Πολιτισμός
Ο Φιλοκτήτης στον καιρό του Γεωργιάδη

Ομάδα Σιμουλτανέ

Εμπνεόμενη από την τραγωδία του Σοφοκλή, η ομάδα θεάτρου Σιμουλτανέ, ανεβάζει την παράσταση “Τι θα έλεγε ο Φιλοκτήτης” για να σχολιάσει «τον εργασιακό μεσαίωνα και την απομόνωση που βιώνουν οι άνθρωποι στη σύγχρονη εποχή» όπως δηλώνουν οι συντελεστές. 

Στην ομώνυμη τραγωδία ο Φιλοκτήτης, ηγείται του θεσσαλικού στόλου στην εκστρατεία των Ελλήνων στην Τροία. Ωστόσο τραυματίζεται και με προτροπή του Οδυσσέα εγκαταλείπεται για χρόνια στη Λήμνο. Ένας χρησμός κατά τη διάρκεια του πολέμου τον καθιστά απαραίτητο για τη νίκη των Αχαιών κι ο Οδυσσέας σπεύδει στο νησί για να τον εξαπατήσει και να αποσπάσει τα βέλη και το τόξο του Ηρακλή που έχει στην κατοχή του ο Φιλοκτήτης.

Στο έργο της ομάδας Σιμουλτανέ, ο Φιλοκτήτης παρουσιάζεται ως ένας άνθρωπος της εργατικής τάξης, με εξαιρετικό ταλέντο στη δουλειά του. Τα συμφέροντα της εταιρίας που εργαζόταν τον «ξέβρασαν» καθότι πλέον δεν φαινόταν ιδιαίτερα χρήσιμος για αυτή. Τώρα βρίσκεται παρατημένος στο διαμέρισμά του, το «νησί» του. Όλες οι ελπίδες διαφυγής από το συναισθηματικό, κοινωνικό και εργασιακό αδιέξοδο έχουν πια χαθεί. Σ’ αυτό το σημείο κάνει την εμφάνισή του ο Οδυσσέας. Ως εκπρόσωπος της αστικής τάξης αλλά κι ως ένας “ακίνδυνος τουρίστας” επιδιώκει να τον εμπιστευτεί ο Φιλοκτήτης προκειμένου να επιστρέψει πίσω μαζί του, εξυπηρετώντας εκ νέου τα συμφέροντα της εταιρίας και τα δικά του. Όλα αυτά συμβαίνουν κάτω από το άγρυπνο μάτι της ανώτερης τάξης την οποία συμβολίζει η Ήρα. 

«Σκοπός της παράστασης είναι να προβληματίσει και να στηλιτεύσει με αλληγορικό τρόπο τα κακώς κείμενα της σύγχρονης αστικής ζωής στον εργασιακό τομέα του Δυτικού πολιτισμού» υπογραμμίζει η ομάδα Σιμουλτανε.

Η παράσταση έκανε πρεμιέρα τη Δευτέρα 2/10 και θα παίζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη του Οκτωβρίου στο Studio Μαυρομιχάλη (Μαυρομιχάλη 134, Εξάρχεια).  

Συντελεστές
Κείμενο: Kωνσταντίνος Σωτηριάδης 
Σκηνοθεσία: Ομάδα θεάτρου Σιμουλτανέ 
Σκηνικά- Κουστούμια: Ομάδα θεάτρου Σιμουλτανέ 
Ερμηνεύουν αλφαβητικά: Νεφέλη Κράλλη, Νίνα Τουμαζάτου, Κωνσταντίνος Σωτηριάδης 
Φωτογραφίες: Ίων Ευθυμίου
Διδασκαλία σωματικών κρουστών: Ελίνα Βαφειάδη
Δημιουργια video: Νίνα Τουμαζάτου