Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Αστυνομικό έγκλημα στο Ν. Ηράκλειο

28/10, Αντιφασιστική συναυλία στο Ν. Ηράκλειο. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Βαριά τραυματισμένη νοσηλεύεται η 17χρονη αντιφασίστρια Β.Μ. που χτυπήθηκε από αστυνομικούς το βράδυ της αντιφασιστικής συναυλίας στο Νέο Ηράκλειο. 

Όπως καταγγέλεται από μαρτυρίες, άντρες της ΟΠΚΕ μαζί με φασίστες επιτέθηκαν απρόκλητα σε αντιφασίστες/ριες, λίγα τετράγωνα μακριά από την πλατεία όπου γινόταν η συναυλία, με αποτέλεσμα τον βαρύ τραυματισμό της Β.Μ. Νωρίτερα είχε προηγηθεί εμφάνιση ομάδας φασιστών κοντά στο χώρο της συναυλίας πετώντας ναζιστικά τρικάκια με την κάλυψη της αστυνομίας. 

«Οι μπάτσοι, δίχως την παραμικρή αφορμή έκαναν αιφνιδιαστική επίθεση. Στη συνέχεια της συμπλοκής, έγινε έντονη και παρατεταμένη ρίψη δακρυγόνων και αφότου τα Ο.Π.Κ.Ε διώχθηκαν από την περιφρούρηση της συναυλίας, έγινε αντιληπτή η απουσία της 16χρονης συντρόφισσας» αναφέρει ανακοίνωση αλληλέγγυων στην τραυματία.

Η Β.Μ εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις της, αιμόφυρτη, από κατοίκους της γειτονιάς. 

«Η κοπέλα ήταν λιπόθυμη. Την είδα κίτρινη, δεν άνοιγαν τα μάτια της, δεν κουνιόταν. Της ρίξαμε λίγο νερό και της χαϊδεύαμε τα χέρια χωρίς να την κουνάμε. Τη γυρίσαμε κάποια στιγμή σε θέση ανάνηψης και είδαμε τα αίματα. Της τράβηξα λίγο το πιγούνι και εκεί πήρε μια βαθιά ανάσα. Καταλαβαίναμε από πριν ότι ανέπνεε… Οι αστυνομικοί της ΟΠΚΕ ήταν πολύ ανήσυχοι. Εγώ συμπέρανα ότι κατάλαβαν ότι κάποιος δικός τους την είχε χτυπήσει και γι’ αυτό ήταν έτσι, αλλιώς γιατί να υπάρχει τέτοια ανησυχία; Πώς βρέθηκε εκεί η κοπέλα χτυπημένη;» δήλωσε μεταξύ άλλων κάτοικος της γειτονιάς κι αυτόπτης μάρτυρας, σε ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών. 

Η αστυνομία σε πανικό άρχισε τις προσπάθειες συγκάλυψης. Άρχισε να στήνει το αφήγημα ότι η Β.Μ χτυπήθηκε από τους αντιφασίστες, ότι την βρήκαν αναίσθητη (και παρ’ όλα αυτά τη συνέλαβαν), ότι οι μπάτσοι δέχτηκαν επίθεση την ώρα που την περιέθαλπταν. Γεγονότα που διαψεύδονται από τις μαρτυρίες των κατοίκων. Ταυτόχρονα προχώρησαν σε σύλληψη την επόμενη ημέρα 4 μελών του Ρουβίκωνα προσπαθώντας να τους φορτώσουν την ευθύνη. Το νοσοκομείο που μεταφέρθηκε η Β.Μ γέμισε με μπάτσους και ασφαλίτες το ίδιο βράδυ.

Οι γιατροί του ΓΝΑ Γεννηματάς που παρέλαβαν την αντιφασίστρια το βράδυ του Σαββάτου αναφέρουν ότι: «Τα ευρήματα ήταν ένα σημαντικό κάταγμα στην ινιακή χώρα αριστερά, υποσκληρίδιο αιμάτωμα δεξιά καθώς και αιμορραγικές θλάσεις στο εγκεφαλικό παρέγχυμα. Στα χειρουργικά επείγοντα μαζί με άλλους συναδέλφους ενημερωθήκαμε ότι συνεχώς ήταν μαζί της άντρας της ασφάλειας στον οποίο ζητήθηκε επανειλημμένα από τους γιατρούς εκεί να αποχωρήσει. Έξω στο προαύλιο συναντήσαμε τον πατέρα της κοπέλας και μας είπε ότι τον πήρε τηλέφωνο άντρας της αστυνομίας βρίσκοντας το τηλέφωνο του από το κινητό της ασθενούς. Ρωτήσαμε έναν της ασφάλειας αν είναι κατηγορουμένη για κάτι και αν είναι νόμιμο να της πάρουν το τηλέφωνο. Η απάντηση ήταν ότι αυτεπάγγελτα το πήραν. Όταν ρωτήσαμε τι ακριβώς έγινε στο Νέο Ηράκλειο δεν πήραμε καμία απάντηση από την ασφάλεια οι 3 γιατροί εφημερεύοντες που ψάχναμε να δούμε τι έχει συμβεί».

Σύλληψη

«Συμπλοκή, την ώρα που η κόρη μου ήταν στο έδαφος χωρίς αισθήσεις, σύμφωνα και με την αρχική ενημέρωσή μας από την αστυνομία στο νοσοκομείο, δεν υπήρξε και σίγουρα η κόρη μου δεν αποτέλεσε απειλή σε κανέναν» τονίζει η μητέρα της 16χρονης. «Η πρώτη ενημέρωση από την αστυνομία σε μας έγινε αφού ήμασταν στο νοσοκομείο και αφού μας είχε ειδοποιήσει φίλη της κόρης μου και όχι επίσημος φορέας. Η αστυνομία ήρθε απλά στο νοσοκομείο να μας πει πως υπάρχει σύλληψη, ενώ οι δεκάδες αστυνομικοί γύρω μας διαβεβαίωναν έως τότε πως δεν υπήρχε τέτοια περίπτωση και πως βρίσκονται εκεί γιατί τυχαία τη βρήκαν στο έδαφος σε αυτήν την κατάσταση. Η 16 χρόνων ανήλικη κόρη μου ήταν στη συναυλία και την ώρα που έφευγε βρέθηκε στο έδαφος με δολοφονικά χτυπήματα στο κεφάλι, όπως μαρτυράει η κατάσταση της υγείας της σύμφωνα με τους γιατρούς. Τέλος, ρωτώ πώς γίνεται να υπάρχει σύλληψη ατόμου που, όπως λένε οι αστυνομικοί, όταν την είδαν ήταν ήδη στο έδαφος χωρίς τις αισθήσεις της;»

«Η κατακραυγή για τη βίαιη επίθεση των αστυνομικών σε βάρος της 16χρονης Β.Μ. κοντά στην αντιφασιστική συναυλία στο Ν.Ηράκλειο έχει πανικοβάλει τα επιτελεία της κυβέρνησης στην ΕΛΑΣ που αναζήτησαν αποδιομπαίους τράγους στα μέλη του Ρουβίκωνα για την αποτυχία τους να συγκαλύψουν τόσο το άγριο ξυλοδαρμό της Β.Μ. όσο και την αγαστή συνεργασία με τους φασίστες» σημειώνει η ΚΕΕΡΦΑ. «Καλούμε τα συνδικάτα, τους φοιτητικούς συλλόγους να μπουν μπροστά για να μην αφήσουμε την κυβέρνηση να παίζει βρόμικα παιχνίδια καταστολής στηρίζοντας απροκάλυπτα τους φασίστες. Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων».