Η Αριστερά
50 χρόνια Πολυτεχνείο: Επιμένουμε στον δρόμο του Νοέμβρη

Εκδηλώσεις

AΘΗΝΑ

Κυριακή 5 Νοέμβρη
Νομική (Σόλωνος), 12-7μμ
 
12-1.30μμ
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου

Πάνος Γκαργκάνας 
Εργατική Αλληλεγγύη
Δημήτρης Ζώτος
Πολιτική Αγωγή στη δίκη ΧΑ
Κατερίνα Θωίδου 
Δημοτική σύμβουλος, Νίκαια
Δημήτρης Παπαχρήστος 
Συγγραφέας, εκφωνητής στην εξέγερση του Πολυτεχνείου
 
2μμ-3.15μμ
Το φοιτητικό κίνημα -ο πυροδότης

Αλέκος Κοροβέσης
Φοιτητής ΠΑΔΑ 
Παντελής Παναγιωτακόπουλος
Πανελ/κό συντονιστικό καταλήψεων 2006-7 
Γιώργος Ράγκος
ΚΣΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ
 
Το Κυπριακό έριξε τη χούντα;

Ντίνος Αγιομαμίτης
Εργατική Δημοκρατία, Κύπρος
Αργυρή Ερωτοκρίτου
Γιατρός, ΓΣ ΟΕΝΓΕ 
Πέτρος Κωνσταντίνου
Συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ, δημ. σύμβουλος Αθήνας 
 
3.45μμ-5μμ
Η Μεταπολίτευση και οι εργατικές κατακτήσεις

Τάσος Αναστασιάδης
Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης 
Θανάσης Διαβολάκης
Δημοτικός σύμβουλος Πειραιά 
Χρήστος Σαββάκης
πρώην πρόεδρος ΟΣΠΑ
 
Η Αριστερά και το Πολυτεχνείο

Γιώργος Πίττας
Εργατική Αλληλεγγύη
Μάκης Σπαθής
Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ
Νίκος Στραβελάκης
Πανεπιστημιακός 
 
5.30μμ-7μμ
Ο δρόμος του Νοέμβρη στην εποχή των καταστροφών

Ζαννέτα Λυσικάτου
Γιατρός, ΓΣ ΠΟΕΔΗΝ
Κώστας Παπαδάκης
Πολιτική Αγωγή στη δίκη ΧΑ
Μαρία Στύλλου
«Σοσιαλισμός από τα κάτω»
Εμμανουέλα Τερζοπούλου
«Γη και Ελευθερία», Ραφήνα
 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Σάββατο 11 Νοέμβρη
ΕΔΟΘ, 5-9μμ
 
5-7μμ 
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου
 
Τάσος Αναστασιάδης 
Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης
Αλεξάνδρα Ιωαννίδου
Πανεπιστημιακός
Γιάννης Κούτρας 
Συνδικαλιστής στην Υγεία
 
7-9μμ 
Ο δρόμος του Νοέμβρη στην εποχή των καταστροφών
 
Αργυρή Ερωτοκρίτου 
Γιατρός, Γενικό Συμβούλιο ΟΕΝΓΕ
Γιώργος Λιάκας
ΔΣ Σωματείου Μαλαματίνα
Ευκλείδης Μακρόγλου 
Εναλλακτική Πρωτοβουλία Δικηγόρων 
 

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Παρασκευή 10 Νοέμβρη
Πολύκεντρο, 7μμ
 
Λέανδρος Μπόλαρης
ιστορικός
Γιάννης Σηφακάκης
ΚΣΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ
 

ΧΑΝΙΑ

Σάββατο 11 Νοέμβρη
Εργατικό Κέντρο, 7μμ
 
Λέανδρος Μπόλαρης
ιστορικός
Γιάννης Σηφακάκης
ΚΣΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ
 

