Διεθνή
Ισραήλ: Στόχος μια δεύτερη Νάκμπα

Φωτό: Reuters

Τους 8.306 έχουν φτάσει από τις 6/10 οι δολοφονημένοι από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην Γάζα, συμπεριλαμβανομένων 3.457 παιδιών, τους 21.048 οι τραυματίες, τους 1870 οι αγνοούμενοι ανάμεσά τους 1.020 παιδιά. 

Ακόμη σφοδρότεροι βομβαρδισμοί ήταν η απάντηση του Ισραήλ στην απόφαση του ΟΗΕ για «ανθρωπιστική εκεχειρία» με τα ισραηλινά αεροσκάφη να ρίχνουν βόμβες λευκού φωσφόρου σε κατοικημένες περιοχές στη Γάζα. Οι συνεχιζόμενοι βομβαρδισμοί γύρω από το νοσοκομείο Aλ Κουντς, και το χτύπημα στο αντικαρκινικό νοσοκομείο της Γάζας καθώς και η δήλωση του εκπρόσωπου του ισραηλινού στρατού, Π. Λέρνερ ότι «τα νοσοκομεία απολαμβάνουν καθεστώς προστασίας, αλλά όταν χρησιμοποιούνται για στρατιωτικές δραστηριότητες, αυτό θα μπορούσε να υπερισχύσει αυτής της προστασίας» είναι οι αποδείξεις ότι το Ισραήλ βομβαρδίζει συνειδητά αμάχους σε νοσοκομεία, εκκλησίες, σχολεία, στρατόπεδα του ΟΗΕ.

Πάνω από 800.000 κάτοικοι έχουν μετακινηθεί ήδη προς τη νότια Γάζα -την οποία επίσης σφυροκοπά ανελέητα ο ισραηλινός στρατός- ενώ εκατοντάδες χιλιάδες παραμένουν στην πόλη της Γάζας και στον Βορρά. Στη Δυτική Όχθη, η οποία δεν ελέγχεται από την Χαμάς, οι νεκροί από τις επιθέσεις του ισραηλινού στρατού έχουν φτάσει τους 119.  Το «βομβαρδίζουμε ό, τι κινείται» και ό,τι δεν κινείται σημαίνει ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να εξοντώνει εκατοντάδες Παλαιστίνιους κάθε μέρα. 

Κατακραυγή

Κάτω από την παγκόσμια κατακραυγή το Ισραήλ αναγκάστηκε να ανοίξει τις τηλεπικοινωνίες που έκοψε για δύο μέρες στην Γάζα, με την κυβέρνηση Μπάιντεν να ανακοινώνει ότι έγινε με δική της εντολή προσθέτοντας ότι υπήρξε συμφωνία Μπάιντεν-Νετανιάχου, να περνάνε εκατό φορτηγά ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα καθημερινά. Ακόμη κι αν συμβεί πρόκειται για «βοήθεια» που όχι μόνο δεν μπορεί να καλύψει στο ελάχιστο τις ανάγκες αλλά είναι στάχτη στα μάτια προκειμένου να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι βομβαρδισμοί .

Όλο και περισσότερα στοιχεία έρχονται να επιβεβαιώσουν τις καταγγελίες ότι στόχος του Ισραήλ είναι η εθνοκάθαρση των Παλαιστίνιων από την Γάζα. Σε επίσημο έγγραφο του ισραηλινού υπουργείου Πληροφοριών, που ήρθε στο φως πριν δύο μέρες, αναφέρεται ότι η αναγκαστική εκτόπιση των αμάχων της Γάζας στην Αίγυπτο θα «απέφερε θετικά και μακροπρόθεσμα στρατηγικά αποτελέσματα» περιλαμβάνοντας διαδικασία τριών σταδίων εκτόπισης των Παλαιστινίων στο βόρειο Σινά από τις οποίες «δεν θα υπάρχει επιστροφή Γάζα». 

Πίσω από την θέση για «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα με ανθρωπιστική βοήθεια», το κράτος του Ισραήλ με τις πλάτες των ΗΠΑ σχεδιάζει μια δεύτερη ακόμη μεγαλύτερη «Νάκμπα». Και σε αυτό το σχέδιο έχει την ολόθερμη υποστήριξη της κυβέρνησης Μητσοτάκη που απείχε (120 ψήφοι υπέρ, 14 κατά και 45 αποχές) από την απόφαση για «ανθρωπιστική εκεχειρία» στην Γάζα.