Διεθνή
Λευτεριά στην Παλαιστίνη: Ενωμένοι στον αγώνα για αλληλεγγύη μέχρι τη νίκη

29/10, Πνευματικό Κέντρο Αθήνας

Αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη


Χαιρετίζουμε τον αγώνα των Παλαιστίνιων ενάντια στο κράτος – τρομοκράτη του Ισραήλ και την γενοκτονία που διαπράττει σφυροκοπώντας τη μαρτυρική Γάζα, δολοφονώντας χιλιάδες αμάχους, γυναίκες και παιδιά, απειλώντας να προχωρήσει σε μια νέα εθνοκάθαρση, μια νέα Νάκμπα, όπως το 1948. 

Στεκόμαστε αταλάντευτα στο πλευρό της Παλαιστινιακής Αντίστασης που συνεχίζει να αντιμετωπίζει γενναία τον δολοφονική μηχανή του Ισραήλ όχι μόνο στη Γάζα αλλά και στη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ, απαιτώντας τον τερματισμό της κατοχής. 

Η Παλαιστινιακή Αντίσταση δεν είναι «τρομοκρατία», ούτε η αλληλεγγύη σε αυτήν είναι αντισημιτισμός. Είναι αγώνας ύπαρξης ενός ηρωικού λαού ενάντια σε ένα ρατσιστικό κράτος - τρομοκράτη που θέλει να τον ξεριζώσει από τις εστίες του. Υπερασπίζουμε το δικαίωμα των Παλαιστίνιων να παλεύουν ενάντια στο ισραηλινό απαρτχάιντ. Απαιτούμε ταυτόχρονα να σταματήσει η στήριξη που παρέχουν στο Ισραήλ, οι ΗΠΑ και οι κυβερνήσεις της ΕΕ. 

Παλεύουμε ενάντια στον αντιδραστικό άξονα Ελλάδας – Ισραήλ. Απαιτούμε να διακοπεί άμεσα κάθε στρατιωτική, οικονομική και διπλωματική συνεργασία με το κράτος - τρομοκράτη. Να κλείσουν οι αμερικάνικες βάσεις στη Σούδα, την Ελευσίνα και παντού, να γυρίσουν πίσω οι φρεγάτες. Παλεύουμε ενάντια στην ισλαμοφοβία και τον ρατσισμό που συστηματικά εξαπολύει η κυβέρνηση της ΝΔ, διεκδικούμε να ανοίξουν τα σύνορα για τους πρόσφυγες. 

Ενώνουμε τη φωνή μας με τα εκατομμύρια που διαδηλώνουν στο πλευρό των Παλαιστίνιων από το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη μέχρι το Κάιρο και την Βαγδάτη. Η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο μαζί με την ΚΕΕΡΦΑ καλούμε τους αγωνιστές/ριες του εργατικού κινήματος, της νεολαίας και της Αριστεράς να δυναμώσουμε το κίνημα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη. Με πρωτοβουλίες και δράσεις κεντρικά και τοπικά, στα συνδικάτα και τους χώρους δουλειάς, στις σχολές και τα σχολεία, στις γειτονιές. Όλες και όλοι μαζί να σταθούμε στο πλευρό της Αντίστασης μέχρι τη νίκη. Για μια Παλαιστίνη ελεύθερη από τον Ιορδάνη μέχρι τη Μεσόγειο!

Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο - Αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη
29 Οκτώβρη 2023

Μοχάμεντ Αμπουασάμπε, Αργυρή Ερωτοκρίτου, Γιάννης Σηφακάκης

 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 29/10, Σύσκεψη της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο στο αμφιθέατρο Αντώνης Τρίτσης στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθήνας, μετά το τέλος της μεγάλης διαδήλωσης αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό στην Αθήνα. 

Συμμετείχαν μέλη της Παλαιστινιακής Παροικίας και της Παλαιστινιακής Νεολαίας, της Μουσουλμανικής Ένωσης Ελλάδας, της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας «Η Ενότητα», του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών, της ΚΕΕΡΦΑ, συνδικαλιστές/τριες από νοσοκομεία, εκπαίδευση, ΜΜΕ και άλλους χώρους, φοιτητές/τριες και πανεπιστημιακοί, δημοτικοί σύμβουλοι, ακτιβιστές/τριες από το κίνημα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη. Το παρών έδωσε και ο Δημήτρης Παπαχρήστος, συγγραφέας και εκφωνητής της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και ο Δημήτρης Πλειώνης, μέλος του BDS Greece που κάλεσε σε συνεργασία και κοινή δράση το επόμενο διάστημα. 

