Η Αριστερά
Στη μάχη των εκλογών με την Aνατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα

Η Αργυρή Ερωτοκρίτου σε κινητοποίηση του νοσοκομείου Γεννηματάς. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Οι εργάτες της Υγείας μπροστά!


Οι δημοτικές εκλογές στις 8 Οκτώβρη μπορούν να αποτελέσουν ένα πεδίο ήττας της Νέας Δημοκρατίας και της δημαρχίας Μπακογιάννη.

Λίγους μήνες μετά την επανεκλογή της ΝΔ ζήσαμε την καταστροφική μανία του συστήματος και την εγκληματική ανυπαρξία της κυβέρνησης. Η οργή του κόσμου ξεχειλίζει και σε λίγες μέρες θα μετατραπεί σε μία πανεργατική απεργία απέναντι στο νομοσχέδιο του Άδωνι που θέλει να νομιμοποιήσει τη 13ωρη εργασία και να τσακίσει το συνδικαλισμό. Μαζί με τις επιλογές αυτής της κυβέρνησης αλλά και της δημοτικής αρχής να βάζουν τα κέρδη των αφεντικών πάνω από τις ζωές μας είναι δεμένη και η επιλογή να απλώνουν το χέρι στην άκρα δεξιά και τους φασίστες. Η νομιμοποίηση του κατεβάσματος του φυλακισμένου νεοναζί Κασιδιάρη αποτελεί πρόκληση για τη συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου που πάλεψε και κέρδισε την καταδίκη της Χρυσής Αυγής.

Απέναντι σε αυτές τις επιθέσεις το ψηφοδέλτιο της «Ανατρεπτικής Συμμαχίας για την Αθήνα» λέει ότι μπορούμε να απαντήσουμε πετυχαίνοντας νίκες. Η απεργιακή κλιμάκωση είναι το βασικό ζητούμενο απέναντι στην κυβέρνηση αλλά και τους γαλάζιους δημάρχούς της που ακόμα και τώρα προσπαθούν να ρίξουν αλλού τις ευθύνες. Μετά το έγκλημα στα Τέμπη ήταν οι πανεργατικές μας απεργίες που κατέβασαν στο δρόμο κοντά τρία εκατομμύρια κόσμου και ανάγκασαν τον Μητσοτάκη να μεταφέρει για αργότερα τις εκλογές. Αυτή η δύναμη είναι υπαρκτή και μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις.

Ήδη στα νοσοκομεία βρισκόμαστε σε τροχιά απεργιακών κινητοποιήσεων με την προοπτική της απεργίας με διάρκεια να κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερα κομμάτια κόσμου. Μόνο έτσι μπορούμε να τους αναγκάσουμε να κάνουν μαζικές προσλήψεις, να ξανανοίξουν κλειστά νοσοκομεία, να λειτουργήσουν τα δημοτικά ιατρεία αλλά και άλλες πολύτιμες δομές των δήμων, το Βοήθεια στο Σπίτι, τα γηροκομεία. Τον ίδιο ρόλο έχουν να παίξουν οι απεργίες στα σχολεία και τις υπηρεσίες του δήμου. Με τη διεκδίκηση οι χιλιάδες των συμβασιούχων να μονιμοποιηθούν αλλά και να προσληφούν άλλοι τόσοι και να δοθούν λεφτά για τα σχολεία, τα νηπιαγωγία που κατερρέουν κυριολεκτικά πάνω στους μικρούς μας μαθητές.

Την ίδια στιγμή έχουμε την κόντρα απέναντι στο σεξισμό και τη συγκάλυψη όλων των εγκλημάτων απέναντι στις γυναίκες και τους ΛΟΑΤΚΙ+. Από τη δολοφονία του Ζακ, τους παιδοβιαστές Μίχους στον Κολωνό, τους βιασμούς στο ΑΤ Ομόνοιας, τους Λιγνάδηδες, τις Κιβωτούς και τις δεκάδες γυναικοκτονιών. Χρειαζόμαστε ένα δίκτυο υποστήριξης των γυναικών, των παιδιών και των ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπων με κοινωνικούς λειτουργούς, δημοτικά εστιατόρια, πλυντήρια, ψυχολόγους, δομές κακοποιημένων γυναικών, γυναικολογικά νοσοκομεία, νομική στήριξη.

