Η Αριστερά
Tοπικές εκλογές: Συνεχίζουμε τους αγώνες που δώσαμε και δίνουμε μαζί!

Περιστέρι

Νίκαια

Τα αποτελέσματα των Δημοτικών Εκλογών στο Δήμο Νίκαιας-Ρέντη αναδεικνύουν την τεράστια οργή του κόσμου απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ και τους Δημάρχους που εφαρμόζουν την πολιτική της αλλά και τη στροφή προς τα αριστερά. Ο εκλεχτός του Ιωακειμίδη, ο δεξιός Μαραγκάκης δεν κατάφερε να πάρει ούτε καν τις μισές ψήφους που είχε πάρει η παράταξη του Ιωακειμίδη στις προηγούμενες εκλογές και αυτή τη στιγμή περιμένει την τελική απόφαση του Πρωτοδικείου, μήπως και γλυτώσει το δεύτερο γύρο των εκλογών, με δεύτερο το ΚΚΕ που πήρε 22%. 

Η «Ανταρσία στην Κοκκινιά» κατάφερε αυτό που έμοιαζε ακατόρθωτο. Πέτυχε να ξεπεράσει το όριο του 3% που νομοθέτησε ο Βορίδης και η κυβέρνηση της ΝΔ προκειμένου να μας εμποδίσει να μπούμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, παρά το γεγονός ότι είχαμε απέναντί μας άλλους πέντε συνδυασμούς. Ειδικά σε συγκεκριμένα Διαμερίσματα η «Ανταρσία στην Κοκκινιά» φτάνει το 4% και το 4,5%. Έτσι σύμφωνα με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, καταφέρνουμε να μπούμε για τρίτη φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Δώσαμε τη μάχη πηγαίνοντας κόντρα στην κυρίαρχη αντίληψη ότι οι Δημοτικές Εκλογές είναι Αυτοδιοικητικές και ότι δεν έχουν να κάνουν με την κεντρική πολιτική σκηνή. Εμείς βγήκαμε στις πλατείες και στους εργατικούς χώρους και μιλήσαμε για τις ιδιωτικοποιήσεις, τις περικοπές, την ακρίβεια, την ελαστική εργασία αλλά και για το ρατσισμό, το φασισμό, τις σεξιστικές διακρίσεις και τη δύναμη της εργατικής τάξης να τα τσακίσει όλα αυτά με τους αγώνες της. Έτσι καταφέραμε να συνδεθούμε με τις ανησυχίες αλλά και τις ελπίδες ενός κομματιού κόσμου, που για την ώρα δεν ανήκει στο χώρο της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, αναγνώρισε όμως στην «Ανταρσία στην Κοκκινιά» την αριστερά εκείνη με την οποία μπορεί να δώσει όλες αυτές τις μάχες πιο αποτελεσματικά και ενωτικά.    

Έχουμε μπροστά μας να οργανώσουμε αυτά τα καθήκοντα, απευθυνόμενοι σε πολύ ευρύτερο κομμάτι από τους 913 που μας ψήφησαν. Έχουμε να απευθυνθούμε σε όλο τον κόσμο της αριστεράς, σε όλο τον κόσμο που κάνει κριτική ή απογοητεύεται από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, στον κόσμο που ψήφισε ΚΚΕ, αλλά και στην τεράστια πλειοψηφία του κόσμου που επέλεξε τη στάση της αποχής από τις εκλογές, η οποία σημείωσε ιστορικό ρεκόρ του 66%. 

Η συνέχεια θα κριθεί στους δρόμους. Το πιο άμεσο καθήκον είναι να βοηθήσουμε όλο αυτό το αριστερό δυναμικό να συγκροτήσει τις μάχες ενάντια στις επιθέσεις της κυβέρνησης αλλά και να συζητήσουμε συντροφικά για τη συνολική εναλλακτική απέναντι στο σύστημα της καταστροφής. Η επιτυχία της περασμένης Κυριακής μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε, δίπλα στους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους μετανάστες, να είμαστε η φωνή τους μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, στους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές. 

Κατερίνα Θωίδου,
επικεφαλής «Ανταρσία στην Κοκκινιά»

 

Μαρούσι

Οι δημοτικές εκλογές ήταν θρίαμβος για τη «Συμμαχία για την Ανατροπή» στο Μαρούσι: πήραμε 9,79% των ψήφων και κερδίσαμε τρεις έδρες στο δημοτικό συμβούλιο, ένα από τα καλύτερα αποτελέσματα που έχει καταγράψει ποτέ η ριζοσπαστική αριστερά στην Ελλάδα. 

Η «Συμμαχία για την Ανατροπή» προήλθε από την σύμπραξη δυο αριστερών δημοτικών παρατάξεων με σημαντικό παρελθόν:  την «Ενότητα, Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι» και την «Αριστερή Ριζοσπαστική Δημοτική Κίνηση Εκτός των Τειχών». Στις δημοτικές εκλογές του 2019 αθροιστικά οι δυο αυτές παρατάξεις είχαν πάρει 4,56% των ψήφων και είχαν κερδίσει από μια έδρα η καθεμιά στο δημοτικό συμβούλιο. Στις εκλογές της περασμένης Κυριακής υπερδιπλασιάσαμε τα ποσοστά μας και καταφέραμε όχι μόνο να σπάσουμε τις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις του νόμου Βορίδη αλλά και να αυξήσουμε κατά 50% τις έδρες μας.

Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί παράγοντες που οδήγησαν σε αυτή την επιτυχία. Η μεγάλη κινητοποίηση ενός μεγάλου αριθμού ανθρώπων έπαιξε σίγουρα ρόλο. Οι καθαρές θέσεις πάνω στα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους -την απειλή της μετεγκατάστασης του Καζίνο στη γειτονιά μας, τη μόνιμη λεηλασία των κοινόχρηστων χώρων, την υποβάθμιση του πρασίνου- έπαιξαν επίσης σημαντικό ρόλο. Αλλά το πιο σημαντικό απ’ όλα ήταν η ίδια η σύμπραξη – η ενότητα.  Η ενότητα κατάφερε να ξαναδώσει ελπίδες σε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι που αισθάνθηκε προδομένο από τη συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιουνίου. 

Οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες του ΣΕΚ δώσαμε μάχη μέσα στο «Εκτός των Τειχών» για να εξασφαλίσουμε αυτό το κοινό κατέβασμα. Η στρατηγική ήττα του κοινοβουλευτικού δρόμου, λέγαμε αναφερόμενοι στις εκλογές του Ιούνη, απειλεί να μετατραπεί σε ήττα της ίδιας της εργατικής τάξης – σε απογοήτευση, ηττοπάθεια και παραίτηση. Η ριζοσπαστική αριστερά έχει υποχρέωση να μπει μπροστά και να προσπαθήσει να σπάσει αυτή την αρνητική δυναμική. Και ο πρώτος, απαραίτητος, όρος είναι η «ενότητα», η κοινή δράση, το ξεπέρασμα των ακατανόητων συχνά για την πλειοψηφία διαφορών μας. 

Η επιτυχία στις εκλογές των σχημάτων της «ανατροπής» - από την «Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα» μέχρι την «Συμμαχία για την Ανατροπή» στο Μαρούσι και την «Ανταρσία στην Κοκκινιά» είναι μια ισχυρή ένδειξη ότι θα τα καταφέρουμε. 

Σωτήρης Κοντογιάννης

 

Ηράκλειο Αττικής

Η «Κόκκινη Ρωγμή στο Ηράκλειο» πήρε 365 ψήφους και 1,92%. Αν και έχουμε καλύτερα νούμερα, και σε ψήφους και σε ποσοστά, σε σχέση με το 2019, ο στόχος να εκπροσωπηθούμε στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν πραγματοποιήθηκε. Αν υπήρχε η απλή αναλογική, που κατήργησε ο Νόμος Βορίδη, θα είχαμε εκπροσώπηση. 