Η σύσκεψη, που άνοιξε εισηγητικά ο Γιάννης Σηφακάκης, κατέληξε στην συγκρότηση της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο – Αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη και σε ένα πρώτο κείμενο απόφασης. 

Δυναμώνουμε το κίνημα αλληλεγγύης με πρωτοβουλίες και δράσεις, συζητήσεις και εξορμήσεις, κεντρικά και τοπικά, στα συνδικάτα και τους χώρους δουλειάς, στις σχολές και τα σχολεία, στις γειτονιές. Με επόμενο μεγάλο σταθμό τον τριήμερο γιορτασμό και την πορεία του Πολυτεχνείου.

Όλες και όλοι στο πλευρό της Παλαιστινιακής Αντίστασης μέχρι τη νίκη. Για μια Παλαιστίνη ελεύθερη από τον Ιορδάνη μέχρι τη Μεσόγειο. 

Ακολουθούν αποσπάσματα από τις παρεμβάσεις που έγιναν στη διάρκεια της Σύσκεψης.


«Βρισκόμαστε εδώ μερικές ώρες μετά από μια μεγαλειώδη διαδήλωση. Ένα κύμα αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό ξεδιπλώνεται παγκόσμια, μισό εκατομμύριο διαδηλωτές μόνο στο Λονδίνο, διαδηλωτές μετά από δέκα χρόνια στην πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο. Χθες είδαμε τον κόσμο να εκφράζει την αλληλεγγύη του στις παρελάσεις» είπε ο Γιάννης Σηφακάκης ανοίγοντας την σύσκεψη εκ μέρους της Συμμαχίας.  

«Έχουν τεράστια σημασία αυτές οι εικόνες. Το κύμα αλληλεγγύης δίνει φτερά στην αντίσταση στην Παλαιστίνη απέναντι σε μια νέα Νάκμπα, μια νέα εθνοκάθαρση που ομολογεί ανοιχτά ότι προετοιμάζει το κράτος του Ισραήλ. Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου, και γι’ αυτό οι ΗΠΑ επιστρέφουν με αεροπλανοφόρα, για να έχει τον έλεγχο το μεγάλο αφεντικό. 

Έχουμε να αντιμετωπίσουμε την τεράστια ελληνική συμμετοχή στο έγκλημα των σιωνιστών με τις πλάτες των ΗΠΑ στην περιοχή. Πολιτική συμμετοχή, αφού ο Μητσοτάκης πήγε ο ίδιος στο Ισραήλ και συνάντησε τον Νετανιάχου για να του παρέχει υποστήριξη. Στρατιωτική, καθώς η Σούδα αποτελεί την κύρια βάση για τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ. Ιδεολογική, γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη παίζει το χαρτί της ισλαμοφοβίας. Το έκανε και πριν από τον πόλεμο ενάντια στους πρόσφυγες και τώρα το κάνει στο τετράγωνο. 

Γι’ αυτούς τους λόγους, έχει τεραστια σημασία ένα νέο παγκόσμιο κίνημα που λέει Λευτεριά στην Παλαιστίνη. Χρειάζεται να πάρουμε πρωτοβουλίες και γι’ αυτό ξεκινάμε με την Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο -που οι παλαιότεροι εδώ μέσα θυμούνται τον καταλυτικό ρόλο που έπαιξε ενάντια στις επεμβάσεις στο Αφγανιστάν και το Ιράκ και σε αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό το 2002-07. Και το ίδιο μπορεί να ξανακάνει σήμερα. Μαζί με την ΚΕΕΡΦΑ που έχει πρωτοστατήσει στη μάχη ενάντια στον ρατσισμό και τον φασισμό. Μια μάχη που συνδέεται σήμερα άμεσα με την αντίσταση στην ισλαμοφοβία και το αίτημα ανοίξτε στα σύνορα. 

Τι πρέπει να κάνουμε; Οι διαδηλώσεις στο δρόμο πρέπει να συνεχιστούν. Θα πάμε για επόμενη μεγάλη κινητοποίηση στο Πολυτεχνείο. Τα 50 χρόνια απο το Πολυτεχνείο μπορούν να γίνουν το κέντρο για μια γιγάντια Πορεία αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη.

