Η μαζική συμμετοχή στην εκδήλωση που οργάνωσε η ΚΕΕΡΦΑ την Κυριακή στην Αλεξανδρούπολη, έδωσε μια πρώτη απάντηση στο ρατσισμό των κεφαλοκυνηγών και όσων τους καλύπτουν και τους τροφοδοτούν.
Στο Εργατικό Κέντρο της πόλης συγκεντρώθηκαν εκπαιδευτικοί, μαθητές, φοιτητές, καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι και δικηγόροι, αγωνιστές από χώρους δουλειάς και σωματεία, από τοπικά κινήματα και συλλογικότητες, κόσμος που θέλει απαντήσεις απέναντι στην προπαγάνδα της κυβέρνησης και της ακροδεξιάς πως τάχα οι πρόσφυγες ευθύνονται για τις πυρκαγιές του Έβρου.
«Είναι πολύ σημαντικό να γίνονται τέτοιες εκδηλώσεις γιατί ο Έβρος έχει ανθρώπους φιλόξενους. Δεν είναι ξενοφοβικοί» ήταν τα λόγια με τα οποία ξεκίνησε η εκδήλωση από την Καίτη Μακρή, μουσικός κι εργαζόμενη του Δήμου Αλεξανδρούπολης, αφού τραγούδησε δυο τραγούδια της προσφυγιάς.
«Γίνανε πάρα πολλά αυτή την περίοδο στην περιοχή μας. Πέρα από τις τραγικές πυρκαγιές όπου κάηκαν χιλιάδες στρέμματα, κάηκαν και 20 ψυχές που προσπαθούσαν να βρουν μια καλύτερη τύχη φεύγοντας από τη φτώχεια και τους πολέμους. Είδαμε τα φασισταριά να κάνουν σαφάρι εναντίον των προσφύγων ονομάζοντάς τους “πράγματα”, “αλήτες”, “τεμάχια” κλπ. Το αντιφασιστικό κίνημα πρέπει να αντιδράσει όπως το κάνει παντού σε όλη τη χώρα. Γι’ αυτό η ΚΕΕΡΦΑ καλέσαμε αυτή την εκδήλωση στην Αλεξανδρούπολη μαζί με όλους εσάς και όλο τον κόσμο που θέλει να παλέψει ενάντια στη ρατσιστική βία» σημείωσε ο Γιώργος Μποτσίδης παρουσιάζοντας τους ομιλητές.
Πρώτος πήρε το λόγο ο Γιάννης Λασκαράκης, πολ. μηχανικός, συγγραφέας κι εκδότης της εφημερίδας Γνώμη. Ξεκίνησε θυμίζοντας την ιστορία των προσφύγων Ελλήνων και Τούρκων την περίοδο της ανταλλαγής των πληθυσμών στην περιοχή. Εξιστόρησε μια συγκινητική ιστορία αλληλεγγύης, της τουρκάλας Ντενίς και της οικογένειάς της που υποχρεώθηκαν να αφήσουν το σπίτι τους στη Θράκη το 1923, αλλά πριν το κάνουν, καλοδέχτηκαν και περιποιήθηκαν τους Έλληνες πρόσφυγες που θα έπαιρναν τη θέση τους.
«Αυτή ήταν η ανθρώπινη πλευρά της προσφυγιάς. Έλληνας ήταν ο Ξένιος Ζευς αλλά κάπου χάθηκαν τα ίχνη του μεταξύ μύθου και πραγματικότητας. Αποφάσισαν να κατασκευάσουν έναν θηριώδη φράχτη στον Έβρο. Για να εμποδιστούν εκείνοι που ζητούν ένα καταφύγιο για τα παιδιά τους, περνώντας τα σύνορα μιας χώρας που θεωρούν πολιτισμένη.
Ναρκοπέδια
Λίγοι θυμούνται ότι πριν το φράχτη είχαμε σπείρει ναρκοπέδια στα χεραία σύνορα. Κάθε τόσο μαθαίναμε πόσοι διαμελίζονταν επιχειρώντας να γλιτώσουν από τις βόμβες που έπεφταν στις χώρες τους. Λίγοι γνωρίζουν ότι με το φράχτη καταστρέφονται χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εδαφών. Και φυσικά δεν λύνει κανένα πρόβλημα. Γιατί οι πρόσφυγες όταν περάσουν τον Έβρο θα περάσουν σε ελληνικό έδαφος. Και τότε είτε θα επαναπροωθηθούν παρανόμως, είτε θα αφεθούν να πεθάνουν από τις κακουχίες.