Όμως, η συμμετοχή μας στο δημοτικό συμβούλιο δεν αποτελούσε αυτοσκοπό για τη συμμετοχή μας στις δημοτικές εκλογές. Πήραμε μέρος σ' αυτές για να αναδείξουμε μία άλλη πολιτική και το δρόμο της συμμετοχής και του αγώνα. Μία πολιτική που βάζει τις γειτονιές και τις ανάγκες μας πάνω από τα κέρδη, μία πολιτική σε σύγκρουση με την κυβέρνηση της ΝΔ και με τις πολιτικές των ιδιωτικοποιήσεων και ανταποδοτικότητας των δήμων.  

Η σύντομη προεκλογική περίοδος, οι, ακόμα, μικρές οργανωμένες δυνάμεις, τα πενιχρά οικονομικά μέσα δεν αποτελούν δικαιολογία για το ποσοστό μας αλλά πραγματικές δυσκολίες που προσπαθήσαμε να τις αντιμετωπίσουμε με συντροφικότητα, αλληλεγγύη και τη βοήθεια του κόσμου.

Είμαστε χαρούμενες/οι, περήφανες/οι για τον προεκλογικό αγώνα που δώσαμε. Ήρθαμε σε επαφή με τα τοπικά συνδικάτα, την ΕΛΜΕ, μαθητικά συμβούλια. Κάναμε περιοδείες σε εργατικούς χώρους, γειτονιές, πλατείες. Οργανώνουμε το μεγάλο αντιφασιστικό συλλαλητήριο στη 1 Νοέμβρη. Κερδίσαμε στο ψηφοδέλτιο και στις γραμμές μας καινούριο κόσμο, μπήκαμε στη μεγάλη συζήτηση για το παρόν και το μέλλον της αριστεράς, σε ένα δήμο που η κρίση του ΣΥΡΙΖΑ δεν του επέτρεψε να κατεβάσει δικό του ψηφοδέλτιο και το ΚΚΕ αύξησε, σημαντικά, τα ποσοστά του.  

Σε κάθε περίπτωση, οι δημοτικές εκλογές ήταν μία μάχη. Η Κόκκινη Ρωγμή έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον. Συνεχίζει, πιο έμπειρη, πιο δυνατή, πιο αποφασισμένη για τις μάχες της επόμενης μέρας και απέναντι στη δημοτική αρχή και απέναντι στη κυβέρνηση της καταστροφής. Για την αριστερά της νίκης και της ανατροπής.

Γιώργος Ράγκος, 
επικεφαλής «Κόκκινη Ρωγμή στο Ηράκλειο»

 

Ραφήνα

Η ψήφος των δημοτών στη Ραφήνα και το Πικέρμι έδωσε ένα 4,95% στην ανεξάρτητη δημοτική κίνηση ΓΗ & ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ που συμμετείχε για πρώτη φορά στις εκλογές! Ευχαριστούμε όλες και όλους που μας εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους, καθώς και όσες/ους δώσαμε μαζί αυτή τη μάχη μέσα σε μόλις 3 μήνες, υπό συνθήκες αποκλεισμού από όλα σχεδόν τα τοπικά και καθοδηγούμενα ΜΜΕ της περιοχής μας και χωρίς χρηματοδότες από πίσω που να προωθούν την προεκλογική μας καμπάνια!

Η μόνη στήριξη που είχαμε ήταν αυτή των ανθρώπων με τους οποίους μοιραζόμαστε τις ίδιες αγωνίες για αυτά που γίνονται και για αυτά που δρομολογούνται στην περιοχή μας, τα οποία καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον, υποβαθμίζουν τις ζωές μας και μας στερούν το δικαίωμα να διατυπώνουμε λόγο που να λαμβάνεται υπόψη στα πεπραγμένα του τόπου μας.  

Η ΓΗ & ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη ενός σημαντικού τμήματος της νεολαίας στο ψηφοδέλτιό της και στο εκλογικό σώμα. Δεν είναι τυχαίο ότι νεολαιίστικες συλλογικότητες όπως οι Friday for Future, μας επέλεξαν ως ένα από τα 5 ψηφοδέλτια πανελλαδικά που αξίζει να ψηφιστούν. Πανελλαδική στήριξη όμως ήρθε και από άλλες συλλογικότητες και οργανώσεις, οικολογικές, πολιτικές και γυναικείες. Το ψηφοδέλτιο της ΓΗ & ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ήταν ένα από τα ελάχιστα σε πανελλαδικό επίπεδο με γυναίκα υποψήφια δήμαρχο και 51% γυναίκες στο ψηφοδέλτιό της.

Η ΓΗ & ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ είναι μία κίνηση βάσης, που η δράση της δεν τελειώνει με το κλείσιμο της αυλαίας των εκλογών. Έχουμε να δώσουμε σκληρούς αγώνες το επόμενο διάστημα, με πρώτο αυτόν για τη διάσωση του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, για τα μεγάλα μέτωπα που αφορούν την επέκταση του λιμανιού της Ραφήνας και τις τεράστιες οδικές αρτηρίες που αν υλοποιηθούν θα αλλάξουν τη φυσιογνωμία του τόπου μας, για τις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες (ΚΕΛ, ΜΕΒΑ κλπ) που ο απερχόμενος δήμαρχος προωθεί προς όφελος των εργολαβικών και άλλων μεγάλων συμφερόντων, αλλά και για θέματα που αφορούν στην ζωή των πολιτών που ολοένα υποβαθμίζεται. 

Σε αυτούς τους αγώνες θα χρειαστεί συσπείρωση και αυτοοργάνωση όλων των πολιτών, και αυτών που μας ψήφισαν και αυτών που, προκειμένου να φύγει ο απερχόμενος δήμαρχος, επέλεξαν να στηρίξουν άλλους συνδυασμούς που αυτοπροβάλλονταν ως πιο «ρεαλιστική» αντιπρόταση. Θέλουμε να είμαστε η φωνή όλων αυτών μέσα στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο.

Εμμανουέλα Τερζοπούλου,
επικεφαλής «Γη και Ελευθερία»

 

Θεσσαλονίκη

Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εκλογών στο δήμο Θεσσαλονίκης προστίθεται στις ηχηρές εκλογικές αποτυχίες της Νέας Δημοκρατίας. Ό,τι κι αν λένε τα κυβερνητικά παπαγαλάκια, όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και στο δεύτερο μεγαλύτερο δήμο της χώρας, παρά τα αντιδημοκρατικά κόλπα του νόμου Βορίδη, ο νυν δήμαρχος και «εκλεκτός» της ΝΔ, Ζέρβας, αποτυγχάνει να επανεκλεγεί από την πρώτη Κυριακή και πάει σε δεύτερο γύρο έχοντας χάσει χιλιάδες ψήφους, ενώ κατά πάσα πιθανότητα θα χάσει και τη δημαρχία.

Η αποτυχία Ζέρβα έρχεται από τα αριστερά. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία γι’ αυτό. Οι περισσότεροι συνδυασμοί που ακολουθούν είναι αντιδεξιοί. Το ΚΚΕ πήρε 1.000 ψήφους περισσότερες από το 2019 και αγγίζει το 7% από 4,5%. Η ριζοσπαστική και αντικαπιταλιστική αριστερά με την «Πόλη Ανάποδα και Συνεργαζόμενες Κινήσεις» πήρε 2.000 περισσότερες ψήφους από ό,τι πήραν το 2019 τα σχήματα και οι δυνάμεις που την απαρτίζουν, υπερδιπλασιάζοντας το άθροισμα των ποσοστών τους. Παρά τη στήριξη που του παρείχε προεκλογικά η ΝΔ, ακόμα και με επίσκεψη του Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη λίγες μέρες πριν τις εκλογές για να επαναλάβει την στήριξή του στον Ζέρβα, ο κόσμος της πόλης έκφρασε την οργή του για την κυβέρνηση της καταστροφής και τη δυσαρέσκειά του για τη διαχείριση Ζέρβα τα προηγούμενα χρόνια στην υπηρεσία των αφεντικών.

Το 5,5% της «Πόλη Ανάποδα και Συνεργαζόμενες Κινήσεις» με επικεφαλής τη Μαρία Κέκη, τη μοναδική γυναίκα υποψήφια Δήμαρχο στο δήμο Θεσσαλονίκης, έχει δημιουργήσει μεγάλη αίσθηση στην πόλη. Το αποτέλεσμά της έρχεται μετά από μια πολύ δυναμική, εξώστρεφη αλλά και πολιτικά αιχμηρή καμπάνια η οποία είχε ως κέντρο το να μπουν οι ζωές και οι ανάγκες μας πάνω από τα κέρδη και την οποία οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες από την «Ανταρσία στη Θεσσαλονίκη για την Ανατροπή» προβάλλαμε προεκλογικά με κάθε τρόπο. Στις τοπικές εκδηλώσεις στις γειτονιές, στους χώρους δουλειάς, στα περίπτερα και στις εξορμήσεις μας μέχρι και τη μέρα των εκλογών. Συνδέοντας τα καθημερινά προβλήματα με τις κεντρικές κυβερνητικές πολιτικές, ανοίγοντας τις μάχες ενάντια στον ρατσισμό, τον σεξισμό και τους φασίστες, μιλώντας για την κλιμάκωση των απεργιών και των αγώνων.

Με τον αέρα της εκλογικής αυτής επιτυχίας συνεχίζουμε. Σήμερα [10/10] στη διαδήλωση αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή αντίσταση που γίνεται στην πόλη μας ενάντια στο δολοφονικό κράτος του Ισραήλ. Και στη συνέχεια στις απεργίες και όλες τις μάχες. Για να ανοίξουμε την προοπτική της ανατροπής της δολοφονικής κυβέρνησης και του συστήματος που υπηρετεί.

Κατερίνα Αβραμίδου

 

Πειραιάς

Η Ανταρσία στο Λιμάνι έδωσε μια τεράστια μάχη στις δημοτικές εκλογές μέσα σε δύσκολες συνθήκες. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Εκκλησία και όλο το μεγάλο κεφάλαιο της περιοχής με μπροστάρη τον Μαρινάκη στήριξαν τον Μώραλη για να πάρει τον δήμο του Πειραιά από την πρώτη Κυριακή.

Τα κατάφεραν αλλά με τεράστια αποχή, ψήφισαν 25.000 λιγότεροι φέτος. Επιπλέον η παράταξη του Μώραλη έχασε πάνω από 7.000 ψήφους ενω΄αν προσθέσουμε την παράταξη Βλαχάκου (ΝΔ) που αυτή τη φορά κατέβαιναν μαζί, η πτώση είναι πάνω από 20.000 ψήφους. Η «Ανταρσία στο Λιμάνι» αναδείχθηκε ως η δύναμη που συγκρούστηκε μετωπικά με τον Μώραλη και τους μεγαλοκαπιταλιστές που τον στηρίζουν. Μέσα στην προεκλογική καμπάνια οργανώσαμε αγώνες, από συγκεντρώσεις ενάντια στο λιμάνι στην Πειραϊκή, μέχρι κινητοποιήσεις σε σχολεία στην Παλιά Κοκκινιά εξαιτίας των διαλυμένων υποδομών, τα αντιφασιστικά συλλαλητήρια στις 18 Σεπτέμβρη για τα 10 χρόνια από την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, τις κινητοποιήσεις ενάντια στα εργοδοτικά εγκλήματα όπως αυτό με το νεκρό εργάτη στα έργα της περιφέρειας στην περιοχή του Αγ. Διονύση.

Καταφέραμε να αυξήσουμε τα ποσοστά μας από το 1,96% στο 2,44%, μια αύξηση που δεν μας δίνει την έδρα που δικαιούμαστε εξαιτίας του καλπονοθευτικού νόμου Βορίδη. 1.200 ψήφισαν «Ανταρσία στο Λιμάνι» και με νέες δυνάμεις βάζουμε μπροστά να οργανώσουμε όλες τις μάχες ενάντια στην κυβέρνηση της καταστροφής και στους δημάρχους της. Όλο αυτό το διάστημα μιλήσαμε με χιλιάδες εργαζόμενους και εργαζόμενες, νεολαία στις εργατογειτονιές του Πειραιά, στα Μανιάτικα, στην Παλιά Κοκκινιά, στα Καμίνια, στην Καλλίπολη και σε πολλούς εργατικούς χώρους. Εκεί βρίσκεται η δύναμη για να οργανώσουμε με μεγαλύτερη ένταση τους αγώνες την επόμενη περίοδο. Ξέρουμε καλά ότι με ένα διακριτό ρεύμα της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στον Πειραιά μπορούμε να γίνουμε κέντρο συσπείρωσης για όλο τον κόσμο της αριστεράς που ψάχνει εναλλακτική πέρα από τους συμβιβασμούς απέναντι στην βαρβαρότητα του συστήματος.

Παντελής Παναγιωτακόπουλος

 

Χανιά

Η «Ανταρσία στα Χανιά – Αντικαπιταλιστική Αριστερή Κίνηση για την Ανατροπή» έδωσε τη μάχη των εκλογών με αισιοδοξία και δύναμη προβάλλοντας την αναγκαιότητα να βγει και από τις κάλπες ένα μαζικό μήνυμα ανατροπής των βάρβαρων πολιτικών κεφαλαίου-ΕΕ-κυβέρνησης-περιφερειακών και δημοτικών αρχών και ενίσχυσης των αγώνων για την αντικαπιταλιστική ανατροπή, για μια κοινωνία που στο κέντρο θα είναι οι ανθρώπινες ανάγκες και όχι τα κέρδη των λίγων.

Η δημοτική μας κίνηση είχε αύξηση του ποσοστού της (1,81% το 2023 από 1,38% το 2019) αλλά δεν κατάφερε να εκπροσωπηθεί στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο Χανίων. Για αυτή την εξέλιξη υπάρχουν δύο σημαντικοί λόγοι: Ο ένας είναι το αντιδημοκρατικό όριο του 3% που θέσπισε ο Βορίδης, ειδικά για να αποκλείσει τη φωνή της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια και δεύτερον είναι η μεγάλη αποχή η οποία αποτελεί δείγμα της οργής και της έλλειψης εμπιστοσύνης που δείχνουν οι εργαζόμενοι στις πολιτικές της κυβέρνησης και των εκπροσώπων της σε Δήμο και Περιφέρεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι, κόντρα στον αποκλεισμό από τα ΜΜΕ και τον οικονομικό στραγγαλισμό που προσπάθησε να επιβάλλει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με το υψηλό κόστος για τα παράβολα και τα έξοδα των ψηφοδελτίων, η αντικαπιταλιστική αριστερά στην Αθήνα (Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα), στη Θεσσαλονίκη (Η πόλη ανάποδα), στην Νίκαια (Ανταρσία στην Κοκκινιά) και σε άλλες περιοχές κατάφερε να σπάσει το όριο του Βορίδη και να μπει στα δημοτικά συμβούλια.

Αλλού τα δημοτικά και περιφερειακά σχήματα κατέγραψαν ποσοστιαία άνοδο στέλνοντας μήνυμα ότι θα συνεχίσουν να στέκονται απέναντι στις πολιτικές της εξαθλίωσης και της φτωχοποίησης. Ο αγώνας δεν τελειώνει εδώ. Μετά την εκλογική μάχη τα καθήκοντά μας είναι αυξημένα. Συνεχίζουμε στο δημοτικό συμβούλιο της τρέχουσας περιόδου και κυρίως στους εργατικούς και κοινωνικούς αγώνες με πρωτοβουλίες για να ανατρέψουμε την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και μιας πόλης – τουριστικού πάρκου για λίγους. Από αύριο κι όλας μπαίνουμε να οργανώσουμε από κοινού με τους εργαζομένους της πόλης μας τους εργατικούς αγώνες, τις απεργίες, τη μάχη ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή για την πόλη και τη ζωή των αναγκών μας.

Ειρηναίος Μαράκης,
επικεφαλής «Ανταρσία στα Χανιά – Αντικαπιταλιστική Αριστερή Κίνηση για την Ανατροπή»

 

Περιστέρι

Στις πιο πολιτικές εκλογές της περιόδου, σε όλη την προεκλογική περίοδο, σαν μέλη του ΣΕΚ που συμμετέχουμε στην Αριστερή Κίνηση Περιστερίου ανοίξαμε πλατιά τη συζήτηση με τον κόσμο για το μαύρισμα της ΝΔ και την στήριξη της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς.

Η διοίκηση Παχατουρίδη δεν έχει καμία διαφοροποίηση από την κυβέρνηση της καταστροφής, της ΝΔ. Η επιλογή της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να του δώσει στήριξη άνοιξε θυελλώδεις αντιδράσεις και συζητήσεις σε μέλη και στον κόσμο της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ στο Περιστέρι. Έφτασαν να διαχωρίσουν τη θέση τους από την ηγεσία αναρτώντας και κείμενο διαφοροποίησης. Αυτό μας έδωσε τη δυνατότητα να βρούμε τέτοιον κόσμο για να μας στηρίξει στις εκλογές, αλλά και να συζητήσουμε μαζί του τη συνέχεια.

Προχωρήσαμε σε σειρά εξορμήσεων σε εργατικούς χώρους και στις γειτονιές του Περιστερίου με την Εργατική Αλληλεγγύη ανοίγοντας τη συζήτηση ότι η Αριστερή Κινηση Περιστερίου σε συνεργασία με τη Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία είναι το πιο κατάλληλο ψηφοδέλτιο για να μαυρίσουμε την κυβέρνηση της καταστροφής. Παρόλο που ο αντιδραστικός νόμος Βορίδη προσπάθησε να ανακόψει την εικόνα της πτώσης της ΝΔ και να αφήσει έξω από το δημοτικό συμβούλιο την αντικαπιταλιστική αριστερά, δεν τα κατάφερε. Το ποσοστό μας ανέβηκε στο 5.6% και καταφέραμε να κερδίσουμε 2 έδρες στο Δημοτικό Συμβούλιο από 1 που είχαμε ως τώρα.

Η Αριστερή Κίνηση σε συνεργασία με την Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία μετά τις δημοτικές εκλογές έχει τη δυνατότητα να οργανώσει τη μαχητική αριστερή αντιπολίτευση απέναντι στην δεξιά πολιτική του Παχατουρίδη και τις κυβερνητικές επιθέσεις στο Δήμο του Περιστερίου. 

Να οργανώσουμε τις αντιστάσεις στις αντεργατικές επιθέσεις που ετοιμάζουν στους εργαζόμενους του Δήμου. Να διεκδικήσουμε την μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στις υπηρεσίες του Δήμου και μαζικές προσλήψεις. Μαζί με τους εργάτες της Υγείας για δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους, με προσλήψεις στο Κέντρο Υγείας και τα ΙΚΑ του Περιστερίου. Να σταματήσουμε τους πλειστηριασμούς κατοικιών από τα κοράκια των τραπεζών.

Να παλέψουμε για δημόσια σχολεία που θα λειτουργούν με ασφάλεια και επάρκεια τόσο σε υλικό και δασκάλους και καθηγητές, σε αίθουσες και όχι σε πρώην αποθήκες. Για μια πόλη ανοιχτή για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, απέναντι σε κάθε ακροδεξιό και νεοναζιστικό μόρφωμα που θα προσπαθήσει να μολύνει την πόλη μας και τις γειτονιές μας. Για ένα Περιστέρι που θα δώσει μεγάλες μάχες ενάντια στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για να φτάσουμε να κάνουν κουμάντο οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες για τις πραγματικές τους ανάγκες.

Λίλιαν Μπουρίτη,
Σπύρος Γεωργακόπουλος