Καμπάνια

Χρειάζεται να ανοίξουμε καμπάνια αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη σε μια σειρά χώρους, ξεκινώντας από τους χώρους δουλειάς. Στα νοσοκομεία, σε αλληλεγγύη με τα νοσοκομεία που τρώνε τις βομβες στην Γάζα. Στα σχολεία, όπου παλαιότερα είχαμε πρωτοβουλίες όπως το «ένα σχολείο για την Γάζα», με τα σωματεία των εκπαιδευτικών να πρωτοστατούν. Στα ΜΜΕ, για να σταματήσει η εγκληματική αντιμετώπιση που αναπαράγει την προπαγάνδα του κράτους του Ισραήλ και των φίλων του. 

Σε κάθε χώρο μπορούμε να οργανώσουμε ότι θα βγούνε ψηφίσματα, θα γίνουν εκδηλώσεις, δράσεις αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη. Εκδηλώσεις, στα σχολεία ενόψει της 17ης Νοέμβρη, όπου οι μαθητές ήδη σηκώνουν τα δικά τους πανό. Στις γειτονιές, που κάναμε ήδη μια σειρά εκδηλώσεις μαζί με τους εκπροσώπους της Παλαιστινιακής Παροικίας. Θέλουμε να απλώσουμε τέτοιες πρωτοβουλίες σε κάθε γειτονιά.

Οι καλλιτέχνες, οι άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών μπορούν να παίξουν κομβικό ρόλο. Να ανοίξει το θέμα στα θέατρα, όπως το κάναμε μαζί με τον Στέφανο Ληναίο, την περίοδο του πολέμου στο Ιράκ. Στα πανεπιστήμια, ήδη έχει ανοίξει ένας γύρος απο εκδηλώσεις, με πρωτοβουλίες και φοιτητών και πανεπιστημιακών. Μπορούμε να πετύχουμε να εμπλακεί όλο και περισσότερος κόσμος, να συγκροτηθούν τοπικά επιτροπές, να δυναμώσουμε την αλληλεγγύη στην παλαιστινιακή αντίσταση και να σταματήσουμε την ελληνική εμπλοκή. 

«Είμαστε εδώ παρόντες από την Παλαιστινιακή Παροικία και θέλουμε να προτείνουμε κάποιες δράσεις για να κάνουμε μαζί. Μια ιδέα είναι να κάνουμε εκθέσεις φωτογραφίας από την καταστροφή και την αντίσταση στην Παλαιστίνη -γιατί μια εικόνα ειναι χίλιες λέξεις» τόνισε ο Λατίφ Νταργουίς. «Στις σχολές αλλά και σε χώρους και θέατρα μέσα στην πόλη. Να δει όλος ο κόσμος το έγκλημα που γίνεται στην Γάζα. Ήδη έχουμε πάρει άδεια από το Δήμο Αγίου Δημητρίου. Θέλουμε να μαζέψουμε υπογραφές αλλά και δωρεές για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στην Γάζα, για φάρμακα, υλικά, αγορά ασθενοφόρου».    

«Εκ μέρους της Παλαιστινιακής Παροικίας θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε εσάς εδώ και σε όλο τον ελληνικό λαό για το συλλαλητήριο που είδαμε σήμερα και για όλην την αλληλεγγύη που έδειξαν τις προηγούμενες μέρες» είπε ο Μοχάμεντ Αμπουάσαμπε. «Η λαϊκή γνώμη είναι αντίθετη με την πολιτική των κυβερνήσεων στην Ευρώπη και αυτό φαίνεται παντού στα μεγάλα συλλαλητήρια. Είμαστε ένας λαός που βρίσκεται υπό κατοχή και το πράσινο φως που έδωσαν μαζί με τις ΗΠΑ στον κατακτητή να αφανίσουν τον παλαιστινιακό λαό είναι απαράδεκτο. Χαρακτηρίζουν την Χαμάς και την Παλαιστινιακή Αντίσταση “τρομοκρατία”, αλλά και τον Αραφάτ δεν ξεχνάμε ότι πριν από μερικά χρόνια τον βάφτιζαν “τρομοκράτη”. 

Στην Παλαιστίνη δεν υπάρχουν τρομοκράτες. Οι Παλαιστίνιοι αγωνίζονται για την απελευθέρωση της χώρας και του λαού τους. Τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι κάθε λαός που είναι υπό κατοχή έχει δικαίωμα να αγωνίζεται για την ελευθερία του με κάθε μέσο που διαθέτει. 

