Εκπαίδευση και νεολαία
Συνελεύσεις στα σχολεία

15/2, Πανεκπαιδευτική απεργία στην Αθήνα. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Με κινητοποιήσεις και συνελεύσεις εκπαιδευτικών ξεκίνησε η σχολική χρονιά ενάντια στις περικοπές και τη διάλυση του δημόσιου σχολείου. Πρώτος σταθμός είναι η πανεργατική απεργία της Πέμπτης 21/9, ενώ στις 30/9 η ΟΛΜΕ προχωράει σε συνέλευση προέδρων των τοπικών ΕΛΜΕ για να μεταφερθούν οι αποφάσεις των συνελεύσεων που θα γίνονται μέχρι τότε.

«Η φετινή σχολική χρονιά ξεκίνησε με τον Πιερρακάκη, τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, να εντείνει τις επιθέσεις της προηγούμενης τετραετίας και της Κεραμέως», δηλώνει στην ΕΑ ο Σεραφείμ Ρίζος, δάσκαλος του δικτύου “η Τάξη μας”, μέλος του ΣΕΠΕ Αθηνά. «Σε είκοσι χιλιάδες υπολογίζονται τα κενά από εκπαιδευτικούς, τεράστια κενά και στην παράλληλη στήριξη, ενώ οι περικοπές ρημάζουν τα σχολεία, όπως στο 149 δημοτικό Αθήνας που έπεσαν σοβάδες και τραυμάτισαν μαθητές. Η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί αυξήσεις, αλλά καταλήξαμε σε μειώσεις μισθών τόσο μέσω της ακρίβειας όσο και με τα νέα φορολογικά βάρη στις πλάτες των εργαζόμενων για να πληρώσουν οι ίδιοι το κόστος των καταστροφών που η ίδια έχει επιφέρει.

Το πλαίσιο της “αξιολόγησης” και η τοποθέτηση των νέων διευθυντών τίποτα καλό δεν προοιωνίζουν, αλλά έρχονται να συνδυαστούν με τον νόμο Γεωργιάδη και τις μεγάλες επιθέσεις στο δικαίωμα στην απεργία κόντρα στις αντιστάσεις που βγήκαν το προηγούμενο διάστημα στα σχολεία. Στις συνελεύσεις οργανώνουμε τη μαζική συμμετοχή στην πανεργατική της Πέμπτης και ανοίγουμε τη συζήτηση για απεργία διαρκείας σαν άμεση συνέχεια. Απέναντι στην κλιμάκωση των επιθέσεων χρειάζεται κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Στον ΣΕΠΕ Αθηνά η συνέλευσή μας θα γίνει στις 20/9.

Είδαμε πρόσφατα τον πρόεδρο του ακροδεξιού κόμματος Νίκη στη Βουλή να ανοίγει ζήτημα για τα σχολικά βιβλία δείχνοντας τη σελίδα με την αφίσα της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο, που καλούσε στο ιστορικό αντιπολεμικό συλλαλητήριο στις 15/2/2003 ενάντια στον πόλεμο στο Ιράκ. Δεν θα αφήσουμε την ακροδεξιά να αναβαθμίσει τον ρόλο της και στην εκπαίδευση εκμεταλλευόμενη την πολιτική της κυβέρνησης. Η Αριστερά έχει κάνει κριτική στα βιβλία, δεν τα υπερασπίζει, αλλά χρειάζεται να κοντράρει τέτοιες προκλήσεις, χέρι χέρι με τη ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης».