Διεθνή
Λευτεριά στην Παλαιστίνη: Χιλιάδες στους δρόμους και εδώ

28/10, Νϊκαια

Mε τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών/τριων πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα συλλαλητήρια αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη, σε δεκάδες πόλεις σε όλη τη χώρα. 

Την Κυριακή 29/10 το πρωί έγινε το πιο μεγάλο, μέχρι στιγμής, συλλαλητήριο στην Αθήνα απαιτώντας να μπει άμεσα τέρμα στην μαζική εξόντωση και στον αποκλεισμό των Παλαιστινίων στην Γάζα αλλά και να σταματήσει η επαίσχυντη στήριξη της κυβέρνησης Μητσοτάκη στον σφαγέα Νετανιάχου. Με συνθήματα «Κάτω τα χέρια από την Γάζα», «Λευτεριά στην Παλαιστίνη», «Νίκη στην Ιντιφάντα», «Free Palestine», το συλλαλητήριο ξεκίνησε από το άγαλμα Βενιζέλου, πέρασε από την αμερικάνικη πρεσβεία και κατέληξε στην ισραηλινή πρεσβεία. 

Ανάμεσα στους διαδηλωτές ήταν για ακόμη μια φορά πλήθος από Παλαιστίνιους αλλά και πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες από τις αραβικές χώρες. «Αυτό που επιχειρεί το Ισραήλ στην Γάζα από το βορρά ως το νότο με τους βομβαρδισμούς αμάχων, παιδιών, νοσοκομείων είναι μια εθνοκάθαρση, θέλουν να καθαρίσουν την Γάζα από τους Παλαιστίνιους. Είμαι Παλαιστίνιος πρόσφυγας από την Γάζα που έζησα στο Λίβανο και τώρα ζω στην Ελλάδα.  Η οικογένειά μου ήταν από την Χάιφα, τους διώξανε από εκεί και κατέφυγαν πρόσφυγες στην Γάζα. Δεν πάει άλλο. Θέλω μια μέρα να μπορώ να γυρίσω και να ζήσω στη χώρα μου» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Αχμέτ. 

«Σήμερα κάνουμε μια μεγάλη πορεία για την Παλαιστίνη. Ευχαριστούμε τους Έλληνες που κατεβαίνουν στο δρόμο και δείχνουν την ανθρωπιά τους» μας λέει η Φατίμα Ναμούς από το Μαρόκο και μέλος της ΚΕΕΡΦΑ. «Είμαι εργάτης μετανάστης από το Πακιστάν και διαδηλώνω σήμερα εδώ για αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη. Αυτή η σφαγή πρέπει να σταματήσει» λέει ο Ασίφ Αλί από τη Νίκαια.

«Το κράτος του Ισραήλ σκοτώνει καθημερινά στην Γάζα εκατοντάδες ανθρώπους ανάμεσά τους και μικρά παιδιά. Ο λόγος που το κάνει δεν είναι η Χαμάς, αλλά το ότι θέλει να διώξει τους Παλαιστίνιους από την γη τους, από την Γάζα και να γίνει όλο Ισραήλ. Συνεχίζουν αυτό που ξεκίνησαν το 1948. Εγώ είμαι από την Αίγυπτο και ο κόσμος και εκεί βγαίνει μαζικά στους δρόμους, όπως και σε όλες τις αραβικές χώρες αλλά και στις ΗΠΑ και στην Αγγλία» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Χαλίντ, εργαζόμενος σε ντελίβερι.

Παλαιστινιακές σημαίες, πικέτες της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο που έγραφαν «κάτω τα χέρια από την Γάζα» και δεκάδες αυτοσχέδια πλακάτ, μπορούσε να δει κανείς κατά μήκος όλης της πυκνής πορείας που, όταν αναπτύχθηκε, κάλυπτε την Βασιλίσσης Σοφίας από το Μέγαρο Μουσικής μέχρι την Αγία Τριάδα στους Αμπελοκήπους. Με πανό διαδήλωναν η Παλαιστινιακή Παροικία, δεκάδες σωματεία και φοιτητικοί σύλλογοι, κόμματα και οργανώσεις της Αριστεράς και πολλές άλλες συλλογικότητες. Εργαζόμενοι-ες, οικογένειες με τα παιδιά τους στους ώμους και στα καροτσάκια, μαθητές, άνθρωποι όλων των ηλικιών, έστειλαν την Κυριακή καθαρό μήνυμα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι  το σφιχταγκάλιασμά του με τον Νετανιάχου έχει απέναντί του, στην σωστή πλευρά της Ιστορίας, τους εργαζόμενος και τη νεολαία της Αθήνας.

Το τέλος της πορείας βρήκε τους πάντες ενθουσιασμένους και γεμάτους δύναμη για συνέχιση του αγώνα. «Φοβερή διαδήλωση, φοβερός παλμός, φοβερή οργή για την σφαγή που συντελείται στην Γάζα. Είμαστε με τον Παλαιστινιακό λαό και θα συνεχίσουμε να είμαστε μαζί τους μέχρι να ξεμπερδεύουμε με το κράτος-τρομοκράτη του Ισραήλ» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Στέλιος Γιαννούλης, ταμίας ΣΕΠΕ Γλυφάδας-3Β.