Πάνω από όλα έχουμε ανάγκη μία Αριστερά που παλεύει με τον προσανατολισμό ότι οι απλοί άνθρωποι με τη δράση τους μπορούμε να συγκρουστούμε και να ανατρέψουμε αυτές τις βάρβαρες πολιτικές. Ότι μπορούμε να βάλουμε την πόλη και τις ανάγκες μας πάνω από τα κέρδη τους! Αυτή είναι η αντικαπιταλιστική Αριστερά της «Ανατρεπτικής Συμμαχίας για την Αθήνα»!

Αργυρή Ερωτοκρίτου, 
γιατρός, μέλος ΓΣ ΟΕΝΓΕ, 
υποψήφια δημοτική σύμβουλος με την «Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα»

Aνατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα


Οι δημοτικές εκλογές είναι μια κεντρική πολιτική μάχη ενάντια στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και τους τοπικούς εκπροσώπους της. Μετά τις διπλές βουλευτικές εκλογές του Μαΐου-Ιουνίου, η εικόνα της κυβέρνησης επιδεινώθηκε στο πόσο καταστροφική και δολοφονική πολιτική εφαρμόζει. Πυροδότησε νέα τεράστια οργή κι αγανάκτηση στον κόσμο, αλλά και διάθεση να την παλέψει. Ο ρόλος της ριζοσπαστικής, αντικαπιταλιστικής, επαναστατικής Αριστεράς είναι κρίσιμος.

Η «Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα» μπαίνει μπροστά για να απλώσει, μέσα από το μεγαλύτερο δήμο της χώρας, το μήνυμα ότι μπορούμε να μετατρέψουμε την οργή μας σε σύγκρουση σε όλα τα μέτωπα. Τίποτα από όλα όσα ζήσαμε τα τελευταία χρόνια και το φετινό καλοκαίρι δεν ήταν «ατυχήματα, φυσικά φαινόμενα, αναποδιές» όπως λέει ο Μητσοτάκης και οι υπουργοί του. Ήταν προμελετημένα εγκλήματα της κυβέρνησης που έχει διαλύσει τα πάντα, ό,τι υπάρχει σαν κοινωνική υπηρεσία, σαν κοινωνικό κράτος.

Είδαμε πρωτόγνωρα πράγματα, να εκκενώνονται και να καίγονται νοσοκομεία από την Αλεξανδρούπολη μέχρι τη Νίκαια, να ζούμε εφημερίες θανάτου και ξυλοδαρμών, να διαλύονται νοσοκομεία της επαρχίας. Είδαμε όμως και τεράστια αντίσταση. Στα νοσοκομεία δεν σταματήσαμε τις απεργίες ούτε μέσα στις βουλευτικές εκλογές. Και είχαμε μια πολύ δυνατή αποστολή στη ΔΕΘ διεκδικώντας από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες μας την συνέχεια και την κλιμάκωση των αγώνων.

