Οικονομία και πολιτική
Μητσοτάκης-Συνένοχος στη σφαγή στη Γάζα

Μητσοτάκης και Νετανιάχου

Με λόγια και έργα η κυβέρνηση Μητσοτάκη έσπευσε από την πρώτη στιγμή να πάρει ανοιχτά θέση για την Γάζα στο πλευρό του κράτους του Ισραήλ. 

Την ώρα που ο ισραηλινός στρατός είχε ήδη ξεκινήσει το σφυροκόπημα στην Γάζα, ο Μητσοτάκης δήλωσε: «Τα σύνορα δεν μπορούν να παραβιάζονται και η τρομοκρατική δράση δεν μπορεί να μένει χωρίς απάντηση… Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της αυτοπροστασίας των αμυνόμενων και ελπίζουμε να αποκατασταθεί η ειρήνη το συντομότερο δυνατόν… σε τέτοιες περιπτώσεις οι ίσες αποστάσεις ευνοούν αντικειμενικά την επιθετικότητα και τον αυταρχισμό».

Ο Μητσοτάκης επικοινώνησε άμεσα με τον Νετανιάχου για να δηλώσει την συμπαράστασή του. Ακόμη και την πέμπτη μέρα των βομβαρδισμών, και ενώ το κράτος του Ισραήλ εγκαλούνταν από τον ΟΗΕ για τη διακοπή νερού, ρεύματος και για την εξόντωση αμάχων, η Βουλή φωταγωγούνταν με την ισραηλινή σημαία, η κυβέρνηση και ο πρόεδρος της Βουλής δεν βρήκαν ούτε μια λέξη να πούνε για το έγκλημα εις βάρος των Παλαιστινίων. 

Χρειάστηκε να περάσουν δέκα ολόκληρες μέρες για να μιλήσει ο Μητσοτάκης για «την ανάγκη να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση και να μην απειληθεί η περιφερειακή σταθερότητα» -και ο Υπ. Eξωτερικών Γεραπετρίτης να μιλήσει τηλεφωνικά με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του στην Δυτική Όχθη για «σχέδιο πέντε σημείων για τη διαχείριση της κρίσης», με τον δεύτερο να δίνεις έμφαση «στη ανάγκη διάνοιξης ανθρωπιστικών διαδρόμων και προστασίας των αμάχων».

Και αυτά, μόνο αφότου είχαν ξεκινήσει οι σχετικές πρωτοβουλίες από τον Μπάιντεν με στόχο να μπει υπό έλεγχο η χερσαία επίθεση στην Γάζα.  Μόνο, αφότου άνοιξε κόντρα στο εσωτερικό της ΕΕ ότι, έστω και για τα μάτια του κόσμου, η Φον Ντερ Λάιεν δεν μπορεί να πηγαίνει στο Ισραήλ και να μην βγάζει άχνα για τους Παλαιστίνιους («υπάρχει κι ένα όριο, το διεθνές δίκαιο και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» είπε ο «ανθρωπιστής» Σ. Μισέλ). Και μόνο αφότου τέθηκε από τον Τούρκο Υπ. Eξωτερικών Φιντάν πρόταση για σχέδιο συμφωνίας στην Γάζα με εγγυήτριες δυνάμεις τρίτα κράτη –μεταξύ των οποίων και η Τουρκία.

Τώρα η κυβέρνηση διαρρέει ότι «δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα, ο Έλληνας πρωθυπουργός να επισκεφθεί το Ισραήλ». Αλλά πριν φτάσει ο Μητσοτάκης να συναντήσει τον Νετανιάχου, ήδη ελληνικά πολεμικά πλοία βρίσκονται στο πλευρό του Ισραήλ στην εμπόλεμη ζώνη. Στην Ανατολική Μεσόγειο βρίσκεται η φρεγάτα «Σαλαμίς» ενταγμένη στη διεθνή δύναμη που επιτηρεί τον Λίβανο, η φρεγάτα «Ψαρά» που συμμετέχει στη νατοϊκή δύναμη SNMG-2 και η φρεγάτα «Αιγαίον» στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Ειρήνη». 

Και δεν είναι μόνο οι φρεγάτες. Η κίνηση της νατοϊκής βάσης της Σούδας έχει πάρει «φωτιά». Την περασμένη Παρασκευή ελλιμενίστηκαν στη Σούδα τα αμερικανικά αντιτορπιλικά, «USS Roosevelt» και «USS Thomas Hudner» που ανήκουν στην αρμάδα συνοδείας του αεροπλανοφόρου «USS GERALD R. FORD» που πλέει ανοιχτά της Παλαιστίνης- προκειμένου να ανεφοδιαστούν σε καύσιμα. Νωρίτερα είχε φτάσει στην Σούδα δεξαμενόπλοιο για την υποστήριξη των επιχειρήσεων με καύσιμα. Τι κάνουν το USS Gerald R. Ford καθώς και ένα ακόμη αμερικανικό αεροπλανοφόρο που καταπλέει στην περιοχή; Σύμφωνα με τον Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, «αποστολή τους δεν είναι να εμπλακούν ενεργά, αλλά να αποτρέψουν άλλες δυνάμεις της περιοχής να μπουν στον πόλεμο μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ». 

Πλάτες

Στην πραγματικότητα στόχο έχουν να δείξουν πόσο ισχυρές πλάτες έχει το Ισραήλ. Να τρομοκρατήσουν τους Παλαιστίνιους στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, τους μαχητές της Χεζμπολά στο Λίβανο καθώς και τους αραβικούς πληθυσμούς της Συρίας και των γύρων χωρών. Και «να αποτρέψουν» -εμπλεκόμενα βέβαια πρώτα αυτά- άλλες δυνάμεις να εμπλακούν: 

Δεκάδες βρετανικά, αμερικανικά και ευρωπαϊκά πολεμικά πλοία καταπλέουν αυτή τη στιγμή προς την Ανατολική Μεσόγειο την ίδια στιγμή που δεκάδες ρωσικά πολεμικά πλοία και υποβρύχια, που βρίσκονταν έξω από το λιμάνι της Ταρτούς στη Συρία, έχουν αναπτυχθεί στην ίδια περιοχή. Και δύο τουρκικές φρεγάτες πλέουν ανάμεσα στην Κύπρο και στον Λίβανο.

Δεν μπορεί να ξεγελάσει κανέναν το ΚΥΣΕΑ όταν λέει ότι τα ελληνικά πλοία συμμετέχουν σε «προγραμματισμένες» ασκήσεις. Όπως ανέφερε το ίδιο στην ανακοίνωσή του, απλώς αναμένει να «υποβληθεί αίτημα» η ελληνική φρεγάτα Ψαρά, να ενταχθεί στην αρμάδα συνοδείας του «USS GERALD R. FORD». Τα ελληνικά πολεμικά πλοία βρίσκονται εκεί για να δώσουν δυναμικό παρών στους αμερικάνικους πολεμικούς σχεδιασμούς στο πλευρό του κράτους του Ισραήλ την ώρα που κάθε μέρα αυτό συνεχίζει να δολοφονεί ανενόχλητο εκατοντάδες Παλαιστίνιους.

Γι΄ αυτούς τους λόγους απαιτούμε: Να γυρίσουν τώρα πίσω οι φρεγάτες από την Ανατολική Μεσόγειο. Να κλείσει η βάση της Σούδας. Στοπ σε κάθε ελληνική συμμετοχή στα νατοϊκά πολεμικά σχέδια. Λευτεριά στην Παλαιστίνη!