ΒΟΛΟΣ

Κυριακή 12 Νοέμβρη
Θόλος, 6μμ
 
Πέτρος Κωνσταντίνου
Συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ, δημ. σύμβουλος Αθήνας 
Παντελής Παναγιωτακόπουλος
Πανελ/κό συντονιστικό καταλήψεων 2006-7 
 

ΠΑΤΡΑ

Σάββατο 18 Νοέμβρη
Αιθ. ΕΒΕ, Αράτου 21, 6μμ
 
Γιάννης Αγγελόπουλος
Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα
Κώστας Πίττας
Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο
 

ΞΑΝΘΗ

Σάββατο 18 Νοέμβρη
Εργατικό Κέντρο, 6μμ
 
Μαρία Λουκοπούλου
Πρόεδρος ΕΛΜΕ Ξάνθης
Έλλη Πανταζοπούλου
Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα
 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Κυριακή 19 Νοέμβρη
Εργατικό Κέντρο, 6μμ
 
Πέτρος Κωνσταντίνου
Συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ, δημ. σύμβουλος Αθήνας 
Σοφία Χατζηβλασίου
Αντιπρόεδρος Α’ ΕΛΜΕ Έβρου
 

ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Κυριακή 19 Νοέμβρη
Συνεδριακό Κέντρο Περιφέρειας (Στοά Σαρκά), 6μμ
 
Νίκη Αργύρη
Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα
Λουίζα Γκίκα
Γιατρός, ΔΣ ΕΙΝΗ
Λάμπρος Φλιτούρης
Ιστορικός, ΔΕΠ Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

1973 Μια πολύ σημαντική χρονιά για όλους εμάς που ήμασταν τότε 20-22 χρονών. Μια χρονιά που μας έχει σημαδέψει και που για μένα προσωπικά, ήταν η πιο μεγάλη πολιτική εμπειρία που έχω ζήσει μέχρι σήμερα: η κατάληψη της Νομικής τον Φλεβάρη και κυρίως η τριήμερη κατάληψη του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη.

Ποιοι ήμασταν; Ήμασταν μια γενιά που δεν μας βάραινε η ήττα της Αριστεράς από τη δικτατορία. Ήμασταν στη μεγάλη μας πλειοψηφία παιδιά εργατών και αγροτών που οι ανάγκες του ελληνικού καπιταλισμού σε εκείνη την περίοδο ανάπτυξης υπαγόρευε ότι χρειάζεται μαζική ειδικευμένη εργατική δύναμη και έτσι άνοιξε και για μας τις πόρτες των πανεπιστημίων. Όμως δεν μπήκαμε με τις φιλοδοξίες να περάσουμε απλά καλύτερα τη ζωή μας. Κουβαλάγαμε μαζί μας τις εμπειρίες των γονιών και των οικογενειών μας από την Αντίσταση και τον Εμφύλιο μέχρι τα Ιουλιανά που είχαν σημαδέψει την προηγούμενη γενιά. Και αυτό μπορεί μεν να μην το είχαμε συνείδηση τότε τι σήμαινε, αλλά αποδείχτηκε πολύτιμο για τη συνέχεια.

Τί συνέβαινε τότε; Το '71 είχε τελειώσει ένας πρώτος κύκλος αντίστασης κατά της δικτατορίας, που ήταν ο κύκλος των δυναμικών “ένοπλων”, “βομβιστικών” οργανώσεων. Ηρωική μεν αντίσταση, μειοψηφική δε και, όπως αποδείχτηκε, αναποτελεσματική. Το '71 είχαν συλληφθεί όλοι αυτοί οι αγωνιστές, οι περισσότεροι ήταν κρατούμενοι στις φυλακές. Και η χούντα αισθανόταν ότι δεν είχε σοβαρό αντίπαλο.