Χαίρομαι που έχουμε αυτή τη συνάντηση. Θα προσπαθήσουμε με όσες δυνάμεις διαθέτουμε να συμβάλλουμε και να βοηθήσουμε γιατί θέλουμε να είστε η φωνή μας στα πανεπιστήμια και παντού ενάντια στην προπαγάνδα που παρουσιάζει τους θύτες σαν θύματα και αντιστρόφως».

«Να ακουστεί η φωνή μας»


Άννα Στάμου

 

«Τα ΜΜΕ δεν μας αντιμετωπίζουν με τον καλύτερο τρόπο. Θέλουμε να ακούγεται και η δική μας φωνή στα ΜΜΕ και γι’ αυτό ζητάμε τη βοήθειά σας. Επίσης προτείνω να γίνει μια μεγάλη ενιαία εκδήλωση με συμμετοχή από όλα τα πανεπιστήμια» πρότεινε ο Ραμζί απο την Παλαιστινιακή Παροικία. «Χρειάζεται ο λόγος μας να ακούγεται, να σπάσουμε τον αποκλεισμό που υπάρχει στα ΜΜΕ. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε μια συντονισμένη δράση στα σόσιαλ μίντια, με θέμα π.χ. “ακόμη μια μέρα που η φωνή των Παλαιστίνιων δεν μπορεί να ακουστεί” μπας και μπορέσουμε να πάρουμε έστω και πέντε λεπτά να πούμε την αλήθεια. Έχει μεγάλη σημασία να φτάσει η φωνή μας όχι μόνο σε όσους γνωρίζουν και δραστηριοποιούνται αλλά σε κάθε μέσο άνθρωπο, να κερδίσουμε όλο τον απλό κόσμο στο πλευρό της Παλαιστίνης» είπε η Άννα Στάμου από την Μουσλουμανική Ένωση Ελλάδας.

«Να οργανώσουμε μια μεγάλη συνέντευξη Τύπου για να πούμε όλα αυτά τα πράγματα. Να ζητήσουμε από την ΕΣΗΕΑ μια αίθουσα για να γίνει έκθεση φωτογραφίας. Δεν μπορεί η ΕΣΗΕΑ να μην κάνει κάτι για τους δεκάδες συναδέλφους μας που έχουν δολοφονηθεί στην Γάζα από τον ισραηλινό στρατό, για το ό,τι το Ισραήλ κόβει την επικοινωνία από την Γάζα για να μην υπάρχει ενημέρωση. Πρέπει να πιέσουμε για να βγει αυτή η απόφαση, να μαζέψουμε υπογραφές από τους συναδέλφους μας που βιώνουν στη δουλειά τους τι σημαίνει προπαγάνδα, να γίνουν συνελεύσεις, εκδηλώσεις σε κάθε μέσο» είπε η Άννα Μήτρου, εργαζόμενη στα ΜΜΕ.

«Η Μέση Ανατολή είναι ένα μπουρλότο που αν επεκταθεί θα ξεπεράσει τα όρια της Παλαιστίνης» τόνισε ο Δημήτρης Παπαχρήστος. «Όσον αφορά εμάς, αφήστε τον Μητσοτάκη και την κυβέρνηση, ναι μεν αυτοί έχουν την επικοινωνιακή προπαγάνδα αλλά ο λαός δεν υπάρχει περίπτωση να μην είναι με τους Παλαιστίνιους.

Από αύριο μπαίνουμε στο Νοέμβριο και ο Νοέμβρης είναι για την Ελλάδα, σημαδιακός, 50 χρόνια Πολυτεχνείο. Δεν είναι δυνατόν να πάω φέτος στα σχολεία και τα πανεπιστήμια και να μην είναι επίκεντρο η Παλαιστίνη. Αλλά δεν φτάνουν μόνο οι κουβέντες. Χρειάζεται ενότητα στη δράση, με τις όποιες αντιθέσεις μας, και αυτό είναι δύναμη. Είμαστε η δύναμη, ανατρεπτική, το αλάτι της ζωής και της γης ολόκληρης. Είμαστε με την ειρήνη και το δίκαιο με την ελευθερία και την αλληλεγγύη των λαών. Και κάθε πράξη δυναμώνει το δίκιο μας».    

