Εκπαίδευση και νεολαία
Ξάνθη: Μαζική διαδήλωση

18/9, Ξάνθη. Φωτό: Millet

Μαθητές και γονείς του μειονοτικού σχολείου στην Ξάνθη, μαζί με εκπαιδευτικούς και μαθητές των δημόσιων σχολείων, διαδήλωσαν κατά χιλιάδες την Δευτέρα 18/9 στην πόλη και στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Ξάνθης. Το βασικό αίτημα είναι να λειτουργούν όλα τα τμήματα στην πρωινή βάρδια, όχι στην απογευματινή, όπως λειτουργούσαν κάποια τμήματα προηγούμενες χρονιές λόγω έλλειψης αιθουσών.

«Είναι πλήγμα για τους μαθητές να πηγαίνουν το απόγευμα στο σχολείο, γιατί τότε είναι προσανατολισμένες οι υπόλοιπες δραστηριότητές τους», σημειώνει ο Τζεμαλή Μηλιαζήμ, δάσκαλος, μέλος ΣΕΠΕ Ξάνθης. «Επίσης, οι περισσότεροι μαθητές κατεβαίνουν από το βουνό για να φτάσουν στο σχολείο και είναι επικίνδυνο να γυρνούν παιδιά γυμνασίου μέσα στη νύχτα. Βέβαια από μόνο του είναι πρόβλημα ότι το κτίριο, που είναι του 19ου αιώνα και κακοσυντηρημένο, είναι ούτως ή άλλως ακατάλληλο για να στεγάζει σχολείο. Πάγιο αίτημα για δεκαετίες είναι η ανέγερση νέου σχολείου με σύγχρονες εγκαταστάσεις. Έχει προβλεφθεί ο χώρος, αλλά το κράτος δεν το κάνει ούτε δίνει την άδεια στην κοινότητα να το κάνει η ίδια.

Οι γονείς με τους μαθητές κάνουν κατάληψη του σχολείου και θα συνεχίσουν μέχρι και την Παρασκευή 22/9, όπου θα γίνει νέα συνέλευση των γονέων για να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα. Η τοπική ΕΛΜΕ χρειάζεται να στηρίξει αυτόν τον αγώνα και να καλέσει τους συναδέλφους να απεργήσουν».