Είπαν ότι η μικρή Μαρία ήταν fake news. Μόνο που δεν λένε ότι εκατοντάδες μικρές Μαρίες και μικρές Αϊσέπ, βρέθηκαν πνιγμένες ή διαμελισμένες από τις νάρκες. Κι όσες κατάφεραν να διαβούν τα σύνορα, θα έρθουν αντιμέτωποι με τους φασίστες, ρατσιστές κι αυτόκλητους υπερασπιστές των συνόρων. Θα τις συλλάβουν, θα τις εξευτελίσουν, θα τις κακοποιήσουν. Κι αυτά δεν φτάνουν να ικανοποιήσουν το ρατσιστικό εγκέφαλό τους. “Μην τους συλλαμβάνετε, κάψτε τους” αναφώνησε ένα από τα ανθρωπόμορφα τέρατα σε ζωντανή μετάδοση. Δυστυχώς ορμητήριο αυτών των κυνηγών κεφαλών είναι ο υδροβιότοπος του Έβρου. Όπου εκατοντάδες αυθαίρετοι οικιστές έχουν χτίσει, χωρίς άδεια σε δημόσια και προστατευόμενη έκταση, τις λεγόμενες καλύβες (που πολλές είναι βίλες). Κανείς δεν τους ενοχλεί παρά τις συνεχείς αποφάσεις για κατεδάφισή τους. Έχουν την υψηλή προστασία της επίσημης πολιτείας. Όλων των κυβερνήσεων. Γιατί “φυλάνε Θερμοπύλες” κυνηγώντας, συλλαμβάνοντας κι εξευτελίζοντας τους πρόσφυγες.
Αντί αυτός ο βιότοπος -που εκτείνεται και στην περιοχή της Τουρκίας- να είναι μια περιοχή ειρήνης και συνεργασίας των δύο γειτονικών πόλεων, κατάντησε πολεμική ζώνη» τόνισε μεταξύ άλλων κι έκλεισε: «Κανείς δε ρωτήθηκε για τη μετατροπή του Έβρου σε μια στρατοκρατούμενη ζώνη στο βωμό του ακροδεξιού εθνικισμού κι αυταρχισμού. Σε λίγες ημέρες έχουμε δημοτικές εκλογές. Ας μην επιτρέψουμε στους ρατσιστές και τους ακροδεξιούς ελληναράδες να διαβούν το κατώφλι της δημαρχίας. Τους ξέρουμε πολύ καλά. Τέρμα η ανοχή».
Στη συνέχεια μίλησαν οι δικηγόροι των προσφύγων που απήχθησαν σε ζωντανή μετάδοση από φασίστα στον Έβρο, Κατερίνα Γεωργιάδου και Γιάννης Πατζανακίδης.
Η Κ. Γεωργιάδου ξεκίνησε μιλώντας για τον Έβρο: «έναν τόπο που ήταν πάντα και παραμένει γη αλληλεγγύης και δεν θέλουμε να στιγματίσουν την Ιστορία του και την παράδοσή του αυτόκλητοι σερίφηδες που επιδίδονται σε παράνομες πράξεις βίας κατά προσφύγων και μεταναστών». Συνέχισε με την περιγραφή των ημερών της μεγάλης πυρκαγιάς, επιχειρηματολογώντας ότι οι εγκληματικές πράξεις εναντίον των προσφύγων που εκπροσωπεί, δεν αποτελούν μια μεμονωμένη και αυθόρμητη πράξη αλλά συνιστούν οργανωμένη δράση που δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητη. «Μέσα στο σκηνικό και την κατάσταση αυτή λόγω της αδυναμίας της κρατικής μηχανής να ελέγξει τις φωτιές άμεσα και αποτελεσματικά άρχισε να φτιάχνεται το αφήγημα κατασκευής ενόχων ότι οι μετανάστες είναι εμπρηστές και έρχονται εδώ για να βάλουν φωτιές» κατήγγειλε, αναφερόμενη στις αναρτήσεις και τα καλέσματα του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Πάρη Παπαδάκη και κατόπιν των φασιστών που εξαπέλυσαν το πογκρόμ. «Τέτοιου είδους πολιτικός και δημόσιος λόγος ο οποίος μάλιστα εκφέρεται και από εκπροσώπους κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου κανονικοποιεί, ενθαρρύνει και εν τέλει κλιμακώνει ρατσιστικές αντιδράσεις, καταρχήν σε μέσα ενημέρωσης και μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ενίοτε καταλήγουν σε επιθέσεις στη μέση του δρόμου» πρόσθεσε.
