Εργατικό κίνημα
Δυνατά, πανεργατικά την Πέμπτη!

Πανεργατική απεργία 9 Νοέμβρη 2022. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Με πανεργατικό απεργιακό ξεσηκωμό την Πέμπτη 21/9 απαντούν οι εργαζόμενοι ενάντια στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο του Γεωργιάδη που κατεβαίνει για ψήφιση στη Βουλή. Την απεργία καλούν ΑΔΕΔΥ και Εργατικά Κέντρα. Μετά τον νόμο Χατζηδάκη, επιχειρείται ακόμα πιο αντιδραστική απορρύθμιση της εργασίας και ελαστικοποίηση, ενώ ποινή φυλάκισης προβλέπεται για τους απεργούς που ασκούν “ψυχολογική βία” στους απεργοσπάστες.

Πιο συγκεκριμένα, το νέο νομοσχέδιο, ανάμεσα σε άλλα, προβλέπει:

• «Παράλληλη απασχόληση» σε δύο εργοδότες, δηλαδή 13 ώρες εργασίας την ημέρα. Για παράδειγμα αν φεύγεις για τη δουλειά στις 7 το πρωί, γυρνάς σπίτι στις 10 το βράδυ, έχοντας δύο ώρες για μετακινήσεις και διάλειμμα. Αυτό δεν είναι “δικαίωμα”, όπως θέλει να το παρουσιάσει ο Γεωργιάδης, αλλά σκλαβιά. Δεν είναι για όποιον θέλει να βγάλει παραπάνω χρήματα, αλλά επιβεβλημένο σε πολλούς. Αυτή τη συνθήκη την δημιουργούν οι χαμηλοί μισθοί και η ακρίβεια που καλπάζει. Το νομοσχέδιο τη νομιμοποιεί, όχι για διευκόλυνση των εργαζόμενων, αλλά για να την καθιερώσει κόντρα στον αγώνα για αυξήσεις στους μισθούς. Η εξουθένωση, φυσική και ψυχική, θα γιγαντώσει τα εργατικά ατυχήματα, που έχουν ήδη εκτιναχθεί τα τελευταία χρόνια.

• «Συμβάσεις μηδενικών ωρών», δηλαδή εργασία για όσες ώρες και όποτε έχει ανάγκη ο εργοδότης.  Το κυβερνητικό αφήγημα είναι πάλι για να μην είναι “μαύρη” η εργασία που γίνεται περιστασιακά για ένα “χαρτζιλίκι”. Για παράδειγμα, στον κλάδο του επισιτισμού και του τουρισμού που οι ανάγκες για προσωπικό αλλάζουν τακτικά, ανοίγει ο δρόμος, όχι για να εξασφαλιστεί η μειοψηφία που εργάζεται περιστασιακά, αλλά η πλειοψηφία να βρεθεί σε αυτήν τη θέση, περιμένοντας την κλήση του αφεντικού την προηγούμενη μέρα. Όμως η εργασία δεν είναι airbnb. Η μόνιμη και σταθερή εργασία και η κοινωνική ασφάλιση μπαίνουν στο στόχαστρο.

• Απολύσεις χωρίς αποζημίωση και χωρίς αιτιολογία, στα πλαίσια της δοκιμαστικής περιόδου έξι μηνών. Θέσπιση της 6ημερης εργασίας, με προσαύξηση στον μισθό για την έκτη ημέρα, μικρότερη από αυτήν την υπερωρίας. Αύξηση των κλάδων που θα λειτουργούν την Κυριακή.

• Κι επειδή το προηγούμενο νομοσχέδιο του Χατζηδάκη που απαγόρευε τις απεργίες τσακίστηκε στην πράξη, έρχεται ο Γεωργιάδης να απειλήσει με αυτόφορα και φυλακίσεις τους απεργούς που περιφρουρούν τον αγώνα τους. Ο Γεωργιάδης μάλιστα στη Βουλή, φέρνοντας το παράδειγμα των απεργιακών φρουρών στην απεργία διαρκείας στη Μαλαματίνα, μίλησε για τη βία των απεργών. Το δικαίωμα στην απεργία το καταπατάει η εργοδοτική τρομοκρατία με την απειλή της απόλυσης ή της μη ανανέωσης της σύμβασης και η βία των ΜΑΤ που περισσεύει ενάντια στους απεργούς, στη Μαλαματίνα και παντού.