«Σε κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις που γίνονται υπέρ του παλαιστινιακού λαού, το να ακούγονται και φωνές από ισραηλινούς που αντιτίθενται, θα μπορούσε να βοηθήσει στο να αντιμετωπιστεί ακόμη καλύτερα η προπαγάνδα και να ενισχυθεί αυτός ο αγώνας» είπε η Ράνια Καλαντζή, εκπαιδευτικός. «Στους δρόμους τη μάχη την κερδίζουμε, κάθε διαδήλωση που γίνεται είναι μεγαλύτερη από την προηγούμενη. Αλλά πρέπει να περάσουμε αυτό το κλίμα στην καθημερινότητα των σωματείων» είπε ο Νίκος Τουρνάς, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων ΑΑΔΕ. «Να οργανώσουμε εκδηλώσεις, συζητήσεις, εκθέσεις φωτογραφίας, που μπορούν να βοηθήσουν έναν κόσμο που αισθάνεται μπερδεμένος να ξεκαθαρίσει. Ψηφίσματα στα σωματεία, στις συνελεύσεις και αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα να προχωρήσουμε και σε απεργιακές δράσεις όπως είχε συμβεί το 2003 ενάντια στον πόλεμο στο Ιράκ. Θα είναι ένα καρφί αυτό στην στάση της κυβέρνησης».

«Η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο-Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης θέλει να βάλει σε δράση και να κινητοποιήσει πολλαπλάσιο κόσμο από αυτόν που συμμετέχει στις διαδηλώσεις» είπε ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ. «Χρειάζεται δράση από τα κάτω. Η προκήρυξη, η αφίσα, το αυτοκόλλητο, το ψήφισμα, η σύνδεση με τα ζητήματα εδώ. Να γίνουν στα πανεπιστήμια μέρες λειτουργικής κατάληψης με αντιμαθήματα για την Παλαιστίνη και τη Μέση Ανατολή. Στα δημοτικά συμβούλια η μάχη πρέπει να είναι μετωπική. Στην Αθήνα, ο Μπακογιάννης έχει στηρίξει τα ισραηλινά συμφέροντα όσο δεν παίρνει. Να σταματήσουν οι σχέσεις του Δήμου με το κράτος του Ισραήλ, τα real estate και τις επενδύσεις του».


Δημήτρης Πλειώνης

 

«Ετοιμάζουμε μια εκδήλωση στις 11/11 στη Νομική με ένα πάνελ που περιλαμβάνει ένα γνωστό ισραηλινό αντισιωνιστή από  το BDS (Boycott, Divestment, Sanctions, το διεθνές κίνημα που ξεκίνησε από την Παλαιστίνη με αίτημα το μποϊκοτάζ των συναλλαγών με το κράτος του Ισραήλ) που ζει εκτός Ισραήλ και ομιλήτρια από την Παλαιστινιακή Παροικία» τόνισε ο Δημήτρης Πλειώνης από το BDS Greece. «Είναι χρήσιμες οι διαδηλώσεις και όσο μαζικές τόσο το καλύτερο. Αλλά πρέπει να μονιμοποιηθεί η αλληλεγγύη στην αντίσταση στην Παλαιστίνη μέσα στην ελληνική κοινωνία. Η Ελλάδα έχει γίνει στρατηγικός σύμμαχος του κράτους-τρομοκράτη-δολοφόνου του Ισραήλ μέσα από τις επιλογές του Γ. Παπανδρέου, του Σαμαρά, του Τσίπρα και σήμερα του Μητσοτάκη. Σαν BDS Greece είμαστε ανοικτοί σε συνεργασίες με άλλες οργανώσεις και συλλογικότητες, πολλά ποτάμια να καταλήξουν στον κεντρικό ποταμό».     

«Υπάρχει ένα ζήτημα ενημέρωσης και προπαγάνδας όσον αφορά στην αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό, που οφείλεται στη διείσδυση ισραηλινών συμφερόντων στην Ελλάδα και στην στροφή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής από το 2009 και μετά. Χρειάζεται να απαντήσουμε στην προπαγάνδα. Θα πρότεινα την παραγωγή ενός οπτικοακουστικού υλικού το οποίο να κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, τη συνδιοργάνωση άμεσα μιας μεγάλης εκδήλωση από τη Συμμαχία και όποια άλλη δύναμη θέλει, που να περιλαμβάνει εξιστόρηση του Παλαιστινιακού, ενημέρωση για το τι συμβαίνει τώρα, και όλο αυτό να κυκλοφορήσει ευρύτατα. Τις μέρες του Πολυτεχνείου να υπάρχει μια μόνιμη παρουσία με υλικό, εκδηλώσεις για το θέμα της Παλαιστίνης και ένα μπλοκ στην πορεία» τόνισε ο Κώστας Παπαδάκης.

