Εργατικό κίνημα
Αναβρασμός στα νοσοκομεία

25/9, Συνέλευση στον Ευαγγελισμό. Φωτό: Συντονιστικό Νοσοκομείων

Με κινητοποιήσεις και συνελεύσεις, μια σειρά νοσοκομεία απαντούν στις επιθέσεις της κυβέρνησης και επιμένουν αγωνιστικά.

«Μετά από απόφαση συνέλευσης την προηγούμενη εβδομάδα της επιτροπής συμβασιούχων στο νοσοκομείο Δρομοκαΐτειο, πραγματοποιήθηκε στις 26/9 παράσταση διαμαρτυρίας και συνάντηση με τον πρόεδρο του νοσοκομείου. Ζητήσαμε να δεσμευτεί ότι το νοσοκομείο ζητάει τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και επικουρικών και ότι θα παρίσταται στις κινητοποιήσεις που θα αποφασίσουμε το επόμενο διάστημα. Ορίστηκε νέα συνέλευση την Πέμπτη 28/9 με σκοπό την οργάνωση νέων κινητοποιήσεων και τη διαμόρφωση αιτημάτων και σε σχέση με τις συνθήκες εργασίας και νοσηλείας των ασθενών», μας είπε η Μαρία Μπολοβίνα, μέλος ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων Δρομοκαΐτειου.

«Μετά από μια σειρά κινητοποιήσεων την προηγούμενη βδομάδα, δεκάδες συνάδελφοι και συναδέλφισσες του ΨΝΑ Δαφνί πραγματοποιήσαμε στις 26/9 νέα στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση. Παλεύουμε για να μην περάσει το σχέδιο για δύο επιπλέον εφημερίες του νοσοκομείου, γιατί λόγω υποστελέχωσης θα επιδεινωθούν τα ζητήματα ασφαλείας σχετικά με την περίθαλψη των ασθενών. Μετά την κινητοποίησή μας ακολούθησε συνέλευση εργαζομένων, ενώ η ΥΠΕ μας ζήτησε συνάντηση για την επόμενη μέρα, ώστε να συζητήσουμε το ζήτημα. Στη συνέλευση αποφασίσαμε ότι προχωράμε σε νέα στάση εργασίας την Τρίτη 3/10 11πμ-3μμ και κινητοποίηση στον χώρο του νοσοκομείου και νεά γενική συνέλευση την ίδια μέρα», δήλωσε ο Νεκτάριος Χάινταρ, ψυχίατρος ΨΝΑ Δαφνί.

«Νέα εξ' αναβολής γενική συνέλευση του συλλόγου εργαζομένων στο ΓΝΑ Γεννηματάς θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 29/9 στις 12μ στο Αμφιθέατρο. Μία μέρα πριν τη συνέλευση, Πέμπτη 28/9, οργανώνουμε σύσκεψη του Συντονιστικού στις 2.30μμ στα γραφεία του σωματείου», τόνισε η Μαρία Χαρχαρίδου, μέλος ΔΣ του συλλόγου. «Από τη δική μας πλευρά τονίζουμε ότι μόνο με απεργιακή σύγκρουση με προοπτική διαρκείας μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση στα νοσοκομεία αλλά και γενικά ενάντια στην καταστροφική κυβέρνηση της ΝΔ. Ταυτόχρονα, κοντράρουμε την πρακτική της ΔΑΚΕ που προσπαθεί να μπλοκάρει τη λειτουργία του συλλόγου με συνελεύσεις, εκφοβίζει συναδέλφους που αγωνίζονται ή ακόμα που μιλάνε μαζί μας. Δεν θα της περάσει!».

Όχι απολύσεις

«Γεμίσαμε ένα πούλμαν από το Αττικό για την παράσταση διαμαρτυρίας στις 26/9 στο υπουργείο Εργασίας, με συμμετοχή συμβασιούχων ΟΑΕΔ και μελών του σωματείου. Συμβασιούχοι του ΟΑΕΔ ηλικίας 55-67 που είναι στο πρόγραμμα για να καλύψουν τα ένσημά τους και να συνταξιοδοτηθούν, απολύονται από το Αττικόν και όχι μόνο, μέχρι το τέλος του μήνα. Ζητάμε να μην απολυθούν οι συμβασιούχοι του ΟΑΕΔ και να μην επαναπροσληφθούν σε άλλη θέση, σε άλλο νοσοκομείο ή σε Δήμο, αλλά να μείνουν στη θέση τους. Δεν βγήκε κάποια άκρη στη συνάντηση με το υπουργείο. Συνεχίζουμε την Πέμπτη 28/9 σε ανοιχτό ΔΣ με τη συμμετοχή συμβασιούχων για να αποφασίσουμε τα επόμενα βήματα», μας είπε η Θένια Ασλανίδη, γιατρός στο Αττικό.

Νέα συγκέντρωση-συνέλευση την Πέμπτη 28/9 στις 12μ στο προαύλιο καλεί το σωματείο του Αγίου Σάββα ζητώντας τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου σε καθαριότητα και φύλαξη, αλλά και όλων των επικουρικών και συμβασιούχων του νοσοκομείου. Προηγήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση την Τετάρτη 20/9, στην οποία σημειώθηκε μια πρώτη μικρή νίκη, κερδίζοντας παράταση των συμβάσεων για τρεις μήνες.

Για τη μάχη ενάντια στις μαγνητικές κάρτες στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός μας μίλησε η Αργυρή Ερωτοκρίτου μέλος του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ: «Στη συνέλευση στις 25/6 η πρότασή μας από το Συντονιστικό των Νοσοκομείων ήταν να κλιμακώσουμε τη μάχη που δίνουμε τόσο καιρό ενάντια στον διοικητή Γρηγορόπουλο, με καθημερινές στάσεις εργασίας το πρωί και το μεσημέρι, στην έναρξη και το τέλος της βάρδιας. Είμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο, γιατί χρειάζεται να υπερασπιστούμε τους συναδέλφους που δεν χτυπάνε κάρτα και να κερδίσουμε όσους χτυπούν πάνω στον εκβιασμό ότι θα χάσουν το μεροκάματο αν δεν το κάνουν. Η τοποθέτηση της πλειοψηφίας του σωματείου ήταν άλλες μορφές πάλης, ουσιαστικά αποκλιμάκωση. Έκλεισε ότι την Παρασκευή 29/9 στις 6.30πμ θα γίνει μια συγκέντρωση για να σταματήσουμε τις κάρτες. Θέλουμε να μαζικοποιήσουμε αυτή την κινητοποίηση, ώστε να μπει η πίεση ότι θα βγει νέα στάση εργασίας και κινητοποίηση στο Υπουργείο Υγείας».