Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
ΚΕΕΡΦΑ Πάτρας: Σύγκρουση με τις ρατσιστικές ιδέες

23/9, Εκδήλωση ΚΕΕΡΦΑ στην Πάτρα. Φωτό: ΚΕΕΡΦΑ Πάτρας

Το Σάββατο 23/9 πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ στην Πάτρα με την συμμετοχή εργαζόμενων, από τον ιδιωτικό τομέα, τα νοσοκομεία, την εκπαίδευση, πολλών φοιτητών και φοιτητριών, ακτιβιστών του αντιρατσιστικού και αντιφασιστικου κινήματος και της αριστεράς. 

Την εκδήλωση άνοιξε με τη τοποθέτησή του ο Κωνσταντίνος Τηλιγάδας, γραμματέας της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ, περιγράφοντας ότι και μέσα στους εργασιακούς χώρους, υπάρχει η επιρροή αντιδραστικών ιδεών και το ρόλο που έχουν να παίξουν τα συνδικάτα. Έφερε παραδείγματα από το σωματείο για την σύγκρουση με τις ρατσιστικές και ακροδεξιές ιδέες και επεσήμανε το πως οι νέες πολιτικές για την ανεργία σήμερα, συνδέονται με τις ρατσιστικές πρακτικές της κυβέρνησης. Περιέγραψε χαρακτηριστικά ότι 300.000 κενές θέσεις εργασίας που καταγράφει η ΔΥΠΑ, θα μπορούσαν να καλύψουν το βιοπορισμό των προσφύγων και μεταναστών , αλλά και των ντόπιων φτωχών, δείχνοντας πόσο παραμύθι είναι το «θα μας πάρουν τις δουλειές οι μετανάστες». 

Στην συνέχεια πήρε το λόγο η Ευγενία Κουνιάκη, δικηγόρος με δράση και στήριξη σε πρόσφυγες/γισσες στον Έβρο και μέλος της Πρωτοβουλίας δικηγόρων και νομικών για το ναυάγιο της Πύλου. Έβαλε εμφατικά και με στοιχεία το τι συμβαίνει στον Έβρο, στο Αιγαίο, τις ευθύνες του ίδιου του λιμενικού για το έγκλημα στην Πύλο, το πώς έχουμε φτάσει ο ρατσιστικός λόγος και δράση να πρόερχεται από τον ίδιο τον κρατικό μηχανισμό και την κυβέρνηση και πως αυτό οδηγεί σε κάλυψη και ενδυνάμωση των φασιστικών ομάδων. 

Για το χώρο της νεολαίας και τα πανεπιστήμια μίλησε ο Χάρης Χαλακατεβάκης, φοιτητής και γραμματέας του Φ.Σ. Αρχιτεκτονικής Πάτρας. Τη συνολική εικόνα των συσχετισμών ανάμεσα στην κυβέρνηση και το κίνημα, έβαλε ο Τάσος Αναστασιάδης από το Συντονισμό Εργατικής Αντίστασης. Μια κυβέρνηση καταστροφής και θανάτου, όπως είπε χαρακτηριστικά που βρίσκεται στα στενά, μόνο δυο μήνες από την επανεκλογή της και κάνει ανοίγματα στο ακροδεξιό ακροατήριο για να βρει στηρίγματα.  Γι’ αυτό χρειάζεται να μπούμε μπροστά και ενωτικά, με τους αγώνες μας να τους σταματήσουμε. H αντιφασιστική και αντιρατσιστική πάλη έχει να βάλει στο στόχο της την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Γιάννης Αγγελόπουλος