Αποκλεισμός

«Ο αποκλεισμός της Γάζας σε τηλέφωνο και ίντερνετ έπαψε από χθες και προσωπική μου άποψη είναι ότι αυτό οφείλεται στην κατακραυγή που δημιουργήθηκε σαν απόρροια των αγώνων των τελευταίων ημερών» είπε ο Παναγιώτης, φοιτητής στο ΠΑΔΑ. «Οι σχολές οφείλουν να είναι και θα είναι κέντρο αυτού του αγώνα. Χρέος μας είναι να εμποδίσουμε την εμπλοκή της Ελλάδας. Την περασμένη εβδομάδα στο ΠΑΔΑ και στην Πάντειο κάναμε εκδηλώσεις στις οποίες έδωσαν το παρών μέλη της Παλαιστινιακής κοινότητας. Υπήρχε κόσμος που συμμετείχε και άλλαξε η οπτική του πάνω στο θέμα, πάνω στο τι στάση πρέπει να κρατήσει η Αριστερά. Μιλήσαμε για την ανάγκη να συγκροτηθούν επιτροπές της Συμμαχίας στις σχολές που θα αναλάβουν μόνιμη δράση, με έκθεση φωτογραφίας, μικροφωνικές, εκδηλώσεις, αποφάσεις στις συνελεύσεις».  

«Στις σχολές όλα τα σχήματα έχουν ανεβάσει την παλαιστινιακή σημαία. Οι φοιτητές, η νεολαία είναι με την Παλαιστίνη. Πολύ χρήσιμο θα ήταν να έρθουν στις συνελεύσεις να χαιρετήσουν εκπρόσωποι από την πλευρά της παλαιστινιακής κοινότητας. Εμείς έχουμε την Τρίτη γενική συνέλευση που βασικό της θέμα είναι το παλαιστινιακό. Να φέρουμε την φωνή των Παλαιστινίων μέσα στις σχολές» είπε η Φωτεινή, φοιτήτρια στην Φιλοσοφική.


Μαρία Χαρχαρίδου

 

«Χρειάζεται να εντείνουμε τη δράση μας. Εμείς οι υγειονομικοί και μόνο στην ιδέα, τι περνάνε οι συνάδελφοί μας στην Παλαιστίνη, καταρρέουμε. Στις 2 του Νοέμβρη έχουμε υγειονομική απεργία της ΠΟΕΔΗΝ, να παρέμβουμε εκεί» είπε η Μαρία Χαρχαρίδου, μέλος ΔΣ Συλλόγου Εργαζομένων στο νοσοκομείο Γεννηματά. «Και την επόμενη μέρα που είναι το γενικό συμβούλιο της ομοσπονδίας να βάλουμε το ζήτημα να μαζευτούν φάρμακα, υγειονομικά υλικά κλπ για την Παλαιστίνη αλλά ταυτόχρονα να απαιτήσουμε να βγει ψήφισμα -και από την ΠΟΕΔΗΝ, και από την ΟΕΝΓΕ και όλα τα υγειονομικά συνδικάτα και ομοσπονδίες» 

«Mε την Συσπείρωση Πανεπιστημιακών ΠΑΔΑ με την οποία συνεργάζομαι, κάναμε μια εκδήλωση στο Αιγάλεω. Εκδηλώσεις και ομιλίες ιστορικού περιεχομένου μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Είχα ετοιμάσει μια μικρή εισήγηση για την πορεία του Όσλο και τι είναι το Όσλο. Μου έκανε εντύπωση ότι υπάρχει κόσμος που μπορεί να δώσει την ψυχή του για την Παλαιστίνη αλλά μπορεί να μη γνωρίζει ότι το Ισραήλ είναι ένα κράτος που π.χ. δεν έχει Σύνταγμα. Χρειάζεται να τονίζουμε πόσο παράνομο είναι αυτό που κάνει το Ισραήλ σε σχέση με τα κριτήρια που μπαίνουν διεθνώς για όλα τα κράτη του κόσμου. Θα είμαστε σε συνεννόηση για να συντονίσουμε τις δράσεις μας». είπε ο Σωτήρης Καραλής, πανεπιστημιακός ΠΑΔΑ.