«Η πολιτική που σκορπάει απλόχερα δις για εξοπλισμούς, για τη Φρόντεξ και το ΝΑΤΟ, για επιδοτήσεις στα αφεντικά και δεν δίνει ούτε ψίχουλα για τη δασοπροστασία, για πυροσβεστικά μέσα, για προσλήψεις προσωπικού, για αντιπλημμυρική προστασία και για τους μισθούς μας. Είναι η πολιτική ενός καταστροφικού συστήματος που για να εξασφαλίσει τα κέρδη των καπιταλιστών, τσακίζει το περιβάλλον και δολοφονεί καθημερινά ανθρώπους», τονίζει ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης και συνεχίζει:

«Αυτήν την πολιτική και αυτήν την κυβέρνηση μπορούμε να τους τσακίσουμε. Ο Μητσοτάκης ανέβαλε την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη κάτω από τον φόβο των μαζικών αντιδράσεων. Η κρίση της κυβέρνησης χτυπάει κόκκινο και οι παραιτήσεις των υπουργών μέσα σε 100 μέρες διαδέχονται η μία την άλλη. Σε αυτές τις συνθήκες το ξεδίπλωμα του απεργιακού κινήματος της εργατικής τάξης, μπορεί να τσακίσει όλα τα σχέδια κυβέρνησης, αφεντικών και ΕΕ. Την προσπάθεια τους δηλαδή να βάλουν την εργατική τάξη να πληρώσει ξανά για την κρίση και την καταστροφή που φέρνουν οι πολιτικές τους.

Η πανεργατική απεργία να γίνει το βήμα για να κλιμακώσουμε με απεργίες διαρκείας σε όλους τους κλάδους. Στα Νοσοκομεία για να σώσουμε κόσμο από την υγειονομική βόμβα στη Θεσσαλία και σε όλη τη χώρα. Στην Εκπαίδευση για να υπερασπίσουμε το δημόσιο σχολείο. Στους ΟΤΑ για να μπορέσουν οι δήμοι να στηρίξουν τον κόσμο που έχει πληγεί από τις καταστροφές. Σε όλους τους κλάδους δημόσιου και ιδιωτικού για να σπάσουμε τη λιτότητα, τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και για να υπερασπίσουμε τη δυνατότητά μας να απεργούμε και να αγωνιζόμαστε».

Μάνος Νικολάου


Απεργιακές Συγκεντρώσεις

Αθήνα 10.30πμ πλατεία Κλαυθμώνος
Θεσσαλονίκη 10.30πμ Αγ. Βενιζέλου 
Πάτρα 10.30πμ Εργατικό Κέντρο 
Γιάννενα 10.30πμ Εργατικό Κέντρο
Χανιά 10.30πμ Πλατεία Αγοράς 
Αλεξανδρούπολη 10.30πμ Εργ. Κέντρο
Ξάνθη  11πμ Κεντρική πλατεία

H απεργία της Πέμπτης, 21/9, ενάντια στο αντεργατικό έκτρωμα του Γεωργιάδη, πρέπει να σημάνει ξεσηκωμό για όλο τον εργαζόμενο πληθυσμό. Μπορεί οι πιο εμβληματικές αιχμές του νομοσχεδίου, η καταστρατήγηση του 8ωρου και οι συμβάσεις “μηδενικών ωρών” να αφορούν, τουλάχιστον για τώρα, τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και στο δημόσιο έχουμε κάθε λόγο να δώσουμε με σθένος αυτή την μάχη.

Καταρχάς, η λογική που κρύβεται πίσω από τα δυο 8ωρα εντός της ίδιας εργάσιμης ημέρας, δηλαδή ότι “όποιος θέλει βελτίωση μισθού θα πρέπει να δουλέψει παραπάνω”, αφού η ΝΔ δεν δίνει πραγματικές αυξήσεις, αφορά το δημόσιο και φάνηκε από το καλοκαίρι με το νέο μισθολόγιο-φτωχολόγιο του Χατζηδάκη, που θεσμοθετεί αύξηση μόλις 40 ευρώ τον μήνα σε σύγκριση με τα μνημονιακά χρόνια. Σε διάφορες υπηρεσίες, όπως η ΑΑΔΕ και το υπ. Οικονομικών, όλο και περισσότερο εφαρμόζεται η λογική της αξιολόγησης -συνδεδεμένης με ατομικά μπόνους. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: ούτε στο δημόσιο θα δει ο εργαζόμενος αύξηση της προκοπής, αν δεν δουλέψει περισσότερο και πιο εντατικά. Αν θέλουμε να αναστρέψουμε αυτή την κατάσταση οι αγώνες για αυξήσεις και για επιστροφή 13ου-14ου μισθού θα πρέπει να συνεχιστούν και η πανεργατική απεργία της Πέμπτης είναι ο επόμενος σταθμός.

