Διεθνή
Εμπρός για απεργιακή δράση στο πλευρό της Παλαιστίνης

2/11, Οι απεργοί υγειονομικοί στο πλευρό της Παλαιστίνης. Φωτό: Μάνος Νικολάου

«Αδέρφια μας, Εργάτες του κόσμου, από την αιματοβαμμένη Παλαιστίνη, η εργατική τάξη και τα συνδικάτα των Παλαιστινίων στέλνουμε περήφανο χαιρετισμό και την τεράστια ευγνωμοσύνη μας στα εκατομμύρια που έχουν πλημμυρίσει τους δρόμους των πόλεων σε όλες τις ηπείρους φωνάζοντας Λευτεριά στην Παλαιστίνη! Τα συνδικάτα της Παλαιστίνης καλούν την Παγκόσμια Εργατική Τάξη σε Άμεση Δράση. Σε κάθε χώρα του κόσμου τα συνδικάτα να διαδώσουν το μήνυμά μας! Απέναντι στις κυβερνήσεις που τσακίζουν τα δικαιώματα των ίδιων των λαών τους και στηρίζουν το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ να απαιτήσουν: 

Σταματήστε κάθε στήριξη, κάθε συνεργασία με το Κράτος Δολοφόνο του Ισραήλ!Τα συνδικάτα κάθε χώρας να αναπτύξουν δράσεις ενάντια στην δολοφονική μηχανή των ΝΑΤΟ-ΗΠΑ που στηρίζει την μαζική δολοφονία του Παλαιστινιακού λαού. Τα συνδικάτα κάθε χώρας να βάλουν εμπόδια στον εξοπλισμό του χεριού που μας δολοφονεί. Να εμποδιστεί ο στρατιωτικός, οικονομικός εξοπλισμός του Ισραήλ. Να εκφραστεί μαζική καταδίκη απέναντι σε κυβερνήσεις και πολυεθνικές που διώκουν την αλληλεγγύη με τον λαό της Παλαιστίνης». 

Αυτά αναφέρει ανάμεσα σε άλλα το διεθνές απεργιακό κάλεσμα που απευθύνουν σύσσωμα τα Παλαιστινιακά συνδικάτα (Γενική Ένωση Παλαιστινίων Εργαζομένων, Συμμαχία Συνδικάτων Παλαιστίνης, Παλαιστινιακή Ομοσπονδία Συνδικάτων, Γενική Ομοσπονδία Ανεξάρτητων Συνδικάτων Παλαιστίνης, Οδοντιατρικός Σύλλογος Παλαιστίνης, Ιατρικός Σύλλογος Παλαιστίνης, Σύνδεσμος Μηχανικών Παλαιστίνης, Ένωση Νομικών Παλαιστίνης κ.α,) που την 1η Νοεμβρίου προχώρησαν σε μια ακόμη γενική απεργία στην Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Πρόκειται για ένα κάλεσμα με μεγάλη σημασία. Η ιστορία έχει δείξει ότι ο ρόλος της εργατικής τάξης είναι κομβικός σε κάθε αντιπολεμικό κίνημα και κάθε κίνημα αλληλεγγύης που έχει γίνει μέχρι τώρα. Γιατί η εργατική τάξη είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να μπλοκάρει στην πράξη τα γρανάζια του ιμπεριαλιστικού άξονα που έχει βάλει στο δολοφονικό του στόχαστρο την Παλαιστίνη αλλά και κάθε κυβέρνησης ξεχωριστά. 

Ήδη διεθνώς πολλά συνδικάτα ανταποκρίνονται στο κάλεσμα αλληλεγγύης από την Παλαιστίνη. Στην Βρετανία, στις 26 Οκτώβρη τα ξημερώματα, 150 συνδικαλιστές/τριες από διάφορους χώρους εργασίας στο Κεντ, μπλόκαραν τις δύο βασικές εισόδους της Instro Precision Ltd, θυγατρικής της ισραηλινής εταιρείας κατασκευής όπλων Elbit Systems. Οι εργαζόμενοι κρατούσαν πανό που έγραφαν «Εργάτες για μια ελεύθερη Παλαιστίνη» και «Σταματήστε να εξοπλίζετε το Ισραήλ». 

«Το να βλέπεις συναδέλφους γιατρούς και τους ασθενείς τους να σκοτώνονται είναι αφόρητο και μετά την ανακοίνωση ότι το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στη Γάζα έχει καταρρεύσει, πολλοί από εμάς αισθανθήκαμε ότι δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να προβούμε σε αυτή τη δράση» είπε η Άμπι, γιατρός στο NHS. 

