Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Κύπρος: Έξω οι φασίστες

25/10, Κύπρος. Φωτό: Μυριάνθη Λοΐζου

Στις 25 Οκτώβρη 2023, ξεκίνησε η δίκη στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού, με την πρώτη ακρόαση για τους 13 κατηγορούμενους σχετικά με τα πογκρόμ που έγιναν την 1η Σεπτεμβρίου στην πόλη. Πριν την Λεμεσό έγιναν παρόμοια επεισόδια στο χωριό Χλώρακας της Πάφου. 

Αντιφασιστικές οργανώσεις κάλεσαν πικετοφορία και από νωρίς συγκεντρωθήκαμε μπροστά από την είσοδο του δικαστηρίου με πανό και πικέτες απαιτώντας την καταδίκη των κατηγορούμενων για το οργανωμένο και προσχεδιασμένο πογκρόμ. Ήμαστε εκεί με το μήνυμα και συνθήματα όπως “Ποτέ Ξανά Φασισμός”, “Ούτε Λεμεσό, ούτε πουθενά, έξω οι φασστες από κάθε γειτονιά” και “Οι Ναζί στην Φυλακή”. 

Στο δικαστήριο απαγγέλθηκαν οι όροι υπό τους οποίους οι κατηγορούμενοι παραμένουν ελεύθεροι εκτός από έναν που θα παραμείνει υπό κράτηση. Οι όροι είναι: υπογραφή προσωπικής εγγύησης 10 χιλιάδων ευρώ, παράδοση ταξιδιωτικών εγγράφων, η συμπερίληψή τους στο κρατικό stop-list ώστε να αποτραπεί η έξοδος τους από τη χώρα και η παρουσίαση τους σε αστυνομικό σταθμό σε συγκεκριμένες μέρες της βδομάδας. 

Μερικοί από τους κατηγορουμένους παρουσιάστηκαν χωρίς δικηγόρο και ως εκ τούτου η δίκη θα ξεκινήσει στην επόμενη δικάσιμο, που έχει οριστεί για τις 6 Νοεμβρίου. Οι φασίστες παρουσιάστηκαν χωρίς συμπαραστάτες. 

Η παρουσία της αστυνομίας ήταν μεγάλη και αναντίστοιχη της παρουσίας τους όταν πραγματοποιούνταν τα πογκρόμ. Έγινε δε ακόμα πιο αισθητή μετά που φωνάξαμε το συνθήματα «Ούτε στη Λεμεσό, ούτε πουθενά, έξω οι φασίστες από κάθε γειτονιά». Με το τέλος της δίκης οι κατηγορούμενοι φυγαδεύτηκαν από την πίσω πόρτα. 

Επόμενο ραντεβού έξω από το επαρχιακό δικαστήριο Λεμεσού στις 6 Νοεμβρίου!

Δημήτρης Χατζηδημητρίου