Το κάλεσμα της «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας» για στήριξη στην «Ανατρεπτική Συμμαχία» είναι κάλεσμα μάχης. Όχι αφηρημένα. Πολύ συγκεκριμένα: Με τη γενική απεργία της Πέμπτης ενάντια στο νομοσχέδιο του Γεωργιάδη που θέλει να ολοκληρώσει τους ανοιχτούς λογαριασμούς του με το εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα. Με την πρωτοβουλία μας στα νοσοκομεία για 48ωρη απεργία στις αρχές Οκτώβρη ώστε να ανοίξει ο δρόμος της απεργίας διαρκείας. Με στήριξη των κινητοποιήσεων στον Ευαγγελισμό ενάντια στις κάρτες και τις διώξεις του Διοικητή που προσπαθεί να εφαρμόσει το νόμο Γεωργιάδη πριν ακόμα ψηφιστεί. Με πρόγραμμα συνελεύσεων σε κάθε χώρο ώστε να οργανωθεί η μάχη. Στο Έλενα, στον Άγιο Σάββα, στο Γεννηματάς, στο Αττικό, το έχουμε ξεκινήσει. Με κλιμάκωση της αντιρατσιστικού και αντιφασιστικού αγώνα, ενάντια στην υποψηφιότητα Κασιδιάρη.

Αυτός είναι ο λόγος που το κατέβασμα της «Ανατρεπτικής Συμμαχίας» έχει δημιουργήσει προσδοκίες σε όλο τον κόσμο της Αριστεράς, όχι μόνο της αντικαπταλιστικής. Γιατί είναι ανοιχτό και ενωτικό, γιατί δίνει έμπνευση ότι μπορούμε να κερδίσουμε τις μάχες, γιατί μπαίνει μπροστά για να τις οργανώσει. Κόντρα στις μεμψιμοιρίες, την απογοήτευση, τα αδιέξοδα των ηγεσιών της ρεφορμιστικής Αριστεράς.

Έχουμε τη δύναμη να τσακίσουμε την κυβέρνηση των δολοφόνων και όλους τους εκπροσώπους της. Οι δημοτικές εκλογές είναι μια μεγάλη ευκαιρία να δώσουμε σε αυτή τη δύναμη έκφραση και νέα ώθηση. Για την έφοδο του εργατικού κινήματος, για να μπουν οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη, για να σωθεί όλη η κοινωνία. Ξεκινάμε την ανατροπή από την Αθήνα.

Κώστας Καταραχιάς,
γιατρός, μέλος ΔΣ Σωματείου Εργαζόμενων Έλενα Βενιζέλου, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την «Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα»


Ο Δημήτρης Ζώτος (στο κέντρο) σε συνέντευξη Τύπου της Πολιτικής Αγωγής του αντιφασιστικού κινήματος στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Φωτό: ΑΠΕ/ΜΠΕ Συμέλα Πανταρτζή

 

Με την Ανατρεπτική Συμμαχία
Για μια Αθήνα αντιφασιστική


Ο Μπακογιάννης δήμαρχος, αποδείχτηκε το ίδιο ρατσιστής, το ίδιο μισαλλόδοξος  διώκτης μεταναστών και προσφύγων όπως ο Σαμαράς  10 χρόνια πριν.

Ο Σαμαράς με την εκστρατεία  «ανακατάληψη των πόλεων» το 2012, εξαπέλυσε ρατσιστικό πογκρόμ της αστυνομίας κατά των μεταναστών, και  άνοιξε το δρόμο στα τάγματα εφόδου  της Χρυσής Αυγής  του Μιχαλολιάκου, πού δολοφόνησαν τον Σαχζάτ Λουκμάν στις 17-01-2013 και τον Παύλο Φύσσα το Σεπτέμβρη του 2013, ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλες επιθέσεις, εμπρησμούς και τραυματισμούς μεταναστών και προσφύγων.

Ο Μπακογιάννης, στις 12-12-2022  διέταξε και πραγματοποίησε την βίαιη εκκένωση  της δομής στον Ελαιώνα από χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες και τους σκόρπισε μαζί τα παιδιά τους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης σε όλη την Ελλάδα, μακριά από πόλεις και σχολεία. Η δομή του Ελαιώνα ήταν  η μοναδική που είχε απομείνει μέσα στον αστικό ιστό της Αθήνας. Και όλα αυτά για να χαρίσει, όπως και έκανε, τον Ελαιώνα και τη γύρω περιοχή «καθαρή» από μετανάστες και πρόσφυγες, στον εφοπλιστή  Αλαφούζο να κάνει το γήπεδο του Παναθηναϊκού.

