Διεθνή
Μπλίνκεν, Νετανιάχου και Μητσοτάκης–συνένοχοι στην ατέλειωτη σφαγή

Μητσοτάκης και Μπλίνκεν. Φωτό: ΑΠΕ ΜΠΕ

Κλείνοντας ένα μήνα από τις 6 Οκτώβρη, οι δολοφονημένοι στην Γάζα, χωρίς να λογαριάζουμε τους καταπλακωμένους αγνοούμενους, έχουν ξεπεράσει τους 10.000 -ανάμεσά τους 4.000 παιδιά- και είναι ήδη περισσότεροι από τους αμάχους που έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο της Ουκρανίας μέσα σε 1,5 χρόνο. Η δήλωση του υπουργού «Πολιτιστικής Κληρονομιάς» του Ισραήλ που θέλει να ρίξει ατομική βομβα στην Γάζα μοιάζει με φριχτή υπερβολή, αλλά η καταστροφική δύναμη των βομβών που είχε ρίξει το Ισραήλ στην Γάζα μέχρι τις 25/10 είχε ξεπεράσει ήδη αυτήν της Χιροσίμα. 

Στόχος του Ισραήλ είναι να προχωρήσει –αφού την ισοπεδώσει– σε εθνοκάθαρση των 2,5 εκατομμυρίων Παλαιστινίων από την Λωρίδα της Γάζας. «Τα τέρατα της Γάζας θα πετάξουν προς το νότιο φράχτη και θα προσπαθήσουν να εισέλθουν στο αιγυπτιακό έδαφος ή θα πεθάνουν. Η Γάζα πρέπει να σβηστεί» ήταν η δήλωση της υπουργού «δημόσιας διπλωματίας» του Ισραήλ. 

Μόνο που δεν πρόκειται για ένα εύκολο σχέδιο. Την Δευτέρα 6/11 ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε, για πολλοστή φορά μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα, ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει πλήρως την πόλη της Γάζας και μέσα σε 48 ώρες θα αρχίσουν μάχες μέσα στην πόλη. Τόνισαν όμως για πρώτη φορά ότι «θα απαιτηθεί ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, από μερικούς μήνες έως ένα χρόνο ή και περισσότερο, για να εκκαθαριστεί η περιοχή από τους “τρομοκράτες”», προσθέτοντας ότι σε αυτό το στάδιο, οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποφύγουν να εισέλθουν σε σήραγγες, εκτιμώντας ότι είναι παγιδευμένες.

Ο ισραηλινός στρατός συναντά αντίσταση. Την Δευτέρα η Χαμάς ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε 12 ισραηλινά οχήματα ανάμεσα σε αυτά και τρία άρματα ενώ τις προηγούμενες μέρες κυκλοφορούσαν βίντεο που έδειχναν τις καταστροφές άλλων. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Al Jazeera στη Γάζα, Safwat Kahlout: «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχουν πολλές ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές αυτή τη στιγμή. Προσπαθούν να ανοίξουν το δρόμο για την είσοδο των τανκς. Αλλά οι ομάδες μάχης αντιμετωπίζουν τα τανκς με σφοδρά πυρά».

Τζαμαλίγια

Επιδιώκοντας βραχυπρόθεσμα να περιορίσει τις απώλειες στο δικό του στρατό και μακροπρόθεσμα να εξαϋλώσει τους Παλαιστίνιους από την Γάζα, το κράτος του Ισραήλ εξαπέλυσε μέσα στην εβδομάδα εκατοντάδες βομβαρδισμούς, ανάμεσά τους τρεις φονικότατους στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμαλίγια, ένα σε κονβόι ασθενοφόρων στην είσοδο του νοσοκομείου, άλλον σε αντικαρκινικό παιδιατρικό νοσοκομείο και άλλο σε σχολείο του ΟΗΕ. 

Όλως τυχαίως, οι πιο πυκνοί βομβαρδισμοί σημειώθηκαν την ώρα που ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ ζητούσε, βρισκόμενος στο έδαφος του Ισραήλ, «σύντομες παύσεις των μαχών στη Λωρίδα της Γάζας για να διευκολύνει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας». Την επίσκεψη του Μπλίνκεν στο Ισραήλ ακολούθησε ένας μαραθώνιος επαφών με ηγέτες και υπουργούς στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, στην Κύπρο, στην Τουρκια, στην Ιορδανία και στο Ιράκ, διαδρομή που αυτήν την εβδομάδα θα ακολουθήσει και ο επικεφαλής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς.

Τα περί «παύσης των μαχών» και «ανθρωπιστικής βοήθειας» της αμερικάνικης διπλωματίας προσπαθούν να απαντήσουν στις μεγάλες πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση Μπάιντεν, και στο εσωτερικό των ΗΠΑ, για την άκρατη υποστήριξή της στο Ισραήλ, αλλά είναι στάχτη στα μάτια. Στην ουσία, αυτό που ενδιαφέρει την αμερικάνικη κυβέρνηση είναι ο κίνδυνος το απείθαρχο μαντρόσκυλο φονιάς, που έχει φυτέψει από το 1948 στη Μέση Ανατολή, να οδηγήσει την κατάσταση με τις αραβικές χώρες και το Ιράν σε γενική ανάφλεξη, εκτός του δικού τους ελέγχου. Όπως δήλωσε ο Μπλίνκεν: «Οι ΗΠΑ εργάζονται σκληρά για να διασφαλίσουν ότι η σύγκρουση στη Γάζα δεν θα επεκταθεί. Αυτό είναι το επείγον και ζωτικό έργο της αμερικανικής διπλωματίας». 

