Γράμματα και σχόλια
Αθήνα: Χωρίς ψήφισμα το Δημ.Συμβούλιο

29/10, Πορεία αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Ψήφισμα αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό κατέθεσε η Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβούλιου Αθήνας την περασμένη Δευτέρα. Το ψήφισμα ανέφερε: 

«Aπαιτούμε την άμεση παύση των πολεμικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Γάζα που κόστισαν την ζωή σε 8.000 Παλαιστίνιους, ανάμεσα τους 3.400 παιδιά, την άρση του αποκλεισμού της Γάζας, τον τερματισμό κάθε εμπλοκής της Ελλάδας στο πλευρό του κράτους-τρομοκράτη του Ισραήλ ακόμη και με αποστολή φρεγατών και την διάθεση στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ. Ο Δήμος της Αθήνας δηλώνει την απόφαση για αδελφοποίηση με τη μαρτυρική πόλη της Γάζας. Δηλώνει επίσης την αντίθεση του με την «επενδυτική» δραστηριότητα Ισραηλινών funds στην Αθήνα που ενισχύουν την πολεμική δύναμη κατοχής του Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστινίων. Ενώνουμε την φωνή μας με τα εκατομμύρια που ξεσηκώνονται από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία μέχρι τις χώρες της Μ. Ανατολής για Λευτεριά στη Παλαιστίνη».

Όπως δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο δημοτικός σύμβουλος Αθήνας Πέτρος Κωνσταντίνου: «Καταθέσαμε σαν Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας αυτό το σχέδιο ψηφίσματος. Η παράταξη του ΠΑΣΟΚ ενώ στην αρχή δεν είχε φέρει τίποτα, εμφάνισε ένα άλλο ψήφισμα το οποίο συμπεριλάμβανε την καταδίκη της Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση και η Ανοιχτή Πόλη ακολούθησε αυτό το συγκεκριμένο ψήφισμα. Στο τέλος όταν κατατέθηκαν τα ψηφίσματα, η Λαϊκή Συσπείρωση δήλωσε ότι έκανε την γενική πολιτική τοποθέτηση στην αρχή αλλά δεν θέλει να προχωρήσει σε απόφαση το δημοτικό συμβούλιο. Η παράταξη του Μπακογιάννη είπε ακριβώς το ίδιο, ότι δεν θέλει να προχωρήσει σε καμιά απόφαση. Η κατάληξη της διπλής αποχής κατέληξε να μην περάσει κανένα από τα δύο ψηφίσματα.

Η αποχή της παράταξης Μπακογιάννη ήταν δήλωση στήριξης στην κυβέρνηση και το Νετανιάχου. Γι’ αυτό και η Λαϊκή Συσπείρωση δεν έπρεπε να απέχει αλλά να βοηθήσει να καταγραφεί έστω συμβολικά, μειοψηφικά και από τα αριστερά, η αντιπαράθεση με την σύμπλευση της κυβέρνησης με τους φονιάδες του Νετανιάχου, όπως άλλωστε συμβαίνει με τη κοινή δράση στα συλλαλητήρια αλληλεγγύης στον αγώνα της Αντίστασης του Παλαιστινιακού λαού».