμενοι είμαστε αυτοί που κρατάμε όρθιο το νοσοκομείο, ούτε η διοίκηση ούτε κανείς άλλος. Εδώ και μία βδομάδα είμαστε σε κινητοποιήσεις, ενώ καθημερινά βρισκόμαστε στην πύλη για να μοιράσουμε την προκήρυξη του σωματείου, η οποία εξηγεί γιατί δεν είμαστε με τις κάρτες. Είναι ένα μέτρο που σημαίνει παραπάνω δουλειά για μισθό ψίχουλα αντί για να γίνουν προσλήψεις και αυξήσεις, ενώ εφαρμόζει πριν καν ψηφιστεί τον νόμο Γεωργιάδη που ενθαρρύνει την απεργοσπασία και πάνω απ' όλα να τσακίσουν τον συνδικαλισμό. Αποκορύφωμα της αυταρχικότητας του διοικητή είναι η ΕΔΕ που έκανε σε τέσσερα μέλη του ΔΣ του σωματείου, ενώ κάλεσε σε απολογία τριάντα εργαζόμενους.  

Αυτή η αντιμετώπιση είναι κεντρική γραμμή της κυβέρνησης. Το ίδιο ήθελαν να κάνουν και με τον νόμο Χατζηδάκη για να βγαίνουν παράνομες οι απεργίες μας, αλλά έμεινε στα χαρτιά. Αυτό θα ξανακάνουμε και τώρα. Σημαίνει κλιμάκωση και συντονισμός με όλο το προσωπικό του νοσοκομείου.

Με απόφαση της συνέλευσης οργανώνουμε τις επόμενες μέρες: Θα βρεθούμε μαζικά στη συνέλευση του εργαστηριακού τομέα στις 20/9 για να απαιτήσουμε ότι δεν θα λειτουργήσουν οι κάρτες. Την Πέμπτη κατεβαίνουμε στην πανεργατική απεργία, ενώ την Παρασκευή 22/9 προχωράμε σε στάση εργασίας 12μ-3μμ και κινητοποίηση στην ΥΠΕ. Και τη Δευτέρα 25/9 νέα γενική συνέλευση με στάση εργασίας. Ουσιαστικά διαμορφώνεται ένα τριήμερο απεργιακό πρόγραμμα, το οποίο αφορά και τη μάχη ενάντια στον διοικητή και πιο συνολικά ενάντια στην κυβέρνηση. Με αυτήν την κλιμάκωση στον Ευαγγελισμό δίνουμε τον τόνο και σε άλλα νοσοκομεία να κάνουν αντίστοιχες κινητοποιήσεις για τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, ενάντια στις κάμερες και τις κάρτες, και προφανώς ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και για να γίνουν μαζικές προσλήψεις.

Ζαννέτα Λυσικάτου,
γιατρός στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, Συντονιστικό Νοσοκομείων