«Το συλλαλητήριο σήμερα ήταν τεράστιο» μας είπε η Θένια Ασλανίδου, γιατρός στο Αττικό νοσοκομείο. «Στο νοσοκομείο, οι συνάδελφοι είναι εξοργισμένοι με αυτή τη βαρβαρότητα και ιδιαίτερα με τους βομβαρδισμούς των νοσοκομείων και τις εικόνες των συναδέλφων να μην έχουν φάρμακα, να χειρουργούν στα πατώματα, να μαθαίνουν για τις απώλειες των παιδιών τους, την ώρα που τα βλέπουν να φτάνουν νεκρά στο νοσοκομείο. Η ίδια κυβέρνηση που σπαταλάει δις ευρώ αγοράζοντας νέα όπλα αφήνοντας το ΕΣΥ χωρίς προσωπικό, στέλνει φρεγάτες στην Ανατολική Μεσόγειο για να κάνουν πλάτες στον Νετανιάχου».

«Ήταν μια πρωτοφανής συγκέντρωση σήμερα στην Αθήνα. Ο κόσμος διαδήλωσε μαζικά υπέρ της απελευθέρωσης της Γάζας. Είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει οι ισραηλινοί με τη συνενοχή των ΗΠΑ, των δυτικών κυβερνήσεων, της ΕΕ και ιδιαίτερα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, να ισοπεδώνουν μια ολόκληρη χώρα. Είναι ντροπή για την ανθρωπότητα» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη, η Χρυσούλα Γεωργούλα, οδοντίατρος από το Γαλάτσι.

«Κλείστε την πρεσβεία των σιωνιστών, αυτών των δολοφόνων αμάχων και παιδιών», «ΗΠΑ-Μητσοτάκη και Σιωνιστές, είσαστε συνένοχοι σε τούτες τις σφαγές», «Λευτεριά σττην Παλαιστίνη  ήταν τα συνθήματα που δονούσαν τα μπλοκ του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος, όταν έφτασε στην ισραηλινή πρεσβεία. 

Άλλες πόλεις

Το πρωί της Κυριακής 29/10 μεγάλη συγκέντρωση αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη πραγματοποιήθηκε και στην Θεσσαλονίκη ενώ το απόγευμα, στο συλλαλητήριο στην Πάτρα, σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι, δημοτικές κινήσεις, σύλλογοι γειτονιάς, οργανώσεις και κόμματα της αριστεράς, διαδήλωσαν ενωμένα  ενάντια στο σφαγείο που συντελείται στην Γάζα. Από το μπλοκ του ΣΕΚ το σύνθημα «ΗΠΑ Μητσοτάκη και σιωνιστές-Είσαστε συνένοχοι σε τούτες τις σφαγές» ακούστηκε ξανά και ξανά.

Στη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε, το ίδιο απόγευμα, στα Χανιά η πορεία ξεκίνησε με τα μέλη της συριακής κοινότητας να διαδηλώνουν στην πρώτη σειρά, με συνθήματα, τραγούδια και παλαιστινιακές σημαίες. Ακολούθησαν τα μπλοκ του Ενιαίου Φοιτητικού Συλλόγου Χανιών – ΗΜΜΥ – Αρχιτεκτονικής, του Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Ν. Χανίων και των σωματείων της εκπαίδευσης (ΣΕΠΕ, ΕΛΜΕ). Με οργανωμένη παρουσία και συνθήματα, συμμετείχαν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΣΕΚ, η Πρωτοβουλία Αντίστασης, το Κοινωνικό Στέκι-Στέκι Μεταναστών και η Κατάληψη Ροζα Νέρα ενώ συμμετοχή στην κινητοποίηση υπήρξε από την ΚΕΕΡΦΑ και τη δημοτική κίνηση Ανταρσία στα Χανιά. Διαδηλώσεις την Κυριακή έγιναν στο Ηράκλειο, την Κέρκυρα, την Αλεξανδρούπολη, την Καλαμάτα και άλλες πόλεις ενώ μαζική διαδήλωση αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου και στον Βόλο. 

Στις παρελάσεις

Την 28η Οκτωβρίου οι μαθητικές παρελάσεις έγιναν το σημείο όπου η επέτειος μετατράπηκε σε ένα μεγάλο ΟΧΙ στη σφαγή στη Γάζα, ΟΧΙ στην ισραηλινή κατοχή της Παλαιστίνης, ΟΧΙ στην εμπλοκή της Ελλάδας στο πλευρό του δολοφονικού κράτους του Ισραήλ και των ΗΠΑ. 

Σε πολλά σημεία σε όλη τη χώρα, αλλού σηκώνοντας πανό,  αλλού παλαιστινιακές σημαίες, αλλού πικέτες της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο και αυτοσχέδια πλακάτ, μοιράζοντας υλικό, φωνάζοντας συνθήματα αλλά και διαδηλώνοντας, οι παρελάσεις έγιναν χώρος διαμαρτυρίας με τους μαθητές και τον κόσμο να δηλώνει την αλληλεγγύη του: Στη μαθητική παρέλαση στην Αθήνα, στον Πειραιά, στην Πάτρα, στα Γιάννενα, στην Πετρούπολη, στο Περιστέρι, στην Καισαριανή, στο Χαλάνδρι, στη Νέα Σμύρνη, στην Καλλιθέα, στη Νίκαια στον Ωρωπό, στην Ικαρία και σε πολλά άλλα σημεία σε όλη τη χώρα. 

«Λευτεριά στην Παλαιστίνη, Κάτω τα χέρια από την Γάζα, Καμιά ελληνική συμμετοχή» έγραφε το πανό που σήκωσε η Ανταρσία στο Λιμάνι στον Πειραιά και η Ανταρσία στην Κοκκινιά στη Νίκαια.