Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Πέντε χρόνια από τη δολοφονία του Ζακ: Το κίνημα ακόμα ζητά δικαίωση

21/9, Διαδήλωση για τα πέντε χρόνια από τη δολοφονία του Ζακ, Αθήνα. - Φωτο: Στέλιος Μιχαηλίδης

Πολλές εκατοντάδες διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας στις 21 Σεπτέμβρη, πέμπτη επέτειο από την άγρια δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστή και καλλιτέχνη. Πέντε χρόνια μετά τη μέρα που δυο «επιχειρηματίες» και τέσσερις αστυνομικοί κακοποίησαν μέχρι θανάτου τον Ζακ, το κίνημα ζητάει ακόμα δικαίωση. Η Πρωτοβουλία «Στη φυλακή οι δολοφόνοι της Zackie Oh» είχε βγάλει κάλεσμα για τη διαδήλωση κάνοντας στην ανακοίνωσή της τη σύνδεση των αγώνων για τον Ζακ, για τη δικαίωση της δολοφονημένης τρανς μετανάστριας Άννας και όλες τις κρατικές και φασιστικές δολοφονίες, από τα Τέμπη και την Πύλο μέχρι τον Σιράζ Σαφτάρ και του Μιχάλη Κατσουρή.

Ο Νίκος Κωστόπουλος, αδελφός του Ζακ, σε δήλωσή του στην ΕΑ, υπογράμμισε: «Η σημερινή πορεία σηματοδοτεί πέντε χρόνια μνήμης και πέντε χρόνια που απαιτούμε δικαιοσύνη η οποία δεν υπάρχει. Μετά από όλους τους αγώνες μας για το πρωτόδικο δικαστήριο οι αστυνομικοί αθωώθηκαν, ενώ έχουν εμπλακεί έμπρακτα στη δολοφονία του αδελφού μου. Και οι άλλοι δυο καταδικάστηκαν σε 10 χρόνια αλλά είναι ελεύθεροι. Ουσιαστική δικαιοσύνη δεν έχει αποδοθεί και αυτό απαιτούμε σήμερα. Και φυσικά τιμούμε τη μνήμη του Ζαχαρία, της Ζάκι. Όταν ένα έγκλημα μένει ατιμώρητο είναι ανοιχτή πληγή. Το να υπάρξει τουλάχιστον σε δεύτερο βαθμό μια καταδίκη των δολοφόνων θα είναι ένα ψήγμα δικαίωσης. Είναι σημαντικό να ακουστεί και δικαστικά η αλήθεια κόντρα σε όλα τα ψεύδη από τους δράστες, τους δικηγόρους τους, τα ΜΜΕ, την αστυνομία. Βλέπουμε ατιμωρησία σε πολλά εγκλήματα στα οποία εμπλέκεται η αστυνομία. Ιστορικά στην Ελλάδα η αστυνομία λειτουργεί με κάλυψη, ατιμωρησία και ασυδοσία κι αυτό της δίνει το πάτημα και την ενισχύει ώστε να κάνει άλλα εγκλήματα και να είναι βίαιη».