Μας ενώνει όλους και η αντίσταση ενάντια στην ποινικοποίηση της απεργιακής φρουράς. Η περιφρούρηση ήταν πολύτιμο εργαλείο για τις απεργίες, όπως στις πύλες των νοσοκομείων και των μουσείων. Πάνω από όλα, η κινητοποίηση της Πέμπτης να είναι η απάντηση στην καταστροφή που έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ. Και να είναι μόνο η αρχή μιας απεργιακής κλιμάκωση το επόμενο  διάστημα.

Νίκος Τουρνάς,
μέλος ΔΣ ΟΣΥΟ

 

Το νομοσχέδιο του Γεωργιάδη δεν δίνει δικαιώματα στους εργαζόμενους, όπως θέλει να προπαγανδίζει η κυβέρνηση, αλλά τη δυνατότητα στην εργοδοσία να δουλεύουμε σαν σκλάβοι, ενάντια στα κεκτημένα του εργατικού κινήματος. Θεσπίζει ακόμα πιο ευέλικτες σχέσεις εργασίας, με τον εργοδότη να μπορεί ουσιαστικά “και με τον νόμο” να ορίζει τη ζωή του εργαζόμενου. 

Στην efood ήδη επικρατεί στα γραφεία ευέλικτο ωράριο. Δουλεύουμε Κυριακές, αργίες, γιορτές, με βάρδιες πρωί και βράδυ. Οι διανομείς freelancers βιώνουν την επιτομή της ελαστικής εργασίας. Παλεύουμε για να αναγνωριστεί ότι δεν είναι “συνεργασία”, αλλά μορφή εξαρτημένης εργασίας.

Θέλουμε μισθούς που να μας επιτρέπουν να βγάζουμε τον μήνα και όχι την πρώτη βδομάδα με την ακρίβεια που σαρώνει. Να μην χρειαζόμαστε δεύτερη δουλειά και 13 ώρες εργασίας την ημέρα. Από το καλοκαίρι έχει κατατεθεί από το σωματείο πρόταση για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που μας κατοχυρώνει αυξήσεις και δικαιώματα, η οποία έχει κοινούς όρους για όλους στην επιχείρηση, από τους διανομείς μέχρι τους διοικητικούς και το προσωπικό της καθαριότητας.

Η διάταξη που ποινικοποιεί ουσιαστικά την καθολική απεργία για να μπει απεργιακό “λουκέτο” στην επιχείρηση είναι δώρο στην εργοδοτική τρομοκρατία για να μπορεί να επιβάλλει την απεργοσπασία. Είναι επίθεση στον συνδικαλισμό και τα σωματεία. Η δημιουργία σωματείου στην efood μετά τον νικηφόρο απεργιακό αγώνα του Σεπτέμβρη του '21 έπαιξε καθοριστικό ρόλο για να απεργούμε και οι εργαζόμενοι στα γραφεία, όχι μόνο οι διανομείς. 

Γι' αυτό την Πέμπτη 21/9 απαντάμε πανεργατικά και απεργιακά στην νέα επίθεση του Γεωργιάδη και της κυβέρνησης της ΝΔ. Απεργιακά χρειάζεται να συνεχίσουμε για να επιβάλλουμε στην efood ότι θα υπογράψουμε Συλλογική Σύμβαση με τους όρους μας. 

Άρτεμις Τσάγκου,
εργαζόμενη efood

 

Στον χώρο της Τέχνης το εργασιακό καθεστώς χαρακτηρίζεται από την ασάφεια. Με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο νομιμοποιείται “το ασαφές”. Απλήρωτες πρόβες, χαμηλοί μισθοί και ωράρια λάστιχο. Και την ίδια ώρα παραμένουμε ξεκρέμαστοι σε σχέση με την αναγνώριση των σπουδών μας λόγω του Προεδρικού Διατάγματος 85.

Η λύση είναι να αγωνιστούμε με τα σωματεία μας για να κατοχυρώσουμε Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που κατοχυρώνουν δικαιώματα. Αντί να μας δώσουν ΣΣΕ, μας πάνε σε συμβάσεις μηδενικών ωρών. Δηλαδή στην αντίστροφη κατεύθυνση. Η πανεργατική απεργία την ημέρα που ψηφίζεται, την Πέμπτη 21/9, χρειάζεται να είναι πολύ μαζική. Αλλά δεν φτάνει. Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών μαζί με τα υπόλοιπα καλλιτεχνικά σωματεία χρειάζεται να προχωρήσουν σε απεργίες και δράσεις με φαντασία για να εμπνεύσουν και να κινητοποιήσουν τον κλάδο και όλον τον κόσμο.

Χριστίνα Λιόγαρη,
ηθοποιός - αφηγήτρια