Πρακτική υποστήριξη

Εκατοντάδες μέλη του συνδικάτου Unite, που καλύπτει εργαζόμενους σε διάφορες κατασκευαστικές εταιρίες όπλων στη Βρετανία, έχουν υπογράψει ανοιχτή επιστολή με την οποία καλούν το συνδικάτο να δεσμευτεί για πρακτική υποστήριξη στους εργαζόμενους που αρνούνται να κατασκευάσουν ή να μεταφέρουν όπλα που προορίζονται για το Ισραήλ. Καλούν επίσης το συνδικάτο να προχωρήσει σε ενημερώσεις των εργαζομένων σχετικά με την κατοχή της Παλαιστίνης και να εκφράσει την υποστήριξή του στο μποϊκοτάζ.

Στην Ιταλία, όπου το 2021 οι λιμενεργάτες στο Λιβόρνο και την Γένοβα είχαν σταματήσει τις μεταφορές όπλων στο Ισραήλ, τα συνδικάτα βάσης SI Cobas ανακοίνωσαν ότι υποστηρίζουν την «έκκληση (των παλαιστινιακών συνδικάτων) να μποϊκοτάρουμε την παράδοση όπλων στο Ισραήλ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν εναντίον του παλαιστινιακού λαού. Η Ιταλία είναι ο τρίτος σημαντικότερος προμηθευτής όπλων στο Ισραήλ. Όντας ένα σημαντικό συνδικάτο στον τομέα του εφοδιασμού, οι εργαζόμενοι της SI Cobas θα αντιταχθούν σε οποιαδήποτε αποστολή όπλων στο Ισραήλ, την οποία θα αντιληφθούν. Είμαστε πεπεισμένοι ότι μια δίκαιη λύση του παλαιστινιακού ζητήματος δεν θα προέλθει από τις μεγάλες δυνάμεις ή τις καπιταλιστικές κυβερνήσεις της περιοχής, αλλά μπορεί να προέλθει μόνο από τον κοινό αγώνα των εργαζομένων της Μέσης Ανατολής, όλων των εθνοτήτων και θρησκειών συμπεριλαμβανομένων, με την υποστήριξη των εργαζομένων όλου του κόσμου». 

Στην Νότιο Αφρική (οι λιμενεργάτες της οποίας το 2021 είχαν ακολουθήσει το ιταλικό παράδειγμα) το COSATU «επαναβεβαιώνει απερίφραστα την υποστήριξή του στους αγώνες του λαού της Παλαιστίνης για τον τερματισμό του απαρτχάιντ, της αποικιοκρατικής κατοχής και για το δικαίωμα στην ανεξάρτητη κρατική υπόσταση». Και «καλεί όλους τους εργαζόμενους σε συμμετοχή σε όλες τις κινητοποιήσεις συμπεριλαμβανομένων των διαδηλώσεων που προγραμματίζονται για την Ημέρα Αλληλεγγύης του ΟΗΕ με την Παλαιστίνη στις 29 Νοεμβρίου».

Στο Βέλγιο, στις 31 Οκτωβρίου, ένας συνασπισμός συνδικάτων προσωπικού εδάφους βελγικών αεροδρομίων σε ανακοίνωσή του με τίτλο «Άρνηση μεταφοράς στρατιωτικού υλικού που προορίζεται για πόλεμο στην Παλαιστίνη» αναφέρει ανάμεσα σε άλλα: «Kαθώς μια γενοκτονία βρίσκεται σε εξέλιξη στην Παλαιστίνη, οι εργαζόμενοι σε μια σειρά από αεροδρόμια του Βελγίου βλέπουμε όπλα να φεύγουν για την εμπόλεμη ζώνη. Τα συνδικάτα που ασχολούνται με τις επίγειες μεταφορές, ζητάμε από τα μέλη μας να μην εξυπηρετούν πλέον πτήσεις που μεταφέρουν στρατιωτικό υλικό προς την Παλαιστίνη/Ισραήλ». 

Η Ένωση Εκπαιδευτικών του Όκλαντ -μία από τις μεγαλύτερες στην εκπαίδευση στις ΗΠΑ- εξέδωσε ανακοίνωση που αναφέρει: «Καταδικάζουμε απερίφραστα την επί 75 χρόνια παράνομη στρατιωτική κατοχή της Παλαιστίνης. Η ισραηλινή κυβέρνηση δημιούργησε ένα κράτος απαρτχάιντ και οι ηγέτες της ισραηλινής κυβέρνησης έχουν υποστηρίξει ρητορική και πολιτικές γενοκτονίας εναντίον του λαού της Παλαιστίνης». Το σωματείο των καθηγητών στο Πανεπιστήμιο του Κάνσας, δημοσίευσε μια δήλωση που αναφέρει: «Καταδικάζουμε το συνεχιζόμενο αποικιοκρατικό σχέδιο των εποίκων, γνωστό ως έθνος-κράτος του Ισραήλ, το οποίο δεν αντιπροσωπεύει όλο τον εβραϊκό πληθυσμό».

27.000 συνδικαλιστές έχουν υπογράψει επιστολή στις ΗΠΑ με την οποία καλούν τις συνδικαλιστικές ηγεσίες να «σπάσουν τη σιωπή τους» και να πιέσουν για κατάπαυση του πυρός. 

Ελλάδα

Στην Ελλάδα, από τις πρώτες κιόλας μέρες, πλήθος από σωματεία έχει πάρει αποφάσεις αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη. Χρειάζεται αυτή η προσπάθεια να ενταθεί με ψηφίσματα σε κάθε συνδικάτο, από το πιο μικρό σωματείο μέχρι τις μεγάλες ομοσπονδίες και την ίδια την ΓΣΕΕ που θα παίρνει ξεκάθαρα θέση χωρίς «ίσες αποστάσεις», καταγγέλλοντας την κατοχή και τα εγκλήματα του κράτους του Ισραήλ, απαιτώντας καμιά ελληνική συμμετοχή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια του Ισραήλ και των ΗΠΑ στην περιοχή, ζητώντας διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το κράτος του Ισραήλ και να υιοθετεί το αίτημα για Ελεύθερη Παλαιστίνη «από το ποτάμι μέχρι την θάλασσα». Η αλληλεγγύη μπορεί να μεταφραστεί σε άμεση μαζική υλική υποστήριξη στον παλαιστινιακό λαό στην Γάζα σε είδη πρώτης ανάγκης σε αδελφοποιήσεις με τα παλαιστινικά συνδικάτα.  

Αλλά κυρίως, σχεδόν ένα μήνα μετά, με την επιχείρηση του ισραηλινού στρατού έχοντας την στήριξη των ΗΠΑ να προχωράει πλέον σε εθνοκάθαρση στην Γάζα χρειάζεται να υπάρξει κλιμάκωση της δράσης εδώ και τώρα, πέρα από τις εβδομαδιαίες διαδηλώσεις. 

Χρειάζεται τα συνδικάτα να βγάλουν και να υλοποιήσουν αποφάσεις για μποϊκοτάζ -με απεργίες, απεργιακές φρουρές, διαδηλώσεις, διαμαρτυρίες- σε κάθε στρατιωτική και οικονομική δραστηριότητα με το κράτος του Ισραήλ, από τους λιμενεργάτες στην COSCO και τα υπόλοιπα λιμάνια, μέχρι τα αεροδρόμια, τις μεταφορές, τις κατασκευές, τον τουρισμό. Τα συνδικάτα στα ΜΜΕ να αρνηθούν να αναπαράγουν τα ψέματα της ισραηλινής προπαγάνδας και να επιβάλουν ότι θα ακούγεται και η φωνή των Παλαιστινίων. Τα ναυτεργατικά σωματεία να αρνηθούν να μεταφέρουν βοήθεια στο Ισραήλ ή να παίξουν ρόλο στην εθνοκάθαρση που σχεδιάζει το Ισραήλ με στόχο να αδειάσει την Γάζα από Παλαιστίνιους. Όπως αναφέρει η ΠΕΜΕΝ: «κανένα επιβατηγό και εμπορικό πλοίο, δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για πολεμικούς σκοπούς και επιχειρήσεις». 

Χρειάζεται να παρθούν πρωτοβουλίες και να ασκηθεί πίεση για απόφαση για γενική απεργία αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη που να παραλύσει τη χώρα. Έτσι θα στείλουμε το μήνυμα στον αντιστεκόμενο Παλαιστινιακό λαό στην Γάζα, στην Δυτική Όχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και μέσα στο ίδιο το Ισραήλ ότι είμαστε στο πλευρό του στην πράξη. Θα στείλουμε το μήνυμα στους εργαζόμενους στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο να κάνουν το ίδιο. Θα οδηγήσουμε στην ήττα και την απομόνωση την κυβέρνηση Μητσοτάκη και όλα τα σχέδια που απεργάζεται με το κράτος του Ισραήλ και τις ΗΠΑ στέλνοντας φρεγάτες, δημιουργώντας νέες νατοϊκές βάσεις και παρέχοντας άφθονη διπλωματική υποστήριξη στο κράτος του Ισραήλ.