Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Κλείνουν το πρόγραμμα ένταξης προσφύγων

19/3/22, Διεθνής Μέρα κατά του Ρατσισμού και του Φασισμού, Αθήνα. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Τη διακοπή του ενταξιακού προγράμματος HELIOS από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, καταγγέλουν οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα. Όπως επισημαίνουν από την 1η Οκτώβρη το πρόγραμμα έχει παγώσει και «χιλιάδες ωφελούμενοι και εργαζόμενοι βρίσκονται στον αέρα, χωρίς καμία απολύτως ένδειξη και ενημέρωση για χρηματοδότηση ή συνέχεια των δράσεών του». 

Περίπου 4.000 ωφελούμενοι πρόσφυγες μένουν χωρίς επίδομα ενοικίου και κάθε άλλης υπηρεσίας ένταξης, απειλούνται με εξώσεις καθώς μέσω του προγράμματος τους παρεχόταν στέγη, ενώ 500 εργαζόμενοι/ες μένουν χωρίς δουλειά. 

«Το Υπουργείο Μετανάστευσης-Ασύλου επιδεικνύει παγερή αδιαφορία για το μέλλον χιλιάδων ανθρώπινων ζωών, που βρίσκονται υπ’ ευθύνη του» σημειώνουν οι εργαζόμενοι κι εξηγούν τις επιπτώσεις: 

«Μέσω του προγράμματος HELIOS έχει εξασφαλιστεί στέγη για 22.883 πρόσφυγες/ισσες, ενώ έχουν ενοικιαστεί 7.293 διαμερίσματα. Έχουν δεχτεί εργασιακή συμβουλευτική 7.204 ωφελούμενοι/ες, που δέχονται επίσης καθοδήγηση ως προς το κλείσιμο ραντεβού σε νοσοκομεία και υπηρεσίες, την εγγραφή σε φορείς εκπαίδευσης και για ποικίλα θέματα που εμπίπτουν στις ανάγκες ένταξής τους. Μαθήματα ελληνικής γλώσσας έχουν παρακολουθήσει 9.811 άτομα, με δυνατότητα συμμετοχής στις εξετάσεις πιστοποίησης ελληνομάθειας. 

Οι υπηρεσίες αυτές ενισχύουν την αυτόνομη διαβίωση των προσφύγων/ισσών στην Ελλάδα, καθώς αυτοί/αυτές αποκτούν τη δυνατότητα να επικοινωνούν και να δημιουργούν σχέσεις με το ντόπιο πληθυσμό, να διαπραγματεύονται με υπηρεσίες και φορείς, και να συνδιαμορφώνουν την ελληνική πραγματικότητα μαζί με την τοπική κοινωνία. 

Με το κλείσιμο του προγράμματος σταματά κάθε διαδικασία ένταξης του προσφυγικού πληθυσμού. 

Εκτός από τους/τις ωφελούμενους/ες του προγράμματος, οι εργαζόμενοι/ες μένουν στον αέρα. 

Και όλα αυτά σε μια περίοδο που οι περιφερειακές πολιτικοοικονομικές εξελίξεις τείνουν να ενισχύουν ένα νέο μαζικό προσφυγικό κύμα και θα χρειαστεί προσωπικό με μακροχρόνια εμπειρία στην εκπαίδευση και υποστήριξη προσφυγικού πληθυσμού».