Ποια ήταν τα σημάδια ότι αυτό δεν ίσχυε; Ήταν ο πόλεμος στο Βιετνάμ, ο θαυμασμός μας για την αντίσταση εκεί. Ήταν η μουσική και ο κινηματογράφος ως τρόπος αντίστασης. Η χούντα μισούσε τη ροκ. Εμάς, ακόμα και τα παιδιά της επαρχίας, ήδη από τότε η ροκ μας συνάρπαζε -όχι τόσο οι Μπιτλς, όσο οι Ρόλινγκ Στόουνς, η Τζάνις Τζόπλιν και ο Τζίμι Χέντρικς, που είχαν πιο πολύ οργή. Ήταν η Παλαιστίνη. Προσωπικό παράδειγμα: δεν παρακολουθούσα πολύ τα μαθήματα γιατί έπρεπε να δουλεύω παράλληλα, πήγαινα κυρίως για τις συνελεύσεις και τις συζητήσεις στα σκαλάκια της Νομικής. Αλλά η μοναδική εργασία που έκανα στο πανεπιστήμιο ήταν για την Παλαιστίνια Λεϊλά Χαλέντ, την πρώτη γυναίκα αεροπειρατή.

Πού έβρισκε έκφραση η ριζοσπαστικοποίηση; Είχε ιδρυθεί η Ελληνοευρωπαϊκή Κίνηση Νέων που, όπως λέει το όνομά της, ήταν ομάδα φοιτητών με παρελθόν κεντρογενές, υπέρ δηλαδή ενός εκσυγχρονισμού της ελληνικής οικονομίας και πολιτικής, να γίνουμε Ευρώπη. Αλλά ήταν αντιδικτατορική. Και επειδή ήταν νόμιμη, μπορούσε να μαζεύεται κόσμος και να συζητά. Γι' αυτό και είχε μαζικοποιηθεί. Ταυτόχρονα στα πανεπιστήμια είχαν αρχίσει να συγκροτούνται οι φοιτητικές επιτροπές αγώνα, μια πρώτη μορφή συγκρότησης του φοιτητικού κινήματος.

Και μια τρίτη οργανωτική μορφή ήταν οι τοπικοί φοιτητικοί σύλλογοι, επίσης νόμιμοι, με γραφεία στα οποία βρισκόμασταν και συζητούσαμε. Και που ταυτόχρονα αποτελούσαν φυτώριο στελεχών, ανθρώπων δηλαδή που στις συνελεύσεις μάθαιναν να επιχειρηματολογούν, να οργανώνουν τις δράσεις. Έτσι είχαν γίνει και οι πρώτες ανοιχτές διαδηλώσεις. Μία ήταν από το Σπόρτιγκ μέχρι την Ομόνοια με χιλιάδες φοιτητές μετά από συναυλία που έκανε ο Σύλλογος Κρητών Φοιτητών, από τους πρώτους που είχαν φτιαχτεί. Θυμάμαι επίσης σε θέατρο που υπήρχε στη Σίνα (σήμερα είναι οικόπεδο) που εμείς, ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος, κάναμε συνέλευση για να συζητήσουμε τι στάση θα έχουμε στις ελεγχόμενες φοιτητικές εκλογές που είχε αποφασίσει η χούντα. 

Η κατάληψη της Νομικής ήταν διαφορετική από του Πολυτεχνείου. Η πρώτη ήταν σχεδιασμένη από όλες τις οργανώσεις. Είχε περάσει από τις συνελεύσεις των φοιτητών φυσικά, αλλά ήταν κοινή συμφωνία. Και τα αιτήματά της ήταν κυρίως φοιτητικά. Ναι μεν υπήρχαν συνθήματα κατά της χούντας αλλά δεν έμπαινε ως άμεσο πολιτικό αίτημα το “Κάτω η Χούντα”.

Τι μεσολάβησε; Ο πόλεμος του Γιομ Κιπούρ. Η πρώτη πετρελαϊκή κρίση που σημάδεψε τον παγκόσμιο καπιταλισμό και βέβαια τον ελληνικό καπιταλισμό ακόμα περισσότερο. Οι μαζικές γενικές συνελεύσεις που γίνονται με το καλημέρα στις σχολές το φθινόπωρο του '73. Η κηδεία του Παπανδρέου με χιλιάδες κόσμο. Και η εμπειρία, από την κατάληψη της Νομικής, ότι πια έχουμε τη συμπαράσταση και την αποδοχή του κόσμου. Αυτό ήταν πηγή αυτοπεποίθησης για να προχωρήσουμε.

Έτσι όταν σε συνέλευση στη Νομική στις 14 Νοέμβρη έρχεται το μήνυμα ότι η αστυνομία χτυπά το Πολυτεχνείο, αποφασίζουμε αμέσως να πάμε με διαδήλωση. Εκεί αμέσως μπαίνει το ερώτημα αν καταλαμβάνουμε το χώρο, τι διεκδικούμε. Και γίνεται η πρώτη σοβαρή πολιτική σύγκρουση των δυο προοπτικών. Κατάληψη μέχρι το βράδυ, όπως πρότειναν οι οργανώσεις της ρεφορμιστικής αριστεράς, γιατί η ρεαλιστική προοπτική είναι ομαλή μετάβαση, εκλογές, κυβέρνηση εθνικής ενότητας, κέρδισμα δημοκρατικών ελευθεριών; Ή κατάληψη όσο κρατήσει, διαδηλώσεις, μαζικό κίνημα, να πέσει η χούντα, όπως πρότειναν οι οργανώσεις της επαναστατικής αριστεράς;

Ερωτήματα που επαναλήφτηκαν ξανά και ξανά τις επόμενες μέρες και που οι μειοψηφικές επαναστατικές οργανώσεις κέρδισαν την πλειοψηφία των φοιτητών. Γιατί το μεγαλύτερο κομμάτι των φοιτητών ήταν ριζοσπαστικοποιημένο. Μέσα εκεί έζησα το πώς μέσα σε τρεις μόλις μέρες έσπαγαν μαζικά φοιτητές από τη ρεφορμιστική αριστερά και εντάσσονταν στις επαναστατικές οργανώσεις. Γι' αυτό είπα ότι ήταν μια τεράστια πολιτική εμπειρία. Τρεις μέρες εντατικής πολιτικής εκπαίδευσης σε όλα τα επίπεδα: στα επιχειρήματα, στο πώς οργανώνεις τη διαδήλωση, στο πώς μεταφέρεις το μήνυμα έξω, με το ραδιοσταθμό κλπ.

Και δεν έμεινε στους φοιτητές. Από τη δεύτερη μέρα, μέσα και έξω, άρχισε να καταφτάνει κόσμος. Ήταν οι οικοδόμοι, που όταν ήρθαν έγινε πανζουρλισμός. Γιατί όλοι ξέραμε ότι ξήλωναν τα πεζοδρόμια τη δεκαετία του '60 και είχαν δώσει σκληρούς αγώνες. Ήταν οι εμποροϋπάλληλοι που έκλειναν τα μαγαζιά για να έρθουν. Ήταν οι μαθητές που άφηναν τα σχολεία και συγκρότησαν μαζικότατη μαθητική συνέλευση. Ήταν όλη η εργατική τάξη, το Περιστέρι, το Αιγάλεω, ο Κορυδαλλός, όλες οι εργατικές συνοικίες. Με πιο προχωρημένα αιτήματα. Όταν έγινε η εργατική συνέλευση τη δεύτερη μέρα έβαλε το ζήτημα της γενικής απεργίας. Να πάμε μαζικά στα εργοστάσια, με προκήρυξη, με προοπτική τη γενική απεργία για να πέσει η χούντα. Δεν πρόλαβε να γίνει, αλλά προς τα εκεί ήταν η δυναμική. Γι' αυτό όταν ήρθε το τανκ, κανείς δεν διανοούνταν να φύγει, κανείς δεν ένιωθε φοβο. Τα κάγκελα ήταν γεμάτα φοιτητές. Γιατί αυτό που είχε γίνει τις προηγούμενες μέρες μας έκανε να νιώθουμε ότι έχουμε ήδη νικήσει.

Έτσι άνοιξε η περίοδος της Μεταπολίτευσης, που την ξορκίζουν μέχρι τώρα όλα τα αστικά κόμματα. Η τελευταία φορά ήταν τον Ιούνη του '23, όταν ο Παπαχελάς με κύριο άρθρο του κάλεσε τον Μητσοτάκη να τρέξει τις μεταρρυθμίσεις μέσα σε τρεις μήνες γιατί δεν έχει άλλο καιρό. Γιατί μισούν τη Μεταπολίτευση; Γιατί ο ριζοσπαστισμός της έχει ταυτιστεί με τις άγριες μαζικές απεργίες του εργατικού κινήματος, τις καταλήψεις των εργοστασίων, την ίδρυση των εργοστασιακών σωματείων. Δεν έχει υπάρξει τόσο μεγάλη οργάνωση και κινητοποίηση όσο από το '74 έως το '76. Δεν υπήρχε μικρό ή μεγάλο εργοστάσιο που να μην μπήκε σε κίνηση.

Αυτό ήταν το Πολυτεχνείο. Ο γενέθλιος τόπος της επαναστατικής αριστεράς ως πολιτικής δύναμης που μπορεί να παρεμβαίνει στις εξελίξεις και να καθορίζει γεγονότα. Πολύτιμη από τότε μέχρι σήμερα. Να θυμηθούμε την κυβέρνηση του μπαμπά Μητσοτάκη; Η μεγαλύτερη στήριξη στην πολύμηνη απεργία της ΕΑΣ που έριξε την κυβέρνηση και ανέτρεψε την ιδιωτικοποίηση ήταν από την Εργατική Αλληλεγγύη. Να θυμηθούμε το 2001 με το ασφαλιστικό, τη Γένοβα, το αντιπολεμικό κίνημα; Αυτά δεν θα γίνονταν χωρίς τη μαζική πολιτική παρέμβαση της επαναστατικής αριστεράς. Να θυμηθούμε το 2009, τη συγκρότηση της ΚΕΕΡΦΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ; Τώρα για πρώτη φορά αυτή η αριστερά καταγράφει ένα 6% στην Αθήνα. Το να πάρει τις πρωτοβουλίες που θα συγκροτήσουν τον κόσμο -τον κόσμο που δοκίμασε την πρόταση της ρεφορμιστικής αριστεράς, το να κόψουμε δηλαδή δρόμο προς μια καλύτερη ζωή με τις εκλογές και είδε την τραγική του κατάληξη- είναι η μεγάλη ευθύνη που έχει ξανά μπροστά της.

Δημήτρης Ζώτος, 
δικηγόρος
50 χρόνια από το Πολυτεχνείο! Αυτή η επέτειος είναι πιο σημαντική και επίκαιρη από ποτέ. 

Μετά από 3 μήνες που έχω οργανωθεί στο ΣΕΚ Ηλιούπολης και αφού έχουμε κάνει συζητήσεις του τοπικού πυρήνα κάθε βδομάδα, εξορμήσεις σε πλατείες, εκδηλώσεις, αυτοδιοικητικές εκλογές αντιλαμβανόμαστε ότι ο κόσμος είναι σε μια μόνιμη ανασφάλεια. Τόσο από ένα σύστημα που πλέον φαίνεται ξεκάθαρα ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει καμιά κρίση αποτελεσματικά, όσο και από τα ρεφορμιστικά κόμματα που απλά συνεχίζουν να κάνουν υποχωρήσεις σε όλα.

Εδώ λοιπόν έρχεται το ερώτημα, μεταρρύθμιση ή επανάσταση; Μεταρρύθμιση, δηλαδή, άλλη μια υποχώρηση στις τόσες που έχουν γίνει, ή φτάνει πια και πάμε για ρήξη και σύγκρουση με ένα σύστημα που όλο και αργοπεθαίνει και δεν θέλουμε να μας πάρει μαζί του.

Ο κορονοϊός ήταν η απόδειξη ότι το κράτος στην υγειονομική κρίση νίπτει τας χείρας του και δηλώνει ξεκάθαρα ότι ατομική είναι η ευθύνη. Στα Τέμπη φταίνε οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Στην κλιματική κρίση οι μετανάστες για τις φωτιές και στις πλημμύρες περιφερειάρχες -προερχόμενοι από ΝΔ βέβαια- και όσοι βγήκαν στο δρόμο και δεν έμειναν σπίτι τους. Στην Πύλο ξεκάθαρα οι διακινητές -ας είχαν τρόπο να τους σώσουν- με τα σαπιοκάραβα. Στην ενεργειακή κρίση φταίει ο πόλεμος στην Ουκρανία -για αυτό στέλνουν εξοπλισμό- και αυξάνονται οι λογαριασμοί. 

Όποιος διεκδικεί το δίκιο του με απεργίες απλά θα πληρώνει πρόστιμο και θα φυλακίζεται. Και τέλος δεν υπάρχουν λεφτά ούτε για νοσοκομεία, ούτε για εκπαίδευση, ούτε για επιδόματα στήριξης της κοινωνίας, αλλά επειδή είναι μερακλήδες έχουμε πολλά δις για πολεμικούς εξοπλισμούς για να φοβάται η Τουρκία και να στέλνουμε στο καημένο Ισραήλ που χτυπάει νοσοκομεία των “τρομοκρατών” Παλαιστινίων. 

Η αρχή έγινε. Το πρώτο μήνυμα πέρασε στις αυτοδιοικητικές αλλά δεν φτάνει. Πως συνεχίζουμε! Περιμένουμε μια νέα μεταρρύθμιση ή συνεχίζουμε να βγαίνουμε στους δρόμους πιο δυναμικά από ποτέ; Ολα αυτά θα συζητήσουμε στις 5 Νοεμβρίου στο μονοήμερο στη Νομική. Πώς τότε ένα ολόκληρο κίνημα από εργάτες, νέους και φοιτητές ανέτρεψε την Χούντα. Παίρνοντας παράδειγμα το Πολυτεχνείο φτάνουμε στην ανατροπή. Για αυτό είναι πιο σημαντικό και συμβολικό από ποτέ το μονοήμερο. ΟΛΟΙ/ΕΣ ΕΚΕΙ!

Χρήστος Σταμάτης,
προγραμματιστής

Ειδικά στις σημερινές εποχές που η μία καταστροφή διαδέχεται την άλλη, χρειάζεται να συζητήσουμε για τη στρατηγική του εργατικού κινήματος. 

Από τα Τέμπη και μετά δεν έχει περάσει μια μέρα που να μην μαθαίνουμε για άλλη μια καταστροφή, για κάποια εργατική δολοφονία. Όλο αυτό οφείλεται στην καταστροφική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όχι γενικά σε κάποια ατυχία ή φυσικό φαινόμενο.

Τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου μας θυμίζουν το τί αριστερά χρειαζόμαστε στο σήμερα. Έχοντας στο μυαλό μας την έμπνευση που μας έχει δώσει το Πολυτεχνείο συνεχίζουμε! 

Με το παράδειγμα ότι ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες, η εργατική τάξη και η νεολαία μπορεί να παλεύει και να πετυχαίνει νίκες. Από το να ρίχνει χούντες, μέχρι τη συνολικότερη ανατροπή. 

Σήμερα είναι αναγκαίο και εφικτό να συζητάμε γι'αυτό. Γιατί από τη μία έχουμε μια κυβέρνηση που σκοπεύει να διαλύσει τα πάντα, όπως το ζούμε και στο Ηράκλειο της Κρήτης με την επίθεση στο Βενιζέλειο. Η ιδιωτικοποίηση των πάντων, είναι η πλήρης αντιστροφή της έννοιας της ελευθερίας!

Ταυτόχρονα, η οργή αλλά και η δύναμη της τάξης μεγαλώνει. Πριν μερικές μέρες είχαμε την τεράστια διαδήλωση υπεράσπισης του νοσοκομείου. Που απέδειξε, αν σκεφτεί κανείς το πόσες χιλιάδες κόσμου κινητοποιήθηκαν, ότι ο κόσμος θέλει να παλέψει και όχι να τα παρατήσει. Ερχόταν κόσμος από μόνος του “πάνω” μας και δεν περίμενε να τον πλησιάσουμε εμείς, βλέποντας τις πικέτες μας που λένε “δουλειές όχι πόλεμος”. Η συζήτηση έφτανε μέχρι την Παλαιστίνη, αλλά και το κατά πόσο έχουμε συλλογικά τη δύναμη να ανατρέψουμε την κυβέρνηση.

Εδώ έρχεται να κολλήσει η εκδήλωση για το Πολυτεχνείο που οργανώνουμε την Παρασκευή 10 Νοέμβρη στο Πολύκεντρο. Να φέρει τα παραδείγματα του πώς το εκπαιδευτικό κίνημα από τότε ως τώρα μπορεί να γίνεται πυροδότης των κοινωνικών εξελίξεων. Αλλά και το τί Αριστερά χρειάζεται να χτίσουμε για να πάμε τα πράγματα μέχρι τέλους.

Να οργανώσουμε την απεργία για την Υγεία στις 2 Νοέμβρη, αλλά να βάλουμε μπροστά και τη συνέχεια, το ότι δηλαδή με απεργιακό ξεσηκωμό διαρκείας μπορούμε να πετύχουμε τις νίκες μας στο εδώ και στο τώρα!

Μαντώ Καλατζάκη,
φοιτήτρια Ψυχολογίας

Όσο τα βασικότερα δικαιώματά μας εξαρτώνται από τα πάνω τόσο τα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου διατηρούν την διαχρονικότητά τους. 

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτέλεσε εμβληματικό γεγονός στην ιστορία της χώρας και ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας φοιτητών και λαού για την ανατροπή της Χούντας. Προσωπικά τα αιτήματα για Δημοκρατία και Ελευθερία με εκφράζουν απόλυτα εδώ και αρκετό καιρό. Και κάπως έτσι καλώ κι εγώ με τη σειρά μου κάθε αγωνιζόμενο και αγωνιζόμενη να παρακολουθήσουν τις ομιλίες και να συζητήσουμε πώς θα οργανώσουμε την πάλη μας και πώς θα μπορέσει η εργατική τάξη και η νεολαία να ανατρέψει το καταστροφικό καπιταλιστικό σύστημα. 

Στις γειτονιές του Πειραιά το οργανώνουμε με μεγάλες αφισοκολλήσεις για να φτάσει παντού το μήνυμα. Παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στο να το μάθει ο κόσμος για να έρθει. Αλλά και για να δημιουργήσουμε στην πόλη μας το κλίμα ότι η επαναστατική αριστερά και η ιστορία των από τα κάτω είναι εδώ και παλεύουν σε όλα τα επίπεδα. Στις παρεμβάσεις μας στους εργατικούς χώρους αλλά και στον πεζόδρομο της Σωτήρος κάθε Σάββατο, η ανταπόκριση του κόσμου ανοίγει πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις. Ήδη έχουν δηλώσει τη συμμετοχή τους εργαζόμενοι από τον Δήμο του Πειραιά, και μέσα από αυτή την προσπάθεια ένας νέος σύντροφος οργανώθηκε μαζί μας!

Ιφιγένεια  Αδριανού,
θεατρολόγος