Πολιτισμός
Πάτρα: Κάτω τα χέρια από τη Σχολή του ΔΗΠΕΘΕ

15/2/23, Διαδήλωση την ημέρα συνάντησης Μητσοτάκη κι εκπροσώπων καλλιτεχνών στο Μαξίμου. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Η κυβέρνηση συνεχίζει τις επιθέσεις της στον Πολιτισμό. Με εφαρμογή της ΚΥΑ που έφερε στις 17 Φλεβάρη η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια του κινήματος των σπουδαστών/ριών κι εργαζομένων στις Τέχνες τους πρώτους μήνες της χρονιάς, η δραματική σχολή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας κλείνει, οι σπουδαστές απειλούνται να χάσουν το ακαδημαϊκό τους έτος και καθηγητές να μείνουν άνεργοι.

Η ΚΥΑ είχε έρθει δύο μέρες μετά τη συνάντηση του Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους των καλλιτεχνών στο Μαξίμου (και μια μεγάλη διαδήλωση καλλιτεχνών και απεργών εκπαιδευτικών να βρίσκεται απ’ έξω) και τις υποσχέσεις του ότι θα δώσει λύσεις. Τότε οι καταλήψεις των θεάτρων και των δραματικών σχολών είχαν απαντήσει ότι η ΚΥΑ όχι μόνο δεν ικανοποιεί τις διεκδικήσεις τους, αντίθετα συνιστά νέα επίθεση μετά το προεδρικό διάταγμα 85 που υποτιμούσε τα πτυχία των σχολών τους. Οι εξελίξεις στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας δικαιώνουν τον ισχυρισμό τους.

Το ίδιο το ΔΗΠΕΘΕ εξηγεί ότι «η κυβέρνηση, για να εκτονώσει τις κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών, στις αρχές του 2023, όρισε με υπουργική απόφαση ότι οι καλλιτέχνες που προσλαμβάνονται στο δημόσιο και τους ΟΤΑ αμείβονται με το ενιαίο μισθολόγιο και εξαιρούνται μόνο το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Βορείου Ελλάδας, η Λυρική αλλά δεν εξαιρούνται τα ΔΗΠΕΘΕ. Διακήρυξε ότι έτσι ευνοεί τους καλλιτέχνες όμως αυτή η απόφαση ήταν μια εξαπάτηση που στην πράξη είναι η πάγια αντεργατική κατεύθυνση της κυβέρνησης να περικόπτει τα δικαιώματα των εργαζομένων. Η απόφαση αυτή σημαίνει μείωση των αμοιβών των καλλιτεχνών, σε σχέση με τις αμοιβές που προβλέπει η ΣΣΕ, που υπογράφουμε με το ΣΕΗ, αδυναμία να καλέσουμε στις παραστάσεις μας καλλιτέχνες από άλλες πόλεις, μεγάλη μείωση του ωρομισθίου των δασκάλων της Δραματικής μας Σχολής και του Θεατρικού Εργαστηρίου. Σ’ αυτή την περίπτωση, το μεγαλύτερο μέρος των καθηγητών της Δραματικής Σχολής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας δεν θα μπορούν να έρθουν, γιατί είναι από την Αθήνα και απαιτούνται μεταφορικά και διαμονή».

Ο εκπρόσωπος του συλλόγου των καθηγητών Παναγιώτης Σκούρας, μεταξύ άλλων, επιβεβαιώνει ότι «στοιχειώδεις όροι επαγγελματικής αξιοπρέπειας και αυτονόητοι όροι οικονομικής επιβίωσης, καθιστούν αποτρεπτική τη συμμετοχή των καθηγητών/ριών στο εκπαιδευτικό έργο της Σχολής… ως εκ τούτου, η λειτουργία και η ύπαρξη της Δραματικής Σχολής καθίσταται επισφαλής, με άμεσες και επώδυνες επιπτώσεις αφενός για τους/τις σπουδαστές/τριες μας, αφετέρου για την ποιότητα του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου».

«Η ΚΥΑ δεν κάλυψε κανένα από τα αιτήματα μας. Αντιθέτως, συνέχισε να μας κατατάσσει απόφοιτους λυκείου, κατήργησε τις συλλογικές συμβάσεις και τώρα ήρθε να αναγγείλει το κλείσιμο Δραματικής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας» τονίζει το Συντονιστικό των σπουδαστών δραματικών σχολών. «Αυτή την στιγμή σπουδαστές απειλούνται να χάσουν το ακαδημαϊκό τους έτος και καθηγητές να μείνουν άνεργοι. Είμαστε μαζί με τους σπουδαστές/ριες/α και τους καθηγητές/ριες/α του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας». 

Το Σωματείο Σπουδαστών της δραματικής σχολής του ΔΗΠΕΘΕ καλεί το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών να αναλάβει δράση υπενθυμίζοντας ότι «η πλειοψηφία των καθηγητών μας αποτελούν μέλη του ΣΕΗ και αυτή τη στιγμή βρίσκονται άνεργοι… Ως το βασικό συνδικαλιστικό όργανο των ηθοποιών κρίνεται επιτακτική ανάγκη να συμμετάσχετε στον αγώνα που δίνουμε ενάντια στην υποβάθμιση του πολιτισμού, την παρακώλυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και κυρίως την απαξίωση των εργασιακών δικαιωμάτων τόσο των ηθοποιών του σήμερα, όσο και του αύριο».