Η Άννυ Παπαρούσου, συνήγορος της οικογένειας Κωστόπουλου στη δίκη των δολοφόνων, μίλησε στην ΕΑ για τη σημασία της δικαστικής μάχης: «Η δίκη σε δεύτερο βαθμό θα γίνει στις 15 Δεκεμβρίου στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο. Και οι δυο κατηγορούμενοι είναι ελεύθεροι. Ο μεν Δημόπουλος σε κατ’ οίκον περιορισμό λόγω της ηλικίας του. Ο δε Χορταριάς είναι ελεύθερος γιατί δυο μήνες μετά την απαγγελία της απόφασης απευθύνθηκε σε ένα άλλο δικαστήριο με άλλη σύνθεση για αναστολή εκτέλεσης της ποινής. Η οποία, παρά τα ειωθότα, έγινε δεκτή. Θα έρθει ελεύθερος στο Εφετείο να δικαστεί. Οι αστυνομικοί αθωώθηκαν, η υπόθεση αυτή εκρεμμεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρώπινων δικαιωμάτων. Είμαστε σε καλό δρόμο, τίποτα δεν έχει κλείσει και δεν έχει λήξει. Σε όλα τα επίπεδα θα παλέψουμε την τελική νικηφόρο έκβαση. Έχουμε ανάγκη τη συμπαράσταση όλου του κόσμου που έχει πάρει την υπόθεση πάνω του. Η υπόθεση του Ζαχαρία Κωστόπουλου δεν κρίνεται μόνο σε δικαστικό επίπεδο. Έχει ήδη κριθεί σε κοινωνικό επίπεδο: όλοι γνωρίζουν ακριβώς τι έγινε. Και περιμένουν από την ελληνική δικαιοσύνη, τουλάχιστον σε όποιο δυνατό επίπεδο να ανταποκριθεί στο κοινωνικό αίτημα για απόδοση δικαιοσύνης».

Το Νίκο, μέλος της Θετικής Φωνής, δήλωσε στην ΕΑ: «Είμαστε εδώ με το δίκτυο της Θετικής Φωνής. Η Ζάκι, ο Ζακ ήταν ένα από τα άτομα που δημιούργησαν τη Θετική Φωνή. Είμαστε όλοι, όλες και όλα η Ζάκι. Ακόμα το στίγμα σκοτώνει και γι’ αυτό είμαστε σήμερα εδώ. Γιατί χρειάζεται να κάνουμε ξανά τους χώρους και δικούς μας. Χρειάζεται να επανοικειοποιηθούμε τα πράγματα που δικαιωματικά μας ανήκουν. Δεν ξέρω αν είναι μια ευθεία γραμμή αυτή η σύνδεση, αλλά και η λιτότητα και ο καπιταλισμός, όλο αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή, να μας δίνουν ψίχουλα και να χρειάζεται να λέμε κι ευχαριστώ, δημιουργεί πάρα πολύ θυμό και μίσος. Αλλά ο εχθρός δεν είναι ανάμεσά μας, δεν είναι το άτομο απέναντί μου ή ένα άτομο οροθετικό ή που κάνει χρήση ή που απλά πιστεύω ότι είναι διαφορετικό. Είναι από πάνω ο εχθρός. Θα είμαστε και στη δεύτερη δίκη τόσο σαν δίκτυο όσο και σαν κοινότητα».

Ο Κώστας Παπαδάκης, δικηγόρος, υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με την Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα, είπε στην ΕΑ: «Τιμάμε τη μνήμη του Ζακ, της Zackie Oh, αξιώνουμε δίκαιη τιμωρία των δραστών του εγκλήματος και συστρατευόμαστε με τις διεκδικήσεις της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας για ισότητα, ίσα δικαιώματα στον γάμο, στην τεκνοθεσία, στην ορατότητα χωρίς φόβο, για μια ζωή απαλλαγμένη από διακρίσεις, από έμφυλα στερεότυπα και προκαταλήψεις, από ομοφοβία και ρατσισμό».

Πριν την έναρξη της πορείας αποκαταστάθηκαν τα γκράφιτι προς τιμήν του Ζακ καθώς και η μετονομασία της οδού Γλάδστωνος σε Zackie Oh. Με συνθήματα όπως «Στην Ομόνοια δεν έγινε ληστεία, μπάτσοι και αφεντικά κάναν δολοφονία», «Η Ζάκι ζει, τσακίστε τους ναζί», «Η απελευθέρωση δε θα ‘ρθει με τους νόμους, γκέι τρανς λεσβίες βγαίνουμε στους δρόμους», η μαζική πορεία βάδισε προς το Σύνταγμα. Πορείες έγιναν επίσης και στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις.

Η πρωτοβουλία Justice for Zak/Zackie οργανώνει crowdfunding για τα δικαστικά και δικηγορικά έξοδα του Εφετείου, εδώ: bit.ly/457Z5Cj