Το «δεν θα επεκταθεί» σημαίνει οι ηγέτες των Αραβικων χωρών, του Ιράν και της Τουρκίας, να συνεχίσουν να καταγγέλλουν σε όλους τους τόνους το κράτος του Ισραήλ αλλά στην πράξη να το παρακολουθούν αμέτοχοι να προχωράει στην συστηματική εθνοκάθαρση των Παλαιστινίων στην Γάζα. Ίσως με μικρά διαλείμματα «ανθρωπιστικής βοήθειας» που για το Ισραήλ –με την στήριξη των ΗΠΑ- μεταφράζονται σε «ανθρωπιστική εκκένωση» της Γάζας από τους Παλαιστίνιους. 

Οι ΗΠΑ κερδίζουν χρόνο για τον εαυτό τους αλλά και για το Ισραήλ επιχειρώντας να ουδετεροποιήσουν τις γύρω χώρες με «δεσμεύσεις» και «ανταλλάγματα» ενώ ταυτόχρονα ξεδιπλώνουν την στρατιωτική τους ισχύ στην Ανατολική Μεσόγειο με στρατό, μαχητικά αεροπλάνα, αεροπλανοφόρα και πρόσφατα και ένα πυρηνικό υποβρύχιο, για να το εμπεδώσει και όποιος έχει «διαφορετική άποψη». 

Στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Αμπάς στην Δυτική Όχθη, ο Μπλίνκεν μίλησε για «δύο κράτη και δύο λαούς» προτείνοντας στην Παλαιστινιακή Αρχή να διαδραματίσει ρόλο στο «τι θα επακολουθήσει στη Γάζα». Το «τι θα ακολουθήσει» εξήγησε λίγο μετά ο Νετανιάχου δηλώνοντας ότι το Ισραήλ θα αναλάβει τη «συνολική ευθύνη για την ασφάλεια στη Λωρίδα της Γάζας επ’ αόριστον».

Στην Τουρκία, ο Ερντογάν απέφυγε να συναντηθεί με τον Μπλίνκεν αλλά αυτός συναντήθηκε επί δυόμισι ώρες με τον Τούρκο ΥπΕξ - σε συνομιλίες που χαρακτήρισε «πολύ καλές και παραγωγικές» με αναφορές στον ρόλο που μπορεί να παίξει η Τουρκία στο να επηρεάσει το Ιράν και αραβικές χώρες σε ρόλο μεσάζοντα. Οι δυνατές φωνές του Ερντογάν για την Παλαιστίνη και η ανάκληση του τούρκου πρεσβευτή από το Ισραήλ στόχο έχουν όχι μόνο να κρύψουν αυτόν τον ρόλο αλλά και το γεγονός ότι οι αμερικανονατοϊκές βάσεις στην Τουρκία σφύζουν –όπως και οι αντίστοιχες στην Ελλάδα- από κίνηση, με υπερσύγχρονα αμερικανικα βομβαρδιστικά να προσγειώνονται στο Ιντζιρλίκ. Σε αυτό το πλαίσιο, το Ιράν εξακολουθεί να κρατάει στάση αναμονής με προειδοποιήσεις ότι οι ΗΠΑ θα «πληγούν σκληρά αν η Ουάσινγκτον δεν εφαρμόσει εκεχειρία στη Γάζα» και ο Νασράλα από το Λίβανο, στο διάγγελμά του έκανε σαφές ότι η Χεζμπολά δεν επιδιώκει κλιμάκωση.

5/11, Βάση τη Σούδας. Φωτό: ΣΕΚ Χανίων

 

Ο Μπλίνκεν –το αεροπλάνο του πέρασε από την Ελλάδα για να ανεφοδιαστεί με καύσιμα στην Σούδα όπως έγινε γνωστό από τουρκικές πηγές- θεωρεί και δικαίως ότι έχει στο τσεπάκι την ελληνική κυβέρνηση όπως και την κυπριακή για την οποία μετά την επίσκεψή του στην Κύπρο, αμερικανικές πηγές σχολίαζαν ότι η στήριξή της στα αμερικάνικα σχέδια έχει διπλό μεγάλο ρόλο, γεωστρατηγικό αλλά και για «τη δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου για τους άμαχους της Γάζας», δηλαδή για εκκένωση της Γάζας.

Απέναντι στην λιγότερο ή περισσότερο ανοιχτή συνεργασία των δυτικών κυβερνήσεων με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ και το συστηματικό «άδειασμα» των Παλαιστινίων από τις αραβικές κυβερνήσεις, η μόνη απάντηση βρίσκεται στο δυνάμωμα του κινήματος αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη και στο αραβικό πεζοδρόμιο που κάθε εβδομάδα δυναμώνουν την παρουσία τους στους δρόμους σε όλο τον πλανήτη.