Αφήγημα
«Είναι σαφές ότι υπάρχει ένα επίσημο κυβερνητικό αφήγημα που τους νομιμοποιεί (σ.σ. τους ρατσιστές πολιτοφύλακες). Η Αλεξανδρούπολη καίγεται και η κυβέρνηση για να διώξει τις ευθύνες από πάνω της λέει ότι οι φωτιές μπαίνουν στους δρόμους της μετανάστευσης» υπογράμμισε ο Γ. Πατζανακίδης, αναφέροντας κατά λέξη δηλώσεις του Καιρίδη, του Στυλιανίδη και του Μητσοτάκη. «Είναι εντελώς απαράδεκτο ένας πρωθυπουργός να κάνει τέτοιου είδους εμπρηστικές δηλώσεις σε ανθρώπους που βιώνουν την καταστροφή. Αυτό έχει να κάνει με το ότι η στρατιωτικοποίηση του προσφυγικού στον Έβρο είναι μια πραγματικότητα που πάει πολλά χρόνια πίσω» πρόσθεσε θυμίζοντας το -για την κυβέρνηση- “Έπος του Έβρου” το 2020 όταν η κυβέρνηση έστειλε στρατό και μαζί με στελέχη της Χ.Α επιχείρησαν στα σύνορα εναντίον των προσφύγων. «Στο πλαίσιο αυτό δρουν οι ομάδες των αυτόκλητων κεφαλοκυνηγών» τόνισε.
Η Μαρία Λουκοπούλου, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ξάνθης, συστήθηκε ως πολίτης μιας χώρας που με την ανοχή της Ε.Ε, δολοφονεί πρόσφυγες/ισσες στα σύνορά της. «Το πρόβλημα είναι ο άκρατος καπιταλισμός που έχει οδηγήσει στη φτωχοποίηση και την εξαθλίωση τις δικές μας κοινωνίες. Μέσα στο καλοκαίρι κάηκε η μισή Ελλάδα, πνίγηκε η Θεσσαλία και τα ίδια θα γίνουν και του χρόνου. Προηγήθηκε το έγκλημα στα Τέμπη, οι 500 πνιγμένοι στην Πύλο. Κι αυτά είναι μόνο όσα βγήκαν στην επιφάνεια, όσα δεν μπορούσαν να κρυφτούν κάτω από το χαλί… Το κράτος θέλει να κατασκευάσει έναν εχθρό. Ο φράχτης εδώ αυτόν τον σκοπό εξυπηρετεί. Ό,τι ερώτημα και να τεθεί στον Μητσοτάκη, η απάντηση είναι “η ασφάλεια της χώρας”. Ασφάλεια από ποιόν; Έτσι χτίζεται το αφήγημα περί “εχθρού” που πότε είναι η Τουρκία, πότε οι μετανάστες». Κατήγγειλε τη μετατροπή των καμπ προσφύγων σε κλειστά στρατόπεδα συγκέντρωσης που οι αλληλέγγυοι δεν έχουν επαφή με τους πρόσφυγες. «Σκοπός είναι η αποανθρωποποίησή τους. Δεν τους βλέπουμε, δεν έχουμε επικοινωνία, δεν έχουν όνομα… Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση των προσφύγων που κάηκαν στη Δαδιά. Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής είπε μόνο ότι πρόκειται για άτομα που μπήκαν στη χώρα παράνομα. Αυτό είναι το αφήγημα της κυβέρνησης. Άνθρωποι χωρίς όνομα, χωρίς οικογένεια, χωρίς ταυτότητα, που δεν αξίζει να ζουν… Στο δια ταύτα, ως εκπαιδευτικοί έχουμε χρέος να μιλάμε στα παιδιά. Να τους μαθαίνουμε για το σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια. Να χρησιμοποιούν τη λογική τους. Να αμφισβητούν ακόμα κι εμένα. Κι από την άλλη όλοι είμαστε υποχρεωμένοι να ξαναβγούμε στο δρόμο. Να ξαναβάλουμε την πολιτική στην κουβέντα. Να δικαιώσουμε τους νεκρούς μετανάστες. Να μην πειθαρχήσουμε».
Μετά τις εισηγήσεις ακολούθησαν πολλές τοποθετήσεις που ανέδειξαν πτυχές του αντιρατσιστικού και αντιφασιστικού αγώνα με βάση το χώρο και τις εμπειρίες των συμμετεχόντων. Δεκάδες άφησαν τα στοιχεία τους για να συμμετέχουν στην τοπική ΚΕΕΡΦΑ.
