Διεθνή
Κύπρος: Δικοινοτική συνάντηση στην Αμμόχωστο

21/9, Δικοινοτική εκδήλωση στην Αμμόχωστο.

Έγινε με μεγάλη επιτυχία την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης, δικοινοτική εκδήλωση στην εντός των τειχών πόλη της Αμμοχώστου.

Η εκδήλωση καλέστηκε από τον Ελληνοκύπριο και τον Τουρκοκύπριο Δήμαρχο της Αμμοχώστου, Σίμο Ιωάννου και Σουλεϊμάν Ουλουτσάι κάτω από τον τίτλο "Είμαστε Μαζί" και αγκαλιάστηκε από πολύ κόσμο. Σχεδόν 2000 άτομα, ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι, στην πλειοψηφία τους νέοι άνθρωποι, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των δύο δημάρχων και συγκεντρώθηκαν στο χώρο της εκδήλωσης.

«Η Κύπρος έχει ανάγκη την ειρήνη και όλοι μαζί Ε/κ, Τ/κ Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι, να ζήσουμε σε μια πατρίδα με ειρήνη και φιλία» είπε ο Σίμος Ιωάννου, στο χαιρετισμό του. 

«Η Κύπρος πρέπει να είναι η γέφυρα συνεργασίας και φιλίας δύο μεγάλων κρατών, της Ελλάδας και της Τουρκίας», είπε ο Σουλεϊμάν Ουλουτσάι στο δικό του χαιρετισμό και κάλεσε όλους «να αφήσουμε στις μελλοντικές γενιές ελπίδα και ειρήνη, όχι θυμό και μνησικακία».

Συνθήματα

Μηνύματα που εκφράζαν την διάθεση του κόσμου που συμμετείχε ενεργά στην εκδήλωση με κυρίαρχο σύνθημα, «Kιbrιs’ta Barιs engellenemez» - «Η ειρήνη στη Κύπρο δεν μπορεί να εμποδιστεί». Ο κόσμος τραγούδησε μαζί με το δικοινοτικό συγκρότημα “Let's Sing Together Band” όλα τα τραγούδια στα ελληνικά και τα τούρκικα και πολλοί χόρευαν στους διαδρόμους. Οι διοργανωτές πρόσφεραν παραδοσιακό κουλούρι και χαλούμι στο κόσμο, πολλοί από τους οποίους ήλθαν από μακριά και δροσερή κυπριακή λεμονάδα. Ήταν πραγματικά ένα πανηγύρι ειρήνης, χαράς και συμφιλίωσης. 

Ήταν μια από τις μεγαλύτερες δικοινοτικές εκδηλώσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια και έστειλε πολύ δυνατά μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις. Το πρώτο και πιο σημαντικό: ότι οι απλοί άνθρωποι στην Κύπρο, θέλουν να ζήσουν σε συνθήκες ειρήνης, συνεργασίας και προόδου και όχι αντιπαράθεσης και σύγκρουσης.

Το δεύτερο ότι ο κόσμος διψά για τέτοιες εκδηλώσεις, όχι μόνο γιατί είναι η καλύτερη απάντηση στους ακροδεξιούς εθνικιστές που αποθρασύνθηκαν και κτυπούν κόσμο όπως έγινε στη Χλώρακα και τη Λεμεσό αλλά και γιατί είναι και ευκαιρία να βρεθούμε με φίλους και συντρόφους από την άλλη πλευρά, με τους οποίους μας ενώνουν κοινοί αγώνες και κοινοί στόχοι.

Θα πρέπει σίγουρα να παλέψουμε για να υπάρξει ανάλογη συνέχεια, όχι μόνο στην Αμμόχωστο αλλά και σε άλλες περιοχές.