Εργατικό κίνημα
Ξάνθη: «Θέλουμε σχολείο»

25/9, Κεντρική πλατεία Ξάνθης

Με μια δεύτερη ακόμα πιο μαζική πορεία τη Δευτέρα 25/9 συμπληρώθηκε η πρώτη εβδομάδα κινητοποιήσεων γονέων και μαθητών του μειονοτικού γυμνασίου-λυκείου στην Ξάνθη, το οποίο τελεί υπό κατάληψη. Αντιδρούν στο να υπάρχουν τμήματα που κάνουν μάθημα το απόγευμα, καθώς δυσκολεύει τους μαθητές να ανταποκριθούν και σε άλλες δραστηριότητες που είναι εκείνες τις ώρες. Η πορεία ξεκίνησε από το σχολείο όπου έγιναν ομιλίες και κατευθύνθηκε προς την κεντρική πλατεία της Ξάνθης, όπου έγινε καθιστική διαμαρτυρία. Την επόμενη μέρα, πραγματοποιήθηκε νέα πορεία από το σχολείο προς τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ξάνθης και την Αντιπεριφέρεια.

«Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων μαζί με τη Σχολική Εφορεία έχουμε αποφασίσει να υποστηρίξουμε την κατάληψη των μαθητών μέχρι να πάρουμε μια θετική απάντηση στο αίτημά μας να μην υπάρχουν απογευματινά μαθήματα», δηλώνει στην ΕΑ ο Αχμέτ Καρά, πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας. «Αυτή ήταν η απόφαση της συνέλευσής μας στις 24/9, όπου βρέθηκε και αντιπροσωπεία των μαθητών που μετέφερε την ίδια άποψη. Κατά την άποψή μας, αναίτια ζητάει η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας την απογευματινή βάρδια. Το σχολείο μας από το 2019 διοικείται από μια τριμελή Σχολική Εφορεία και από τότε έχουμε αναδείξει το ζήτημα του κτιριακού.

Οι αίθουσες δεν φτάνουν για τους μαθητές μας και θα πρέπει να βρούμε μια προσωρινή για αρχή και οριστική σε βάθος χρόνου λύση. Οι προτάσεις μας στις αρμόδιες αρχές δεν έχουν γίνει δεκτές ακόμα. Έτσι καταλήξαμε και αυτή τη σχολική χρονιά να ξεκινήσουμε με προβλήματα.

Το κυρίως κτίριο που από το 1971 στεγάζεται το σχολείο μας, είναι ένα πολύ παλιό κτίριο στο οποίο δεν μπορούμε να κάνουμε παρεμβάσεις γιατί είναι διατηρητέο. Γι' αυτό ζητάμε να μεταφερθούμε σε ένα πιο σύγχρονο και κατάλληλο κτίριο για τη μειονοτική εκπαίδευση. Ο Περιφερειάρχης μας στέλνει στο Υπουργείο και το Υπουργείο στον Δήμο, αλλά κανείς δεν δηλώνει υπεύθυνος και δεν ξέρουμε σε ποιον θα απευθυνθούμε.

Το μαχαίρι έχει φτάσει πια στο κόκκαλο. Είχαμε δύο πολύ μαζικές κινητοποιήσεις, παρά τα ψέματα σε τοπικές και πανελλαδικής εμβέλειας εφημερίδες που μιλάνε για τριακόσια άτομα. Να είστε σίγουροι ότι η επόμενη θα είναι ακόμα πιο μαζική».