Δείτε βίντεο με τις εισηγήσεις της εκδήλωσης στο sekonline.gr
Έλλη Πανταζοπούλου, Στέλιος Μιχαηλίδης
Προχωράμε ενωμένοι
Με πολλούς που βρίσκονται εδώ στην εκδήλωση έχουμε παλέψει ξανά μαζί. Πριν μερικά χρόνια όταν οργανώσαμε μια μεγάλη διαδήλωση με σύνθημα να πέσει ο φράχτης του Έβρου. Διεκδικούσαμε ότι όλο το εργατικό κίνημα θα συνταχθεί με το αίτημα να ανοίξουν τα σύνορα για τους πρόσφυγες. Είχαμε δίκιο σε αυτό που λέγαμε. Προειδοποιούσαμε ότι φράχτης σημαίνει πρόσφυγες πνιγμένοι. Σημαίνει δολοφονίες.
Αυτό ζήσαμε αυτό το καλοκαίρι από μια κυβέρνηση καταστροφών και μαζικών δολοφονιών. Tα Τέμπη, την Πύλο, τη Δαδιά. Είχαμε τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή από τάγμα εφόδου Κροατών ναζί, που διέσχισαν όλα τα βαλκάνια. Τα σύνορα γι’ αυτούς ήταν ορθάνοιχτα, φτάνοντας να δολοφονήσουν με μαχαίρι τον Μιχάλη όπως τον Παύλο Φύσσα. Την ίδια στιγμή που τα σύνορα είναι ερμητικά κλειστά για τις προσφυγομάνες με τα παιδιά τους, για χιλιάδες μικρές Μαρίες που δολοφονούνται.
Ο Μητσοτάκης στοχοποίησε τους πρόσφυγες ισχυριζόμενος ότι απ’ όπου πέρναγαν άναβαν φωτιές. Τα έριξε στους πρόσφυγες αυτός που διέλυσε τη δασική υπηρεσία, που δεν είχε καμία δασοπροστασία. Που όταν η κλιματική αλλαγή του χτυπάει την πόρτα, οι δαπάνες πέφτουν στις εξορύξεις, τα Ραφάλ, τους εξοπλισμούς, στο φράχτη, σε συνοριοφύλακες.
Δολοφονούν κι ανοίγουν το δρόμο στους ρατσιστές και τους φασίστες. Είμαστε σε μια περιοχή που η ΕΥΠ έχει στημένο παρακράτος εδώ και πολλά χρόνια, στην Ξάνθη, την Κομοτηνή, εδώ στην Αλεξανδρούπολη, για να πειθαρχούν τη μειονότητα. Κι αυτό χρόνια ολόκληρα ενθαρρύνει τα φασιστοειδή. Τώρα χρησιμοποιούν το ρατσισμό και τη χυδαιότερη θεωρία της ευρωπαϊκής άκρας δεξιάς περί ισλαμοποίησης της Ευρώπης για να κλείσουν την πόρτα στους πρόσφυγες που δημιούργησαν τα εγκλήματα που έχουν κάνει στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, την Αφρική.
Κάνουν εγκλήματα και νομίζουν ότι θα μείνουν ατιμώρητοι. Δεν θα τους τη χαρίσουμε.
Η πλειοψηφία του κόσμου σιχαίνεται την κυβέρνηση. Χρειάζεται να οργανώσουμε αυτή την πλειοψηφία και να φανεί στους δρόμους. Καταφέραμε ένα μεγάλο χτύπημα στους φασίστες με το κίνημα που σταμάτησε τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής και τους έβαλε στη φυλακή. Δεν έχουν αναρρώσει από αυτό. Αλλά χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε τα νέα ακροδεξιά και φασιστικά κομμάτια.
Αντιμετώπιση σημαίνει καθαρή στάση ενάντια στο ρατσισμό. Υπεράσπιση του δικαιώματος των προσφύγων να μπαίνουν στη χώρα, ανοιχτά σύνορα, μάχη για να πέσει ο φράχτης. Κοινωνικές υπηρεσίες, σχολεία, νοσοκομεία. Μαζί με αυτά διεκδικούμε δασοπροστασία, προστασία από τις πλημμύρες. Οι κοινωνικές ανάγκες μπροστά, όχι οι εξοπλισμοί, οι συνοριοφύλακες, ο ρατσισμός. Θέλουμε τα συνδικάτα σε αυτή τη μάχη, όπως το έχουν ξανακάνει. Και θέλουμε σε κάθε ρατσιστική επίθεση των φασιστοειδών στον Έβρο να ξεσηκώνεται αμέσως ένα ολόκληρο κίνημα που να τους κλείνει το δρόμο. Χτίζουμε μια κίνηση στην περιοχή που δεν θα τους αφήσει σε χλωρό κλαρί.
Πέτρος Κωνσταντίνου,
συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