Ο Μπακογιάννης ως δήμαρχος με τον πρώην υπουργό Μετανάστευσης Μηταράκη, τα Χριστούγεννα του 2022 έδιωξαν βίαια οικογένειες προσφύγων, συνολικά 4.300  ανθρώπους από τα διαμερίσματα που έμεναν στην πόλη της Αθήνας στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΣΤΙΑ. Και ανερυθρίαστα ομολογούν ότι το έκαναν για την «αναμόρφωση» της πόλης. Για να την παραδώσουν «καθαρή» από μετανάστες και πρόσφυγες  στο τουριστικό κεφάλαιο, και τους μεγαλο-κατασκευαστές του real estate και του air- bnb. 

Πόρτα

Από αυτή την ορθάνοιχτη πόρτα του ρατσισμού και της ισλαμοφοβίας που άνοιξε ο Μπακογιάννης πέρασε  η υποψηφιότητα του, καταδικασμένου για διεύθυνση ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης, Κασιδιάρη για το δήμο της Αθήνας. Η υποψηφιότητα του Κασιδιάρη είναι η μοναδική υποψηφιότητα ναζί σε δήμο σε όλη την Ελλάδα. Ο Κασιδιάρης φιλοδοξεί να κάνει μία νέα φασιστική εκκίνηση με ορμητήριο το Δήμο και φαντασιώνεται την αναβίωση των ταγμάτων εφόδου στις γειτονιές της Αθήνας, όπως έγινε με τον πρώην αρχηγό του Μιχαλολιάκο το 2010.

Όμως η Αθήνα είναι και θα παραμείνει πόλη αντιφασιστική. 

Τότε, στις 19-1-2013, η δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν κινητοποίησε δεκάδες χιλιάδες στη διαδήλωση με τον εμβληματικό τίτλο «Αθήνα πόλη αντιφασιστική» και ακολούθησαν δεκάδες ακόμα σε όλες τις γειτονιές, μέχρι την καταδίκη των δολοφόνων του Σαχζάτ Λουκμάν. Και ήταν αυτή  η αρχή του τέλους για τη Χρυσή Αυγή  και τα τάγματα εφόδου της, μέχρι την τελική καταδίκη της ως ναζιστική εγκληματική οργάνωση στις 7-10-2020 και τη διάλυση της δολοφονικής συμμορίας.

Σήμερα το αντιφασιστικό και το αντιρατσιστικό κίνημα είναι πολιτικά πιο έμπειρο, πιο δυνατό, πιο ενωμένο. Στην προμετωπίδα του έχει τα αιτήματα των μεταναστών και των προσφύγων. «Να πέσει ο φράχτης, σύνορα ανοιχτά, άσυλο στους πρόσφυγες, χαρτιά στους μετανάστες, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στις πόλεις και στις γειτονιές μας, τα προσφυγόπουλα στα σχολεία, Ούτε στην Αθήνα ούτε πουθενά-τσακίστε τους φασίστες σε κάθε γειτονιά». 

 Η Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα κατεβαίνει στις δημοτικές εκλογές, με επικεφαλής το δικηγόρο Κώστα Παπαδάκη, αγωνιστή δικηγόρο, κεντρικό πυλώνα στη δίκη της Χρυσής Αυγής, που συνεχίζεται σε Β’ βαθμό στο Εφετείο. Το γεγονός αυτό από μόνο του υπογραμμίζει την τεράστια σημασία που έχει το αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό μέτωπο για την Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα.

Μαυρίζουμε το Μητσοτάκη, τσακίζουμε τους φασίστες.
Στηρίζουμε - ψηφίζουμε Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα.

Τάκης  Ζώτος,
δικηγόρος οικογένειας Λουκμάν και θυμάτων ρατσιστικής βίας,  υποψήφιος με την Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα