Οικονομία και πολιτική
Φορολογική επίθεση «απελπισίας»

Μόνο με μια λέξη μπορεί να περιγραφεί η φορολογική επίθεση που ετοιμάζεται να εξαπολύσει η κυβέρνηση ενάντια στους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες: κλοπή. Χιλιάδες εργαζόμενοι με «αποδείξεις παροχής υπηρεσιών» που έκαναν λίγες περιστασιακές δουλειές για να συμπληρώσουν το οικογενειακό εισόδημα θα αναγκαστούν να δώσουν όλα όσα εισέπραξαν -και πολλές φορές ακόμα περισσότερα- για να πληρώσουν το νέο χαράτσι του Χατζηδάκη. Ένα μεγάλο κομμάτι από αυτούς θα αναγκαστεί να «κλείσει τα βιβλία του» οριστικά και να στερηθεί για πάντα ακόμα και αυτά τα ψίχουλα που κέρδιζε διορθώνοντας βρύσες, αλλάζοντας πρίζες ή καθαρίζοντας κήπους γιατί το υπουργείο δεν τους θεωρεί αρκετά «παραγωγικούς». Αν ένας άνθρωπος δεν μπορεί να πληρώνει έναν ελάχιστο φόρο εισοδήματος στο κράτος τότε απαγορεύεται να δουλεύει.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ λέει, μέσα από τα φερέφωνά της η κυβέρνηση, δείχνουν ότι το 70% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει ετήσιο εισόδημα κάτω από 10 χιλιάδες ευρώ, «κάτι που δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για τον τρόπο διαβίωσής τους», όπως γράφει χαρακτηριστικά η Καθημερινή. Αφού επιβιώνουν, είναι το συμπέρασμα, τα πραγματικά τους εισοδήματα δεν είναι κάτω από 10 χιλιάδες. Άρα φοροδιαφεύγουν. Άρα θα πρέπει να φορολογηθούν – όχι μόνο με βάση το ελάχιστο εισόδημα διαβίωσης (το υπολογίζει στις 10.920 Ευρώ το χρόνο το υπουργείο) αλλά προσαυξημένο ανάλογα με τα χρόνια που ο εργαζόμενος εξασκεί το επάγγελμα. «Για πάνω από 12 έτη», γράφει η Καθημερινή, «το τεκμαρτό εισόδημα θα φτάσει στις 14.196 Ευρώ».

Η φοροδιαφυγή είναι εκτεταμένη και μεγάλη στον χώρο των ελεύθερων επαγγελματιών –για αυτό δεν υπάρχει αμφιβολία. Το 50% των φορολογικών εσόδων από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους προέρχεται από μόλις το 4% των φορολογουμένων. Αλλά η θέσπιση τεκμαρτών εισοδημάτων δεν έχει καμιά σχέση με φορολογική δικαιοσύνη. Ο φόρος εισοδήματος μετατρέπεται με αυτόν τον τρόπο απλά σε «κεφαλικό φόρο», έναν φόρο που παραπέμπει στους Σουλτάνους και την Οθωμανική αυτοκρατορία. Αυτή είναι η «μετάβαση στην ψηφιακή εποχή» που οραματίζεται ο Μητσοτάκης.

Επιδρομή

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι ανήκουν στην «σκληρή εκλογική βάση» της Νέας Δημοκρατίας. Στον κλάδο αυτό ο Μητσοτάκης έχει την απόλυτη πλειοψηφία –στις εκλογές του Μαΐου το 52% των ελεύθερων επαγγελματιών ψήφισε τον Μητσοτάκη και μόλις το 13% τον ΣΥΡΙΖΑ. Πολλοί από αυτούς αισθάνονται ότι η Νέα Δημοκρατία είναι «το κόμμα τους» και για ιδεολογικούς λόγους: ακόμα και οι φτωχοί ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν συχνά την ψευδαίσθηση ότι είναι «επιχειρηματίες» και όχι απλά εργάτες που δουλεύουν μια για το ένα και μια για το άλλο αφεντικό, όπως είναι η αλήθεια. 

Η κυβέρνηση το ξέρει πολύ καλά ότι η φορολογική της επιδρομή θα έχει μεγάλο πολιτικό κόστος. Το γεγονός ότι έχει αποφασίσει, παρόλα αυτά, να την κάνει δείχνει και το μέγεθος της απόγνωσής της. Ο προϋπολογισμός του 2024 προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ, ένα ποσοστό που αντιστοιχεί σε περίπου 5 δις Ευρώ. Φέτος, το ελληνικό δημόσιο κατάφερε μέσα στο πρώτο ενιάμηνο του έτους να ξεπεράσει κατά πολύ τον στόχο για το 2023 –τα ΜΜΕ παρουσίασαν με πηχυαίους τίτλους την σχετική είδηση πριν από λίγες μέρες. Αλλά αυτή η «επιτυχία» δεν προβλέπεται να επαναληφθεί στη νέα χρονιά. Η επιδρομή στους ελεύθερους επαγγελματίες δεν είναι παρά η αρχή.

Η Νέα Δημοκρατία δεν είναι το κόμμα των «μεσαίων στρωμάτων». Είναι το κόμμα του κεφάλαιου.